FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně zaúčtování DPH. V roce 2010 jsme měli kontrolu DPH z FÚ a ten nám doměřil doplatit DPH z neuznaných nákladových faktur. DPH jsme uhradili bankovním převodem a zaúčtovala jsem ho 221/343. Stačí toto zaúčtování na účet 343 nebo je třeba ještě provést další nebo jiný účetní zápis? Děkuji za odpověď.
prosím o radu: podnikatel má jako spolupracujicí osobu manželku po dobu 5měsíců. Za rok 2010 dosáhl příjmu: 3500000,--Kč, výdaje 3000000,--Kč. Jak rozdělit podíl na manželku, když byla spolupracující jen 5měs? Vím že může uplatnit 50%,max 45tis.za každý měsíc spolupráce. Mám tedy podělit Příjmy 12 měsíci, získám tak podíl na 1měsíc který vynásobím počtem trvání, tj.5měs, a teprve tento podíl podělím 50% ? Stejně tak i Výdaje? Nebo můžu rozdělit celý příjem za rok 2010( i výdaje) na 50%, ale je tam to omezení na 45tis.za měsíc? Prosím o radu, z toho zákona mi to není dost jasné, zda musím splnit obě podmínky, a to tak že se těch 50% vztahuje k celému roku nebo k jen k období skutečné spolupráce? Už nevím co s tím, co je správně. Jaká výsledná částká bude podle vás ta správná? Pokud by bylo správně, že můžu dát 45tis.za každý měsíc, jak to bude v dan.priznani? To bude vyplněn jen řádek týkající se rozdělených příjmů a výdaje budou 0???
Děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Můj syn byl vlastníkem darované chalupy od roku 1996 do roku 2009. V chalupě má trvalé bydliště. V roce 2009 těžce onemocněl a proto mi darovanou chalupu vrátil, ale nadále v ní má trvalé bydliště. Chalupu mu chci vrátit, aby jí mohl prodat a koupit si byt. Bude osvobozen od daně z příjmu? Prosím o vysvětlení §4, odstavce 1, písmeno a). Děkuji za odpověď.
Jak postupovat při ukončení činnosti firmy(s.r.o.) zapsané v obchodním rejstříku. Kde všude musím toto ukončení oznámit a co z toho plyne pro vedení účetnictví?
Dobrý den,syn v roce 2010 pracoval do konce srpna.Od září je v evidenci úřadu práce.Chtěla bych se zeptat zda musí podat daňové přiznání.Děkuji za odpověď
Dobrý den, měl bych následující dotaz. Pořídili jsme s manželkou nemovitost na hypotéku, 30 procent jsme hradili ze svých příjmů. Tuto nemovitost celou pronajímáme. Danit bude manželka. Zajímalo by mne: 1. zda mohu pro optimalizaci daňové povinnosti nemovitost současně odepisovat a současně uplatnit úroky z výše zmíněné hypotéky jako náklad na dosažení a udržení příjmů z pronájmu. 2. pokud ano, mohu-li tyto úroky, které jsem při loňském podání do nákladů nezahrnul, ještě nějak zohlednit nyní (a snížit si tak daňovou povinnost) 3. jakou cenu mám brát v potaz pro odepisování, kupní cenu (t.j. naše prostředky PLUS poskytnutý hypoteční úvěr) nebo jen cenu, kterou jsme hradili z vlastních prostředků? Díky, OT
Dobrý den zaměstnankyně pracovala koncem roku 2010 v naší firmě. Většinu roku byla na ÚP. Má 2 děti. Lze ji vyplatit daňový bonus za část roku, když její celkový roční příjem nebyl 48000,--. Tzn. za dva měsíce co u nás pracovala si vydělala cca 24000,-- lze uplatnit aspoň 2/12 z daňového bonusu? Přesněji prosím o vysvětlení par. 35c daň z příjmu
Dobrý den, v r. 2009 podnikatel FO, vede DE, zakoupil osobní automobil a uplatnil odpočet DPH. Za r. 2010 chce použít paušál na vozidlo 4.000,- (použití i pro vlastní potřebu. Musí krátit i DPH, uplatněnou v r. 2009? Děkuji.
Uplatňuju výdaje ze samostatné výd. činnosti %. Kolik % si můžu uplatnit u hlavní činnosti "výroba oděvů" a kolik % u další činnosti (kosmetické služby)?
Dobrý den, mám dotaz. Nejsem nikde zaměstnaná, v roce 2010 mám pouze dohody o provedení práce do 5 tis. Kč. Zdravotní pojištění si platím sama, nejsem evidována na úřadu práce. Mám 2 dcery školního roku. Mohu si udělat daňové přiznání, když nemám příjmy a chtěla bych jen odpočet na děti ? Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jelikož jsem po úrazu celý rok byla na nemocenské. Měla jsem příjem pouze na začátku roku 43304. Úhr pojistného 14724,- Sraženou daň 601,-. Úhrn vyplaceným daňových bonusů 967.- . Vychází mi doplacení daně 366,-. Je to tak správně? Myslela jsem že si mohu zahrnou bohus na pětiletou dceru za celý rok? Děkuji za odpověď s pozdravem Andrea L.
Dobrý den, v roce 2010 jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství - mateřská dovolená. Počítá se to do příjmů při uplatnění odpočitatelné položky na manželku? Znamená to, že pokud jsem měla mateřskou dovolenou, která v roce 2010 přesáhla 68000 Kč, nemůže si manžel odpočitatelnou položku na manželku uplatnit? Děkuji za odpověď. Jana Svobodová
Dobrý den, prosím o informaci, zda má právnická osoba povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů, když v průběhu roku přerušila činnost (přerušila živnostenské oprávnění). Vyplývají z přerušení nějaká specifika vztahující se k daňovému přiznání? Děkuji Blažková
Dobrý den, studentka ukončila studium bak.zkouškou 6/2010. 1-8/2010 zaměstnána při studiu, 9-10/2010 prac.poměr, od 10/2010 ŽL, příjmy ze ŽL pouze za 12/2010. 1.PP při studiu je jako vedlejší činnost? 2.slevu na studenta uplatnil její rodič, má možnost uplatnit slevu na poplatníka 24840? 3.Předběžně mi vyšel přeplatek daně, má nárok na vrácení daně? Děkuji za odpověď Klímová
Dobrý den! Krátký dotaz, prosím. Pracuji v nemocnici jako zaměstnanec na plný úvazek a přednáškami (Dohody o provedení práce) a podílem na studiích jsem si přivydělal286fd asi 130 000 Kč. Daně jsem sepsal a odevzdal, jen nevím, jestli musím ještě se věnovat zdravotnímu a sociálnímu pojištění. Nemocnice vše řádně odvedla, ale já nevím a nemůžu zjistit, jestli jsem jště něco povinen v tomto smyslu udělat. Děkuji za odpověď. Milan Matulka
dobry den chtěl jsem se zeptat jestli můžu zaplatit silniční daň za rok 2010 a to do dubna 2011 , nestihl jsem jí zaplatit v lednu 2011 děkuji
Dobry den. Vlastnim mensi byt v OV a premyslim, ze bych ho vymenila za vetsi. Ale vubec nevim co takova vymena znamena. Co budu potrebovat za dokumenty a za co a kolik zaplatim ( dan?FU? ). Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, jak mám správně zacházet s s dokumentací (jednoduché účetnictví) z doby začátků podnikání - už uplynulo více než 10 let. Jakým způsobem skartovat a musí o tom být potvrzení? Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu ohledně silniční daně.Služební auto - objem 1198 cm3 má roční sazbu 1800 Kč. Ve vlastnictví firmy je od 2.2.2011 - takže za rok 2011-1650 Kč. Ale datum 1.registrace v TP je 10.11.2008 - jak to bude se slevou - týká se nás sleva 48% nebo jen 40% když 36 měsíců od registrace končí 10.11.2011? Jaká by byla pak roční sazba? děkuji moc!!!
Dobrý den, od 1.12.2010 došlo ke změně z vedlejší činnosti OSVČ na hlavní činnost OSVČ. Z čeho se vypočítává sociální pojištění? Jak ovlivňuje tato změna přivýdělek v roce 2010? Děkuji. Lidka