FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz v únoru 2007 jsme s manželem koupili nemovitost na podnikání (obchůdek). Změna stavu užívání z rod.domu na podnikání proběhla v září 2009. Podnikal pouze manžel jako OSVČ. Od července 2010 ukončeno podnikání a v prosinci 2010 vyjmut dům z obchodního majetku firmy. Dům je ve SJM a my jej chceme prodat. Je nějaká možnost, jak se vyhnout placení daně z příjmů? Například, kdyby manžel dům přepsal pouze na mě (manželku) a na katastru by se opět provedla změna užívání na rod.dům. Já bych poté dům prodala až po únoru 2012, kdy by měla končit pětiletá lhůta vlastnictví majetku. Děkuji za odpověď. Kloudová
Dobrý den, jsem jednatel s.r.o., jsme plátci DPH a zajímalo by mě, jestli občerstvení v účetnictví sníží nerozdělený zisk, který si mezi sebe dělí společníci. Když to zjednoduším, tak např. při základu daně 100 000,- Kč zaplatím 19 000,- Kč daň, je-li repre = 10 000,- Kč, je nerozdělený zisk 81 000,- nebo 71 000,- Kč? Děkuji
Dobrý den, mám spor se známou - ona tvrdí, že dělá pouze zprostředkování, já tvrdím že maloobchodní činnost. Jádro pudla je v tom, že pokud dělá maloobchod tak překročila obrat pro DPH, pokud zprostředkování tak by jí do obratu vstupovala jen provize a nepřekročila by. Její činnost spočívá v tomto: na internetu si u ní v eshopu lidé objednávají zboží ze značkových obchodů s módou, které chtějí dovézt z Anglie. Ona si tento dovoz objedná u zprostředkovatele, se kterým má uzavřenou komisionářskou smlouvu, zašle mu peníze na koupi, tento zprostředkovatel zboží koupí na její účet a doveze, případně nechá dovézt na její adresu. Ona pak svým jménem toto zboží rozesílá svým klientům - objednavatelům zboží, ti platí peníze na její účet. Dle mého názoru klasický maloobchod, myslím že pokud by to mělo být bráno jako zprostředkování, musela by zboží kupovat jejich jménem. Prosím o potvrzení, příp. vyvrácení mého názoru a případně návrh, jak z této činnosti udělat zprostředkovatelskou. Děkuji.
Dobrý den, FO podnikatel, neplátce DPH má pronajaté kanceláře, které pronajímá dále jiným FO podnikatelům: 1) musí mít ŽL na pronájem nemovitostí? 2) mění se něco, jestli bude pronajímat za nájemné (souhrnně vč. energií za pevnou částku nebo popř. když bude přeúčtovávat energie a nájem zvlášť. Děkuji za Vaši odpověď DR
Dobrý den, jsem v důchodu. V dubnu jsem uzavřela smlouvu o dílo podle § 631zákona č.40/1964 Sb., ve znění pozdějších předpisů.Jelikož mi VZP sdělila, že povinnost platit zdravotní pojištění se odvíjí od toho, podle jakého § zákona o daních z příjmu bude můj příjem daněn. Prosim o zodpovězení dotazu, jedná se o §10 odst.1 písm. a daňového zákona. Lze v mém případě mluvit o příležitostné činnosti? Děkuji za odpověď, Můj email je : zora.novicka@email.cz
V r. 1994 jsem zakoupila zahradní domek (nepodsklepený, materiál prkna,bez el.energie.). Při nákupu mi bylo řečeno, že domek musí být zapsán jako majetek v katastru nemovitostí s tím, že do 16 m. čtver. a nepodsklepený se daň z nemovitostí neplatí (dotaz byl dán na fin. úřad). Také mi nikdy z FÚ nepřišla od r. 1994 žádná složenka ani výzva k placení daně z nemovitostí. Domek je v zahrádkářské kolonii na pozemku města, včetně zastavěné plochy. Ta také hradí nájem za pozemek, který je nám rozpočítán. Jelikož jsou v současnosti různé změny v zákonech, prosím o informaci, zda to, že neplatím daň z domku je v souladu se zákonem. Pokud to nyní není v souladu se zákonem, tak od kterého roku.
Dobrý den, jsem starobní důchodce, mám přerušenou činnost jako OSVČ, teď mám zájemce ze SR o mé služby v hodnotě cca 35 tis. kč za rok, pokud obnovím živnost, budu mít povinnost odvádět zálohy na OSSZ? děkuji
Dobrý den, můj dotaz se týká změny režimu plátce DPH. Jedná o neplátce resp. plátce zabývajícím se nákupem a prodejem zboží. Našla jsem si v zákoně o DPH §74. Chápu to tak, že ke dni registrace udělám inventuru zboží, které jsem nakoupila maximálně 12 měsíců před registrací a do nejbližšího přiznání si uplatním nárok podle dokladů. Je to tak správně? Děkuji za odpověď Jana
Dobrý den.Jsem spoluvlastníkem lesního pozemku s podnikem Lesy České republiky.Chtěl bych od Lesů České republiky jejich díl pozemku odkoupit a následně celý scelený pozemek prodat dalšímu zájemci.Zajímalo by mě jaké budu platit daně z převodu nemovitosti. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně odvodu daní, případně SP i ZP. Jsem zaměstnaný, pobírám hrubou měsíční mzdu 11.670,00 (čistého 10.000,00) a dostal jsem možnost souběžného přivýdělku jinde - jedná se práci na živnostenský list, tzn. svoji odměnu bych jako dodavatel fakturoval (nebyl bych plátcem DPH). Fakturace by byla ve výši cca 96.000,00 ročně, tj. 8.000,00 měsíčně. Z toho bych samozřejmě musel odvést daň z příjmu, SP a ZP. Problém je v tom, že nevím kolik bych odváděl - mám k dispozici názory čtyř lidí a každý je jiný. Potřeboval bych věděl kolik mi zbyde čistého z příjmu z živnostenského oprávnění. Spočítal jsem si že z 8.000,00 na faktuře bych zaplatil 473,60 na SP (8000*40%/2*29,6%), 216,00 na ZP (8000*40%/2*13,5%) a na dani 480,00 (8000*40%*15%), tzn. zbylo by mi 6.830,40 měsíčně, resp. 81.964,80 ročně. Je to reální, nebo jsem úplně "mimo"? Děkuji
J.Gargulák, 1921681242: Jakým způsobem stanovit daň na výstupu, případně neuplatnit daň u části přijatelného plnění v případě oprav vozidel v majetku společnosti - plátce DPH, která jsou (na základě smlouvy) užívána rovněž pro soukromou potřebu. Děkuji
Dobrý den, prosím Vás je příjem ze sběratelství osvobozen od daně z příjmu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, před 9lety mě byl doměřena finančním úřadem daň z příjmu fyzických osob. Po 7 letech bylo exekuováno část platu po dobu 2 let ,teď nejsem zaměstnán takže není co exekuovat. Vztahuje se i na tuto započatou exekuci promlčecí lhůta 6let avšak maximálně 20let? na zbytek dluhu, popř. lze použít u tohoto případu soudní osobní bankrot? Děkuji Koch
Dobrý den, musím platit daň z nemovitostí za zahradní dřevěný domek (16 čtver.m.) v zahradní kolonii (pozemek města), bez podsklepení. Je zapsán v katastru nemovitostí, ale nebyla kolaudace.
Dobrý den, mám problém, firma koupila a zařadila budovu do užívání v roce 1999 a využila zrychleného odepisování - skupina 5, v letech 2003 až 2008 bylo odepisování přerušeno a poté byla celá firma i s budovou prodána. Já jsem poté pokračovala ve zrychleném odepisování od roku 2009, ale budovu jsem zařadila do 6. skupiny, což jsem zjistila, že je špatně. Jaké mám možnosti nápravy a co musím udělat? Uplatnila jsem si vlastně nižší odpis. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v současnosti (již od loňského listopadu) pracuji jako redaktorka coby OSVČ (paušální danění) pro jistou firmu, s níž mám uzavřenou licenční smlouvu o dílo (autorské honoráře). Od 1. června si plánuji zřídit živnostenský list (s paušálním způsobem danění). Obecně mám v celém daňovém a obecně účetním systému veliký chaos a tak si dávám neustále veliký pozor abych v ničem nechybovala. Prosím Vás tedy o radu - co všechno budu potřebovat za dokumenty? Kam všude (kromě živnostenského úřadu) musím jít nebo kde všude mám hlásit, že přecházím z OSVČ na živnostenský list? A v neposlední řadě jak bude závěrem roku probíhat danění (daň. přiznání)? Pokud Vás to nebude příliš obtěžovat, budu ráda, zašlete-li mi i drobné info (či odkaz), jak má vypadat, nebo jaké nezbytné náležitosti má mít správně vypadající faktura. Děkuji předem za odpověď - budu ráda, zašlete-li mi danou odpověď na mail lucie.elena@volny.cz. S pozdravem Lucie Sýkorová
Dobrý den, mám dotaz k Vaší odpovědi na můj včerejší dotaz: Odpověď: I v případě matčina manžela budete osvobozeni od darovací daně. Jedná se o osobu ve II.skupině podle §11, odst.3, písm. b) zák.č. 357/1992 Sb. v platném znění (manžel rodiče žijící s obdarovaným nejméně po dobu jednoho roku ve společné domácnosti). Pokud byste chtěla mít jistotu, pak je to ještě jedno řešení a sice, že manžel matky daruje svoji poloivinu matce a ta potom celý byt daruje Vám. Je podmínkou nutnou toto? "manžel rodiče žijící s obdarovaným nejméně po dobu jednoho roku ve společné domácnosti". Já s nimi v jedné domácnosti - v daném novém bytě, o který se jedná, již nežila. Jako laik jsem ze zákona pochopila, že to není podmínka nutná, ale Vy to jistě víte lépe. A pokud svou polovinu bytu daruje manžel manželce, neobcházíme tím něco? Je to tak v pořádku? Nemusí se dělat zúžení společného jmění manželů? Děkuji za odpověď K. Dobešová
Dobrý den, prosím o informaci, jak správně fakturovat: Nakupuji službu od českého dodavatele. Ale fakurace probíhá v EUR, nikoli CZK. Stejnou službu prodávám do zahraniční. Bude se účtovat DPH při vstupu i výstupu?
Dobrý den, prosím o radu, zda jako občanské sdružení s omezenými fin. prostředky, můžeme např. trenérům vyplácet paušální náhradu (za telefon, internet, poštovné, cestovné) např. ve výši 100,-/měs. a na tuto náhradu uplatňovat § 10 ZDP. Děkuji
Dobrý den,odběratelům za dřívější úhradu faktury poskytujeme tzv.skonto.Před novelou zákona o DPH jsme tuto skutečnost psali do poznámky na faktuře,skonto např. 3% se počítalo z celkové výše faktury,tzn. z částky z daní.Základ daně,tudíž ani DPH na výstupu se neponižovaly.Na základě výkladu novely zákona o DPH,platné od 01.04.jsme v tomto postupu pokračovali nadále.29.04.byla Generálním finančním ředitelstvím vydána zpráva o DPH z bonusů a skont,na základě které chápeme,že postupujeme chybně.Pokud odběratel zaplatí fakturu v termínu,které mu zakládá právo na skonto,jako dodavatel bychom měli vystavit opravný daňový doklad.Dojde tedy k ponížení základu daně i DPH.Prosím o informaci,zda je toto řešení správné.Děkujeme