FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu - v 10/2007 mamka prodala byt, ale nenapadlo ji, že by měla podat daňové přiznání. V 5/2010 podávala (na podnět FÚ) dodatečné daňové přiznání a zároveň věc předala daňovému poradci. Věc se však docela táhne a máme strach, abychom nakonec neplatili ještě mnohem víc. Nevíte, jak je to s úrokem z prodlení - jestli běží stále, i když je záležitost v řešení. Děkuji!
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně daňového přiznání OSVČ. Vykonávám hostinskou činnost a ke konci roku 2009 jsem činnost přerušila a byla 3 měsíce na úřadu práce(1.1.-31.3.2010). Živnost jsem znovu obnovila 1.4.2010. Jelikož podnikám v oblasti provozu cukrárny, musím mít v pronájmu provozovnu, kterou jsem po dobu evidence na úřadu práce stále udržovala, tzn. platila za pronájem. Jedna otázka zní, zda si mohu v období evidence na úřadu práce uplatnit tyto výdaje za pronájem jako daňové výdaje? Žádné příjmy v tomto období jsem neměla. Další otázka by se týkala období po znovu zahájení činnosti - činnost byla znovu zahájena 1.4.2010, ale provoz cukrárny byl uskutečněn až v červnu roku 2010. Během dubna a května jsem nakupovala různé zboží do cukrárny a žádné příjmy jsem neměla. Mohu si i tyto výdaje za nákup zboží před otevřením provozovny uplatnit jako daňové výdaje? Děkuji moc za zodpovězení.
Pěkný den, měla bych dotaz ohledně daňového přiznání za roky 2009 a 2O1O. V průběhu těchto dvou let jsem byla na pracovním pobytu v zahraničí(Velká Británie). Během roku 2009 jsem cca 3měsíce pobývala v ČR, ale vedená jsem byla na pracovním úřadě. Obdobná situace byla v roce 2010.V ČR jsem neměla žádnou vydělečnou činnost - pouze podporu v nezaměstnanosti. Daně ve Velké Británii mám vyřešeny a potvrzeny na formuláčích E104,E205,E306.Můj dotaz spočívá v tom, zda musím vyplňovat daňové přiznání a také jak je to v tomto případě se započtením doby do důchodu. Na internetu jsem vynašla ne zcela jasnou odpověď a to, že není nutné daňové přiznání podávat, ale byla zmíněna informace, že v případě nepodání daňového přiznání mi nebudou tyto 2roky pošítány do důchodové doby. Předem Vám moc děkuji za zodpovězení tohoto dotazu. S pozdravem Veronika
Dobrý den, prosím o radu, zda je možné dát do uznatelných nákladů s.r.o. dálniční známku, která je koupena pro soukromé vozidlo jednatele používané na služební cesty (které zahrnují jízdy po dálnici).Jednatel má v mandátní smlouvě, že mu náleží cestovní náhrady. Účtovalo by se to případně jako 538/211 nebo musím nějakým jiným způsobem,vzhledem k tomu, že se jedná o cestovní náhrady? Děkuji
Dobrý den pane Dytrichu ,
mohu ještě poprosit o rozvedení Vaší odpovědi, začátek viz níže.
Z jakého ustanovení zákona o DPH vycházíte?
Pro upřesnění uvádím datumy a postup, který jsem zvolila.
Moc Vám děkuji za konzultaci.
Já jsem ke svému závěru došla následovně :
poplatník si neuplatňoval DPH na vstupu, poněvadž leas. smlouvu uzavřel v 4/2008.
U os vozů bylo možné si uplatnit DPH poprvé od 1.4.2009
Za výše uvedené skutečnosti , lze pak použít § 62, odst. 2 zákona o DPH.
Plněním osovobozeným od daně je dodání zboží , při jehož pořízení neměl plátce nárok na odpočet podle § 75, zákona DPH.
------------ Původní zpráva ------------
Od:
Dobrý den, chtěl bych se informovat, jak mám postupovat při prodeji osobního automobilu od společníka(auto je napsané na mě fyzická osoba)do společnosti(spol. s r.o.)kde jsem společníkem? Děkuji P. Slavík
Dobrý den, vedu DE, v loňském roce jsem zakoupila vozidlo, složila akontaci a na zbytek si vzala půjčku. Automobil odepisuji jako majetek a ráda bych věděla zda si mohu zmíněnou půjčku dát do nákladů. Děkuji Stříbrná
Dobrý den,jsme malé s.r.o, u dvou zaměstnanců se mi stalo, že v ročním zúčtování za rok 2009 jsem špatně vypočítala přeplatek daně. U zaplaceného penzijního připojištění jsem neodečetla 6000 Kč. Zjistila jsem to nyní (už je to 13 měsíců). Přeplatek měl činit 450 Kč, ale bylo mu vyplaceno 1350Kč. Za rok 2010 v ročním zúčtování jim vyšel přeplatek 900 Kč. Tenhle rok bych jim tedy 900 Kč nevyplatila. Je to tak správně? A kde a jak mám ještě chybný výpočet opravit? Děkuji za odpověď
Dobrý den, je důchodce povinen podávat daňové přiznání, když pronájímá příležitostně byt na několik měsíců v roce a zisk nepřesáhne 25000,-Kč. Byla by daňová povinnost jiná, kdyby byl byt pronajatý na celý rok a zisk by nepřesáhl 80000,-Kč? Musel by mít živnostenský list, platit zdravotní a sociální?
Jak lze uplatnit výdaje při prodeji bytu a podílu nebytových prostor v daňovém přiznání OSVČ za rok 2010. Děkuji.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat na daň z příjmu. Stavíme rybník na dotace z MŽP a EU fondu. Jdemi o to, zda když mi přijde dotace (záloha na dotaci), jak se to daní. Někdo říkal, že je to osvobozeno od daní. Jde o celkem dost peněz, tak nechci udělat chybu. Děkuji Šindler
Dobrý den,prosím o následující poradu. Ke konci roku 2009 jsme založili občanské sdružení pro sportovní aktivity, nikoliv za účelem podnikání. První a jediný příjem jsme obdrželi až v roce 2010 na základě smlouvy o propagaci(nápis na trikotu). Výdaje máme pouze- startovné na závodech, dopravné, ubytování. 1. Měli jsme podat daňové přiznání již za rok 2009? - neměli jsme jediný výdaj ani příjem 2. Jsme povinni účtovat v podvojném účetnictví, nebo můžeme vést jednoduchou evidenci? Nejsem finanční účetní, můžete tedy ev. uvést i § a zákon kde se to přesně dočtu. Moc ději za vaši pomoc.
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné zažádat o navrácení daně ještě za rok 2009. Jedná se o to, že mám úvěr ze stavebního spoření a úroky, které jsem zaplatila, se mi z daní odečítají. V loňském roce jsem to ale nevěděla, tudíž jsem potvrzení o zaplacených úrocích k daňovému přiznání nepřiložila, a proto by mě zajímalo, zda to lze provést zpětně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, naše sdružení získalo v loňském roce sponzorský dar ve výši 100 tisíc korun. Byl to náš jediný příjem a zajímalo by mě, zda musíme podat daňové přiznání a jak máme postupovat v případě, že doposud nemáme zřízeno DIČ. Byla to naše první a poslední činnost, čili jestli je nutné kvůli této jednorázové situaci DIČ zřizovat Děkuji, Bystřický
Dobrý den, prosím o radu zda může kosmetička uplatnit výdaje procentem z příjmu, když doloží příjmy příjmovými doklady "paragony" (zjednodušený daňový doklad).Budou výdaje 60% z příjmu nebo je tato činnost považována za řemeslo a budou 80% ? Děkuji s pozdravem Z.N.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zaměstnávání osob ze zdravotním postižením. Jsem OSVČ a zaměstnávám více jak 50% osob se zdravotním postižením, na které úřad práce poskytuje příspěvek na základě zákona o zaměstnanosti. Zajímalo by mě, jestli je tento příspěvek osvobozený od daně z příjmů, na jednom finančním úřadě mě informovali, že je osvobozený podle § 4 odst. 1 písm. h ZDP. Je to skutečně tak?A v případě, že je tento příjem osvobozený, znamená to, že pokud bude poskytnut ve stejné výši jako náklady, nelze si tyto náklady uplatnit jako daňové? Děkuji a s pozdravem Kotalíková J.
Jsem OSVČ a manželka je nahlášena jako spolupracující osoba, nemá ŽL. Já uplatňuji výdaje 60% a chci manželce převést 30% svých příjmů. Do jejího DP FO mohu uvést i část výdajů spolupracující osoby a to z mých paušálních výdajů které jsou již vyčísleny 60% poměrem spolupracující osoby? nebo 30% mých převedených příjmů musí manželka paušalizovat jinou výši paušálu? má vůbec v tomto případě možnost výdajů paušálem? díky AM.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daň. přiznání za rok 2010, v kterém budu přiznávat příjmy ze závislé činnosti a jako odčitatelnou položku bych si chtěl uplatnit úroky z hypot.úvěru. Potvrzení o zaplacených úrocích přišlo od banky, ale na jméno mé manželky, vadí to? Je zde ale napsáno, že jej lze použít pro všechny účastníky smlouvy. Ve smlouvě jsem samozřejmě napsán jako spoludlužník.Manželka nechce uplatnit z důvodu nízkých příjmů za rok 2010. Neuplatňovala ani loni, neboť byla na rodič.dovolené, šlo by uplatnit i za rok 2009 zpětně,když mi napíše čestné prohlášení, že úroky neuplatňovala. Potvrzení z banky máme i za rok 2009. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím, vedu daň.evidenci, mám přijaté faktury za pivo: 5000,-za zboží, 2000,-za obaly, -1500,-nám vrací za obaly. Celkem jsme platili 5500,-. Jak zaúčtovat v DE: daňový výdaj 5000,-, nedaň.výdaj 2000,-, nedaň.příjem 1500,-? Jedná se mi o to, jak rozlišovat v DE těch 1500,-( je to příjem nebo není a je daňový nebo není). Pokud bychom chtěli uplatňovat výdaje procentem, co bude základem pro výpočet 80% nákladů (hostinská činnost) - sečtu tržby + příjem za obaly + vratky z faktur za enerie nebo základem pro výpočet budou jenom tržby? Předem děkuji.
Znovu se vracím k mému dotazu ohledně vkladu podnikatele do společnosti u veřejné obchodní společnosti. Vy my radíte využít účet 249 či 067. V tomto případě nejde o půjčku, ale jen o vklad bez nároku na vráce. Znamená to tedy, že v případě společníků v.o.s. nelze používat účet491? V případě že se účtuje na účet 491, kam zapsat zůstatek tohoto účtu do výkazu Rozvaha ve zjednodušeném tvaru. Děkuji.