FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2016 jsem po otci zdědila část domu v hodnotě něco přes 1 milion Kč. Mám povinnost oznámit tuto skutečnost finančnímu úřadu, i když je příjem osvobozen od daně? Pokud ano, na jakém formuláři a v jakém termínu? Děkuji, RŠ
Dobrý den, jako OBZP budu podávat DP. Příležitostně cca 1x do měsíce dělám grafické práce pro 1-2 firmy, budu tyto příjmy uvádět jako příležitostné, když nejsem OSVČ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2016 jsem získala darovací smlouvou od svého otce pozemek, který měl otec ve vlastnictví více jak 5 let. Letos v r. 2017 jsem tento pozemek prodala. Chápu správně, že příjem z prodeje podléhá dani z příjmu (15%), ale nejsem si jistá z jaké základy. Děkuji za vysvětlení. R.
Dobrý den, mám v úmyslu prodat dům před uplynutím 5 let od jeho nabytí za vyšší cenu než byla cena kupní,(v domě jsem nebydlela). Jak vysokou částku v % zaplatím na dani z příjmu z rozdílu kupní a prodejní ceny? Děkuji
Dobrý den, v roce 2016 jsem měla tyto zaměstnání a příjmy. Vrátí mi tedy daň ve výší 3298 Kč (1008+2290), nebo jen 1008Kč z DPP? Děkuji za odpověď I.S DPČ 1 DPČ 2 DPČ 3 DPP 1 Podepsané prohlášení za měsíce 1 - 5 7--9 9--12 1-5 zúčtováno v měsících 1-5 7-8 9-12 1-5 Úhrn příjmů ze závislé činnosti 26269 20465 15369 6735 úhrn povinného pojistného 8160 6925 4423 sražená záloha na daň z příjmů 1365 925 0 0 úhrn skutečně sražené daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů 1008 ZAPLACENÁ DAŇ Z PŘÍJMU CELKEM 2290 Sleva na poplatníka 24 840 Kč Sleva na studenta 4 020 Kč Úhrn daňových slev 28 860 Kč
Dobrý den, Jsem studentka, a za měsíc prosinec jsem měla příjem za online vyplnění dotazníku v celkové výši 180 kc,byl to jediný příjem za měsíc(prosinec).Další přijmy mám všechny z jedné firmy během 4 měsíců(červen,červenec,srpen,září), které samozřejmě daním. Mojí otázkou je, zda mi může firma podat daňové priznání, ikdyž jsem měla tento jediný přijem z dotazníků v měsíci prosinci, popřípadě kam mam příjem z dotazníku napsat v daňovém přiznání (předpokládám, že by se jednalo o příležitostný příjem). Děkuji za odpověď.
Dobrý den Potřebuji poradit jak nejlépe danit. Jsem zaměstnanec.Z daní si odčítám 3 děti. Mám živnostenský list.Žena je na rodičovské dovolené do července.Živnostenský list má také. Naskytla se možnost podnikat. Měsíc Duben -Říjen. A teď řeším na koho živnost napsat. Na mě a z ženy udělat osobu spolupracující. Nebo na ženu a já budu osoba spolupracující,nebo jen na ženu. V případě danění paušálem,která možnost je výhodnější z pohledu daní,soc. poj? V případě danění skutečnými náklady,která možnost je výhodnější z pohledu daní,soc. poj? Příklad: Jak by to bylo kdyby jsem měl příjem ze zaměstnání 400000.Podnikání by bylo na mě a tržby za rok budou 1800000 a abych si mohl odečíst děti udělám z manželky spolupracující. Manželka do Července bude na rodičovské a během té rodičovské vykáže cca 40000 na zprostředkování činnosti. Kolik bych měl na manželku převést??Má to smysl takhle dělat nebo to udělat obráceně?Tj já ososba spolupracující a na manželku podnik. A jak je to ,když nejsem plátce dph. Behěm roku se jím stanu jak budu vyúčtovávat dph? Až od doby kdy se stanu plátcem? Nebo se to bude vztahovat na celý rok? Děkuji
Zdravím, chtěl bych se otázat. Jsem student VŠ, na vedlejší činnost podnikám - výdělky za rok do 10 000 Kč. Zároveň jsem v prosinci 2016 nastoupil na brigádu - výdělky do 3000 Kč/měsíc. Při nástupu po mě ihned chtěli podepsat růžové prohlášení - firemní účetní mi tvrdila, že jako student i podnikatel je podespat mohu. Telefonicky jsem se jenom ptal známé účetní, ta si nebyla jistá. No nicméně jsem to podepsal a nějak dál neřešil. Nyní vyplnuji daňové přiznání a chci se zeptat, jestli je to skutečně OK, nebo se mám připravit na nějaké problémy, které mi na finančáku nachystají :( Díky za každou odpověď.
Dobrý den, již dlouhou dobu studuji finanční trh a mám v plánu otevřít si reálný obchodní účet u CFD brokera. Co jsem se ale nikde jednoznačně nedočetl je jak danit přijmy z této činnosti? Co vyplnit do daňového přiznání? A co by se změnilo v případě zahraničního CFD brokera? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, již dlouhou dobu studuji finanční trh a mám v plánu otevřít si reálný obchodní účet u CFD brokera. Co jsem se ale nikde jednoznačně nedočetl je jak danit přijmy z této činnosti? Co vyplnit do daňového přiznání? A co by se změnilo v případě zahraničního CFD brokera? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, bylo mi jednou účetní uděláno daňové přiznání, které vypracovala na PC. Nevyplnila ale moje telefonní číslo a email. Je to nutná položka na vyplnění či ne? Pokud ano, lze tyto políčka vyplnit ručně nebo když už je zbytek přiznání na PC, musí být i toto na PC? Děkuji za radu
Dobrý den, mám dotaz školkovné + sleva na dítě . Uvedu příklad jsem zaměstnanec roční zúčtování si budu dělat sama mám platit daň 30000,- sleva na poplatníka 24840,- školkovné cca 5000,- sleva na dítě ( daňový bonus cca 13000,- odečtu nejdříve školkovné a dosáhnu na všechny slevy ? Nebo odečtu nejdříve slevu na dítě a školkovné už si nemohu odečíst protože už mi žádná daň na odečtení nezbyde .Děkuji Marika
Dobrý den. Aktuálně pobírám rodičovský příspěvek a zároveň s ním mám založenou vedlejší podnikatelskou činnost. Z ní mám však minimální zisky. Nepřekročím tedy rozhodně 68 000 Kč/rok. Můj dotaz zní. Je možné, že bych v daňovém přiznání na konci roku neuplatila slevu na poplatníka a manžel (je státní zaměstnanec)naopak uplatnil daňovou slevu na manželku? Lze to? Nebo by pro slevu na manželku bylo potřeba, abych živnost úplně zrušila? Velmi děkuji.
Dobrý den, moje kamarádka studuje a má dvě brigády. Jednu na DPČ a druhou na DPP, ale bohužel u obou zaměstnavatelů podepsala prohlášení poplatníka, a u obou tedy uplatňovala slevu. Na DPP byla krátce a vydělala si 5600, na DPČ byla déle a výdělěk byl 62000. Daňové přiznání si musí podat sama. Přijde FÚ na to, že slevu uplatňovala u obou zaměstnavatelů? Má zahrnout oba příjmy do daňového přiznání? A musí vůbec podat DAP, když bude nulové? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz. Začátkem roku jsem prodávala byt v Hradci Králové za 2,5 mil. Kč. Byt byl získaný z dědictví rodičů před rokem a půl, který měli ve vlastnictví 15 let. Odhad byl ale v té době o 700 000 Kč nižší. Budu muset něco zdaňovat? Díky za odpověď. Tereza
Dobrý den, mám dotaz. Začátkem roku jsem prodávala byt v Hradci Králové za 2,5 mil. Kč. Byt byl získaný z dědictví rodičů před rokem a půl, který měli ve vlastnictví 15 let. Odhad byl ale v té době o 700 000 Kč nižší. Budu muset něco zdaňovat? Díky za odpověď. Tereza
Dobrý den. Jsem důchodce, beru důchod a mám ještě příjem z pronájmu polí. Ročně tento nájem je 23.435,00 Kč. Budu z tohoto příjmu platit daně a mohu využít 30% výdajový paušál? Děkuji Vám.
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. V loňském roce jsem 9 měsíců byl v pracovní neschopnosti a zbytek roku evidován na úřadu práce. Kromě podpory v nezaměstnanosti a nemocenské jsem neměl žádný příjem. Předpokládám, že nemám povinnost podávat daňové přiznání, ale musím to finančnímu úřadu nějakým způsobem prokazovat? Děkuji
Dobrý den,pronajímám byt a chtěl bych vědět,zda si do "Přiznání" mohu započítat paušální výdaj na dopravu podle § 23/zt zák. o dani z příjmu ,a když ano tak za jakých podmínek /registrace vozidla k silniční dani/.Nejsem podnikatel .Děkuji Měřínský
Vážení, prosím vás o radu, jak mám postupovat při uplatnění daňového bonusu za rok 2016. Já i matka mých synů jsme oba v plném invalidním důchodu a nemáme žádný příjem ze zaměstnání. Já jsem doposud daňový bonus uplatňoval díky svým příjmům z pronájmu. Půjde to takto i letos, nebo jak bychom měli ve věci uplatnění daňového bonusu v našem případě postupovat? Jako invalidní rodiče máme omezené příjmy, oba synové studují na vysokých školách a daňový bonus je pro nás nezanedbatelnou položkou příjmu. Děkuji a jsem s pozdravem T.K.