FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
OSVČ koupila rodin.dům, v části podniká, platí za část domu vyšší daň z nemovitosti, uplatňuje do nákladů energie dle měřidel s podnikatelskou sazbou. Může si uplatnit náklady - např. výměna WC? Pokud ne, jakým způsobem se část domu zařadí do obchodního majetku, aby mohl uplatňovat náklady. Musí mít znalecký posudek na tu část domu a tu uvede v deníku do pořízení majetku nebo jak. Předem děkuji za odpověď. Jsem začáteč.
Dobrý den, do dubna 2010 vč. jsem byla OSVČ, poté jsem nastoupila na nemocenskou cca 1 měsíc, následně mateřskou a rodičovskou dovolenou. Řeším při vyplnění zdravotní pojišťovny a sociálnky: zda budu uvádět 4 měsíce jako hlavní činnost a dále nic, nebo zda budu uvádět dobu mateřské a rodičovské dovolení jako vedlejší činnost? Doba nemocenské se předokládám počítá do hlavní činnosti. V DAP jestli se nepletu se tato otázka nijak nezohlednuje? Velice děkuji
Manželka v invalidním důchodu, práce na dohodu. Manžel OSVČ. Daň.přiznání podává jen manžel,chce uplatnit odpočet na manželku (příjem pod 68 tisíc/rok), slevu na dítě. Kromě podnikání prodali pozemek, ke zdanění je cca 18 tisíc. Je možné, aby tento pozemek celý zdanil jenom manžel na svém DP nebo musí DP podat i manželka (pozemek=společné jmění manželů)? Rozdělí se výnos z prodeje pozemku napůl mezi manžele, tzn. že by manželka měla příjem ke zdanění cca 9 tisíc? Zatím počítáme s tím, že manžel zdaní celý výnos na svém DP a uplatní odpočet na manželku, je to tak možné?
Dobrý den, chtěla bych se s vámá poradit, přítel chce darovat naší nezletilé dceři stavební pozemek. Platili bychom darovací daň? A co když do budoucna bychom chtěli postavit domeček, nebo plot, studnu... Byl by v tomto případě problém, i když by pozemek podaroval jí? Děkuji za radu Eva J
Dobrý den, zprostředkovatel (provozovatel obchodu) mi za úplatu poskytuje prodejní místo ve svém obchodě, zboží mi prodává, já mu následně jednou měsíčně vystavím fakturu na prodané zboží. Zprostředkovatel není plátce DPH. Co se mu počítá do obratu 1 mil. Kč pro povinnou registraci k DPH? Pouze částka kterou ode mě obdrží za pronájem místa, nebo i částka za mé prodané zboží (na které vystavuje doklad konečnému zákazníkovi)? Děkuji Vám mnohokrát za objasnění a přeji pěkný den
Dobrý den, kromě hlavního pracovního poměru vykonávám funkci v byt. družstvu a mám z družstva Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách....... na odměny z družstva. Podle rady účetní družstva mám odměny z družstva za výkon funkce do daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2010 zadat jako ostatní příjem, mám ale pochybnost, zda by nemělo být zadáno jako příjem z prac. poměru (nevím ale, jaký vybrat, nejde o hlavní ani vedlejší poměr ani o dohodu na provedení práce) protože mi z odměny byla stržena záloha na daň z příjmu (řádek 6 a 9 Potvrzení.....), zatímco u osttaního příjmu v daňovém přiznání se stržená daň nijak nezadává. Děkuji.
Dobrý den, vedu PÚ a účet 343 mám nastaven jako aktivní. DPH za 4.q2010 vratka a zůstatek účtu 343 MD +10000,-. Za leden zaúčtováno fa za energie(vracení) zaúčtováno mínusem 10000,- na nákladový MD a 343010 mínusem MD, fa za telefon zaúčtováno nákladový MD a 343020 MD plusem 2000. DPH za 1.měsíc vratka 12000,-- na účtě 343 by měl být zůstatek 22000,-.Jak mám účty 343010 a343020 převést aby tento zůstatek na 343 vyšel také 22000.Mě se to stále odečítá. Během roku vždy vše vycházelo neboť DPH vycházelo platit. Nyní když je vratka 2x za sebou mi ten účet nesouhlasí.Děkuji.
Přesčasně ukončený leasing Klient, FO , plátce DPH , si vzal osobní vozidlo na leasing, který nyní zvažuje předčasně ukončit. DPH na vstupu si neuplatnil. Kupní cena od leas spol bude vyšší než zůstatková, která je vypočtená z pořizovací ceny vč DPH, tzn že dle § 24, odst 5 , bude dosud uplatněné nájemné daňovým výdajem. Kupní cena od les.spol je 558 tis Kč ,ZC dle propočtu odpisů je 525 tis. Kč Klient vozidlo odkoupí od leas společčnosti a chce vozidlo následně prodat. V roce 2011 neuplatní odpis , ZC bude v podtatě kupní cena ve výši 558 tis a prodejní cena předpokládám bude o něco málo vyšší a nebude odváděna DPH. poněvadž se neuplatnil nárok na odpočet DPH. Prosím o vyjádření k výše popsanému postupu, zda je správny a velmi děkuji.
Dobrý den,dokončila jsem studium na VŠ v červnu 2010.Od ledna 2010 do července 2010 jsem souběžně měla hlavní pracovní poměr.Po ukončení jsem pracovala pouze na dohody, příjem nižší než 5.000 Kč, tudíž srážka 15%.Současně od ledna 2010 dosud studuji VŠ v kombinovaném studiu a měla jsem v uplynulém roce příjem ve dvou měsících cca 20.000 Kč na základě autorského honoráře. Je mi 24 let. Bylo mi řečeno že neplatím ani sociální ani zdravotní pojičtění, ale daně bych platit měla. Je to v pořádku.děkuji
Dobrý den pane doktore, děkuji za zodpovězení mého posledního dotazu. Chtěl bych si ještě upřesnit, zda při prodeji neodepsané hmotné věci v roce 2010 ( kdy je odepsáno 50% ročního odpisu ) je zůstatková cena , která se dává do výdajů v DE vyšší než prodejní a zda tedy hrozí nějaké sankce. Např.: zůstatková cena: prodejní cena: 114 tisíc 88 tisíc 160 tisíc 99 tisíc Děkuji, s pozdravem J.Novotný
Po smrti manželky jsem jako jediný dědic majitelem zahrady s chatou, která byla původně výlučným vlastnictvím manželky. Chci splnit poslední přání manželky a darovat tuto zahradu s chatou její sestře (tedy mé švagrové). Patří sestra mé zemřelé manželky do I. či II. skupiny z hlediska osvobození od darovací daně?
Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně přivýdělku na MD. Jednalo by se o nákup zboží za účelem dalšího prodeje (řekla bych, že i zprostředkování koupě) na serveru mimibazar (s placenou inzercí). Neměla bych žádný internetový obchod, krom této inzerce. Měsíční příjem by byl cca 3 000 Kč v průměru. Samozřejmě v tom nejsou zahrnuty náklady (výdaje). Zajímalo by mne, zda-li musím mít k tomuto obchodu (činnosti) vyřízeny nějaké podklady a jaké. Co se týká např. Živnostenského listu – IČO a další, nebo mohu nakoupené zboží prodávat bez těchto formalit. Beru na vědomí, že musím klasicky, jednou za rok, podat daňové přiznání. Do jaké částky se pak nemusí daňové přiznání vůbec podávat. Děkuji moc za Vaše rady a odpověď
Dobrý den, můžu dát do nákladů firmy (s.r.o.) technickou prohlídku vozidla - doklad s datem 21.1.2011. Když kupní smlouva na daný automobil do s.r.o. je ze dne 20.1. 2011, ale datum zápisu do TP je až 2.2.2011? Děkuji
DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ ON-LINE http://www.finance.cz/dane-a-mzda/financni-kalkulacky/dan-z-prijmu-aplikace/? Po vyplnění všech údajů je vyžadována platba 30 Kč za vyhotovení výstupu ve formátu .pdf , což prý lze uhradit buď formou SMS anebo platbou z účtu. To po mně chtělo až při 2. pokusu o on-line vyplnění DP (dodatečně jsem tam zjistil chyby), při prvním jsem výstup .pdf i data .xml vytvořil bez problému a bez nutnosti hrazení poplatku. Při prvním způsobu platby je mi pak oznámeno, že používám jiného operátora než 02. Při způsobu druhém po vyplnění všech údajů a volby "Potvrdit platbu" je přístup odepřen (přeruší se síťové připojení k internetu); pokud se vrátím zpět na předchozí stránku a akci opakuji, tak je mi oznámeno, že tato transakce již byla provedena - což ale není pravda. Zkoušel jsem to 4-krát, v různých dnech, s restartem systému, ve 2 různých internetových prohlížečích (Mozilla Firefox a MS Interner Explorer), pokaždé se stejným výše popsaným výsledkem. Co to je za aplikaci, když ani po několikáté se nelze dostat k výsledku? Strávil jsem s tím dohromady asi 4-krát 1/2 hodiny času. Javascript je v obou internetových prohlížečích povolen, taktéž podpora protokolů SSL i TLS. Na poslední straně aplikace, nad řádkem "Platba" se objeví upozornění: Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/web/finance/data/smarty/templates_c/%%8E^8EB^8EBB2645%%db%3Atemplate.tpl.php on line 74
Dobrý den, syn studuje VŠ a současně již 2. rokem podniká (vedlejší pracovní činnost). Za rok 2010 má rozdíl příjmů a výdajů 88.000 Kč. Je povinen pro přístí rok platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění? Pokud ano, musí dodržet minimální výši záloh? Děkuji za odpověď, Součková
FO uplatňuje výdaje %, do daňového základu započítá příjmy ze všech vydaných faktur za rok 2010 nebo jen příjmy skutečně přijaté /na účet +hotově/ a zbylé neuhrazené fa bude evidovat jako pohledávky? V r.2009 uplatňoval též % výdaje, nezaplacené pohledávky ani závazky neměl.
Pronájem polí a spoluvlastníci Dobrý den,prosím vlastním s tetou /star.důchodce/ ideální polovinu polností a ty pronajímáme zeměděl. družstvu. Já zároveň platím celou daň z nemov., kterou mě družstvo vrátí s mojí polovinou za pronájem (8+16 tis. Kč). Tetě zašlou její polovinu za pronájem (16 tis.Kč). Zároveň jsem zaměstnána. Za rok 2009 podala daň.přiznání teta, kde uvedla částku celeho pronájmu + proplacenou daň. Prý je možná dohoda mezi vlastníky kdo pronájem zdaní. Chtěla bych toto opakovat i za rok 2010, ale nejsem si jistá zda je to možné, já tímto způsobem ušetřím za daň a teta má daň.příznání 0, protože využije 30% pauš.výdaje a odečit.položku. Moc děkuji za radu. Hana M.
Dobrý den, soukromá osoba je spoluvlastníkem (1/4) nemovitosti, která je pronajímána. Po rekonstrukci části nemovitosti na byty se zvýšily příjmy z pronájmu. Daň z příjmu FO platí každý spoluvlastník samostatně ze svého dílu (příjmy snížené o výdaje v prokázané výši). Je možné započíst odpisy z ceny nově vytvořených bytů, když není nemovitost v obchodním majetku, protože na pronajímání nemovitosti není živnostenský list. Samozřejmě jen 1/4, stejně jako je spoluvlastnický podíl. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, byl jsem po celý rok 2010 zaměstnán a kromě příjmu ze zaměstnání jsem obdržel jednorázovou platbu (odměnu) od (jiné) zahraniční společnosti za splnění jednorázového úkolu. Z tohoto příjmu na straně plátce nebylo nic sraženo ani odvedeno, byl mi vyplacen v plné (hrubé) smluvní výši. Chtěl bych se zeptat, na základě jakého odstavce zákona o dani z příjmů bude tento příjem zdaňován. Kam a jak jej mám ve formuláři DAP uvést? Je potřeba z něj kromě daně odvádět sociální a zdravotní pojištění? Děkuji, Petr
Jak účtovat vklad podnikatelů na Bú a do pokladny v případě veřejné obchodní společnosti? Je možno využít účet 491- účet individuálního podnikatele nebo využít účet 411 - základní kapitál. Společnost nemám v OR zapsanou výši základního kapitálu.V případě že se účtuje na účet 491, kam zapsat zůstatek tohoto účtu do výkazu Rozvaha ve zjednodušeném tvaru. Děkuji.