FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

zahájení podnikání

Dobrý den, uzavřela jsem smlouvu s jistou společností k datu 1.6.2011 a od té doby pro tuto firmu píši články. Placená jsem za článek. Problém je, že jsem počítala s tím, že budu mít živnostenský list již od 1.6., ale oficiáně jsem IČO (živnostenský list) dostala až 22.6. Od 1.6. do současnosti moje články vycházely, ale já jsem si je zatím nenechala zaplatit, protože jsem čekala na živnostenský list. Teprve nyní budu vystavovat první fakturu za všechny uveřejněné články. Problém je, že nevím, zda mám s danou společností pracovní smlouvu upravit a přepsat datum sepsání smlouvy např. na 24.6.2011 nebo zda nebude na konci roku problém s tím, když budu míst smlouvu se společností od 1.6. ale první mnou vystavená faktura za články bude k datu např. 7.7.2011. Jde mi o to, že pakliže bychom datum uzavření smlouvy nezměnili, pak první fakturou budu fakturovat společnosti i ty články, které jsem napsala ještě v době, kdy jsem neměla živnostenský list. Mělo by tedy být datum uzavření smlouvy s firmou, která uveřejňuje mé články od června být k datu 1.6. 2011 nebo jej mám změnit na datum, kdy už mi oficiálně přišlo IČO (živnosetnský list)???? Děkuji Odpověď prosím zašlete na mail: lucie.elena@volny.cz S pozdravem Lucie

danění příjmu z pronájmu

Chci pronajímat chalupu k rekreaci přes letní měsíce. A nejsem podnikatel ani živnostník jakým spůsobem mám platit daň .Zisk s pronájmu za rok bude asi 30000kč .A je možné si odečíst výdaje praní povlečení ,čistící potřeby a investice do chalupy?Dá se daň platit i paušálně? děkuji Pinka

prodej obchodního podílu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se vztahuje osobození od daně při prodeji obchodního podílu společníka ve společnosti s.r.o. (dle § 4, odst. 1, písm. r) ZDP), také na případ, kdy osoba tento obchodní podíl získala v dědickém řízení v roce 2002, do obchodního rejstříku byla tato změna zanesena až v roce 2008 a tento obchodní podíl v letošním roce prodala? respektive, zda je pro účely osvobození rozhodný datum zápisu nového společníka do obchodního rejstříku společnosti nebo faktické vlastnění předmětného podílu z titulu dědictví již od roku 2002? Za odpověď velmi děkuji.

Prohlášení poplatníka a vyúčtování daně

Dobrý den, do 3.5.2011 jsem pracovala u jednoho zaměstnavatele a 5.5.2011 jsem nastoupila do nového zaměstnání. Podepala jsem u něj slevu na dani, ale nebyla mi uplatněna, tudíž jsem měla z platu 14000 hrubého, místo 11800 čistého jen 8900. Je to všechno v pořádku? Teď k 11.7.2011 budu nastupovat zase do jiného zaměstnání, mám podepsat znova růžové prohlášení? Omlouvám se za laické vyjadřování, ale nemám v tom moc jasno. Děkuji za odpověď.

převod práv k družstvu

Dobrý den, vlastnil jsem (cca15 let) družstevní byt který jsem převedl na bývalou ženu která mi za něj zaplatí 1 milion korun, přítelkyně prodala svůj družstevní byt který vlastnila cca 6 let za 2.8 milionu korun. Obě tyto částky okamžitě investujeme do nového společného bydlení.A na zbytek si ještě bereme hypotéku. Zajímalo by mě jaké typy daní budeme muset zaplatit a v jaké procentuální výši, tedy pokud budeme muset zaplatit. Děkuji

Prodej nemovitosti do půl roku od nabytí

Dobrý den,mám takovýto dotaz. Pokud jsem koupila byt v OV a chci změnitr bydliště a byt prodat, slašela jsem, že pokud se nabytá nemovitost prodá dříve, než za půl roku po nabytí,platí se vyšší daň z převodu nemovitosti. Chtěla bych vědět, jak to je podle zákona. Děkuji. Skálová

DPH a nákup a prodej zboží v EU

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak zařadit do DPH nákup zboží z Polska. Respektive do kterého řádku daňového přiznání. Nakoupila jsem zboží v Polsku a zde mi vystavili fakturu bez DPH. (Musela jsem doložit registraci DPH a pak je na fa DPH 0%) Faktura je v CZK. Dále bych se chtěla zeptat, jakým způsobem budu účtovat DPH při prodeji tohoto zboží do jiného členského státu, třeba na Slovensko. Musím vystavit fakturu také bez DPH (pokud bude kupující plátcem DPH na Slovensku) a nebo musí být DPH vyfakturováno. Jsem v těchto věcech nezkušená a tak prosím o radu. Děkuji předem za odpověď.

rozšíření podnikání na Slovensko

PO-s.r.o. zabývající se velkoobchodem s autoskly.Rádi bychom své podnikání rozšířili i na Slovensko.Jakou formu podnikání tam zvolit?Chtěli bychom tam zatím 1 sklad a 1 skladníka.Je možné se pouze registrovat k DPH na Slovensku a DPPO platit v ČR?

zprostředkování ubytování na Slovensku

Dobrý den, chci Slovenskému ubytovacímu zařízení sehnat klienty z ČR, formou provizního prodeje. Provize je 10% s tím, že jim budu vystavovat fakturu za zprostředkování ubytování. Ale nevím si rady s DPH. Prosím napište, jaká je v tomto případě sazba a jestli ho odvándím já, nebo oni v SR. Díky, Rynda

Neplátce DPH a fakturace do zahraničí

Dobrý den, jsem OSVČ a nejsem plátce DPH. Jak je to s fakturováním do zahraničí? Když potřebuji německé firmě fakturovat kurz, který probíhá na území ČR nebo služby (telefonní, internetové apod.), mohu vystavit klasickou fakturu? Je rozdíl, pokud fakturuji soukromé osobě (též do Německa)? Děkuji za odpověď.

OSVČ a výplata bonusu na dítě

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně bonusů za dítě. Na účet mi byl připsán bonus za dítě za zaměstnance - jedná se o daňový nebo nedańový příjem. Vedu dańovou evidenci. děkuji moc.

Hypotéka

Dobrý den. Náhodou jsem teď natrefil na dotaz a ten mne zmátl.. Jsem zaměstnanec a k tomu si přivydělávám na živnostenský list. Místo podnikání mám trvalé bydliště (překlady). Platím hypotéku a samozřejmě jsem si to chtěl odečíst od daní. Jak to tedy bude v mé situaci? Děkuji

převod nemovitostí a daně

Dobrý den, mám trochu komplikovanější dotaz. Moje zletilá dcera zdědila loni v srpnu po své babičce nemovitost. V rámci dalšího finančního uspořádání mezi námi dvěma, by mělo dojít k rozdělení této nemovitosti na dva díly a převod na mne darovací smlouvou. Zde bych já měla zaplatit pouze daň z převodu nemovitostí. Pokud bych chtěla tuto nemovitost dále vlastnit se svým přítelem, se kterým rok žijeme ve společné domácnosti(ovšem nemá zde trvalé bydliště)jaké kroky musím učinit? Je možné použít opět darovací smlouvu nebo je lepší smlouva o prodeji? Nechci platit více než musím. Děkuji Vrzalova Helena

postoupení pohledávky

Dobrý den, nevím si rady jak zaúčtovat. Jedná se o postoupení pohledávky z jednoho s.r.o. do druhého a to tak, že cena pohledávky bude stanovena pouze symbolicky, např. 1% nominální hodnoty pohledávky. U toho, kdo postupuje pohledávku je mi to celkem jasné, ale nevím jak účtovat u toho, kdo tuto pohledávku přebírá, tak abych do pohledávek dostala nominální hodnotu? Předem moc děkuji, Havránková

souběh zaměstnání a podnikání

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli můžu pracovat jako zaměstnanec u soukromé firmy s.r.o. a zároven jako osvč u téže firmy? Jako zaměstnanec bych pobíral plat ve výši 13000 hr.mzdy a prémie bych dostal jako osvč ve výši 16000 kč.Jak vysoké odvody bych musel odvádět jako osvč a je tato kombinace vůbec možná?Děkuji za odpověd.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla jsem se informovat o určité věci. Naše firma má v pronájmu apartmán na Kanárských ostrovech. V současné době apartmán pronajímáme cestovní kanceláři a ta ho pronajímá svým klientům. Fakturujeme cestovní kanceláři za pronájem a nevíme si rady s DPH jestli ANO (v jaké výši?) nebo NE. Děkuji Vám za radu.

zastavárna v DE

Dobrý den, mám prosbu, mám živnost na zastavárenskou činnost a maloobchod s použitým zbožím, nejsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Rád bych se zeptal, když přijde zákazník, zastaví danou věc, já mu za to vyplatím-půjčím peníze, tak jak to vést v daňové evidenci? Jako jiný výdej,který nevstupuje do výdajů? A pokud si zákazník pro zastavenou věc nepřijde, tak se ta věc mění ve zboží, že? a jak toto mám promítnout v daňové evidenci? U těchto použitých věcí si také musím hlídat obrat 1 mil.Kč, že? Jinak se stanu plátce DPH, že? A pokud mi zákazník peníze vrátí a já mu vrátím danou věc, tak v daňové evidenci to mám brát jako "úrok" a účtovat to do příjmů z podnikání nebo z kapit. příjmu? Děkuji za odpověď Hanzlík

daňové náklady

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď. Jen bych se pro upřesnění chtěla ještě zeptat k daň.uznatelnosti nákladů. K bodu 2)-4) - pokud budeme tyto náklady (občerstvení v průběhu seminářů, ubytování a dopravu odborníků na semináře a obchodní večeře) přefakturovávat odběrateli, s kterým máme uzavřenou smlouvu o marketing.servisu (ne účastníkům), budou tyto náklady pro nás daň.uznatelné či neuznatelné? Děkuji za odpověď. Posílám předchozí dotaz: Dotaz: Dobrý den,mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti nákladů. Máme uzavřenou smlouvu o poskytování marketingového servisu, tzn. poskytování podpory prodeje výrobků odběratele. Podpora prodeje bude spočívat především v organizování seminářů, kongresů pro odborníky, obchodních setkání apod. Odběrateli budeme měsíčně fakturovat předem schválenou částku dle budgetu. Jaké náklady spojené s organizováním seminářů budou pro nás daňové uznatelné?1)Předpokládám, že náklady za pronájem prostor, zapůjčení techniky, odměny přednášejících apod. bude daň. uznatelné.2)Poskytnuté občerstvení v průběhu semináře – bude daň.uznatelné?3)Náklady za ubytování a dopravu odborníků na semináře budeme hradit my, budou tyto náklady pro nás daň.uznatelné? 4)Obchodní večeře – budou daň.uznatelné?Děkuji za odpověď. Odpověď: 1) Ano.2) Pokud jej budete účtovat účastníkům, tak bude daňový náklad, jinak ne.3) Nebudou. Byly by daňové, kdybyste je účtovali odborníkům.4) Nebudou - repre. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

dodatečné přiznání

Dobrý den, jsem student a mám živnostenské oprávnění od listopadu roku 2008, které jsem si zřídil pro práci finančního poradce. Výdělky ale byly nicotné, posléze žádné. Nyní už od září vykonávám práci na DPČ, ale výdělky nepřekračují 7500 Kč. Nepodával jsem přiznání ani jinak nekontaktoval živnostenský ani finanční úřad, jelikož jsem žil v domnění, že při nečinnosti to není potřeba. Nyní jsem se ale dozvěděl, že tomu tak není a rád bych věci dal do pořádku. Má otázka teda je: Jakým způsobem bych měl postupovat, koho kontaktoval a co udělat a připravit a mimojiné, s jakými výdaji, nebo pokutami, s tím spojenými, mohu počítat? Děkuji

společné zdanění manželů

Dobry den chtěla jsem se zeptat.Když jsme manželé a jsme zaměstnání u stejného zaměstnavatele jestli jdou udělat společné daně?