FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

zaúčtování hospodářského výsledku

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. PU - s.r.o. Ještě mi není jasné (zatím jsem se nesetkala se ztrátou), když firma byla ve ztrátě od roku 2006-2009 a nyní má první rok zisk, tak v DP uplatní odečet ztráty ve výši základu daně(chtějí odepsat co nejvíce ze ztrát) a tim bude základ daně nulový a tudíž se nebude platit daň? Ale ve výkazech vyčíslený zisk (neponížený o žádnou daň)se zaúčtuje bez ohledu na DP (v r 2011) a úhrada ztráty se zaúčtuje v r. 2011 o částku odpočtenou na DP. Když se nebude platit daň, nebude se samozřejně o ni v r.2010 účtovat. je to tak nebo to vše chápu špatně? Děkuji Vám za radu.

daňová povinnost

Dobrý den, mám dotaz týkající se českého plátce daně registrovaného v tuzemsku, jehož předmětem podnikání je autodoprava. V květnu uskutečnil přepravu zboží z Čech do Švýcarska pro českého plátce daně. Toto fakturoval bez DPH. Je tento postup správný? Myslela jsem, že místo plnění při poskytnutí služby podle §9 je místo, kde má příjemce sídlo nebo místo podnikání, v tomto případě by tedy mělo být fakturováno s daní. Nebo se daný případ řídí §69, který specifikuje, že přeprava zboží při vývozu je v tuzemsku osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný týden. Jana Chadimová

účtování hospodářského výsledku

Dobrý den, PU(s.r.o.) budeme v DP 2010 odečítat daňovou ztrátu z předchozích let a bude uplatněna do výše základu daně. Jak to budu účtovat? Ještě v r. 2010 a jak ? nebo až v r.2011? A jak? Kdyby až v r.2011, tak 1. 710/431, 2. 431/428 převod zisku 2010, 3. 428/429 úhrada ztráty z nerozděl zisku ? Děkuji za pomoc.

daňová povinnost

Moje maminka hodlá ukončit penzijní připojištění jednorázovým vyrovnáním a nikdy nedostávala příspěvek od zaměstnavatele. Bude i v tomto případě výplata jednozárového vyrovnání napřed snížena o částku 15%, tedy daň a pak teprve vyplacena?

prodej bytu a daně

Ja jsem obcan USA a zde v Ceske Republice vlastnim byt v Praze ktery jsem dostal od meho bratra jako dar pred 6 lety.(muj bratr je obcan Ceske Republiky) Ja pouzivam byt behem nasich navstev a rodina ho pouziva kdyz jsou v Praze na navsteve. Uvazuji o prodani tohoto bytu a nejsem se dost jisty jake dane, jestli vubec nejake, budu muset platit Ceskym Financnim Uradum? Jak jsem cetl v paragrafu 4 & 10 clovek je osvobozen z dane kdyz vlastni byt 5 let a byt neni zapsan jako "business"/podnikani! Dekuji predem za vasi pomoc.

skončení leasingu

Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda je možný dle US GAAP přímý odkup majetku (kancelářské vybavení)od pronajímatele, který jsme měli pronajatý na operativní leasing, který již dle smlouvy skočil. V případě, že nikoli, tak dle jakého pravidla? Velice Vám děkuji. S pozdravem M.Dunajová

Odpočet DPH z provozních výdajů

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na odpočet DPH. Jedná se mi konkrétně o výdaje na provoz firmy. Přesněji položky: platba za vedení účtu, platba za vvtvoření vizitek, koupě počítače. Chápu to tak, že se jedná o výdaje na provoz firmy a tedy si mohu nechat vrátit DPH. Pouze u počítače se mi bude vracet tři roky.. Z jazyka zákona moudrý nejsem.. Děkuji

Provize za zprostředkování osobám bez ŽL

Dobrý den, začínám podnikat a chci pod sebou mít tým obchodních zástupců - někteří IČ, jiní fyz. osoby bez ŽL. Potřebuji jim zúčtovat provizi za zprostředkování obchodu. jak se toto v daň. ev. dělá. Vystavuji faktury s mínusem (dobropis)? nebo mi živnostníci vystavují faktury sami a já jim je proplácím? a jak je to u fyz. osob bez ŽL? Předem děkuji za odpověď. Veronika

odkup pohledávek

S kolegou z nasi spolecnosti resime specificky druh pohledavek, kdy pripadne vymozena suma bude v rozmezi 0 až 100 % ceny pohledávky, s ohledem na rozhodnuti soudu, ktere je nepredvidatelne a navic casove neuchopitelne (pocitame s cca 2 letym horizontem finalniho rozhodnuti soudu). Radi bychom od pripadnych klientu odkupovali jejich potencialni "pohledavky"(ci pravo na pohledavku), avsak jejich ceny ci vyse je jednak zavisla na samotne vysi klientovy pohledavky, a take na rozhodnuti soudu, ktery muze ve finale rozhodnout tak, ze vyse pohledavky bude 0 Kč. Dle nasich informaci, je ucetni praxe takova, ze cena pohledavky, kterou klient proda, ale nezinkasuje, se mu zapocitava do ucetnictvi daneho obdobi, musi ji nalezite zdanit bez ohledu na budouci vynos ci zisk za touto pohledavkou. Pro nas, je to vsak pouze spekulativni polozka a nechceme platit za virtualni pohledavku (ani klientovi ani dane statu)drive, nez bude zrejme jaka je konecna vyse pohledavky, tj. az bude potvrzena soudem. Existuje nejake analyza, ci rada jak tohle resit? Jsme pripraveni si pripadne nechat zpracovat odborny "posudek", tak abychom nasim klientum dokazali v plnem zaberu a odborne znalosti vysvetlit i danove aspekty teto spoluprace. Diky za radu, respektive jsem pripraven se s Vami sejit a vse pripadne prodiskutovat osobne, vcetne navrzeni dalsiho postupu a podminek spoluprace s nasi spolecnosti, Ladislav Logaj.

Faktura od slovenského neplátce

Dobrý den, můžete mi prosím poradit ohledně DPH: jsme s.r.o., plátci dph a nyní jsme obdrželi fakturu od slovenského podnikatele (osvč) neplátce dph za provedené stavební práce. Promítne se mi tato situace do přiznání k dph, které řádky přiznání a na základě kterého paragrafu zákona. děkuji moc za radu.

daňové náklady

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti nákladů. Máme uzavřenou smlouvu o poskytování marketingového servisu, tzn. poskytování podpory prodeje výrobků odběratele. Podpora prodeje bude spočívat především v organizování seminářů, kongresů pro odborníky, obchodních setkání apod. Odběrateli budeme měsíčně fakturovat předem schválenou částku dle budgetu. Jaké náklady spojené s organizováním seminářů budou pro nás daňové uznatelné? 1)Předpokládám, že náklady za pronájem prostor, zapůjčení techniky, odměny přednášejících apod. bude daň. uznatelné. 2)Poskytnuté občerstvení v průběhu semináře – bude daň.uznatelné? 3)Náklady za ubytování a dopravu odborníků na semináře budeme hradit my, budou tyto náklady pro nás daň.uznatelné? 4)Obchodní večeře – budou daň.uznatelné? Děkuji za odpověď.

opravné doklady

Dobrý den, prosím o radu, zda mám účtovat u stornopoplatků (např. za zrušení inzerce ze strany objednatele)daň z přidané hodnoty, kde bych toto našla v zákoně.Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,ze zákona jsem pochopila,že pokud vlastním družstevní byt (práva),na který čerpám hypoteční úvěr, a ve kterém bydlí má osoba blízká (rodiče,prarodiče,potomci),mohu uplatňovat i nadále daňový odpočet úroků. Je to tak? Doposud jsem v bytě bydlela já a odpočet jsem uplatňovala, nyní kupuji další nemovitost,kde budu mít trvalé bydliště,a v mém původním bytě bude bydlet a mít trvalé bydliště moje matka. Je možné tedy i nadále uplatňovat daň.odpočet? A je to tak,že pokud mám na nový byt také úvěr, mohu odpočtem řešit úroky z obou úvěrů na oba byty, do celkové výše dané zákonem. Rozumím tomu správně? Děkuji.

převod bytu

Dobrý den, S manželkou jsme ještě za svobodna koupili byt na hypotéku a nyní se rozvádíme. Byt tudíž nespadá do SJM. Banka již souhlasila s vyvázáním manželky jakožto dlužníka a převedením celého dluhu na mě. Jakým způsobem a hlavně kdy lze přepsat vlastnický podíl manželky na mě aby nedošlo k tomu, že nabytá polovina bytu by byla zahrnuta do SJM? Lze to udělat pomocí dohody o vypořádání podílu s odkladem na dobu po rozvodu a teprve poté jít s touto dohodou na katastr? Podíl bude převeden bezúplatně, protože byt byl kupován v době, kdy ceny byly mnohem vyšší než dnes a v podstatě má menší hodnotu než poskytnutý úvěr. Bude se z takto převedeného podílu platit daň z převodu nemovitosti? Nebo jakým způsobem to lze udělat, aby se daň neplatila? Děkuji. Novotný

prodej RD a daně

Dobrý den.Otec vlastnil dům od roku 1971 až do 12.5.2006 kdy zemřel.Dědickým řízením ze dne 20.10.2006 a rozhodnutím okr.soudu,které nabylo právní moci dne 15.11.2006 jsme já a můj bratr stali novými podíl. spoluvlastníky,každý má 1 polovinu.Matce jsme zřídili doživotní právo věc. břemene,spočivajíci v dož.bezpl.užívání domku.Já ani bratr jsme v domku nebydleli.Matka zemřela 2.dubna2011.Nyní bychom chtěli domek prodat.Jak to bude s poplatky fin.úřadu ?Děkuji za odpovědˇ´.

pronájem bytu a daně

Dobrý den, před měsícem jsem dlouhodobě pronajal byt na hypotéku, ve kterém mám trvalé bydliště. Co vše musím udělat (ohlášení na FÚ?), aby nebyl problém např. u FÚ? Nájemné je fixní vč.energií. Co vše lze odečíst z příjmu (energie, správa domu, opravy, úpravy bytu, pojištění, daň z nemovitosti, ...). A jak je to s úroky z hypotéky? Lze je také odečíst od příjmu nebo je možné odečíst ze základu daně celkového příjmu (jsem zaměstnanec nikoliv OSVČ). A co pořizovací cena? Pokud by bylo možné odečíst veškeré mnou uvedené náklady na byt tj. i úroky, výdaje by převyšovaly náklady neustále. Plánuji zajít na FÚ pro radu, ale raději bych tam šel už s nějakou představou. Moc děkuji. Novotný

postoupení pohledávky

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně odkoupené pohledávky. Jako firma odkoupíme pohledávku za 200 000,.kč v nominální hodnotě 1 000 000,-Kč.Pohledávka je vymahatelná. Dostaneme od dlužníka zaplaceno 500 000,- a pohledávku pak ještě za 50 000,- prodáme dále. Jaký je prosím účetní postup (jsme plátci DPH). Nákup pohledávky bych účtovala 315/211 200 000,-, ale nevím jak dále... Děkuji, Juřicová.

osvobození od daně

Dobrý den,15.11.2006 jsme zdědili já můj bratr domek po zemř.otci do spoluvlastnictví.Nyní ho chceme prodat.Budeme muset platit i daň příjmu z prodeje nemovitostí?Děkuji.

místní příslušnost

Chtěla bych si založit živnost. Trvalé bydliště mám v Mělníku, ale chtěla bych podnikat v Praze. Mám tu přechodné bydliště a také bych tu chtěla být přihlášena na FÚ, PSSZ a VZP. Musím jet živnost založit do Mělníka nebo mohu vše vyřídit v Praze? A co musím udělat, abych mohla mít všechny tyto úřady v Praze? Děkuji.

místo plnění

Dobrý den, jsem česká a.s., plátce DPH, pro společnost sídlící v USA poskytujeme službu spočívající ve zprostředkování zájemce o koupi společnosti na Slovensku. Za poskytnutí služby získáme provizi. Naším smluvním partnerem je firma z USA, místo zdanitelného plnění bude tedy v USA, předpokládám tedy, že poskytnutí služby nebude podléhat české DPH. Je můj názor správný? Máme povinnost registrovat se k DPH v USA? Pokud ano, za jakých podmínek? Děkuji