FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pracovní cesta

Dobrý den, naše zaměstnance pravidelně posíláme do jiného města do specializovaného pracoviště na zdravotní vyšetření v souvislosti s výkonem práce na rizikovém pracovišti. Přísluší jim cestovní náhrady jako je stravné a jízdní výdaje?

Sdružení a paušální výdaj na dopravu

Dobrý den,jsme sdružení OSVČ,je možné,aby si každý ze členů uplatnil paušální výdaj na automobil(5000,-Kč/měsíc)? Každé auto je vloženo do fir.majetku člena samostatně,ale dle smlouvy o sdružení jsou tyto vozidla užívána pro potřeby sdružení.Knihy jízd jsou vedeny na všechny vozidla.Děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, koupili jsme byt na hypotéku do OV, hypotéku jsme refinancovali a následně ho prodali a koupili byt družstevní.Dva roky jsem podával daňové přiznání k dani z příjmů kde jsem si odečítala úroky z úvěru jako odčítatelnou položku.Vše bylo bez problémů až do teď kdy jsme zmněnili finanční úřad a zde nám tvrdí, že nemáme na tyto odpočty nárok, protože se jedná o byt družstevní a že v úvěrové smlouvě je jako účel úvěru psáno,že se jedná o splacení dříve poskytnutých úvěrů a půjček použitých na investici do nemovitosti.Chci se proto zeptat zda na odpočet nárok máme,či nikoliv a zda platí, že správce daně by měl postupovat podle §8 odst.1 z.č. 280/2009 Sb. daňový řád? Děkuji Růžička

potvrzení o přiznání

Dobrý den,v únoru jsem podala přiznání k dani z příjmu fyzických osob (OSVČ). Chtěla jsem se zeptat, zda dostanu nějaké vyjádření k vyplněnému a odevzdanné mu formuláři. Po odečtení všech slev mi vyšla sice 0, ale kdybych měla platit nějakou daň, jestli by mi přišel daňový výměr nebo nějaké upozornění na špatně vyplněný formulář.

sleva na dítě

Dobrý den,zaměstnankyně uplatňovala slevu na tři děti.Nejstarší ukončila denní studium na vysoké škole bakalářskou zkouškou a nadále pokračuje v navazujícím magisterském studiu kombinovanou formou.Připravuje se stále na budoucí povolání a žije s matkou ve společné domácnosti.Může matka stále uplatňovat slevu na dani na tři děti?Děkuji za odpověď.M.

sleva na manželku

Dobrý den, chci se zeptat ohledně odečtů daní. Moje matka pobírá plný invalidní důchod od roku 2002 /podotýkám, že se jedná o invaliditu III.stupně/. Můj otec je zaměstnán u soukromé firmy a nějak se mi nezdá, že mu účetní tvrdí, že si manželku nemůže z daní odečíst. Dané věci nerozumím, a proto se Vás chci zeptat, zda má otec na odečty právo a na jaké /zda si může odečíst částku 24 840 Kč nebo částku 5 040 Kč/. Pokud má na tyto odečty nárok, zda si o ně může požádat zpětně a kolik let? A v případě, že mu účetní nevýjde vstříc, může podat DP dodatečné. Děkuji a přeji hezký den. Bedřiška

příjmy z pronájmu

Pronajímám byt,je potřeba se registrovat na FÚ? DIČ? Budu uplatňovat výdaje paušálem, je třeba vést nějaké záznamy příjmů? (Na FÚ mi každé oddělení dává protichůdné informace)

osvobození od daně

Dobrý den, rád bych v jednom CD bazaru, kde vykupují CD, prodal několik starších CD a gramo-desek. Budu pak povinen příjem z prodeje nějak zdanit, popř. při jaké výši příjmu z prodeje jsem povinen můj příjem zdanit? Děkuji za odpověď. Ivan P.

daňová povinnost

Jsem FO, vedu DE, plátce DPH. Fy Eurospol mi poslala finanční náhradu za zřízení věcného břemene 830 Kč dle smlouvy.Prosím o radu, zda to je nebo není osvobozený příjem. A když není, tak jak je to s DPH a sazbou daně, také nevím, zda ta částka je vč. DPH nebo bez DPH. Děkuji moc za radu.

odpočet daně

Dobrý den, při pořízení užitkového vozidla -PO, plátce DPH. Uplatňuji odpočet DPH postupně z akontace, splátek, konečné ceny - jako dříve v jednotlivých daňových přiznáních, nebo celkově po skončení leasingu? Děkuji předem za radu.

výdaje procentem

Dobrý den, FO zahraniční, vede PU. Může si v daňovém přiznání uplatnit výdaje procentem? Děkuji.

odpočet ztráty

Dobrý den, mám naléhavý dotaz. S.r.o. si snížila základ daně za rok 2010 o ztrátu z roku 2009. Účtuji o tomto kroku nějak? Nebo je to jen záležitost daňového přiznání a ztrátu vedu na 429? Děkuji mnohokrát za pomoc.

daňová povinnost

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli musím zaplatit darovací dan´,když mi darovali dům sestra a bratr mé babičky.Na Fú mi každý říká něco jiného,jeden že patřím do II.skupiny tak že by to mělo být v pořádku a druhý mi řekne že si není jistý ale at to projistotu zaplatím.Tak že si opravdu nevím rady.Já si myslím,že bych měla patřit do II.skupiny když jejich matka byla má prababička a jsme pokrevní.Děkuji za odpověd

převod pojistného

Dobrý den, manžel má od roku 2001 uzavřenou životní pojistku (kapitálové životní pojištění) na dobu 34 let s výškou pojistného 724,- Kč, Vzhledem k tomu, že pojistka byla později vinkulována za účelem zajištění splacení úvěru na bydlení, uzavřel v roce 2008 novou na dobu 27 let s pojistným 1.800,- Kč. Cca po dobu 3 let uplatňuje odpočet od základu daně v plné výši 12.000,- Kč, přičemž dokládá obě tyto smlouvy. V současné době je závazek z úvěru již splacen a manžel by rád první pojistku bez náhrady zrušil. Současně by rád zrušil i druhou pojistku, neboť tato neodpovídá jeho současné situaci (manželství, dvě děti) a rád by uzavřel pojistku novou u jiné pojišťovny. Pokud odbytné a kapitálové výnosy ze zrušené pojistky přepošle rovnou na účet nově uzavřené pojistky, je nutné dodanění zrušené? Lze takto postupovat i u prvně jmenované smlouvy a odbytné přeposlat na novou pojistku nebo je zde nutné dodanění vždy a jak zjistit jeho výši? Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, řešíme problém s prodejem auta. Koupeno v roce 2009 bez DPH. Společnost je plátcem DPH. Musím aplikovat sazbu DPH při prodeji nebo jaký je režim ? Předem děkuji.

odpočet úroků z úvěru

V červenci roku 2010 jsem prodala rodinný dům,na který byl poskytnut hypoteční úvěr.Mám nárok na odečet úroků z úvěru za 7 měsíců roku 2010 doložený potvrzením z banky v daňovém přiznání za rok 2010,když jsem do července roku 2010 v domě bydlela. Suma za prodej byla použita na splacení hypotéky a na zaplacení daně z nemovitosti při převodu.Prosím o zaslání odpovědi na mail: al.huskova@seznam.cz.Dík

podání přiznání

dobrý den, musím podávat u finančího úřadu nebo u zaměstnavatle daňové přiznání, pokud jsem byla od ledna do srpna 2010 na úřadu práce, od září do prosince 2010 jsem pracovala u jednoho zaměstnavatele,(měls jem u něho podepsané prohlášení poplatníka daně), výdělek byl 42000,- kč za celé období (září -prosinec) , zálohu na dań jsem měsíčně platila, v ročním zúčtovnání daně by mi nic ze zaplacených záloh nevraceli. na měsíční bonus na dítě mám nárok, při ročním zúčtování na bonus dítěte nárok nemám.(nemám vyděláno 48000 kč.) (musela bych tedy asi vracet bonus na dítě) bylo mi porazeno, že daňové přiznání nemusím podávat, jiný příjem jsem neměla . je to tak?

místní příslušnost

Dobrý deň, Som slovák žijúci a pracujúci v ČR už 8 rokov s trvalým pobytom v čechách. V prípade, že moje nové pracovisko bude v USA (pracovné povolenie a prac. zmluva v USA), vyplýva mi povinnosť podávať daňové priznanie v ČR resp. na slovensku(to si prípadne zistím na SR)? Vopred ďakujem za odpoveď. Vladimír

odpočet ŽP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budu mít možnost v příštím roce uplatnit odečet daně z uzavřeného životního pojištění Investor Plus T150: - poj. částka pro případ smrti 40.000,- Kč - doba trvání do 60 let věku - částka měsíčního pojistného 1.129,- Kč Děkuji za odpověď.

sleva na dítě a manželku

Dobrý den. Mám dotaz ohledně daní. Manžel dělá u soukromníka, bere 9000Kč hrubého. dělá tam již 7 let a za celou tu dobu mu zaměstnavatel nechal podepsat daňové přiznání jen dvakrát. jedná se mi o to, že se nám loni v květnu narodil syn a tak by si ho mohl odepsat z daní,je to tak? nehledě na to, že příští rok bych tam mohla být připsaná i já. Jsem na rodičovské dovolené. zaměstnavatel mu ale tvrdí, že při takovéto mzdě stejně nic nedostane. Má pravdu, nebo si máme raději daňové opřiznání od příštího roku vyplňovat samy?Prosím poraďte.Děkuji za odpověď Alena Šittová