FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

OSVČ a začátek podnikání

Dobrý den, jsem začínající osvč a chtěl jsem se zeptat jestli je daňově uznatelný příjem vklad z osobního vlastnictví a jestli ho mou dát do daňové evidence... děkuji

OSVČ bez příjmů

Dobrý den, mám dotaz ohledně podávání daňového přiznání. Jsem student a mám živnostenský list, plyne z toho pro mě tudíž i přiznávání příjmů a výdajů. Co když však už nepodnikám a žádné příjmy ani výdaje nemám? Musím podávat daňové přiznání? Pokud ano, stačí jen na adresu OSSZ v Trutnově zaslat dopis s tím, že se mě příjmy ani výdaje netýkají? Děkuji

daňové ráje a dostupnost informací

Dobrý den, četl jsem článek o "honu na daňové ráje" a s tím spojené stále častější uzavírání bilaterálních smluv o poskytování informací s "daňovými ráji". Existuje nějaké země, které je z tohoto hlediska pro ČR nedobytná. Tedy je dlouhodobě téměř nemožné, že by k podobné dohodě došlo?

OSVČ a používání auta

Jsem OSVČ. V obchodním majetku mám auto, které bylo zakoupeno na leasing a v leasingu odepisováno. Nyní je již zaplacené. Můžu si nyní uplatňovat cestovní náhrady na toto auto? Používám auto služebně pro dojíždění do kanceláře a za klienty a vedu knihu jízd. Náhrada paušálem pro mě není dostatečná. Pro doplnění uvádím, že jsem vlastníkem ještě dašího auta, které využívám soukromě. Děkuji za odpověď.

Odpočet na manželku neuvedený v ročním zúčtování

Dobrý den, za rok 2010 jsem byla na rodičovské dovolené a měla jsem tudíž nulový příjem. Bohužel manžel nic na mě v práci nedostal protože mě zapoměli u něj napsat jako manželku. Jejich účetní to smazala tím že letos už se s tím nic nedá dělat až příští rok a na mě nic nedostal. Bohužel mě to mrzí přišel o dost peněz. Opravdu nemáme šanci aby se to napravilo a nebo můžeme si to udělat dodatečně sami? Nebo už je to ztracené a jak máme postupovat? Děkuji

ubytování společníků

Dobrý den, prosím o radu jak mám zaúčtovat výdej jednatelů společnosti za bydlení, kteří jsou ze Slovenska a v ČR mají dceřinou společnost. Děkuji Klučková

daňová povinnost

Dobrý den, měli bychom zájem koupit pozemek. jelikož jsme zatím pouze v začátku získávání informací o možnostech financování apod, dostal jsem informaci, že pozemky nepodléhají DPH. Po schválení případných změn DPH vládou by měla cena stoupnout právě o to dph (14 rsp 17,5%). Zajímalo by mě, jestli toto tvrzení má oporu v návrhu změny dph nebo jde jen o trik prodejce o rychlejší prodej nemovitosti. děkuji a přeji hezký den.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu ohledně daně z příjmu v následující situaci: koncem roku 2008 se dceři , která v té době pracovala v zahraničí, naskytla příležitost koupit výhodně garsonku. Na koupi byly použity její finanční prostředky, ale vzhledem k její nepřítomnosti jsem kupní smlouvu uzavřela na moje jméno a dceři byt převedla v roce 2009 formou darovací smlouvy. Dcera v garsonce nebydlela, neboť opět odjela do zahraničí a byt pronajala. V letošním roce se již vrátila natrvalo domů, garsonku chce prodat a peníze použít na koupi většího bytu, kde bude bydlet. Mám dotaz, zda musí přiznávat daň z příjmu z peněz získaných z prodeje garsonky, když ji vlastnila déle než 2 roky a částku okamžitě použije na financování bydlení? Pokud ano, z jaké částky bude daň vypočtena – zda z rozdílu ceny, za kterou byla pořízena a ceny, za kterou jí dcera prodává nebo se bude vycházet z toho, že ji dostala darem, tudíž její investice byla nulová a daň by se platila z celé částky? Může v tom případě nějakým způsobem prokázat, že byla pořízena z jejích finančních prostředků a dalo by se toto nějak zohlednit? Děkuji za odpověď.

kniha jízd

Dobrý den, kupní smlouvou ze dne 20.1.2011 jsme koupili do s.r.o. automobil. S.r.o. byla zapsána do TP až 2.2. 2011. Společník vede knihu jízd a první cestu uvedl 1.2. 2011 - den před zápisem do TP. Je možné vést knihu jízd od data kupní smlouvy nebo až od data zápisu změny majitele v TP? Velice děkuji

auto v majetku

Koupili jsme osobní automobil, pro který momentálně nemáme využití, nechceme jej prodávat. Auto je zařazeno letos v majetku.Lze jej zapůjčit bezplatně (popř. za malou úplatu) jiné osobě - nejedná se o zaměstnance. Jaký by to mělo dopad na účetnictví? (odpisy, DPH a apod) Jsme s.r.o. Děkuji Hana

odpočet daně

Dobrý den, podnikám ve vlastním domě-není v obchodním vlastnictví. V domě je restaurace a penzion. Můžu odečíst DPH z materiálu, použitého na rekonstrukci penzionu a restaurac? Můžu odečíst DPH i z vybavení - např. televize skříně, koberce a pod.? Děkuji za odpověĎ

vývoz zboží

Česká firma, plátce DPH, doveze z Velké Británie zboží. Následně potřebuje zboží prodat ruské firmě se sídlem v Moskvě. Vzhledem k přepravním nákladům si chce ruská firma vyzvednout zboží sama v ČR a na vlastní náklady ho dopravit do Ruska. Zboží chce platit v hotovosti při převzetí. Jak má správně postupovat česká firma, pokud by měla být osvobozena od platby DPH za vývoz?

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mýtné /u přefakturace/ účtuje s DPH? Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den,jsem OSVČ a účtuji v daňové evidenci.Vlastním byt,který nemám zahrnut v majetku a využívám ho jako kancelář pro sebe a další místnosti pronajímám. Od ledna jsem se stala plátcem DPH a chci se zeptat jestli můžu uplatňovat odpočet DPH na fakturách za energie (plyn, elektřina, svoz odpadu), když moji nájemci dalších kanceláří plátci DPH nejsou a zda mám někam do daňového přiznání uvádět výši nájmu, kterou mi platí. Naše dohoda byla, že mi platili v jedné částce všechno a roční zůčtování záloh se neprovádělo. Nebo si nemám faktury vůbec zahrnovat do uznatelných nákladů, když jsem účtovala příjmy z pronájmu jako ostatní příjem? Děkuji za Váš čas na mou odpověď.P.D.

pořízení služby z EU

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaúčtování DPH a vypořádaní s fin. úřadem. Máme fakturu z Německa na prezentaci naší firmy, kde budeme předvádět naše zboží. Faktura je na 1420 Eur + je k této částce připočteno dph ve výši 19%, tedy 269,80 Eur, celkem k úhradě bylo 1689,80 EUR. Tuto částku jsme kurzem CNB 24,525 přepočítali na částku 41.442,35 Kč. Tuto částku jsme zaúčtovali 518/321. Úhradou částky 1689,80 Eur vznikl ještě malý kurzový rozdíl. Chci se zeptat, jak postupovat v přiznání k DPH? Máme tam tuto fakturu uvádět? Případně kam a v jaké výši? Máme nárok na vrácení DPH? Jak o to požádat? Prosím o radu, co vše máme s touto fakturou udělat, abychom měli vše v pořádku. Naše společnost nemá se zahraničními fakturami žádnou zkušenost. Moc děkuji za odpověď. Kudláčková

vystavování dokladů

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tyto dotazy, které se týkají oblasti DPH. 1. Pokud neplátce DPH vystavuje fakturu plátci DPH, musí na faktuře uvést základ daně, DPH a cenu včetně DPH nebo uvede na faktuře pouze cenu celkem? 2. Pokud by plátce DPH vystavoval fakturu neplátci DPH, uvede na faktuře pouze cenu celkem nebo danou částku rozepíše na základ daně, DPH a cenu včetně DPH? 3. Pokud neplátce DPH vystaví fakturu plátci DPH, může si plátce DPH uplatnit odpočet DPH na vstupu? Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký zbytek dne. Nashledanou

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tento dotaz…

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na tento dotaz. Přišla nám fakturu od dodavatele na částku 17 000 Kč. Na faktuře je uvedeno: základ daně 17 000 a cena celkem 17 000 Kč dle paragrafu 36, odst. 11 zákona č. 235/2004 Sb. Předmět této faktury je platba za veletrh 2011 ve Švédském Goteborgu, který se konal od 24. do 27. března 2011. Na faktuře je uvedeno, že faktura byla vystavena 22.3.2011. Je uveden datum vystavení faktury správně? Můžu takovou fakturu zaúčtovat do účetnictví? Jde mi o to, že veletrh se konal 24. - 27.3.2011 a faktura byla vystavena 22.3.2011. Předem Vám děkuji za odpověď. Přeji hezký zbytek dne. Honza

odpočet daně

Dobrý den, zakoupili jsme do kanceláře a do dílny pro dělníky 2 přístroje na pití barelové vody. Můžeme tyto přístroje dát do nákladů/DKP/ a odpočíst DPH na vstupu? Vodu účtujeme na 513 a DPH neodpočítáváme, ale s přístroji si nejsme jisti, zda je daňový náklad. Děkujeme za odpověď

převod nemovitostí

Prosím o Vaše vyjádření k možnému převodu (darování) bytu z bratrance na matku (moji tetu)a následně na synovce (moji osobu).Chceme se vyhnout darování (prodeji)mezi bratranci (III.skup.).V jakém časovém horizontu by měly být provedeny jednotlivé kroky, abychom nemuseli platit daň z převodu nemovitostí příp.daň z příjmů a vše proběhlo dle zákona.Děkuji. Jiří N.

sleva na dítě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na odpočet na dítě. Můj manžel podává daňové přiznání v Rakousku,pracuje tam. Má i trvalý pobyt v Česku, zda daně nepodává. Chtěla bych se zeptat zda já kdy pracuji v ČR můžu uplatnit odpočet na dítě, a zda se dá tento odpočet uplatnit zpětně i když daňové přiznání mám za tyto roky vyřízené. Narození dítěte rok 2007. děkuji mockrát.