FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

krácení odpočtu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, při koupi osobního automobilu vloženého do firmy jaká je hranice kupní ceny pro uplatnění DPH. 80% využití pro firemní účely a 20% pro osobní účely. V tiskopise FU plátce DPH bych chtěla vědět, zda se zapíše na řádek 40 nárok na odpočet daně z přij.zdan.plnění od plátců nebo jinde. Děkuji.

podíl na zisku a pojistné

Společník a současně i jednatel s. r. o. je také zaměstancem firmy, kdy si měsíčně vyplácí mzdu (odváděna daň, sociální a zdravotní poj.). V případě, že si vyplatí podíl na zisku 1 mil. Kč, uhradí 15% daň. Musí také odvést soc. nebo zdrav. pojistění nebo pouze 15% daň?

nákup obchodního podílu

Dobrý den, společnost, kterou účtujeme, kupuje obchodní podíl (je tedy nabyvatelem) jiné společnosti (převodce), přičemž je sepsána smlouva o převodu obchodního podílu. Celý svůj obchodní podíl odpovídající 100% základního kapitálu a vkladu 100 000,- převádí na nabyvatele (tedy společnost, jíž vedu účetnictví). Ve smlouvě o převodu obchodního podílu je dohodnuta i cena za obchodní podíl ve výši 80 000 EUR, kterou má nabyvatel do 30 dní od podpisu smlouvy uhradit převodci na účet. Jedná se mi o to, že nevím, jak o dané skutečnosti účtovat - tedy předpis onoho závazku a pak platba z BÚ za převedený obchodní podíl. Děkuji a přeji hezký den Jana Chadimová

registrace plátce

Dobrý den, registruji se poprvé jako fyzická osoba (OSVČ) k dani z příjmů FO, jelikož jsem nyní začal podnikat. Již asi 4 roky platím daň z nemovitostí - ze svého RD a pozemku. Loni proběhla kolaudace RD po rekonstrukci a v lednu roku 2011 jsem podal daňové přiznání z tohoto důvodu (změny obvodou stavby, počtu podlaží atp.). Nyní mi vyplývá z registračního tiskopisu, že bych se měl zaregistrovat i k dani z nemovitostí. Tuto přitom již několik let platím... Pokud se musím zaregitrovat i k dani z nemovitostí (kromě daně z příjmu FO), od jakého data? Počátku podnikání?

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala jakou dan jsme povinni zaplatit a co vše nás bude stát prodej nemovitosti. Jedná se o novostavbu, která zatim není zkolaudována ale nový majitelé by před koupí chtěli dům nechat zkolaudovat ještě námi. Po prodeji se chystáme koupit byt, prosím poraďte jak máme nyní postupovat a co vše je třeba zařídit, děkuji!

prodej obchodního podílu

Založila jsem společnost s.r.o.,která provozuje mateřskou školu. Mám spolumajitelku, která má manžela jako dalším jednatelem firmy. Dost radikálním způsobem ji začal v podnikání ovlivňovat. Jsem zároveň zaměstnancem ve školce, kterou společně se spolumajitelkou řídíme. Nechtějí mi vyplatit mzdu za dovolenou, a možná i za odučené hodiny za květen. Chtěla bych nabídnout svůj podíl jednateli a dát výpověď jako spolumajitel z důvodu neplacení mzdy, nebo s.r.o. úplně zrušit mým odchodem z firmy. Jak mám správně postupovat a na koho se obrátit? Firma zatím nemá žádné dluhy, jen společně nabytý majetek. Děkuji

cena PHM

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jak vyúčtovat zahraniční cestu zaměstnance do Rakouska, když nedoložil doklad o ceně a čerpání PHM na území ČR, ale má doklad pouze o čerpání a ceně PHM z Rakouska. Lze cenou PHM z Rakouska přepočítat celý nárok na náhradu, nebo se musí zvlášť spočítat náhrada za pohonné hmoty v tuzemsku a zvlášť v Rakousku? Děkuji.

zdanitelné plnění

Dobrý den.Potřebovala bych poradit.Jsme právnická firma registrovaná v ČR plátce DPH. Faktura za realizaci umělecké výstavy, která se koná v Praze bude vystavena firmě do USA . Domnívám se,že místo plnění je v ČR podle par.10b. Budeme tedy fakturovat s DPH? Děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně vrácení daní z platby hypotečního úvěru. Můj bratr byl vlastníkem nemovitosti do 12.2. 2011. V únoru roku 2011 mi nemovitost daroval i s hypotečním úvěrem. Neuplatnil ale za předchozí 3 roky vrácení daní za zaplacené úroky. Letos podal žádost k 31.3. 2011 na vrácení daní(ale datum vyplnění byl již březen a to již jsem byla vlastníkem já). On platil 3 roky hypotéku ale neuvědomil si, že má nárok na vrácení daní a nyní již bohužel není vlastníkem. Je možné tedy nějak uplatnit nárok na vrácení daní za 3 předchozí roky? Nebo tímto o peníze přišel? Děkuji Němcová Andrea

odpisy majetku

Dobrý den, mám dotaz ohledně zařazení stroje a jeho odpisů (účetních). Stroj byl koupen v 5/2011. V 6/2011 přibyla faktura za ukotvení stroje. Můžu stroj zařadit do majetku v 5/2011 a udělat účetní odpis? A poté v 6/2011 navýšit pořizovací cenu stroje a udělat účetní odpis ze zvýšené pořizovací ceny nebo celý stroj se musí zařadit až v 6/2011? Děkuji za odpověď

DUZP a sazba daně

Dobrý večer, společnost XY začala prodávat hotelové pobyty včetně polopenze a služeb jako balíček služeb přes internetový server Slevomat.Firma Slevomat svým jménem prodáva vouchery, inkasuje peníze na svůj účet. Po uplynutí dohodnuté doby vyúčtuje prodané vouchery firmě XY, odešle na její bankovní účet částku za prodané vouchery sníženou o svou provizi. Společnost XY začne účtovat o tržbě z prodaných voucherů až při pobytu jednotlivých hostů. Či-li k párování přijaté platby a k zaúčtování do výnosů bude docházet postupně.Prosím Vás o odpověď na tři dotazy : 1.je třeba odvést z přijatých peněz DPH již při připsání na bankovní účet ? Budeme účtovat příjem peněz 221/213 , a pak uskutečnění ubytování 213/602 . 2.Pokud ano, v jaké výši -10 % nebo 20% ? 3. Vztahuje se na prodej balíčku služeb sazba 10 %, dle pokynu č. 207 Min.financí? Přeji pěkný večer , Kupčíková

plnění pojišťovny

OSVČ - roční obrat mám pod 1.000.000,- Kč tudíž nejsem plátcem DPH. Nabourala jsem firemní vůz a pojišťovna zaslala na můj účet 160.000,- čím jsem se dostala přes milión korun. Musím být tudíž plátcem DPH nebo je možná nějaká vyjímka a tato částka se do obratu nepočítá a musí se z ní platit sociální a zdravotní? Děkuji.

přijaté faktury

Dobrý den,otázka k evidenci přijatých faktur hlavně na přelomu měsíce: 1) je nutno nějak prokazovat datum dodání (tzn. uchovávat poštovní obálku? Faktura má datum vystavení 30.5., poštou přijde 31.5. Je nutné toto doložit? 2) pokud přijde přijatá faktura faxem nebo mailem 31.5. a originál poštou 1.6. , mohu dát FP ještě do května ? Děkuji za odpovědi.

doklady v cizí měně

Dobrý den, vedu podvojné účetnictví s.r.o. a máme výjimečně dva doklady v eurech ze Slovenska (mýto a nákup PHM). Musím vést valutovou pokladnu nebo mohu doklady přepočíst aktuálním kurzem ČNB střed a dát si je do nákladů v korunách?Co se týče souhrnného hlášení, týká se jen vydaných faktur, nákladů ne, že?Děkuji Vašková

příležitostné příjmy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem student a plánuji si přivydělat tak že nakoupím zboží ze zahraničí a budu ho prodávat prostřednictví Aukra. Vím, že pokud můj zisk nepřesáhne 20 tis. za rok tak je to bráno jako příležitostný přivýdělek. Ale pokud přesáhne co mám dělat? A také jsme se chtěla zeptat jestli to musím hned někde hlásit nebo stačí všechno až na konci roku? Děkuji mockrát.

danění dividend

Dobrý den, prosím o pomoc, zpracovávám bakalářskou práci a mám otázku daňové aspekty výplaty dividend? napsala jsem jen, že se daní 15% srážkovou daní,což je prý nedostatečné, prosím o radu, co více se toho týká i z pohledu výplaty jako FO a PO. Předem velice děkuji.

registrace plátce

Dobrý den,jsem umělec,nejsem plátce DPH,na Slovensku mám točit seriál a slovenská televize mě nutí,že se musím u nás zaregistrovat jako plátce DPH a tím dělat reverse charge,já ale registrací budu muset odvádět i DPH na našem území.Mají právo ze zákona toto po mě chtít?Děkuji moc za odpověď

pojistné na ZP

Dobrý den, ukončil jsem k 28.2.2011 pracovní poměr dohodou a přestal tedy být zaměstnancem společnosti. V době trvání pracovního poměru jsem se zaměstnavatelem v souladu s paragrafem 310 zákona 262/2006 uzavřel tzv. konkurenční doložku na základě které nesmím vykonávat po dobu 6 měsíců pracovat v konkurenčním prostředí. Zaměstnavatel se zavázal, že mi bude po celou dobu poskytovat peněžité vyrovnání. Tuto povinnost plní a to včetně odvodů za sebe i za mne na zdravotní a sociální pojištění a zálohy na daně. Od zdravotní pojišťovny jsem dostal upozornění, že jsem dlužník v platbách a že platby od mého bývalého zaměstnavatele nejdou na "můj účet". Zároveň mi sdělili, že plnění podle konkurenční doložky nemá charakter zdanitelného příjmu a že tedy musím minimální pojistné platit sám. Jsem tedy v situaci, kdy mi můj bývalý zaměstnavatel provádí srážky, o nichž se domnívám, že jsou neoprávněné nebo si pojišťovna ode mne bere další peníze neoprávněně. Můžete mi poradit a sdělit, kd o má zřejmě pravdu ? Děkuji Zajíc

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o radu, jak je to s daněním případně pojistným z odměny hodnotitele písemné maturitní práce, která je proplácena školou na základě smlouvy dle par.51 občanského zákoníku, tj. neprochází mzdou. Musí ji jednotliví učitelé soukromě danit a podávat daňová přiznání? Zajímalo by mě, o jaké předpisy se toto opírá. Děkuji předem za odpověď.

přeplatek na dani

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, když jsem vyplňoval daň z příjmu fyzických osob tento únor a dodal jsem jako student potvrzení o studio ze školního roku 2009/2010 a 2010/2011 AŽ při vyplňování daně z příjmu fyzických osob v únoru, měla by mi být přiznána celá částka daně nebo jen část? Protože jsem dostal jenom část, chtěl bych se ujistit, jestli vše je v pořádku nebe ne.Popřípadě se zeptat, jak tento problém řešit. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Honza.