FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, předpokládám, že se tu tato věc už možná několikrát řešila, každopádně bych potřeboval radu ohledně danění z příjmu za reklamy od Google (Google AdSense) na vlastních webových stránkách. Můj dataz zní jak mám jako fyzická osoba odvádět daně z Google AdSense, když žádné daňové přiznání neposílám (nemám proč). A proč neodesílá Google výplatu již zdaněnou, když peníze přicházejí ze státu, který je členem EU (Irsko). Takže musím kvůli obyčejným reklamám při nepatrném výdělku vypisovat každoročně daňové přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká se povinné registrace k DPH při překročení obratu za 12 měsíců přes 1 mil. Kč a souvislostí s neuhrazenými fakturami. Chápu prosím správně, že povinnost registrovat se k DPH není dotčena tím, jestli faktury zaplaceny jsou nebo nejsou? Například, když úhrn faktur za posledních 12 měsíců překročí limit, ale reálně zaplacený součet ne, povinnost vzniká bez ohledu na to od počátku následujícího měsíce? Děkuji mnohokrát
Dobrý den, ráda bych prodávala věci po svých dětech i věci zakoupené-použité na Aukru-internetový aukční portál. Nevím, zda pro tuto činnost nepotřebuji živnostenský list. Již jsem tuto činnost zahájila (jako přivýdělek s již nepoužívanými věcmi po dětech) , ale raději jsem jí zase ukončila, nerada bych se dostala do nějakých potíží. (za 1měsíc jsem měla zisk 18tis.korun) Nyní jsem na mateřské dovolené- končím 06/11 a od září nastupuji do práce na půl úvazku. Prosím Vás tímto o radu, potřebuji na tuto činnost živnostenský list či ne?
Dobrý den, bydlíme v ČR, já jsem na rodičovské dovolené a muž jezdí denně pracovat do SR. Jiný příjem, než v SR nemá. Můj dotaz zní, zda si daňové přiznání může uplatnit v ČR a uplatnit si mne (jelikož nemám příjmy) a naše dítě a nebo zda musí daňové přiznání podávat v SR a já musím sebe a své dítě uplatnit zde v ČR. Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, dlouho jsme se neslyšeli a tak doufám, že stále poskytujete rady, pomoc nám nebohým účetním.Mám trochu neznalost v oboru automobil v podnikání. Švagrová si teď pořídila nový automobil do firmy.Zaplatila (podnikatelským úvěrem, který si vzala)na zálohu 230tisíc a dalších 150tisíc jí udělali splátkový kalendář na 3 roky (zřejmě další druh úvěru).Chtěla jsem se zeptat, z čeho a jak budu vycházet ohledně odpisů na automobil? DPH si mohu uplatnit zřejmě z částky zálohové,na kterou vystaví daňový doklad a pak z měsíčních splátek.? První auto měla pronájmem, takže dph odváděla z pronájmu, teď ho bude prodávat. Já bych ho prodávala s DPH, ale ona tvrdí, že bez dph.Vždycky jsem účtovala auta z leasingu,to bylo o něco snadnější. Můžete mi prosím poradit,jak odepisovat auto (částka),když auto se bude částečně i splácet a dále zda z prodaného auta bude odvádět dph, když ho pořídila z pronájmu. Snad je to srozumitelné. Moc Vám děkuji a přeji hezké klidné dny. Marie
Dobrý den, požádala bych Vás o posouzení faktury za opravu (pojistné plnění), kdy pojišťovnu za naši společnost řešila firma, která nám nabouraný vůz opravovala. ZD je skutečná výše opravy daň vyčíslená ze skutečné výše dále opravna přijala částku ve výši 414 500 (částka byla od pojišťovny jako záloha na opravu) tuto částku nám firma dala jako celkem z toho ZD 345 402,80 DAŇ 69 097,20 (TOHLE vše dala - a ponížila tím celkovou částku), zbytek vyčíslené pojistné události nám nezohlednila, prý si máme vytvořit interní doklad a tím si ponížit danou fakturu. Dle mého měla být faktura na částku celé opravy, ponížená o 414 500,-- (bez vyčíslení DPH) a dále ponížená o zbytek pojistného plnění (taktéž bez vyčíslení DPH) Děkuji za odpověď Váňová
Dobrý den, pokud budeme přijímat faktury od našich dodavatelů v .pdf formátu, musíme mít s dodavateli podepsanou smlouvu,že budeme takto faktury přijímat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dne 20.4.2011 jsem psala dotaz do sekce Daně a účetnictví, po zaplacení poplatku přišla zpráva, že obdržím odpověď do tří dnů. Už to jsou tři týdny a pořád nic. Mám ještě čekat nebo si nechat poradit jinde. Děkuji za odpověď. P.D.
Klient koupil společnost, která několik let neprovozovala činnost. Dle daň.přiznání má zůstatky na účtech 022,211,321,411,428 a 429. Jak se mám s těmito zůstatky vypořádat a začít účtovat nový rok? Děkuji
Dobrý den, děkuji za odpověď, máte pravdu, některé pojmy jsem nepoužil správně. Ještě prosím o upřesnění. Co přesně znamená, že výdaje na reprezentaci se účetně realizují ze zisku společnosti po zdanění? Sníží tyto výdaje čistý zisk? Např. je-li čistý zisk 50 000,- Kč a výdaje na reprezentaci 10 000,- Kč, pak se dělí podle usnesení valné hromady jen 40 000,- Kč? Ing. Michal Červenka Dotaz: Dobrý den, jsem jednatel s.r.o., jsme plátci DPH a zajímalo by mě, jestli občerstvení v účetnictví sníží nerozdělený zisk, který si mezi sebe dělí společníci. Když to zjednoduším, tak např. při základu daně 100 000,- Kč zaplatím 19 000,- Kč daň, je-li repre = 10 000,- Kč, je nerozdělený zisk 81 000,- nebo 71 000,- Kč? Děkuji Odpověď: Zřejmě dochází k záměně pojmů. Pokud máte rozdíl tržeb a daňových výdajů(nákladů) roven 100 000 Kč, nejde o nezrodělený zisk, ale o základ daně z příjmů, neboli zisk před zdaněním. Z něho se potom počítá daň a po jejím odečtení od základu daně vznikne čistý zisk. Čistý zisk se potom dělí podle usnesení valné hromady na povinný příděl do rezervního fondu, na úhrady ztráty z minulých let (pokud je), na výplatu podílů společníků na zisku, na příděly do dalších fondů a to co po tomto tozdělení zbude, to je nerozdělený zisk, ten se převádí do dalších období a účtuje se na účet 428. Výdaje na reprezentaci (pohoštění, květiny, upomínkové předměty atd.) jsou nedaňový výdaj, tedy neovlivní anizáíklad daně, ani daň z příjmů. Tyto výdaje se účetně realizují ze zisku společnosti po zdanění.
Chtěla bych se zeptat ohledně pojistného plnění. náš zaměstnanec při výkonu práce naboural firemní vůz, který byl pojištěn i havarijně. Auto jsme dali do opravny, dané opravně jsme dali i plnou moc k řešení s pojišťovnou. Pojišťovna plnění zaslala dané opravně, která nám jej vyúčtovala způsobem, že částku, kterou obdržela jako plnění od pojišťovny ponížila o DPH. Ale dle mého názoru pojistné plnění je osvobozeno od DPH, tudíž opravna nám měla vyúčtovat skutečnou výši opravy(samozřejmě s vyčísleným dph) a poníženou o pojistné plnění přijaté od naší pojišťovny. Ale toto pojistné plnění mělo být vyčísleno, tak jak jej přijali od pojišťovny, ne s vyčísleným DPH. DĚKUJI za odpověď Váňová
Dobrý den, může fyzická osoba, která vede podvojné účetnictví a je plátce DPH vystavovat daňové doklady k přijatým zálohám? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně použití paušálu na dopravu při prodeji auta a nákupu nového vozu. Osobní auto v soukromém vlastnictví jsem používal pro podnikání od ledna do konce dubna. Dne 5.5 jsem toto auto auto prodal. Tři dny předtím (2.5) jsem koupil nové auto do osobního vlastnictví a používám jej opět soukromě , ale i k podnikání od data 2.5. Na staré auto použiji krácený paušál na dopravu (používáno i pro soukromé účely) na leden až duben a co dál? Mohu pro nové auto od května použít opět krácený paušál nebo paušál již nemohu použít a musím výdaje na toto druhé auto již dokládat knihou jízd a odečítat jen skutečné výdaje. Tj. spotřebované pohonné hmoty a náhrady dle ujetých km? Vždy jsem používal a používám pro podnikání jen jedno auto v osobním vlastnictví. Anebo to jde udělat i jinak? Moc Vám děkuji za odpověď.
Jsem plátce DPH, na veletrhu v ČR jsem koupila nářadí od německé firmy, doklad je v eurech, zaplaceno v Kč, doklad je pouze příjmový doklad bez vyčíslení DPH a bez odkazu na § osvobození, jejich DIČ tam je. Jak mám postupovat? Vyčíslit DPH na řádku 3 a 43 nebo požadovat řádný daňový doklad? Děkuji.
Dobrý den, zaměstnanec dostal zálohu na služební cestu do Chorvatska v EUR. Přivezl doklady v HRK. Nemá však účet ze směnárny, jaký můžeme použít kurz? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Lze uplatnit slevu na manželku zpětně? Pobírala pouze rodičovský příspěvek. Pokud ano, jak dlouho zpětně? Jak v tomto případě postupovat? Děkuji za odpověď.
Jsme PO, nevymahatelné pohledávky /od klientů domova důchodců/ na žádost zřizovatele účtujeme 315/602 - na konci roku prý přeúčtujeme do nákladů. Může mi někdo poradit jak? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně použití paušálu na dopravu při prodeji auta a nákupu nového vozu. Osobní auto v soukromém vlastnictví jsem používal pro podnikání od ledna do konce dubna. Dne 5.5 jsem toto auto auto prodal. Tři dny předtím (2.5) jsem koupil nové auto do osobního vlastnictví a používám jej opět soukromě , ale i k podnikání od data 2.5. Na staré auto použiji krácený paušál na dopravu (používáno i pro soukromé účely) na leden až duben a co dál? Mohu pro nové auto od května použít opět krácený paušál nebo musím výdaje na toto druhé auto již dokládat knihou jízd a odečítat jen skutečné výdaje. Tj. spotřebované pohonné hmoty a náhrady dle ujetých km? Anebo to jde udělat i jinak? Moc Vám děkuji za odpověď
Tatínek loni prodal pozemek.Smlouva byla podepsána 15.12.2010.Vklad práva byl zapsán v katastru nemovitostí 26.1.2011,právní účinky vkladu vznikly 7.1.2011. Nyní tatínkovi přišla složenka k zaplacení daně z této nemovitosti.Znamená to tedy,že tento rok musí platit daň,ikdyž už není majitelem pozemku. Na můj dotaz zatím finanční úřad neodpověděl,tak nevíme jak máme jednat.Děkuji předem za brzkou odpověď.
Dobrý den, v případě že prodávám svoje soukromé věci na aukru, musím příjem z tohoto prodeje zdanit?