FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dar od rodičů

Dobrý den, za účelem koupě bytu budu obdarován finančním příspěvkem od rodičů. Rodiče jsou FO, já mám živnostenský list, ale zároveň jsem zaměstnaný. Jak vysoký může být dar a jaká na mě spadají pravidla v případě danění? Děkuji JB

Narození dítěte a daňové zvýhodnění

Dcera se narodila 12. 8. 2016. Jak je to s uplatnenim slevy na dite ? Pomerna castka se vypocita podle mesice, ve kterem se narodila ? Mohu zapocitat cely srpen, nebo se tu jeste resi nejaka pomerna castka z dni ? Dekuji

Daňové zvýhodnění na dítě

Dobrý den, jsem zaměstnaná a také podnikam. Uplatňuji vydajový paušál, součet dílčích základů nepřesahuje 50% celkového základu daně. V zaměstnání mám měsíční úlevu 1117 Kč na dítě. Chápu to správně, že v daňovém přiznání už dítě do tabulky č. 2 nezadávám? Děkuji

Příjem OSVČ

Dobrý den,mám následující dotaz: OSVČ uplatňuje výdaje procentem z příjmu. Přes autobazar prodává auta. Příjmem pro zdanění je celá prodejní cena auta nebo peníze které opravdu dostane, tj. prodejní cena - provize autobazaru? Děkuji za odpověď. Hana Bartáková

Příjmy v daňovém přiznání

Dobrý den, fyzická osoba-nepracující důchodce, má vypočtený vypořádací podíl v zemědělském družstvu ve výši 213 tis.Kč. Vklad z transformace činí 220 tis.Kč, restituční část 0.Fyzická osoba postoupila pohledávku za vypočtený vypořádací podíl jiné právnické osobě za 100% úplatu. Je v daném případě příjem osvobozen od daně z příjmů, či zda je nutno podávat daňové přiznání? V případě , že ano - dle kterého § - je možnost odpočtu vkladu - jaké je % daně Děkuji za odpověď.

Odpočet úroků z hypotéky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si manžel může odečíst zaplacené úroky z hypotéky ze základu daně z příjmů fyzických osob v případě, že se stal majitelem 1/2 nemovitosti v prosinci loňského roku. Do té doby jsem nemovitost vlastnila pouze já. A může uplatnit celou výši zaplacených úroků? Děkuji za odpověď.

Paušál na auto

Dobrý den. Mohu u pronájmu nemovitosti uplatnit v nákladech paušální výdaj na dopravu soukromým osobním automobilem ve výši 4000 Kč měsíčně? Děkuji. F.P.

Daňový nerezident

Dobrý deň. Mám to zložitejšie a neviem si rady. Som daňový nerezident v ČR, trvalé bydlisko mám v SR. Pracovala som od ledna do dubna v ČR na HPP. Od května pracujem v AT. Chcem si podať v ČR daňové priznanie za tie 4 odpracované mesiace, ale neviem či mám nárok na "základní slevu na poplatníka"? Vie mi prosím niekto poradiť? DP si musím predpokladám v ČR posielať? Ďakujem moc krát za radu.

Pronájem a daňové přiznání

Dobrý den, v daňovém přiznání za rok 2015 jsem z nevědomosti ke své dani z příjmu poplatníka neuvedla příjem z pronájmu, protože byl v mínusu. Letos jsem ale v příjmu z pronájmu v plusu a někdo mi poradil, že mohu ztrátu z loňského roku dát do letošního, za rok 2016. Je to pravda? Problém ale vidím v tom, že jsem loni mínusový příjem do DP neuvedla, mohu ještě nějak napravit? Děkuji za radu.

Úhrada za zkoušky

Dobrý den Udělal jsem zkoušku podle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Před samotnou zkouškou proběhl placený seminář vztahující se ke zkoušce. Mohu uplatnit v daňovém přiznání slevu 3.Oddíl/51 i za seminář k této zkoušce nebo jen cenu za samotnou zkoušku? Pokud ne, lze to uplatnit u jiní položky?

Podmínky daňového osvobození

Dobrý den,jsem důchodce s ročním příjmem 168000,- k č.Prodal jsem zahradu za 130000,-Kč.Musím podat přiznání k dani z příjmu a pokud ano,v jakém termínu a kolik bude daň činit (v %,v Kč).Děkuji.

Zrušení životního pojištění

Dobrý den,cca 3 roky jsem platila životní pojištění a uplatňovala odpočet z daně. V roce 2016 jsem toto životní pojištění zrušila a pojišťovna mi zaslala na účet cca 1200,- Kč. Poté jsem uzavřela nové životní pojištění a pojišťovna mi zaslala doklad pro odpočet daně za nové pojištění. Jak mám postupovat při podání daňového přiznání? Mám si zjistit již uplatněné částky u zaměstnavatele (již odečtené částky z nezdanitelné části základu daně podle § 15 zákona) a přiznat je jako příjem? Co navrácená částka od pojišťovny? A nové pojištění mohu normálně uplatnit ? Děkuji

Daňové rezidentství

dobrý den, mám prosím dotaz ohledně uplatnění slevy na dani u cizince - Ukrajinec. Budeme zaměstnávat pracovníka, který: - žije v ČR od roku 2005 - národnost má UA - je ženaty /manželka Ukrajinka/, v ČR si koupili dům, děti se jim narodily v ČR. Chodí zde do školy, školky. - po celý rok pobývají v ČR - příjmy mají pouze ze zdrojů v ČR Jaké slevy můžu prosím u takového pracovníka uplatnit? Je možné měsíčně uplatňovat slevu na poplatníka a na děti? Může roční vyúčtování daně provést zaměstnavatel a uplatnit odpočet úroků ze stavebního spoření a slevu za umístění dítěte do školky? moc děkuji

Výdajový paušál

Dobrý den, prosím vás chci se zeptat, zda v souvislosti s přijetím zákona o úvěrech pro spotřebitele se změnila výše výdajového paušálu u zprostředkovatele, který sjednává hypotéční úvěr? Zůstává stále činnost zprostředkování úvěru v par. 7 odst. b) nebo se přesouvá do odst. c)? A pokud ano, od jakého data. Děkuji za odpověď,

Zrušení životního pojištění

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně poradenství. Zrušila jsem životní pojištění a zjistila, že mi na dani bylo vráceno cca 9000,- Kč, prosím jakou částku mám zaslat finančnímu úřadu, a kde naleznu formulář, který bych mohla vyplnit, Děkuji moc za Vaši odpověď,

Daňová sleva na manželku

Dobrý den, v roce 2015 jsem podal DPFO, kde jsem měl přeplatek na dani, který mi byl navrácen. Nyní jsem však zjistil, že jsem opomenul zohlednit slevu na manželku ve výši 24840,-. Mohu podat - má to smysl? - DODAP za rok 2015 i když jsem měl přeplatek na dani? Bude mi vyplacena i opomenutá sleva na manželku? Pokud ano, jakým způsobem mám vyplnit DODAP? Celé, nebo jenom přední stranu a oddíl č. 6 o DODAP? Děkuji

Cenné papíry a daňové přiznání

Prosím, do jaké kolonky v daňovém přiznání uvést příjmy z akcií? Kromě tohoto příjmu mám jen příjem od zaměstnavatele. Mohu použít nový formulář dvoustránkový? děkuji

Vyplnění přílohy číslo jedna

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se vyplňuje ř.114 příloha č.1 u Daňového přiznání. Mám pouze příjmy z podnikání par.7 a uplatňuji výdaje % z příjmu. Interaktivní formulář mi tento řádek automaticky po vyplnění příjmu a výdajů doplní, tak nevím, zda ho tam nechat, nebo částku vymazat. Loni v pokynech se psalo, že se vyplňuje pouze v případě výpočtu solidární zvýšení daně. Ale letos to tam nepíšou. Děkuji

Příjmy z Česka a Německa

Dobrý den, mám takový dotaz. Byl jsem zaměstnán v Čr do 9.10. a od 28.11. jsem pracoval v Německu. Jakým způsobem mám vyplnit daňové přiznání za rok 2016? Jestli pouze do toho října nebo i přijmy v Německu? Děkuji předem za odpověď

Školkovné v daňovém přiznání

Dobrý den, tvořím sobě a manželovi daňové přiznání a nejsem si jistá v následujících maličkostech: 1) máme dceru prvním rokem umístěnou ve školce, dostali jsme potvrzení o výši vynaložných výdajů. Částka uvedená na dokladu má být zaznamenána v daňovém přiznání v řádku 69a? 2) v roce 2016 jsme na druhé dítě čerpali porodné. Zaznamenává se do daňového přiznání, ať mého, či manželovo? Mé příjmy byly vyšší než 68.000Kč z důvodu peněžité pomoci v mateřství. 3) Pro uplatnění "slevy" na životní pojištění podávám i své daňové přiznání. Musí být přílohou podklad o peněžité pomoci v mateřství? A kde jej dostanu? Na sociálce? Moc Vám děkuji za odpovědi. Hezký den.