FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdali je možné, aby manželé oba podnikající jako fyz.osoby, podnikali ve stejném oboru. Doposud měl každý svojí provozovnu a svůj sklad, ale z ekonomických důvodů chtějí provozovny sloučit. Když by se zajistilo, že nebudou prodávat nebo půjčovat totožné zboží a že budou mít oddělené sklady, je možné aby takto manželé podnikali na stejné adrese? Děkuji za odpověď KM
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, syn minulý týden neuspěl z jedné maturitiní zkoušky, opravnou zkoušku bude dělat v září 2011. Jak je to se slevou na dani, můžeme si ji uplatnit ještě za prázdniny a jak je to s pojištěním? Je stále pojištěn, tedy do 31.8.? A když pak udělá zkoušku v září, kdy se musí přihlásit a platit pojistné... jelikož na ÚP se přihlásí až po vykonání maturity. Děkuji
Dobrý den, je možné uplatnit daňové zvýhodnění na dítě , které se připravuje soustavně na budoucí povolání (studium na vysoké škole) a přitom si přivydělává. Je zde nějaký limit pro výdělek, nebo jakmile si začne vydělávat už není pro rodiče vyživované dítě a daňové zvýhodnění není možné uplatnit ?
DObrý den prosím o radu. Máme pronajatou nemovitost k podnikat.účelům. Vzhledem k tomu,že je potřeba nějakých oprav, máme domluveno s pronajímatelem, že můžeme tyto opravy na vlastní náklady provést. Jedná se o výměnu stávajícího plyn.kotle, dále bude potřeba oprava části fasády nemovitosti. Můžeme si jako nájemci uplatnit tyto náklady do daňových a stejně tak si z nich i nárokovat dph na vstupu? u pronajímatele se předpokládám nebude jednat o žádný příjem (opravami není hrazeno nájemné, nejedná se ani o techn.zhodn.), případně jaké zde hrozí problémy jak pro nás tak pro pronajímatele?
Dobrý den, prosím o radu: s.r.o., plátce DPH, zakoupilo jedny hodinky v ceně 45000,-vč.DPH. Chce je dát jako dar dobrému klientovi: a)jak zaúčtovat nákup a pak darování, b) lze si odečíst DPH na vstupu a jak zaúčtovat DPH na výstupu. Jednatel tvrdí, že to jde, a že je to daňový náklad. Děkuji za odpověď! S pozdravem Semenská
Dobrý den Platí se daň z výměny peněz (Kč na dolary a po změně kurzu z dolarů na Kč) při přesunu z jednoho konta na druhé ve stejné bance u fyzických osob, pokud dojde k zisku? Když ano tak jaká a jak se uvádí v daňovém přiznání? Jak se započítává případná ztráta z výměny peněz? Vše u fyzických osob. Děkuji za odpověď Zděněk Sýkora
Dobry den, zadali jsem nemecke firme platci DPH vytisteni knih a jejich dopravu do stredni asie. Firma nam fakturovala bez DPH - jen nevim jestli z duvodu vyvozu do treti zeme nebo z duvodu, ze i my jsme platci DPH. My jsme v CR platci DPH - neziskovka - nemame narok na odpocet. Nevim tedy jestli je potreba neco delat a nebo je vse v poradku tak jak to je ted a my to nemusime nikde vykazovat. Predem dekuji, Jana P.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možný souběh podnikání na žl (volná živnost, plátce dph) a svobodného povolání (výtvarná činnost nesouvisející s podnikáním na žl). Byl bych v rámci svobodného povolání automaticky také plátce dph? Kde bych měl začátek svobodného povolání ohlásit, co je třeba doložit (vzdělání? doklady o dosavadní výtvarné činnosti?) a změní se pro mne něco ohledně placení záloh na sociální a zdravotní pojištění?
Dobrý den, jak dlouho je nutné archivovat knihu jízd. Děkuji za odpověď
Zdědil jsem louku a poslední tři roky platím daň z nemovitosti.Celé desítky let tuto louku užíval stát potažmo JZD a jako poslední ZD a.s. bez jakékoli smlouvy. Chtěl bych vědět:1.mohu po uživateli žádat zpětně nájemné a za kolik let 2.jak je dlouhá výpovědní doba,když nikdy nebyla podepsána nájemní smlouva 3.jak je to z dotací od Ministerstva zemědělství /mám dojem,že toto družstvo čerpalo prostředky neoprávněně a to cca od roku 2003 Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Šeda
Dobrý den, můžete mi prosím poradit ohledně dohody o provedení práce a nároku na stravné a kapesné? uzavřela jsem dohodu o provedení práce na prodej na stánku na veletrhu v zahraničí. nebylo v dohodě sjednáno právo na cestovní náhrady. Ale jak je to se stravným a kapesným? má na něj dle dohody o provedení práce nárok a dle kterého paragrafu? Musím vypracovat vyúčtování pracovní cesty? Pracovnici bylo hrazeno ubytování a strava. děkuji.
Dobrý den, měla bych dotaz ohladně DPH při obchodování s Polskem. Zajímalo by mě, co je pro mne výhodnější. Já nakoupím v Polsku zboží a zde ho prodávám. Je pro mne výhodnější prodávat ho plátci DPH nebo neplátci? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme auto v obchodním majetku a rozbilo se přední sklo, které máme havarijně pojištěno. Ale jelikož jsme potřebovali mít auto rychle spraveno, tak jsme prvně opravili a pak teprve nahlásili na pojišťovnu. Pojišťovna nám z tohoto důvodu zaplatila jen 80% nákladů na opravu. chci se zeptat, co se dalšími 20% , jde o nedaňovou položku? a co s DPH? Jak to doúčtovat? DPH je již odvedeno. Pojišťovna se vyjádřila až po dvou měsících. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě jednou ohledně zařazení Osobního automobilu. Ve velkém TP je uvedeno: Dat. první reg. vozidla: 27.7.2010 Dat. první reg. vozidla v ČR: 30.3.2011 Je dovezeno ze SRN a má dle prot. o emisích najeto 1837 km. Ve velkém TP je naše firma uvedena jako první vlastník. Jedná se nám o to, zda jsme v tomto případě Poplatník, který je 1.vlastníkem (např.§ 32-zrychlené odpisování- pro zařazení do IMajetku. Děkujeme mnohokrát.
Dobrý den, potřebuji osvěžit paměť. Česká firma,DE,plátce DPH. Nakupuje zboží převážně od české firmy, prodává do EU, ale i na Ukrajinu.Souhrnné hlášení se týká pouze EU. Jak to je, prosím, v případě nákupu z Ukrajiny, ale i prodej na Ukrajinu (obojí fakturováno v EUR)a DPH. Je to můj první případ.Děkuji předem
Dobrý den, pořídili jsme do firmy 2 osobní automobily - má nějaký vliv výše vstupní ceny na dobu odpisování? Jsme l.vlastník, budeme odpisovat zrychleně-můžeme v prvním roce využít zvýš.odpis o 10% dle §32, odst.2a bod 3? Nejsme si jisti. Máme v úmyslu odpočíst DPH na vstupu a zařadit do 2. odpisové skupiny. Bude to tak správně? Děkujeme za odpověď.
Dobry den, jsme s.r.o., ted jsem dostala fakturu od dodavatele z holandska za telefon, ktery si majitel objednal k podnikani. Faktura obsahuje jejich i nase dic a je bez dph. telefon byl poslany dopravni sluzbou a zaplaceny plat. kartou z korunového učtu. Mám otázky: mam si udelat samovymereni ke dni doplneni udaju na fakturu za drobny material a uvest v priznani jako porizeni zbozi ? Faktura je v EUR a zaroven i v Kc v částce, kterou jsme v kc zaplatili. z ceho mám samovyměření vypočíst ? z kč nebo z EUR ? dekuji za odpověd
Dobrý den, mám následující problém: odebíráme zboží z EU, na faktuře je uvedeno 3.% skonto za vyfakturované zboží. Dodavatel si sám inkasuje platby. Při výpočtu DPH budu vycházet ze sníženého základu, nebo se DPH skonta nebude týkat a skonto zúčtuju do výnosů? Děkuji Orctová
Dobry den, prosim o radu jak spravne zuctovat. Od uradu prace jsme dostali prispevek na projekt vzdelavejte se. čerpali jsme v prosinci, vyplaceno bylo az v lednu. potrebuji na konci roku udelat predpis a dat na 648. mám správně uctovat 346 nebo 378 ? Nevím zda se na príspěvek na vzdělání zam. z UP dívat jako na dotaci.... dekuji za odpověd
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaúčtování přijaté faktury. Je na částku 10.000,- a mám ji zaúčtovat jako neinvestiční. Chci se zeptat, na jaký účet ji mám zaúčtovat? Jestli na MD 259000? Nejsem si jistá. Děkuji za odpověď. K.