FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem student, ale během roku 2010 jsem měl příjmy z brigády přibližně 50 000 Kč na dohodu o provedení práce (společnost měla mé potvrzení o studiu). Dále jsem měl příjmy na akciích okolo 7 000 Kč. Chtěl bych se proto zeptat, jestli musím podávat daňové přiznání (především kvůli té brigádě na dohodu o provedení práce, protože z akcií mám přijmy menší než 15 000 Kč). Děkuji
Dobrý den! Mám velice vážný dotaz ohledně daňového přiznání. Jedná se o přiznání mého přátele. V roce 2009 mu stát hodně vracel, jelikož si platil zálohy na sociální a zdravotní. Pro rok 2010 mu řekli, že je zbytečné si je platit. Ovšem chybička se vloudila. Nevím, zda je to naším špatným systémem nebo se něco udělalo špatně, ale pro rok 2010 platí daně, sociální a zdravotní ve výši svých 4 měsíčních platů. Mohl by mi někdo objasnit následující situaci: Přítel má profesionální smlouvu o spolupráci při výkonu sportovní činnosti (věnuje se fotbalu), ale zároveň je klasický zaměstnanec. Jak je tedy možné, že platí sociální a zdravotní, když ho za něj platí podnik? Tím, že ho musí zaplatit vlastně platí sociální a zdravotní dvakrát. Proto se ptám, jak je toto možné a jak to jde řešit jinak? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, za několik posledních let se ve firmě nerozdělený zisk i neuhrazená ztráta účtovala na 428. Teď potřebuji hosp.výsledek použít n krytí ztráty z minulých období. Bude to zaúčtování 431/428? Děkuji za radu.
Dobrý den, může si fyzická osoba vedoucí účetnictví uplatnovat do nákladů soukromý automobil např. formou náhrad za používání, tak jako fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci? Nebo ho musí mít zařazený v obchodním majetku? Pokud musí mít v majetku, jakým způsobem lze soukromé auto do majetku zařadit? Děkuji Blažková
Prosím o radu. Může internetový slevový obchod u činností jako je např. solná jeskyně, úklidové práce, fitcentrum aj. tzn. služby, které jsou v nižší sazbě, odvádět 10% sazbu, když službu neposkytuje , ale jen zprostředkovává? Na účet mu chodí celá částka včetně podílu klienta, který službu poskytuje, dph se platí z celé částky a poskytovatel služby dává fakturu s nižší sazbou nebo je neplátce.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na to, co mám vše mít vyplněno v daňovém přiznání. Za loňský rok jsem neměla žádný příjem z podnikání, protože jsem pečovala o nemocnou maminku. Za péči jsem dostávala příspěvek od sociálky. Prodala jsem byt. Současně platím hypotéku, kde mi poslali doklad o úrocích z ní. Nevím tedy, co vše přijde do příjmů a výdajů. Jsem OSVČ, vloni jsem odečítala výdaje % částkou. Děkuji Bartošová T.
Dobrý den, obracím se na Vás s násl.dotazem: Jako OSVČ plátce daně fakturuji zámečnické práce na různých stavbách. Platí nyní, že pokud je výrobek i s montáží, je potřeba fakturovat s 20% DPH. Jen u staveb pro bydlení v případě oprav a rekonstrukcí je možno fakturovat s 10% DPH? U nových jen v případě, že je to tkzv. sociální bydlení, že? Jak je to v případě, že mám třeba vyrobit a namontovat mříže na okna zákazníkovi u bytu, domu, příp. jiné výrobky. A jak je to u příslušenství např. u vrat, plotů, venkovních zábradlí. Přijde mi to vše čím dál složitější, chci postupovat správně, nechci šidit ani stát ani zákazníka. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Na online hernách mám výhry v turnajích v pokeru. Herny jsou registrovaný v zemích EU i mimo ně.Musím tyto výhry danit a jak? Nebo platí, že výhry se nedaní? Platí stejný princip i u živých turnajů v pokeru hraných v kasínec a pokerových klubech?
Dobrý den, pronajímám svůj dům (celý). Po krupobití v září loňského roku bylo třeba provést poměrně rozsáhlé opravy (fasáda, žaluzie, střecha). Dům je proti podobným škodám plně pojištěn. Všechny opravy jsem hradil ještě v roce 2010. Pojišťovna poskytla zálohu na plnění cca 50 procent, pojistné řízení bude ale ukončeno až letos. Zajímalo by mne, jestli mám dát skutečné náklady na opravy do nákladů na udržení příjmů z pronájmu, či jakoby počítat s tím, že pojišťovna uhradí celých 100 procent nákladů letos. Díky, OT
odečet na manželku zdravím...letos mám poprvé ostat. příjmy ve výši 15220Kč. Takže podávám DP.Může si na mě odečíst manžel částku 24840?( Příjem 68000Kč za rok, který je limitem, nemám)Já bych totiž z této částky při tak nízkém příjmu moc nevyužila. Nebo snad mám povinnost ji uvést jako slevu já? Díky
Dobrý den ,před časem mi byl doměřen danový výměr na FO dle pomůcek za strátu účetnictví ,spadá tento daňový nedoplatek do promlčecí lhůty 6let opakovaně avšak 20let maximálně? Neboli vztahuje se na to vůbec nějaká promlčecí lhůta? děkuji K
Dobrý den, v roce 1993 mi byla darována nemovitost. Nemovitost byla pronajímana před darováním a je pronajímana doposud. V roce 2010 chci začít uplatňovat odpisy nemovitosti. Mohu uvést jako vstupní cenu hodnotu na základě odhadu nemovitosti provedenému např. k lednu 2010? Děkuji VS
Dobrý den, jsem student, ale během roku 2010 jsem si vydělal přibližně 50k na dohodu o provedení práce (společnost měla mé potvrzení o studiu). Dále jsem měl zisk na akciích (cca 1250 Kč na dividendách po zdanění + 400 Kč na prodeji akcií, které jsem neměl více než 6 měsíců.) Chtěl bych se proto zeptat, jestli musím podávat daňové přiznání a v případě, že ano, tak co vše do něj musím uvést ... Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně hmotného majetku: V roce 2010 jsme pořídili jako právnická osoba osobní auto z autobazaru na úvěr. Odepisuji jej. Dle rady jdnoho poradce mohu uplatnit slevu 10% na nově pořízený majetek. V zákoně jsem však slevu nenašla, našla jsem zvýšený odpis, ten však podle mne nemohu použít, jelikož automobil není nový a je to motorové vozidlo, které není používané přímo pro přepravní služby, taxi atd. Jsme stavební firma. Mohu tedy u takovéhoto HM uplatnit nějakou slevu mimo klasický odpis? Děkuji, Juřicová.
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Syn(nar.1990) ukončil studium v červnu 2010 a od této doby je dedený na úřadu práce jako nezaměstnaný. Nevím, co mám uvádět do 5.oddílu(Uplatnění slev na dani)-tab.č.2 -údaje o dětech žijících v domácnosti. Mám uplatnit 6 nebo 12 měsíců? Vypisuji daň.přiznání pro fyzické osoby. Ďěkuji.
Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně fyzické osoby. Podniká v zemědělství OSVČ. Výdaje procentem. Z banky (podnikatelský účet) má příjem "kreditní úroky" .. za rok 2010 se jedná o částku 30 kč. Musí se tato částka uvádět v daňovém přiznání na řádek č.38 (příjem z kapit.majetku)? nebo může být v souhrnu příjmů v příloze č.1. Děkuji předem za odpověď. Lenka Křehlíková
Dobrý den, v roce 2010 jsem byla 5 měsíců zaměstnána a po zbytek roku jsem byla vedena v evidenci Úřadu práce a pobírala podporu. Od bývalého zaměstnavatele jsem obdržela potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, kde je uvedeno, že jsem podepsala prohlášení na zdaň. období 2010 za měsíce 1,2,3,4,5. V tisku jsem se dočetla, že pokud měl zaměstnance jen 1 zaměstnavatele, u nějž podepsal prohlášení poplatníka, daňové přiznání nepodává a také to, že podpora v nezaměstnanosti se do daňového prohlášení nikam neuvádí. Z toho mi logicky vychází, že bych sama daňové přiznání neměla podávat. Žádné slevy neuplatňuji a žádné další příjmy jsem neměla. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, má dotaz ohledně slevy silniční daně. Koupila jsem auto z Německa. Na technickém osvědčení je datum první registrace 6.12.2006 a datum první registrace v ČR 7.2.2011. Které datum platí pro slevu. Děkuji Hana
Dobrý den, měl bych na vás otázku.Jaký je rozdíl mezi fyzickou osobou a osobou samostatně výdělečně činnou? Děkuji za odpověď Pixa
Dobrý den Podle daně z příjmu FO je možný odečet daně na maželku, která nemá vlastní příjem. Je možné toto odečíst i na družku, která se mnou žije ve společné domácnosti a s níž vychováváme naše společné dítě? Pobírá pouze rodičovský příspěvek.I když žijeme ve společné domácnosti, má tam pouze dočasný pobyt (je cizinka, trvalý pobyt má na Slovensku). Děkuji za odpověď.