FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu ve věci plateb zdravotního pojištění u OSVČ. Klient nesdělil z důvodu nevědomosti, důležitou skutečnost pro výpočet pojistného na zdravotní poj. a sice, že je vdovec. Tím měl nárok na slevu z plateb zdravotního pojištění. Chci se zeptat, zda je možné a jak dlouho zpětně podat opravný Přehled na zdravotní pojišťovnu. Tato skutečnost nastala v roce 2003 a po celou dobu byl Přehled vyplňován chybně. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Před dvěma a půl lety mi moje matka darovala pozemky - zemědělská půda. Pokud bych pozemky chtěl prodat, budu platit daň ze zisku? V případě že ano, kolik procent. Děkuji
Dobrý den, chci převést na syna darem moji domácí dílnu, kterou on by chtěl využít k podnikání na ŽL.Bude muset při vložení do podnikání platit nějaké poplatky ? a nebo by bylo levnější mu dílnu prodat ? Děkuji za odpověď. Jirků L.
Dobrý den fyzická osoba vydala CD své vlastní skupiny a následně jej bude prodávat. Jak zdanit tyto příjmy a co bude výdaji? Má faktury od nahrávacího studia, faktury za lisování CD, distribuci apod. Může si tyto náklady při zaplacení uplatnit a pak postupně při prodeji už jen zdaňovat příjmy? Nebo jakým způsobem se tady bude postupovat?
Prosím o zodpovězení otázky: musím opravit účetnictví manželů, kteří podnikají hodně roků jako fyzické osoby - mají stejnou živnost a jednu hlavičku firmy. Manžel si napsal na sebe fotowoltickou elektrárnu a musí vést účetnictví. Situace je dosti složitá, neboť některé daňové doklady nezní na fyzickou osobu, ale na jméno hlavičky firmy. Dále vlastní podnikatelský účet jeden, kde se hradily faktury obou podnikatelů manželů, ale v hlavičce účtu je napsána manželka a za jménem hlavička firmy . Nyní mám za povinnost rozdělit jejich společné účetnictví a správně specifikovat daňové příjmy a výdaje. Dle finančního úřadu, protože nemají nahlášenou spolupracující osobu nemohou vést účetnictví dohromady. Dříve jej vedli a dělili si rozdíl mezi příjmy a výdaji stejným dílem. Podvojné účetnictví jsem také tak udělala, ale při předložení rozvahy a výsledovky nastal problém. Paní na finančním úřadě prohlásila,že musí mít účetnictví zcela rozdělené. Rozhodla jsem se, že manželce zachovám daňovou evidenci. Nyní mám problém s platbami z banky tj. hrazení faktur manžela z účtu manželky a se společnými fakturami, kde není uveden ani jeden z manželů - jestli mi je finanční úřad v budoucnosti při kontrole nevyhodí. Podotýkám, že mají jednu pronajatou kancelář a veškeré náklady hradili vždy společně. Nemají zúžené společné jmění. Jedinou možnost vidím ve smlouvě obou manželů, kde se uvede, že si budou dělit výdaje a příjmy společné přesně v poměru 50:50. Nevím jestli platby z bankovního účtu mohu prohnat pokladnou manžela, který by jako ze své pokladny uhradil manželce peněžní výdaje z bankovního účtu nebo by stačilo prohlášení, že účet je obou manželů a pak bych musela doklady, které jsou manželky by byly v účetnictví manžela neuznatelné a u manželky doklady manžela také. Prosím, poraďte.
Dobrý den, chtěl bych na zahradě rodinného domu provozovat stánek s občerstvením. Dům je ale ve vlastnictví i mého bratra. Každý má ideální polovinu. Je nutné mít mezi sebou smlouvu o pronájmu pozemku a platit mu nájem? Jestli ano, je možné dát jen symbolickou cenu? Jak zaúčtovat stánek za 42.tis. s DPH? Jsem plátce. Děkuji
Dobrý den, v přiznání k DPH za duben 2011 jsem omylem nárokovala odpočet u některých faktur, tzn. DUZP byl duben, ale doručení v květnu. Mám podat dodatečné přiznání k DPH? Jakým způsobem - pouze rozdílem mezi řádným přiznáním k DPH a dodatečným? Mám faktury chybně uvedené v daňové evidenci za duben zahrnout do řádného přiznání k DPH za květen? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nezaplacenou smluvní pokutu, máme PU. Když splatnost fa včetně smluvní pokuty byla 31.12.2010 a my jsme fa zaplatili v lednu 2011. Bude do uzávěrky částka 184,-nedaňová. V přiznání ji na str.3 dáme do nákladů, které se neuznávaji za výdaje. Když jsme ji ale zaplatili v lednu, tak jak ji uplatním v nákladech. Jak ji zaúčtuji v roce 2011. Nebo až v dalším daňovém přiznání? Moc děkuji.
Dobrý den.Vlastním autojeřáb AD28 který je v technickém průkazu veden jako speciální vozidlo pod kategorii SA-N3.Jsem povinen platit silniční daň?Kolega jenž má jeřáb novější, silničku neplatí.Děkuji.
Dobrý den, máme provést instalatérské práce na nemovitosti v Rakousku. .Pokud mně dá odběratel své DIČ, tak budu fakturovat bez DPH s odkazem na §10 .pokud to bude neplátce podnikatel, tak to bude také bez DPH a on se registruje jako plátce a odvede DPH v Rakousku (hlavně toto nevím, jestli nemáme náhodou vyfakturovat s DPH a odvádět DPH v Rakousku my) .pokud to bude občan, tak vyfakturujeme s rakouskou DPH a odvedeme DPH v Rakousku my, je to tak? .A musí se podat souhrnné hlášení?
pokud plátce DPH (ubytovací činnost) vybírá tzv. rekreační poplatek, který odvádí obci, je tento poplatek předmětem DPH? TZN. Když vypisuje klientovi doklad za ubytování (DPH nyní 10%) a inkasuje i rekreační poplatek, je tento poplatek předmětem DPH? pokud ano, tak v jaké sazbě? Děkuji Tataiová Iva
Dobrý den, 1). chtěla bych se informovat ohledně podkladů nutných k doložení při podnikání, resp. jejich uchování. Od března 2011 mám živnost "Zprostředkování obchodu a služeb . S tím, že činnost spočívá v nákupu zboží z Anglie za účelem dalšího prodeje (inzertní prodej). Zájemci odpovídají na mou inzerci, jak mailovou formou, tak i telefonicky. Mne jen zajímá, zda-li stačí jako prokázaný příjem - příjem finanční částky za zprostředkování na účet či bych měla uchovávat i nějaké písemné objednávky - ty telefonické bohužel nedoložím, jen daným přípisem peněz na účet. čili bych je stejně nemohla mít všechny podloženy písemně. Výdaje jsou mi jasné, zde problém nemám. 2).A dále bych měla prosbičku k tomuto podníkání. Jak je to s vystavením daňového dokladu. Když funguji v tomto obchodě čistě jen jako zprostředkovatel (neposkytuji záruku) a jen si za zprostředkování beru odměnu. Doklad o nákupu, který je vystaven mně, je vlastně na mé jméno a patří k hromadné (větší) objednávce. Děkuji moc za ochotu i odpověď Míša Blažková
Dobrý den, můj dozat se týká oceňování. Dle §25 zákona č.563/1991 Sb., o účetnictví, se kulturní památky, sbírky muzejní povahy, předměty kulturní hodnoty a církevní stavby, pokud není známa jejich pořizovací cena, oceňují ve výši 1 Kč. Zajímalo by mě, proč tomu tak je, proč pouze ve výši 1 Kč a především,zda tato metoda není v rozporu se zásadou věrného a poctivého zobrazení účetnictví. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem student a od začátku roku si přivydělávám tím, že zprostředkovávám obchod z Číny. Zákazník si u mě objedná zboží, zaplatí mi a já ho u dodavatele z Číny objednám přímo na jeho adresu. Se zbožím vůbec nepřicházím do kontaktu. Na toto mám vyřízený živnostenský list. Od 1.4. platí nový zákon o dph a clu dováženého zboží, kdy se limit snížil na 22 euro. Z tohoto důvodu dochází z výraznému pozdržení zásilek a tak to chci řešit tak, že si zaplatím dražší dopravu, zboží budu mít rychleji doma. Přijde na mojí adresu a já ho teprve budu rozesílat, takže už bych se zbožím přišel do kontaktu. Za toto zboží mi vyměří celní úřad dph a clo. A k tomuto směřuje můj dotaz. Když nejsem plátce dph, musím platit vyměřené dhp celním úřadem? A jak je to vůbec s platbou dph, kdy jsem a kdy nejsem plátce? Bylo mi řečeno, že když zprostředkovávám koncovým zákazníkům, tak mám být veden jako neplátce.
Prosím Vás o sdělení, zda je příspěvek na relaxační pobyt zaměstnanci daňově uznatelný náklad podnikající fyzické osoby. Jaké jsou daňově uznatelné zaměstnanecké benefity. Podnikám jako fyzická osoba ve zdravotnictví a mám jednoho zaměstnance.
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na zamezení dvojího zdanění příjmu ze Slovenska: od roku 2008 jsem pracoval na Slovensku pro Slovenskou firmu, k 31.3.2011 jsem ukončil pracovní poměr a stal se OSVČ. Dělám si momentálně Daňové přiznání za rok 2010 a při použití použití metody prostého zápočtu mi vychází daň o cca. 20000Kč více než když bych byl rezidentem v SK a nedanil v Čechách příjmy z SK vůbec. Jen nevím jestli je to možné, když jsme byl na Slovensku pouze první tři měsíce. Popřípadě jestli je nějaká jiná možnost, jak nedanit příjem, který už jsem jednou zdanil v rámci Slovenska. Děkuji za radu Josef Macák
Dobrý den,od roku 1995 mám ŽL,ale nikdy jsem nezačala podnikat.Po celou dobu jsem zaměstnána a zaměstnavatel za mě platí zdrav i soc. pojištění.Já jsem jako podnikatel nikdy neodevzdávala daňové přiznání.Co mám nyní udělat aby bylo vše v pořádku?Hrozí mi nějaké sankce? Jana
Dobrý den, děkuji za odpověď na mou předchozí otázku, kterou uvádím níže a dávám ještě jeden dotaz k tomuto se vztahující: Společnost, kterou účtujeme, kupuje obchodní podíl (je tedy nabyvatelem) jiné společnosti (převodce), přičemž je sepsána smlouva o převodu obchodního podílu. Celý svůj obchodní podíl odpovídající 100% základního kapitálu a vkladu 100 000,- převádí na nabyvatele (tedy společnost, jíž vedu účetnictví). Ve smlouvě o převodu obchodního podílu je dohodnuta i cena za obchodní podíl ve výši 80 000 EUR, kterou má nabyvatel do 30 dní od podpisu smlouvy uhradit převodci na účet. Ve smlouvě je uvedeno, že jako rozhodný den předání majetku společnosti byl zvolen 31.12.2010, smlouva o převodu obchodního podílu byla sepsána až 19.4.2011. Co to znamená z pohledu účetnictví? Znamená to, že majetek převodce přešel automaticky do majetku nabyvatele, nebo společnost-převodce funguje dále a účtuje nadále o svém majetku? Jak by se daná skutečnost zaúčtovala? Nebo co je potřeba vyzjistit pro mě jako účetní, abych věděla, jaké společnosti majetek patří?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, firmě z SK jsme zapůjčili firemní vůz, předání bylo uskutečněno na Slovensku, jak to bude s fakturací. My jim budeme fakturovat částku bez DPH s odkazem na zákon o DPH? Poté podáme souhrnné hlášení? děkuji Váňová
Dobrý den, zajímalo by mě jak se mohou výdaje na investici promítat účetně do nákladů. Děkuji za odpověd.