FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v loňském roce jsem si koupila RD a na část ceny čerpala hypoteční úvěr. V současné době jej rekonstruuji a v červencvi letošního roku se do RD přestěhuji a budu zde mít trvalé bydliště. FÚ mi ale nechce přiznat odpočet daní z úroků z této hypotéky za rok 2010 a tvrdí, že jej budu moci odpočítat, až když zde budu trvale bydlet. Je jeho postup správný? Děkuji za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2010 jsem ukoncil zamestnani k poslednímu Říjnu.Poté jsem byl v evidenci Úřadu práce až do 30.3.2011 Jak mam podat priznani k dani za rok 2010? Musím podepsat danove priznani za rok 2010 u sveho stareho zaměstnavatele? Nebo už ho podal úřád práce? Předem děkuji za odpověď Martin Kříž

daňový náklad

Dobrý den, lze uznat za náklad vynaložený k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely reklamní předmět - vstupenku na kulturní akci s logem společnosti a v hodnotě pod 500 Kč bez DPH? Děkuji za opověď. Tomáš

daňová povinnost

Dobrý den, jsem studentka a v září loňského roku jsem si založila živnostenský list, tím způsobem, že jsem zašla na živnostenský úřad a založila si ŽL, ale to bylo vše - někdo říkla, že mám jít na finanční úřad, abych se zaregistrovala, ale tam jsem nešla. Živnostenský list jsem si pozastavila v lednu tohoto roku. Kamarádka tvrdila, že si musím podat daňové přiznání i přesto, že jsem nezačala činnost (neměla jsem žádné zisky, žádné ztrtáy - pouze jsem ŽL založila, ale nepodnikala). Prosím o radu. Jde mi nyní o čas. Také prosím o informaci, jaká pokuta mne čeká, pokud jsem DP podat měla (nechci procenta, ale přesné částky). Napříkad kdybych šla daňové přiznání podat o dva týdny později - nebo mámli podat pouze čestné prohlášení? Prosím o odpověď, spěchá! Děkuji, Jeníčková

sazba daně

Dobrý den, mám dotaz ,jaká sazba DPH se má uplatnit na výrobu a následnou montáž kuchyňské linky do bytového domu, nevím zda uplatnit na kuchyňskou linku 20% a montáž 10% nebo na celé 10%. A bude-li se jednat o soc. bydlení bude postup stejný ? Děkuji Z.N.

zábava pro zaměstnance

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tento případ. Pokud zaměstnavatel uspořádá večírek pro své zaměstnance, kde si pronájme halu a kapelu v ceně 60 000 Kč včetně DPH (50 000 Kč bez DPH), může si dát tuto částku celou do daňově uznatelných nákladů? A může si z té částky 60 000 Kč uplatnit odpočet DPH na vstupu? Podnikatel je plátce DPH a vede účetnictví. Děkuji Vám za odpověď. Nashledanou.

podání přiznání

Dobrý den,rád bych vám položil dotaz ohledně přiznání daní fyzických osob za r. 2010. Jsem od 16.9.2010 na prac. neschopnosti,to bylo ještě v mém zaměstnání,ale již předtím jsem měl podanou žádost o rozvázání prac. poměru,s dvou měsíční výp. lhůtou,která skončila 31.10.2010.Nyní ještě dnes jsem stále ve výše uvedené prac.nesch. s ochrannou lhůtou.Jak se mě toto dotýká?Budu mít nějaký určitý problém s tím,že jsem žádné přiznání nepodal?Měl jsem za to,že se mě toto již netýká. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

sazba daně

Opravuji plot u rodinného domu (sociální bydlení). Jakou DPH má použít dodavatel?

oprava přiznání

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Mám hotové daňové přiznání za rok 2010. Budou mi něco málo vracet. Ale posléze jsem zjistila, že mi účetní vůbec do přiznání nedala částku penzijního a životního pojištění. A následně ani školné 40000,-Kč, kdy živnostenský list na tuto činnost, ve které se teprve vzdělávám, mám. Mám udělat dodatečné přiznání? Co tyto částky ovlivní?

sleva na studenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na uplatnění slevy na dani. Jsem pracující student, který dosáhl 27 let v listopadu 2010. Mohu uplatnit slevu na dani za rok 2010? Sleva lze uplatnit do dovršení 26 let nebo do 26 včetně. Děkuji za odpověd.

vyplnění přiznání

Dobrý den, mám prosím tento dotaz.Jedná se o novelu DPH,přesněji o Datum usk.zd.plnění. Toto datum usk.zd.pl.bylo 22.3.2011 ale faktura byla vystavena 5.4.2011,čili vlastně již po uvedení platnosti novely zákona o DPH. Můžete mě prosím poradit ,zda to mohu dát do přiznání DPH za 2.čtvrdletí a nebo mohu to dát do 1.čtvrdletí? Omlouvám se za tento dotaz,ale jsem trochu z toho janek. Děkuji Vám předem za odpověď. Vrba

danění více příjmů

Dobrý den, jakožto student se k Vám obracím s žádostí o pomoc či radu. Možná je to ode mě troufalé, ale za zeptání nic nedám. Řeším ten problém, že jsem si založil živnostenský list a k tomu i podnikatelský účet. Zároveň mám ještě soukromý studentský účet, který jsem využíval dříve pro brigády a mám ho na peníze od rodičů apod. Nyní bych si chtěl ještě zařídit nějakou další brigádu, ale možnost práce jsem sehnal zatím pouze na dohodu o pracovní činnosti a zajímá mě ta věc, zdali můžu pracovat na dohodu o pracovní činnosti a zároveň mít živnostenský list. Jak to mám potom dělat s daněním a na který účet si mám peníze nechat posílat? Zdali již zdaněné na svůj osobní a do podnikání peníze vůbec neuvádět nebo zdali si mám peníze nechat poslat nezdaněné na podnikatelský účet a na konci roku je nechat zdanit? Děkuji mnohokrát za případnou odpověď a přeji hezký den, Martin Tuma

pořizovací cena

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na problematiku převodu práv a povinností člena bytového družstva. Babička na mne před třemi lety bezúplatně převedla členství v bytovém družstvu s tím, že jí nechám v bytě dožít. Byl to tedy od ní dar, který je od darovací daně osvobozen a proto tehdy nebyl žádný znalecký posudek zpracováván. Teď babička zemřela a já chci byt "prodat", tedy úplatně převést práva člena družstva na třetí osobu s právem užívat konkrétní byt. Jde mi o to, jak je to s placením daně z příjmu (§ 10), když nesplňuji pětiletý test členství v družstvu, jak má na mysli § 4 odst. 1 písm. r) ZDP. V úvahu nepřichází ani osvobození z důvodu uspokojení bytové potřeby podle § 4 odst. 1 písm. u) ZDP, protože já svůj byt mám. Vím, že daň se platí z rozdílu částek, za který se členský podíl prodal a za který byl získán. V tomto případě jsem ale členský podíl získal bezúplatně. Proto se ptám, zda bych zdaňoval celou částku, kterou za převod členství v družstvu získám a nebo existuje možnost, odečíst jako výdaje (například podle znaleckého posudku) částku, jakou měl byt, resp. členství v družstvu hodnotu v době bezúplatného převodu. Jestli jsem zákon správně pochopil, taková možnost existuje, neboť v § 24 odst. 7, písm c) ZDP je uvedeno, že "nabývací cenou podílu na obchodní společnosti nebo družstvu se pro účely tohoto zákona rozumí pořizovací cena majetkové účasti v případě nabytí podílu koupí nebo cena stanovená podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku ke dni nabytí v případě nabytí podílu zděděním nebo darováním". Děkuji za odpověď Tomáš

DPH od Slovenského plátce

Dobrý den, naše firma obdržela fakuru na poskytnuté služby (jeřábnické práce), které byly uskutečněny na Slovensku slovenským plátcem. Faktura obsahuje slovenské DIČ dodavatele, české DIČ odběratele (naší firmy), základ daně i 20% dań. Je takto vystavená faktura správná nebo měla být vystavena bez DPH? Pokud je takto vystavená faktura vč. DPH správná, můžem si uplatnit odpočet?

Daňový doklad za inzerci do Německa a souhrnné hlá

Dobrý den, potřebuji vystavit fakturu do Německa za inzerci v časopisu vydávaném v ČR. Bude faktura bez DPH? Musím udělat souhrnné hlášení? Do kterého řádku v přiznání? Musím napsat na fakturu, že se jedná o plnění osvobozené dle § xxx? Děkuji moc za radu.

Daňová uznatelnost nákladů na zabijačku pro obchod

Dobrý den, firma pořádala zabíjačku pro své obchodní partnery, chtěla bych se zeptat zda celý náklad musí být jako nedaňový bez nároku na odpočet DPH, jako reprezentaci? nebo zda třeba část nákladů např. na ubytování si firma může uznat do nákladů i do DPH? Děkuji za odpověď.

Daňová uznatelnost nákladů soudního řízení

Dobrý den, naše společnost prohrála soudní spor, byly jí vyměřeny náklady řízení, úroky z prodlení a další. Jsou oboje daňově uznatelné náklady nebo spíše škoda (daňově neuznatelná?).děkuji moc.

zdanitelné plnění

Dobrý den pane doktore, Veřejná obchodní společnost vede podvojné účetnictví a je plátcem DPH, předmět podnikání: výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 ŽZ. Společnost se zabývá pojišťovací činností, ma uzavřenou smlouvu s pojišťovnou, od které dostává příspěvek na provoz kanceláře (pojišťovnou pojmenovaný jako superprovize). Dotaz zní: jak bude tento příspěvek účtován a zda se z něj bude odvádět DPH? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ssati

auto do podnikání

Podnikatel - fyzická osoba, plátce DPH uplatňuje pro účely daně z příjmů výdaje procentem z příjmů. Z toho titulu nemá ve firmě žádný evidovaný majetek. Nyní si chce pořídit firemní osobní automobil a uplatnit si DPH z nákupu a potom z dalších provozních výdajů (benzín...). Jak to udělat?

porodné

Dobry den, jsem OSVč a od 1.10. 2010 si platim porodne. Termin porodu mam 19.7., tim padem mi nevznikne narok na PPM. Rada bych se ale prihlasila k odebirani 3leteho rodicovskeho prispevku. Chtela jsem se tedy zeptat, jestli je pravda, ze to je mozne, kdyz budu 6 tydnu po porodu na neschopence. Dale bych chtela vedet, kdy o RP budu muset pozadat. Muj druhy dotaz se tyka porodneho. Ja i manzel pracujeme na zivnost, jak se v nasem pripade zjisti, zda mame na porodne narok? Pochopila jsem to spravne, ze se porodne bude odbijet od nasich prijmu za duben, kveten a cerven (kdyz rodim v cervenci)? A jak se v pripade OSVč pocita cisty mesicni prijem? Dekuji, V.Smith