FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebovala bych k bakalářské práci objasnit daňové výdaje související s cestovními náhradami z pohledu zaměstnance a z pohledu podnikatele. Děkuji
Jsem osvč a chtěla jsem se zeptat, zda pojistné plnění za nabouraný vůz cca 160.000 Kč, lze do daňového přiznání napsat do paragrafu 10.
Dobrý den, jsem OSVČ - advokátka a chystám se nastoupit na mateřskou dovolenou. Je možné nepřerušovat podnikatelskou činnost v průběhu mateřské dovolené (nebo v příp. pracovní neschopnosti) a činnost vykonávat prostřednictvím spolupracující osoby - manžela, který však není adokátem? Konrétně mi jde pouze o drobnou právní pomoc - správa a vyúčtování odměny za vedení advokátních úschov, které mám v depozitu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy vzniká občanovi nepodnikateli povinnost zaplatit daň z příjmu, když prodal nové auto po půl roce provozu, kupující měl zaplatit do týdne, ale fakticky zaplatil až v následujícím roce a půlročním zpožděním?
Jsem FO a vlastním cca 8 % akcii na jméno soukromé a.s. Akcie jsem nabyl před rokem 2007 a nyní je chci prodat. Bude prodej osvobozen od daně? Děkuji za odpověď. J. Durák
dobrý den, Městský soud v Praze zaregistroval s.r.o. dne 9.3.2011. Společníkem nové obchodní společnosti bylo jiné s.r.o.(100%).Obchodní podíl byl převeden na nového majitele dne 12.4.2011.základní kapitál byl ke dni převodu plně zaplacen. Kromě smluvy o převodu obchodního podílu mám fakturu o převodu obchodního podílu. Na faktuře jsou tyto položky:obchodní podíl výši 225 900,00 Kč a administrativní služby ve výši 3600,00 Kč. zahajovací rozvaha: 211/701 - 225 900,00 701/411 - 200 000,00 701/421 - 25 900,00 011/701 - 3 600,00 701/071 - 3 600,00 Je tato zahajovací rozvaha správná? Děkuji za odpověď Orctová
dobrý den. Jsme s.r.o. a nezaplatili jsme včas došlou fakturu.Dodavatel to dal k soudu a samozřejmě že musíme doplatit jeho pohledávku. Dále pak úrok z prodlení a náhrady nákladů řízení(náhradu vynaloženého soudního poplatku+náklady právního zastoupení). Jsou úrok z prodlení a náhrady nákladů právního řízení daňově účinným nákladem naší společnosti? děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych znal Váš názor na výklad zákona DPH o registraci k DPH při překročení obratu 1.000.000 Kč. Ve své praxi se řídím tím, že od 1.1.2009 se do obratu započítavají všechny vydané faktury za období 12 po sobě jdoucích měsíců bez ohledu na to jestli byly nebo nebyly uhrazeny. Vysvětluji si zákon správně? V současné době vedu totiž jednání s FU, který na základě daˇm. přiznání, kde byl vykázán příjem na řádku 101 přílohy č. 1 ve výši 1.116.000 Kč mě vyzval, abych se stal plátcem DPH z důvodu překročení 1.000.000 Kč, když jsem se ohradil, že se jednalo o příjem, který se skládal z pohledávek několika posledních roků, tak mi bylo řečeno, že jsem snad jediný kdo má takto staré pohledávky. Na můj argument, že pro obrat DPH se vychází z vydaných faktur, mi odvětili, že se to dá vykládat tak i tak. Můžete mi prosím poradit, jak tedy postupovat a zda je můj postup správný. Děkuji
Lze uplatnit u OSVČ "něco jako slevu" na sociálním pojištění a to v případě, kdy dítě dochází do předškolního zařízení na 4 hodiny denně?
Dobrý den, jsem občan ČR a chtěla bych si založit ŽL na prodej přes internet. Mám však trochu neobvyklou představu, se kterou mi zatím nikdo nedokázal poradit - chci zboží prodávat "přímo ze zahraničí - do zahraničí" Můj příbuzný žije trvale v zemi mimo EU, není podnikatel ani firma. Já chci otevřít na český ŽL e-shop a Ebay store pro prodej a to ne jen českým klientům, ale hlavně těm zahraničním. Zboží bude legální - dětský textil, různé ručně vyráběné ozdobné předměty, příp. kosmetika atd.. Všechno toto zboží by můj příbuzný mohl zasílat z místa kde žije na můj pokyn přímo mým zákazníkům. V praxi to může probíhat takto: - založím na mezinárodní doméně e-shop a ebay-store - zákazník si objedná zboží - můj příbuzný toto zboží koupí a odešle přímo z mimoevropské země tomuto konečnému zákazníkovi - já zákazníkovi vystavím a odešlu za toto zboží moji fakturu - od příbuzného obdržím poštou doklady o nákupu zboží(paragony z obchodu) přímo ze zahraničí, které bych přepočítala na koruny a dala do českého účetnictví (daň. evidence) jako náklady Můj hlavní dotaz je, zda je v ČR toto možné zaútovat a jak to bude s DPH. V podstatě budu na dálku toto zboží nakupovat i zajišťovat odeslání, myslím že se tak stanu přímým prodejcem, můj příbuzný jako prostředník v účetnictví nijak vystupovat nebude, žádnou odměnu ani mzdu nepožaduje. Zákazník obdrží moji fakturu s českým IČ. Jelikož zboží však nebudu hromadně dovážet do ČR, nebudu tak platit žádné clo ani DPH při dovozu, to si případně zaplatí koneční zákazníci ve své zemi podle pravidel jejich celnic. Budu mít nějakou povinnost se stát plátcem DPH? Předpokládejme, že obratu 1 milion nedosáhnu. Nákupu zboží za 326tis. ročně z EU asi také ne, ale budu nakupovat mimo EU, bude se mě také týkat nějaký limit kvůli kterému bych se plátcem musela stát? Zboží bude chodit pouze koncovým zákazníkům - fyz. osobám, ne firmám a to hlavně zákazníkům na adresy v zahraničí (jak v EU, tak mimo EU). Týká se tohoto nějaká povinnost být plátcem DPH při fakturaci na zahr. klienty? Co prodej přes Ebay - bohužel se tady obávám, že v podstatě tím přijmu službu od firmy registrované v jiné zemi a to mě může do plátcovství dostat, dalo by se tomu vyhnout nedáním těchto nákladů do účetnictví? Myslím totiž, že pokud bych se plátcem DPH musela stát, dostane mě to do dost nevýhodné pozice, protože budu státu muset 20% z prodejní ceny odvést, ale na druhou stranu si nebudu moci nic v mém případě odečíst. Mám pravdu? Případně poslední otázka je, zda po mě nějaký český úřad může chtít prokazovat, že zboží nešlo při nákupu přes české hranice a proč jsem neplatila clo a DPH. Čím bych toto mohla pak prokázat? Vím, že můj dotaz je asi dost složitý a komplikovaný, pokud však budete moci alespoň některé věci objasnit, budu moc ráda. Samozřejmě pak mohou být další veci k řešení jako zákuruka a reklamace atd..to bych řešila ale až později, až budu znát odpovědi na tyto základní otázky ohledně zaúčtování a DPH. Předem děkuji.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit ohledně půjčky společníka? Společník během roku půjčil společnosti peníze a zatím se neví, kdy budou vráceny. Je nutné na každý jeho vklad mít uzavřenou smlouvu? A co úroky? musí být v tomto případě sjednány nebo se může jednat o bezúročnou půjčku? děkuji moc.
Potřebovala bych poradit jaká sazba DPH se používá u dlouhodobých pronájmů. Děkuji Kopecká Sylva
Dobrý den, Jsem plátce DPH. Vlastím jedno vozidlo pro firemní účely. Může plátce DPH uplatnit paušál na auta. Je potřeba psát knihu jízd. Pokud ne co jaké náklady jsou v paušálu zahrnuty? (benzín, pořizovací cena, opravy, atd). Děkuji Řehák
Dobrý den, OSVČ vedoucí DE by chtěla vyřadit automobil z podnikání a převést jej do osobního vlastnictví. Auto je vedeno v podnikání 7 let,je tedy plně odepsáno.Při koupi vozu bylo uplatněno DPH. Bude mít převod do osobního vlastnictí nějaký dopad na DPH,případně z jaké hodnoty DPH odvést a jakým způsobem hodnotu auta stanovit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ohledně používání osobního automobilu i pro soukromé účely zaměstnanců po 1.4.2011 z pohledu DPH a daň.uznatelných nákladů. Zaměstnanci se zdaňuje 1% ze vstupní ceny. 1) Pohled DPH : Auto koupeno v 5/2011, tzn. udělán částečný odpočet DPH dle kvalifikovaného odhadu 20% pro soukrom.účely zaměstnanců (80% odpočet DPH). PHM ze soukorm.jízd hradí zaměstnanec sám. Bude u ostatních nákladů (servis, oprava ...) uplatněn také část. odpočet DPH (tj. 80% DPH )? Koncem roku bude provedeno vypořádání DPH dle skutečného poměru (pokud bude rozdíl více než 10%). Auto bude "sledováno" po dobu 5 let. 2) Pohled daň.uznatelnosti nákladů. Jak to bude s daň.odpisy? Z jaké ceny bez DPH se bude daň.odepisovat? Bude to součet cena bez DPH dle faktury a 20% neuplatněné DPH, tzn. neuplatněná částka DPH nám navýší cenu vozu, kterou budeme odepisovat? Pokud se bude odepisovat z částky bez DPH dle faktury, kam se zaúčtuje rozdíl z neuplatněného 20%DPH? Pokud se má majetek sledovat po dobu 5 let, bude nám rozdíl uplatněného odpočtu DPH měnit zůstatkovou cenu vozu (např. využití pro soukrom.účely bude nižší než v předchozím roce,tzn. DPH si budeme nárokovat a o tuto částku DPH ponížíme zůstatkovou cenu vozu)? Co u ostatních nákladů (oprava, servis apod.) - navýší nám částka neuplatněného DPH daň.náklady nebo půjde o nedaňový náklad. Děkuji za odpověď
Dobrý den,nemohu se vyrovnat s následujícím problémem. Klientka má malou firmu a její příjem za poslední 2roky nepřesáhl 68000,-Kč, třetí rok tento příjem překročila o 1500,-Kč. Já jsem ji neupozornila, že si ji manžel může uplatnit v RZD, zjistila si to až letos a manžel dodatečně podal daň.přiznání na FÚ a bylo mu vráceno 2x24840,-Kč.Takže kvůli mě přišli o 24840,-, protože kdybych je upozornila, tak by si manželka hlídala příjmy.Pořád na to musím myslet,zda je to jen moje vina anebo si to měl manžel klientky zjistit u své účetní při RZD? Vím, dobrá účetní by na to neměla zapomenout,nechci se omlouvat,ale ráda bych znala Váš názor. Děkuji
Dobrý den pane doktore, ráda bych se informovala ohledně odečtu slevy na vyživované dítě. Druh pracuje jako OSVC a ve svém daňovém přiznání uplatňuje odečet slevy na dítě žijící ve společné domácnosti. V průběhu roku 2011 jsem začala pracovat (po 3 letech mateřské) a u zaměstnavatele jsem podepsala Prohlášení poplatníka daně FO ze závislé činnosti a funkčních požitků dle kterého mohu uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě. Můžeme tedy uplatňovat zvýhodnění oba dva (já i můj druh jako OSVC) či pouze jeden z nás? Dítě je naše společné. Děkuji za poskytnuté informace. S pozdravem, Hortová
Dobrý večer, potřeboval bych poradit jakou formou mi zaměstnavatel může poskytnout vyšší nevratnou finanční částku na pokrytí určitého účelu, kterou by nemusel zdaňovat? Může například použít "nenávratnou" půjčku? Musí za tuto půjčku daně, úroky či jiné výdaje? Nebo existuje jiná varianta? Prosím o rychlou odpověď. Mnohokrát děkuji.
Dobrý den,prosím o vysvětlení jak správně zaúčtovat fakturu přijatou za materiál:zákl.cena=723.-Kč,DPH=144,60Kč a zaokrouhlení=0,40Kč,výsledná cena na faktuře=868.-Kč.Děkuji
Dobrý den mám dotaz z oblasti DPH a zrušení registrace. FÚ mne vyzval (OSVČ) ke zrušení registrace k DPH nebo tak učiní z moci úřední. Důvodem je přerušená činnost a žádná aktivita v oblasti DPH. Je možné, abych požádala o zrušení registrace k 1.1.2012? Mám v obchodním majetku osobní vozidlo pořízené v roce 2009, ze kterého budu muset vrátit poměrnou část DPH a tuto částku bych ráda minimalizovala. Jestliže jsem byla čtvrtletním plátcem DPH k jakému datu musím podat přiznání po zrušení registrace? Velice Vám děkuji a jsem s pozdravem M.D.