FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, jsem plátce DPH a provádím stavební opravu rod.domu v Rakousku. Vlastníkem je občan ČR, trvale bytem v ČR, není plátce DPH. Jakým způsobem mám provést fakturaci. Mám fakturovat s DPH? děkuji Pokorný

srážková daň

Dobrý den, zprostředkovávám umělcům (herců) práci,herecké role ve filmech, televizních pořadech, reklamách na základě smlouvy o vytvoření umělecké výkonu a poskytnutí licence jeho užití. Umělci(herci) jsi na konci roku provádějí zdanění sami. Je nutné abych jim honoráře danila srážkovou daní? Honorář je možné vyplácet v brutto částce?Děkuji.Dobrá

kontrola ročního zúčtování

Dobrý den, mám pocit, že mi nebyly správně vypočítány daně. Kam bych se měla obrátit s tímto problémem? V loňském roce jsem pracovala do 25. 1. 2010 a poté jsem musela nastoupit na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství. V září se mi narodil syn. Normálně uplatňuji daňové zvýhodnění na své dvě starší děti, a proto jsem čekala, že mi z důvodu nemocenské budou tyto daňové bonusy vyúčtovány v ročním zúčtování daní. Přesto mi bylo navráceno pouze 691,- Kč, a to jen díky úvěru, který mám na byt. V účtárně tvrdí, že je to správně. Mají pravdu? A kam se tedy poděly daňové úlevy na děti, které normálně při zaměstnání uplatňuji? /Pro srovnání chci uvést, že člen naší rodiny prošel obdobnou situací, a bylo mu navráceno cca 9000,- Kč - týká se mé sestřenice, která měla také rizikové těhotenství, v červnu 2010 se jí narodila dvojčátka, jiné děti nemá/

náležitosti dokladu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, firma má webovky na slevy, kupon na slevu posílá po zaplacení mailem. Jaký doklad vystavovat, pokud jsou slevy placeny na účet nebo kartou? Musí to být faktura, někdy to může být i hodně lidí. A ještě by mě zajímalo, jak řešit adresu odběratele. Stačilo by jméno, mailová adresa a město? V tomto případě vlastně vůbec nedojde k osobnímu kontaktu. Moc děkuji za odpověď. Sekyrová

náhrady paušálem

Dobrý den, prosím o radu, zda jako občanské sdružení s omezenými fin. prostředky, můžeme např. trenérům vyplácet paušální náhradu (za telefon, internet, poštovné, cestovné) např. ve výši 100,-/měs. a na tuto náhradu uplatňovat § 10 ZDP. Děkuji

technické zhodnocení

Dobrý den,potřebovala bych odpovědět na následující dotazy: máme v majetku firmy budovu.Plánujeme zateplení a žádáme o dotaci.Za tímto účelem jsme v roce 2010 nechali vypracovat energetický audit.Dotaci nám zatím neschválili,zateplení neproběhlo a já přemýšlím, co s tímto auditem v účetnictví.Zatím ho mám v roce 2010 na účtě 042, je to správně? Nebo ho mám přeúčtovat na 021?A jak postupovat dál? Daňové přiznání podáváme až v červnu, takže účtování můžu ještě opravit. Dále si nevím rady s pořízením kuchyňské linky. Můžu o ní účtovat jako o drobném majetku? Je to klasická, nezabudovaná linka, koupená v nábytku. Není na míru. Moc Vám děkuji za Vaši brzkou odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, manžel podědil po zemřelém otci byt, který ještě není v osobním vlastnictví, ale koncem roku bude družstvo dávat žádost na vklad do katastru. Zaplaceno družstvu je vše řádně. Až vklad nabyde právní moci, tak chceme byt prodat. Manžel není a nikdy nebyl trvale v bytě hlášen.V jaké výši budeme platit daň z prodeje nebo z převodu, když je to v rámci dědictví v přímé řadě syn po otci. Nebude lepší a jednodušší převod družstevního podílu???

daňová povinnost

Dobrý den.Mám jeden dotaz,s manželkou vlastníme rod.dům a z vážných důvodů se rozvádíme.Chtěl bych se zeptat:chce mi svojí polovinu domu darovat,budeme muset zaplatit darovací daň nebo dan z převodu nemovitosti?Děkuji za odpověď.Martin Bajer

plnění plátce a neplátce

Dobrý den, dovoluji se Vás zeptat na oblast DPH. Platí obecně, že pokud prodává zboží neplátce DPH, který z tohoto prodeje nemusí odvést DPH na výstupu, prodá toto zboží levněji, než, když prodává zboží plátce DPH, který musí odvést DPH na výstupu? Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Nashledanou.

daňová povinnost

Dobrý den, manžel zdědil po bratrovi družstevní byt. Na družstvu jsme byli zapsání oba dva.Po roce jsme byt prodali.Z Vašich stránek jsem pochopila, že se musí zaplatit jen daň z příjmu. Manžel je starobní důchodce, já zaměstnanec a daňové přiznání za mne dělá zaměstnavatel. Máme tedy oba zaplatit daň z příjmu? Existuje něco jako společné zdanění manželů? Jak máme dále postupovat? Děkuji za odpověď

náhrada škody

Dobrý den mám dotaz ohledně přefakturace.Dělal jsem stavební práce pro firmu,která mi nyní přefakturovala náhradu škody v důsledku nekvalitního plnění díla(nestihal se termín,tak si firma domluvila spolupráci s dalšími firmami).K faktuře mi doložila soupis nákladů za práce a dodávky,který vyčíslila v tabulce,ale nedoložila mi a nechce doložit kopie faktur od dodavatelů,kde jsou vidět skutečné náklady,které ji tímto vznikly.Chtěl jsem se zeptat,jestli je to povinna k přefakturaci doložit a případně dle jakého zákona.Je totiž jasné,že si k těmto nákladům připočetla marži(skutečně ověřeno u dodavatelů).Vše se dále bude řešit soudně,ale abych si mohl dát do účetnictví fakturu za refakturaci nákladů,měl bych je mít průkazně vyčísleny,že ? Vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH. Moc děkuji za čas strávený nad mým dotazem.S pozdravem Halfar

přeúčtování energií

Dobrý den, pronájmame prostory nájemci. Za prostory platíme energie. Tyhle energie nájemci fakturujeme. Můžem si tyhle energie navíšit oproti tomu, co nám fakturují energetické společnosti? Jak jo, o kolik si můžeme částku navíšit.

poštovné

DObrý den ,prosím o radu .Jak mám počítat zákazníkům do faktury nebo paragonu poštovné za zboží když nevím přesnou cenu která bude vypočtena až při odesílání na poště. Mohu dávat paušál ,např 200,-Kč .Bude vadit když zaplacené poštovné bude menší, než zaplacený paušál ? Jak nejlépe tuto problematiku s poštovným nejlépe vyřešit, včetně daňové evidence? .Nejsem plátce DPH. Děkuji H.

převod plateb

Dobrý den ,začínám podnikat a hned na začátku jsem se dostala do situace s které bude asi složité se dostat .Při prodeji zboží jsem si nechala od kupujících posílat peníze na špatné č.účtu - je to účet mého manžela. Jedná se o pět položek . Je mě s cela jasné že ,musím ke svému podnikání používat svůj účet na mé jméno . Prosím Vás tedy o radu jak se mám nyní zachovat ,mám strach s postihů pokuty a podobně .Ráda bych měla vše v pořádku .Děkuji H.

lhůta pro dodatečné daňové tvrzení

Dobrý den, chci se optat, do kdy mohu nejpozději podat dodatečné přiznání za rok 2007 a 2006. Našla jsem, že musím podat dodatečné přiznání do konce měsíce následujícho po měsíci zjištění, ale nevím kolik let zpětně mohu. Platí zde stejně jako u DPH, že mohu jen 3 roky zpětně? Chtěla bych udělat rekonstrukci těchto let, ale nevím, zda to stihnu do lhůty a zda mohu v roce 2011 podat i rok 2006. Předem děkuji

Daňový pohled na mobilní telefon

Daňový pohled na mobilní telefon Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli byste mi mohli objasnit, jaký je daňový pohled na zaměstnavatelem poskytnutý mobilní telefon. Děkuji

kniha jízd a paušální výdaje na auto

Dobrý den, jsem OSVČ, provozuji stánek s rychlým občerstvením. Vedu daňovou evidenci a k podnikání používám vozidlo, které mám zahrnuto do obchodního majetku. Chci se zeptat, zda musím vést knihu jízd vozidla, i když měsíčně uplatňuji paušální výdaje na auto? Děkuji za odpověď.

Úroky z hypotéky a podnikání

Dobrý den mám hypotéku a uplatňuji si odpočet úroků. Budu si moci uplatňovat odpočet úroků i nadále, pokud by syn začal podnikat a jako místo podnikání by si zvolil náš rodinný dům?. Děkuji.

Příjmy z pronájmu

Dobrý den, v letošním roce jsme zkoulaudovali dům, ve kterém bydlíme. Rozhodli jsme se, že jedno patro budeme pronajímat. Manžel je OSVČ - ŽL nákup a prodej a já spolupracující osoba. Jak máme postupovat při danění příjmů z pronájmu a jaké můžeme uplatňovat výdaje týkající se pronájmu pokud tento dům není zahrnut do firmy. Tento dům je napsaný pouze na mě. Příjmy budu v daňovém přiznání uvádět já i když nemám žádný ŽL a nebo manžel? Bude se u těchto příjmů odvádět i sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď

Faktura za stánek na výstavě

Dobrý den,finská firma /plátce/nám fakturuje registraci a stánek na výstavě, faktura je bez DPH, je to pro nás osvobozené plnění s místem plnění ve Finsku, nebo máme proúčtovat daň ? Děkuji za odpověď