FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, za účelem koupě bytu budu obdarován finančním příspěvkem od rodičů. Rodiče jsou FO, já mám živnostenský list, ale zároveň jsem zaměstnaný. Jak vysoký může být dar a jaká na mě spadají pravidla v případě danění? Děkuji JB
Dcera se narodila 12. 8. 2016. Jak je to s uplatnenim slevy na dite ? Pomerna castka se vypocita podle mesice, ve kterem se narodila ? Mohu zapocitat cely srpen, nebo se tu jeste resi nejaka pomerna castka z dni ? Dekuji
Dobrý den, jsem zaměstnaná a také podnikam. Uplatňuji vydajový paušál, součet dílčích základů nepřesahuje 50% celkového základu daně. V zaměstnání mám měsíční úlevu 1117 Kč na dítě. Chápu to správně, že v daňovém přiznání už dítě do tabulky č. 2 nezadávám? Děkuji
Dobrý den,mám následující dotaz: OSVČ uplatňuje výdaje procentem z příjmu. Přes autobazar prodává auta. Příjmem pro zdanění je celá prodejní cena auta nebo peníze které opravdu dostane, tj. prodejní cena - provize autobazaru? Děkuji za odpověď. Hana Bartáková
Dobrý den, fyzická osoba-nepracující důchodce, má vypočtený vypořádací podíl v zemědělském družstvu ve výši 213 tis.Kč. Vklad z transformace činí 220 tis.Kč, restituční část 0.Fyzická osoba postoupila pohledávku za vypočtený vypořádací podíl jiné právnické osobě za 100% úplatu. Je v daném případě příjem osvobozen od daně z příjmů, či zda je nutno podávat daňové přiznání? V případě , že ano - dle kterého § - je možnost odpočtu vkladu - jaké je % daně Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si manžel může odečíst zaplacené úroky z hypotéky ze základu daně z příjmů fyzických osob v případě, že se stal majitelem 1/2 nemovitosti v prosinci loňského roku. Do té doby jsem nemovitost vlastnila pouze já. A může uplatnit celou výši zaplacených úroků? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mohu u pronájmu nemovitosti uplatnit v nákladech paušální výdaj na dopravu soukromým osobním automobilem ve výši 4000 Kč měsíčně? Děkuji. F.P.
Dobrý deň. Mám to zložitejšie a neviem si rady. Som daňový nerezident v ČR, trvalé bydlisko mám v SR. Pracovala som od ledna do dubna v ČR na HPP. Od května pracujem v AT. Chcem si podať v ČR daňové priznanie za tie 4 odpracované mesiace, ale neviem či mám nárok na "základní slevu na poplatníka"? Vie mi prosím niekto poradiť? DP si musím predpokladám v ČR posielať? Ďakujem moc krát za radu.
Dobrý den, v daňovém přiznání za rok 2015 jsem z nevědomosti ke své dani z příjmu poplatníka neuvedla příjem z pronájmu, protože byl v mínusu. Letos jsem ale v příjmu z pronájmu v plusu a někdo mi poradil, že mohu ztrátu z loňského roku dát do letošního, za rok 2016. Je to pravda? Problém ale vidím v tom, že jsem loni mínusový příjem do DP neuvedla, mohu ještě nějak napravit? Děkuji za radu.
Dobrý den Udělal jsem zkoušku podle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Před samotnou zkouškou proběhl placený seminář vztahující se ke zkoušce. Mohu uplatnit v daňovém přiznání slevu 3.Oddíl/51 i za seminář k této zkoušce nebo jen cenu za samotnou zkoušku? Pokud ne, lze to uplatnit u jiní položky?
Dobrý den,jsem důchodce s ročním příjmem 168000,- k č.Prodal jsem zahradu za 130000,-Kč.Musím podat přiznání k dani z příjmu a pokud ano,v jakém termínu a kolik bude daň činit (v %,v Kč).Děkuji.
Dobrý den,cca 3 roky jsem platila životní pojištění a uplatňovala odpočet z daně. V roce 2016 jsem toto životní pojištění zrušila a pojišťovna mi zaslala na účet cca 1200,- Kč. Poté jsem uzavřela nové životní pojištění a pojišťovna mi zaslala doklad pro odpočet daně za nové pojištění. Jak mám postupovat při podání daňového přiznání? Mám si zjistit již uplatněné částky u zaměstnavatele (již odečtené částky z nezdanitelné části základu daně podle § 15 zákona) a přiznat je jako příjem? Co navrácená částka od pojišťovny? A nové pojištění mohu normálně uplatnit ? Děkuji
dobrý den, mám prosím dotaz ohledně uplatnění slevy na dani u cizince - Ukrajinec. Budeme zaměstnávat pracovníka, který: - žije v ČR od roku 2005 - národnost má UA - je ženaty /manželka Ukrajinka/, v ČR si koupili dům, děti se jim narodily v ČR. Chodí zde do školy, školky. - po celý rok pobývají v ČR - příjmy mají pouze ze zdrojů v ČR Jaké slevy můžu prosím u takového pracovníka uplatnit? Je možné měsíčně uplatňovat slevu na poplatníka a na děti? Může roční vyúčtování daně provést zaměstnavatel a uplatnit odpočet úroků ze stavebního spoření a slevu za umístění dítěte do školky? moc děkuji
Dobrý den, prosím vás chci se zeptat, zda v souvislosti s přijetím zákona o úvěrech pro spotřebitele se změnila výše výdajového paušálu u zprostředkovatele, který sjednává hypotéční úvěr? Zůstává stále činnost zprostředkování úvěru v par. 7 odst. b) nebo se přesouvá do odst. c)? A pokud ano, od jakého data. Děkuji za odpověď,
Dobrý den, obracím se na Vás ohledně poradenství. Zrušila jsem životní pojištění a zjistila, že mi na dani bylo vráceno cca 9000,- Kč, prosím jakou částku mám zaslat finančnímu úřadu, a kde naleznu formulář, který bych mohla vyplnit, Děkuji moc za Vaši odpověď,
Dobrý den, v roce 2015 jsem podal DPFO, kde jsem měl přeplatek na dani, který mi byl navrácen. Nyní jsem však zjistil, že jsem opomenul zohlednit slevu na manželku ve výši 24840,-. Mohu podat - má to smysl? - DODAP za rok 2015 i když jsem měl přeplatek na dani? Bude mi vyplacena i opomenutá sleva na manželku? Pokud ano, jakým způsobem mám vyplnit DODAP? Celé, nebo jenom přední stranu a oddíl č. 6 o DODAP? Děkuji
Prosím, do jaké kolonky v daňovém přiznání uvést příjmy z akcií? Kromě tohoto příjmu mám jen příjem od zaměstnavatele. Mohu použít nový formulář dvoustránkový? děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se vyplňuje ř.114 příloha č.1 u Daňového přiznání. Mám pouze příjmy z podnikání par.7 a uplatňuji výdaje % z příjmu. Interaktivní formulář mi tento řádek automaticky po vyplnění příjmu a výdajů doplní, tak nevím, zda ho tam nechat, nebo částku vymazat. Loni v pokynech se psalo, že se vyplňuje pouze v případě výpočtu solidární zvýšení daně. Ale letos to tam nepíšou. Děkuji
Dobrý den, mám takový dotaz. Byl jsem zaměstnán v Čr do 9.10. a od 28.11. jsem pracoval v Německu. Jakým způsobem mám vyplnit daňové přiznání za rok 2016? Jestli pouze do toho října nebo i přijmy v Německu? Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, tvořím sobě a manželovi daňové přiznání a nejsem si jistá v následujících maličkostech: 1) máme dceru prvním rokem umístěnou ve školce, dostali jsme potvrzení o výši vynaložných výdajů. Částka uvedená na dokladu má být zaznamenána v daňovém přiznání v řádku 69a? 2) v roce 2016 jsme na druhé dítě čerpali porodné. Zaznamenává se do daňového přiznání, ať mého, či manželovo? Mé příjmy byly vyšší než 68.000Kč z důvodu peněžité pomoci v mateřství. 3) Pro uplatnění "slevy" na životní pojištění podávám i své daňové přiznání. Musí být přílohou podklad o peněžité pomoci v mateřství? A kde jej dostanu? Na sociálce? Moc Vám děkuji za odpovědi. Hezký den.