FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám smlouvu DPČ a zároveň začínám podnikat na živnostenský list. Ze smlouvy DPČ se mi platí zdravotní i sociální pojištění. Co mám za povinnost s živnostenským listem - musím platit zálohy na daně? V jaké výši jsou nějaké minimální zálohy, kde to zjistím? Můj příjem na ŽL je minimální... Děkuji!
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně formy formuláře - výpis z evidence pro daňové účely podle §92a zákona o DPH. Na stránkách MFCR jsem našla pouze elektronické podání. Můžu si tedy ve Wordu, dle zákona o DPH vytvořit tento výpis a předložit ho společně s měsíčním přiznáním k DPH? Děkuji za odpověď Váňová
Dobrý den, má matka se svým manželem (který není mým otcem) se rozhodla darovat mi byt. Mají ho ve společném jmění manželů. S jejím manželem jsme ve společné domácnosti žili od mých 12ti let, vychovával mě, ale právně náš vztah ošetřený nemáme. Nyní už s nimi nežiji. V případě matky darovací daň platit nemusím, ale nevím, jak je to v případě jejího manžela? Budeme muset zdaňovat polovinu bytu? Dá se najít cesta, jak se příp.dani vyhnout? Děkuji KD
Dobrý den, jsem zaměstnána, kromě tohoto příjmu zdaněného zaměstnancem jsem prodávala na aukru moje nepotřebné věci. (CD, staré desky atd.). Z tohoto prodeje budu mít v roce 2011 příjem na můj bankovní účet Kč 40 000,-. Musím tento příjem zdanit? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsme a.s., vedeme účetnictví, z roku 2010 máme neuhrazenou pohledávku, na dlužník je od 2/2011 v insolvenčním řízení, pohledávku jsme řádně přihlásili, byla v plné výši uznaná. Mohu v roce 2011 vytvořit zákonnou opravnou položku ve výši 100% a následně ji ve stejném roce z důvodu postoupení pohledávky zrušit a celou pohledávku daňově odepsat? 50% z důvodu postoupení pohledávky za 50% její hodnoty a zbylých 50% z důvodu pokrytí zákonnou opravnou položkou? Nebo nelze výše uvedené operace provést v jednom zdaňovacím období? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,když přefakturovávám zboží jiné firmě, jaký je minimální rabat, který si mohu připočítat? Nebo lze přefakturovat za stejnou cenu, za kterou jsem nakoupila? Děkuji za odpověď.
V dnešních zprávávh na serveru finance.cz jsem našel článek o přehledech osvč a tak teď uvažuji, jestli se mě netýká něco takového taky. Kde se dopátrat pravdy? V roce 2010 jsem do 30. června pracoval v HPP, pak jsem byl propuštěn a byl jsem v evidenci úřadu práce. Do konce roku jsem pak měl jen jeden, vpodstatě náhodný příjem, celkem během dvou měsíců necelých 6 tis. korun. Růžový papír na daně se mnou vyplnil bývalý zaměstnavatel a dkoonce už mi přišel u přeplatek daně. Mám ještě vyplňovat přehled osvč? A bude se mě týkat vyplňování přehledu osvč za letošní rok, kdy nemohu najít prácei a dělám sem tam na dohodu, ale nejsem už v evidenci úřadu práce? Díky za odpověď, Petr Zámecký
Dobrý den, mám dotaz za občanské sdružení, neziskovou organizaci. Chceme provozovat výdělečnou činnost za účelem získání prostředků pro realizaci cílů občanského sdružení dle platných stanov OS. Dosud jsme získávali prostředky výhradně z peněžních darů a členských příspěvků. Budou finanční prostředky získané výdělečnou činností podléhat dani z příjmu, pokud je všechny použijeme v souladu se stanovami OS a náklady na činnosti OS budou vyšší než takto získané finance? Předem děkuji za odpověď. RM
Dobrý den. Dotaz se týká vyplnění přehledu o příjmech a výdajích, konkrétně řádku č.21. Zde má být rozdíl mezi příjmy a výdaji. Uvádíte, že ten se má shodovat s údaji na příloze č. 1 (dle par.7). Je ale možné odečíst i daňové odpisy? Tedy: příjmy mínus výdaje mínus daňové odpisy a výslednou částku napsat do řádku č. 21. Děkuji Renata Procházková
OSVČ, zatím neplátce DPH, pořizuje zboží (dětské oblečení) v Anglii a zde jej dále prodává. V Anglii je dětské zboží osvobozeno od DPH a tak má doklad vystavený bez DPH. Nyní překročila obrat 326 tis. Kč a musí se registrovat k DPH. Bude muset prostě přidanit 20 % a vlastně nemá si co oproti výstupu odečíst na vstupu, chápu to tak správně? Bude v nevýhodě oproti ostatním konkurentům, kteří hranici 326 tis. nepřesáhli, vlastně přijde o 20 % tržeb. Děkuji za potvrzení mého názoru, případně opravu.
Dobrý den, v měsíci dubnu jsme pořídili do firmy osobní vozidlo /část.platba-část na úvěr/. Je možné odpočítat celé DPH na vstupu? Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnanec (bez živnostenského listu)a vydal jsem publikaci, na kterou mám autorská práva a výtisky vlastním. Několik publikací jsem nabídnul do knihkupectví do komisního prodeje, kde prodali cca 30 výtisků. Dotaz: Můžu jako fyzická osoba vystavit knihkupectví fakturu podle autorského zákona? Jedná se o částku cca 5000 Kč. Jak to je pak s placením daně z příjmu? Vztahuje se na tak nízkou částku? Děkuji, Honza
Dobrý den, prosím o radu, zda-li existuje nějaká publikace týkající se vedení účetnictví pro sportovce? Hlavně, co si může dát do výdajů apod.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně živnosti. Na některé práce nám dodávají práci živnostníci. U některých se k nám dostali informace, že nespňují nějaké zákoné povinosti, které vyplívají ze zákoných poviností živnostníků. Pokud toto nedělají můžeme z toho mít nějaké problémy? Podle registru mají vše platné a v pořádku. Děkuji
Firma s.r.o. účtuje v hospodářském roce 1.11.2009 - 31.10.2010. Jak je to s dph u přijatých plnění na přelomu tohoto roku (přelom říjen/listopad). Platí zde stejný režim jako u kalendářního roku (přelom prosinec/leden) tj. přijatá plnění, která nejsou zahrnuta do přiznání v prosinci jsou následně zahrnuta do dodatečného přiznání za měsíc prosinec. A jak je to s dph v případě, že v následujícím hospodářském roce (1.11.2010 - 31.11.2011) nejsou do přiznání dph zahrnuta přijatá plnění za prosinec 2010. Mohou se zaúčtovat do řádného přiznání za leden 2011 s datumem zaúčtování k 1.1.2011? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem: Jak je to nyní s DPH u přijatých plnění? Jestliže dostanu fakturu s datumem ZP 29.4.11 v pondělí 2.5.11 tak si mám označit na faktuře, že došla 2.5. a účtovat to jako den ZP? Jestli to chápu tedy správně. U uskutečněných se pro mě jako OSVČ plátce daně nic nemění, že? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ a chci si jako podnikatel - fyzická osoba koupit os.auto. Lze uplatnit u úvěru všechny náklady (PHM, servis, ...) jako daňové v plné výši? Jak je to s odpočtem DPH? Uvažuji o úvěru na 3 roky.
Dobrý den. Potřebovala bych poradit ohledně DPH u developerské výstavby, jedná se o polyfunkční dům, dle zákona o DPH sociální byty( do užitné plochy 120 m2), ale i komerční prostory. Jaké DPH zaplatí developer dodavatelům (snížená sazba daně nebo základní sazba daně), které si následovně uplatní jako DPH na vstupu? Děkuji, Podhorná.
dobrý den. prodávám byt, ve kterém jsem bydlela jako fyzická osoba. Co se týče osvobození od příjmů z prodeje, tak nemám problém. Ale při koupi bytu jsem si vzala hypoteční úvěr, který dosud splácím a zaplacené úroky z úvěru jsem si uplatňovala jako odčitatelnou položku snižující platbu daní z příjmů FO.Budu muset při prodeji bytu tyto uplatněné úroky z úvěru nějak "dodaňovat" ? děkuji za odpověď
Dobrý den Chtěl bych se zeptat jak to je s osvobezením od daně, pokud kupuji nějaké zboží z ciziny. Příklad: Jsem plátce DPH a mám zájem o tiskárnu v ceně 5000kč bez dph, tato firma, která sídlí ve Francii po mě DPH nechce a sama neví jak to je s DPH u Nás, takže ja vlastně platím jen 5000kč za zboží o které mam zajem a chci vědět, jestli s tim není nějaký problem popřípadě, jestli toto zboží budu muset někdy v budoucnu zdanit. Chtěl bych odpověd na tento konkretní příklad. Děkuji