FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, od 9.ledna 2010 jsem na mateřské, později na rod. dovolené. Pobírala jsem PPM, vyměřenou Praž. správou soc. zabezpečení- o výměru nemám žádnou zprávu, dokladem jsou pouze výpisy mého účtu u ČS, nemám ani potvrzení o celkové vyplacené částce. Tyto příjmy určitě překročily 68 000, manžel si mě tedy nemůže odepsat jako vyživovanou manželku, protože tento příjem se započítává. Jde mi ale o to, zda já mám povinnost tyto příjmy přiznat v daňovém přiznání? Tuto informaci mi neposkytli na PSSZ, ani na našem místním FÚ si nebyli jistí. Vzhledem k tomu, že jsem na MD nastupovala 9.1.2010, moje příjmy od 1.1. do 9.1. jsou tak nízké, že tuto povinnost nemám, pokud se PPM nezapočítává do mých příjmů. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnaný na HPP a současně si přivydělávám jako OSVČ. Chtěl jsem se zeptat jestli je stanoven nějaký limit výdělku z tohoto vedlejšího příjmu, kdy musím odvádět daň. Děkuji.
Při studiu trvale pracuji na smlouvu na dobu neurčitou (je mi již více než 26 let). Vedle toho mám za rok 2010 jednorázový příjem na dohodu o pracovní činnosti cca 25000,- a jednorázový příjem v řádu stokorun na dohodu o provedení práce. Musím do daňového přiznání vyplňovat i tento malý příjem na DPP? A pokud ano, potřebuji k tomuto příjmu nějaká potvrzení ze mzdové účtárny? Děkuji.
Dobrý den pane doktore, jsme s.r.o. a máme v účetnictví osobní automobil, který používá pouze jednatel společnosti(soukromé i firemní jízdy - (silniční daň platíme)). Chtěla jsem se zeptat, zda mohu uplatnit paušál na auto (48 000,- Kč/ za rok-i(4 000,- Kč/za měsíc )??? a Projeví se mi to v účetnictví(jaké účty???) a nebo jako u podnikatele až v daňovém přiznání:-) Děkuji moc
Dobrý den, jsem hudebnik zaměstnaný na hlavní pracovní poměr v orchestru- tedy zaměstnanec, a občas si během roku příležitostně hraním na hud. nástroj přivydělávám (jsem také registrovaná jako OSVČ). Letos můj přivýdělek nepřesáhl 20 tisíc. Musím ho danit? (mám ještě nějaké příjmy z pronájmučásti nemovitostí, které daním). Pokud ano, mohu podle paragrafu 7 č.113 přílohy č.1 DAP? Výdaje bych uplatňovala procentem z příjmů, kolik je to letos na uměleckou činnost procent?
dobrý den, při letošním daňovém přiznání zjistila naše účetní, že jsme už před rokem spadli do kategorie plátcovství DPH.Omylem si tehdy myslela, že faktury se započítavají do daní až v den splatnosti a ne datumem vystavení.Za celý rok nám řekli na FÚ že budeme platit sankci 10 procent z celkových faktur tzn. asi 85 000Kč. Je to opravdu velká částka, dostali jsme se do toho problému ani netušíme jak. Odpouští FÚ při takovémto pochybení nějakou částku nebo už s tím nejde nic dělat.Je to opravdu velký omyl . děkuji za odpověď
Dobrý den, počátkem roku 2007 jsem měnil zaměstnání. Nyní při procházení veškerých výplatních pásek a pohybů na mém bankovním účtu (od roku 1999) mám podezření, že nebylo podáno mé přiznání k dani z příjmu za rok 2006. Právě v roce 2007 (na rozdíl od ostatních let) mi nebyl vrácen žádný přeplatek daně. Kde a jak mohu toto ověřit? Jakým způsobem mám postupovat pokud je mé podezření správné? S jakým případným postihem musím počítat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o radu: Jsem OSVČ, samoživitelka s dítětem. Podnikám od r.2009. Nyní jsem zjistila, že již za rok 2009 jsem si mohla uplatnit bonus na dítě. Dítě jsem do daňového přiznání vůbec neuvedla (daň mi vyšla 0,- po odečtení slevy na poplatníka) a o bonusu jsem nevěděla. 1) Je možné až nyní podat dodatečné přiznání, uvést slevu na dani/bonus a požádat si o přeplatek daně? Nebo se dá nějakým způsobem dodatečně podat do DAP 2010? 2) Jsem OSVČ, na aukčním portálu jsem prodala několik osobních věcí - oblečení po dceři - je toto daňový příjem - do jakého řádku tuto částku uvedu? 3) Kamarád OSVČ v loškém roce dostal od FÚ přeplatek na dani - neplatil žádné zálohy Je toto bráno jako příjem - do jakého řádku v DAP se částka uvede? Předem moc a moc děkuji za radu a Váš čas.
Dobrý večer,mám dotaz...pan x, kterému dělam daně již třetím rokem má jenom příjmy(reklamní činnost), výdaje uplatňuje % z těchto příjmů...jak sledovat kdy překročí hranici pro povinnost platit DPH, jenom z jeho příjmů? děkuji RK
Dobrý den, mám FVE na střeše rodinného domu, dále jsem zaměstnána a mám také poradenskou činnost. Chtěla jsem se zeptat hlavně na FVE. Do provozu byla uvedena až v r.2010, můžu vést jen DE, slyšela jsem, že kdo zahájil fakturaci až v r.2010 tak je to možné. Mám to v rámci zelených bonusů, co si můžu dát do výdajů? Můžu si dát do výdajů celé úroky na tuto FVE, nebo je musím krátit, když mám režim zeleného bonusu? Odpisy jsou od r.2011 240měsíců, můžu tedy začít odepisovat až od ledna 2011 měsíční daňové odpisy a v r.2010 výnosy dát jako osvobozené a kam se to v daňovém přiznání zapíše?
Dobrý den, jsem zaměstnanec na hlavní pracovní poměr jako hudebník a k tomu mám příležitostný příjem z provozování hudby (hra na hudební nástroj), tento letos nepřesáhl částku 20000,-Kč. Mám ještě další příjem z pronájmu části nemovitosti (za rok 28000,-Kč). Nemám ŽL. Zajímalo by mě, jestli musím částku za provozování hudby uvést v daňovém přiznání,pokud ano, výdaje bych uplatňovala procentem z příjmů - jakým procentem z příjmu se letos u tohoto druhu činnosti výdaje daní?
Dobrý den, na leasing splacím traktor, tento traktor dále pronajímám za určitou měsíční splátku. Jedná se o příjem z pronájmu (§ 9 zákona)? Je splátka, kterou platím leasingové spol. daňově uznatelným výdajem?
Dobrý den 31.12.2010 jsme se stali vlastníky budovy (výrobní haly) smouvou o zajišťovacím převodu práva. hala ještě není zkolaudována, chtěla bych poprosit o radu, zda zařadit halu jako celek. Je prý možnost z haly vyčlenit soubory, které se následně odepisují jinak. Jelikož ale budeme halu dávat do aukce, bylo by pro nás lepší ji zařadit jako celek a nedělit, ovšem nikde v zákoně jsem se nedočetla, zda vyčleňovat majetek musím či nikoliv. Popřípadě poprosím o radu, kde toto v zákoně najdu. Děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, podnikatel OSVČ má jako spolupracující osobu svoji manželku. V roce 2010 začal podnikat a za tento rok je ve ztrátě cca 100 000 Kč. Musí podat daňové přiznání i mnaželka a dělit v daňových přiznáních ztrátu rovným dílem nebo stačí když si ztrátu vyčílí v daňovém přiznání pouze podnikatel (manžel) a manželka podá daňové přiznání nulové? Děkuji za odpověď.
V roce 2007 jsem zdědil nemovitosti, jejichž část byla v roce 2010 prodána státu za účelem výstavby silničního obchvatu. Převod nemovitostí byl dle § 20 odst. 3 zákona č. 357/1992 Sb. osvobozen od daně z převodu nemovitostí. Podléhá příjem z tohoto prodeje dani z příjmu v případěd, že mezi nabytím a prodejem neuplynulo 5 let? Pokud bych však nemovitosti prodal až po pěti letech, bránil bych výstavbě silničního obchvatu.
Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění tzv. slevy na dani na manželku. Manželka byla do konce července 2010 na rodičovské dovolené a od srpna se normálně vrátila do práce, avšak její příjem (od srpna do prosince 2010) nepřesáhl částku 68.000 Kč. Chtěl bych se proto zeptat, jestli můžu uplatnit slevu na manželku za celý kalendářní rok nebo jen za období, kdy byla ještě na rodičovské dovolené. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem, M. Procházka.
Dobrý den, nedávno jsem od Vás dostala odpověď na otázku (viz. níže). Chtěla bych se proto dále zeptat. Co se rozumí "soustavná činnost"? Rok má 12 měsíců, pokud bych měla inzcerci po celý rok, avšak prodej zprostředkovala jen 10x do roka, tzn, že bych např. neobjednávala červenec, září (objednávky bych přerušila, byly by nepravidelné) ...nejedná se tak o soustavnou činnost? Musela bych mít vyřízen daný ŽL. Moc děkuji za Vaši laskavost (Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně přivýdělku na MD. Jednalo by se o nákup zboží za účelem dalšího prodeje (řekla bych, že i zprostředkování koupě) na serveru mimibazar (s placenou inzercí). Neměla bych žádný internetový obchod, krom této inzerce. Měsíční příjem by byl cca 3 000 Kč v průměru. Samozřejmě v tom nejsou zahrnuty náklady (výdaje). Zajímalo by mne, zda-li musím mít k tomuto obchodu (činnosti) vyřízeny nějaké podklady a jaké. Co se týká např. Živnostenského listu – IČO a další, nebo mohu nakoupené zboží prodávat bez těchto formalit. Beru na vědomí, že musím klasicky, jednou za rok, podat daňové přiznání. Do jaké částky se pak nemusí daňové přiznání vůbec podávat. Děkuji moc za Vaše rady a odpověď Odpověď: Bohužel, pokud budete tuto činnost vykonávat soustavně, je třeba k ní mít příslušné živnostenské oprávnění, tedy živnostenský list, a registrovat se jako OSVČ na FÚ, OSSZ a ZP. Z toho potom plyne povinnost každý rok podávat přiznání k dani z příjmů a Přehledy na OSSZ a ZP.)
Vedu účetnictví s 80% výdaji musím zdanit Fa která byla vystavena v r 2010 ale zaplacena v r,2011 a nebo je to pohledávka, která se daní až v roce zaplacení? Jsem FO děkuji S pozdravem
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Firma A + Firma B - spojené osoby, Q plátci DPH. A fakturuje B dodávky výrobků. 16.3.2011 zjištěno, že firma fakturovala za období 1.9.2010-31.12.2010 /měsíční fakturace/ množství vyšší než skutečně dodala. Firma A krátí odpočet koeficientem. B uplatnila odpočet z došlých faktur v plné výši. Lze provést opravu dle §42 ZDPH - zrušení části plnění, tj. A vystaví dobropis za 9-12/10 s DUZP 16.3.2011 na nedodané výrobky, ale podá dodatečné DP za 4.Q 2010 s opravou vypořádácího koeficientu a B sníží přijatá plnění v řádném přiznání za 1.Q 2011? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, OSVČ, plátce DPH, chce prodat přívěsný vozík, který má půl roku a je veden v DE jako "DKP". Při nákupu si uplatnil odpočet DPH. Vozík stál 16 tis. Kč. Musí prodávat jako majetek firmy - doklad s DPH? Nebo ho může vyjmout z podnikání jako "spotřebovaný" a prodat ho jako soukr.osoba?Musí uvést do daně z příjmu? Děkuji Otáhalová