FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Letos jsem zdědila po mamince 1/2domu a druhé poloviny se vzdal tatínek v můj prospěch.Oba rodiče byli majiteli 40let.Pokud hned letos nemovitost prodám budu platit daň z příjmu nebo jen daň z převodu nemovitosti? děkuji

výdaje procentem

Dobrý den, provozuji autoškolu, jsem OSVČ a chtěla bych zdanit příjmy z roku 2010 procentem z příjmů. Nejsem si jistá, zda mám použít 60% z příjmů nebo 40% z příjmů. Děkuji za odpoveď Mirka Burianová

dávky

Dobry den, jsem OSVC a jsem tehotna. Od 1.10. si platim mesicne 1050,- nemocenske pojisteni. Bohuzel mam nastup na materskou 250 dni od zacatku placeni pojisteni (misto povinnych 270). Je mozne i tak materskou ziskat? Pokud ne, jak je to s narokem na rodicovsky prispevek (rada bych si zvolila nejkratsi variantu) a muzu jeste ziskat nejakou jinou financni pomoc (kdyz ne materskou?)? Dekuji za radu.

dárkové poukazy

Dobrý den, jsme firma zabývající se internetových i maloobchodním prodejem. Dali jsme si vyrobit tzv. Dárkové poukazy v různých hodnotách, a já bych prosila poradit, jakým způsobem se o tomto účtuje v podvojném účetnictví, a to jak nákup tak následný prodej a vracení poukazů. Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mohu si uplatnit odpočet úroků ze stavebního spoření, kdy jsem ve smlouvě uvedena jako jediny dlužník, úvěr je na modernizaci domu ve kterém mám trvalý pobyt, ale nejsem jeho vlastník podle LV? Lze uplatnit odpočet úroků, dům vlastní můj syn. Děkuji za odpověď.

převod nemovitostí

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně převodu nemovitosti a daní. Mám s bývalou přítelkyní ve společném vlastnictví dva byty a rozhodli jsme se, že si každý ponechá jeden. Chci se zeptat, co je lepší, zda nemovitosti převést formou daru a nebo na základě kupní smlouvy, jde mi o to, že já budu svou polovinu bytu přítelkyni prodávat, protože jsem ze svých finančních prostředků platil rekonstrukci bytu, který si ona ponechá a ona mi chce polovinu druhého bytu buď prodat za symbolickou cenu a nebo darovat. Na oba byty jsou hypotéky, které jsou psány na mne jako hlavního žadatele a ona je vedena jako spoludlužník. Děkuji za odpověď

Přechod s podnikáním na s.r.o.

Dobrý den, podnikám již několik let jako fyzická osoba, tuto formu, ale chci změnit a vystupovat jako právnická osoba, s.r.o. Jenomže mám sklad jako fyzická osoba a chtěl bych ho, co nejjednodušeji a už na začátku převést na s.r.o. Napadlo mě s.r.o. založit na manželku (ona společník, ona jednatel) a sklad přefakturovat celý jí jednou fakturou nebo 3 fakturami. Tím, že tam bude figurovat pouze moje žena, měli bychom se vyhnout všem paragrafům a omezením. Je to správně ? Kdybych měl sklad rozprodat přes fyzickou osobu, trvalo by to pár let a bylo by mnoho zmatku.

sazba daně

Dobrý den, prosím o radu. Pokud mám jako OSVČ v oboru zámečnictví, vyrobit a namontovat např. mříže na okna zákazníkovi na RD nebo do paneláku, jaká má být výše DPH? Jak je tomu dále např. u vrátek rod. domu nebo oplocení? V případě, že je nutno zkoumat uvedenou nemovitost k čemu je určena a zda odpovídá paragrafům 48,48a Z.o DPH, kdo zodpovídá za její určení, projektant, majitel nemovitosti, nebo já jako realiz. firma? Jak se mám chránit vůči FÚ abych příp. neměl problémy s určením výše daně. Mám si nechat podepsat od zákazníka čestné prohlášení, že nemovitost odpovídá těmto paragrafům, nebo jakým způsobem se orientovat co nejlépe v těchto případech. Moc děkuji za odpověď.

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, jsem zaměstnanec ve státním podniku. Rád bych si ovšem otevřel prodejní galerii na internetu. Nic velkého, jen přivýdělek. Jaké jsou nezbytné podmínky plateb zdravotního a sociálního pojištění? ŽL mám, daň bych si chtěl nastavit paušálně, neboť zisk bude spíše malý a náklady zanedbatelné. Děkuji za odpověď. S pozdravem Janoušek Karel.

odpočet daně

Dobrý den, OSVČ a plátce DPH pořizuje užitkový automobil. Pochopila jsem, že nyní pokud je v leasigové smlouvě dáno, že nájemce je po skončení smlouvy povinen předmět odkoupit, můžu uplatnit odpočet DPH na počátku leasingu, pokud ne, budu uplatňovat dle dílčích plnění. Ovšem netuším, jak je to s odpočtem DPH za finanční služby. Zda u první varianty uplatňuji odpočet DPH za začátku smlouvy spolu s odpočtem DPH z automobilu, nebo nějak postupně, podle splátkového kalendáře? Děkuji předem za odpověď.

sklady způsob B

Dobrý den, při účtování skladů způsobem B, na konci roku fyzický stav na účet 132 (132/504), pak tedy účet 132 má vzrůstající tendenci, takto se objeví i v rozvaze. Jak správně odúčtovat z účtu 132 nebo tento účet je jen informativní do rozvahy, který takto vlastně evidujeme pro další rok, bez ohledu na to , že se i z předchozího roku něco prodalo? Děkuji za Vaši odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobry den, mám hypotéku na objekt, který je vedený v KÚ jako objekt k rekreaci, objekt jsem zrekonstruoval, ale nedošlo k přepisu v katastru na trvalé bydlení. Fakticky ale v tomto objektu žiji, mám tam trvalý pobyt. Mohu uplatnit odpočet hypotéky z daní? Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, moje matka které je 90 let bydlí v nájemním bytě. Protože vyžaduje celodenní péči stěhuji jí k sobě do rodiného domku. Za uvolnění bytu jí majitel poskytl odstupné. Musí se toto odstupné danit? V případě že ano jsou možné nějaké odečty? Děkuji za informaci a jsem s pozdravem Jirka

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, chtěla bych si k hlavnímu pracovnímu poměru přivydělávat v oblasti nabízení secondhandového zboží po internetu. Je potřeba živnostenský list a podávat daňové přiznání. A jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním, když pracuji na hlavní pracovní poměr. Za zodpovězení informací předem děkuji. Je možné dohledat se někde více informací o přivýdělcích při HPP. S pozdravem M.M.

výdaje procentem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Fyzická osoba uplatňující výdaje procentem z příjmů. Může při takovém způsobu uplatňování výdajů tato osoba zaměstnávat na hlavní pracovní poměr pracovníka? Podniká v zemědělství. Děkuji za odpověď.

Vedlejší příjem OSVČ

Dobrý den,jsem na rodičovské dovolené a asi rok jsem OSVČ,mám to vedené jako vedlejší příjem.Výdělek za rok 2010 jsem měla cca.4000kč.Musim i v tomto případě podávat danové přiznání?Děkuji za odpověd

Zaměstnání a činnost jednatele

Dobrý den,chtěla bych se zeptal, zda člověk který je zaměstnaný na hl.poměr celý rok 2010 musí podávat daňové přiznání k dani z příjmů, když dělal ještě navíc jednatele v jiné společnosti než je zaměstnaný, ale nebyla mu vyplacena žádná odměna (nejedná se o pracovní poměr). Musí funkci jednatele nějak dokládat někam? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, občanské sdružení založeno 23.9.2010 …

Dobrý den, občanské sdružení založeno 23.9.2010 (taneční škola-výuka pro děti). Jaké podat daň přiznání? Pro právnické osoby? Budeme dělat Jednoduché účetnictví,(ne daňovu evidenci). Sponzorské dary zdanit? Děkuji Jaroslava

odčitatelná položka na dítě

Dobrý den.Jsem OSVČ po celý rok 2010, nejsem plátce DPH, mám 4 letou dceru ve společné domácnosti s družkou a chci se zeptat zda mám vyplnit v daňovém pžiznání kolonku ÚDAJE O DĚTECH a požadovat tak daňové zvýhodnění.Děkuji za odpověď

Vzájemný zápočet

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu vzájemného započetení : firma X má pohledávky vůči FO za stavební úpravy. Naopak FO poskytla půjčku firmě X na nákup stavbního materiálu. Lze vzájemně započíst? Děkuji moc.