FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

DPH a úroky z prodlení

Dobrý den, společnost s.r.o., plátce DPH chce vystavit fakturu za pozdní plnění s úhradou faktur ve výši x% za každý den prodlení. Jak mám tuto fa vystavit - bez DPH nebo s DPH? a do jakého řádku přiznání DPH tuto fa zahrnu? děkuji moc.

Literatura pro daňovou evidenci

Dobrý den, potřebovala bych poradit trošku jinak. Ráda bych se začala věnovat danové evidenci ale nevím kde začít. Mohli byste mi poradit nějakou knihu? Chci začít uplně od začátku. Potřebuju poradit i třeba s tím jak si srovnat lístečky v pokladně či přijaté faktury. Prostě nějakou knihu pro " blbečky" Moc děkuji. S pozdravem Šmejdová

Sdružení fyzických osob a vedlejší činnost

Dobrý den, s dalšími dvěma kolegy máme v plánu založit sdružení - všichni jako OSVČ a neplátci. Problém je v tom, že jeden z nás bude mít podnikání jako hlavní činnost, zatímco my zbylí dva jako činnost vedlejší, neboť jsme studenti. Je nějaké omezení v uplatnění slevy na studenta? Můžeme si ho uplatnit každý sám za sebe? Platí sazby pro zdravotní/sociální pojištění odděleně pro každého člena nebo se musíme řídit podle sazeb u hlavní činnosti? (analogie: nutnost stát se plátcem, jakmile jím je někdo ze sdružení) Díky moc za případnou odpověď

Auto manžela a paušální výdaj na dopravu

Dobrý den, pokud k vlastnímu podnikání budu využívat auto, které je registrováno na manžela a zároveň jej využíváme k soukromým účelům, mohu i v tomto případě uplatnit daňový výdaj CZK 4000,-- /měsíčně ? Děkuji L*

daňová povinnost

Dobrý den, děkuji za zodpovězení mého dotazu ze včerejšího dne. Mám ještě jednu prosbu - je prodej osobního vozu v r. 2011, který jsem koupil a vložil do majetku v r. 2006, neuplatnil odpočet DPH (nesmělo se) opravdu povinné danit v r. 2001 DPH na výstupu? Vždyť jsem DPH neodečítal na vstupu a teď ho mám odvádět do státního rozpočtu?S díky Veselý

přefakturace mezd

Chtěl bych se zeptat, zdaje možná přefakturace mzdových nákladů mezi spřízněnými osobami. Může být faktura bez DPH, nebo máme přefakturovat jako službu včetně DPH? Nevím jak je to podle nového ZP. Děkuji za odpověď. MN

oprava a prodej auta

Dobrý den, v roce 2006 jsem si koupil osobní automobil, vložil ho do firmy a neuplatnil DPH na vstupu.V červnu 2011 jsem ho prodal bez DPH. Ještě před prodejem jsem auto opravoval (náhr. díly nové). DPH na vstupu z dokladů na tyto opravy lze nebo nelze uplatnit na vstupu? A je prodej bez DPH v pořádku? Děkuji moc. Veselý

daňové náklady

Dobrý den, naše s.r.o. - plátce DPH se zabývá konzultacemi, školeními v oblasti moderních technologií. Je možné si dát do nákladů (a odpočíst si dph) plazmovou televizi a další AV zařízení? Toto zařízení bude umístěno mimo místa podnikání či sídla firmy - školící místnosti v budově, která není majetkem s.r.o. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav Kysel

vyplnění přiznání

Dobrý den, děkuji za odpověď,mám dotaz jen pro upřesnění. tzn. celou částku 2000,-Eur napíšu do ř. 21? Vím, že mám povinnost přiznat DPH ke dni přijetí platby, ale myslela jsem, že na ř. 21 se píše až poskytnuté plnění (tj. v našem případě 1000,-EUR, které jde do souhrnného hlášení? Na řádek č. 26 tedy nebudu nic psát? Můžete mi prosím upřesnit na jaký řádek mám napsat 2000,-Eur(záloha- platba přijaté v 6/2011) a kam 1000,-EUR (poskytnutá služba za 6/2011 - tato služba se vztahuje k poskytnuté záloze). Děkuji Posílám předchozí dotaz a odpověď. Dotaz: Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění přiznání k DPH. KOncem 5/11 jsme vystavili zálohou fakturu na služby odběrateli EU (Rakousko). Záloha ve výši 2000,-EUR nám byla dne 1.6.2011 připsána na účet, tzn. vystavila jsem daň.doklady na přijatou úplatu ve výši 2000,-EUR dne 1.6.2011 (kurz 1.6.2011). Dne 30.6.2011 jsem vystavila konečnou fakturu za služby za období 6/2011 ve výši 1000,-EUR. Prosím o radu, jak mám vyplnit výše uvedené na přiznání k DPH za 6/2011. Zbytek zálohy se odečte při další fakturaci. 1)Já bych v DPH za 6/2011 dala částku 2000,-EUR (kurz 1.6.2011) na řádek č. 26 a na ř.č.21 uvedla částku 1000,-EUR (kurz 30.6.2011). Do souhrnného hlášení dám s kódem č. 3 částku 1000,-EUR. 2)Další měsíc tj. v 7/2011 vystavím fakturu za služby 7/2011 a částku 1000,-EUR dám na ř. 21. Tuto částku dám také do souhrnného hlášení. Zálohu už nebudu uvádět. Je tento postup správný. Děkuji za odpověď. Odpověď: Podle §21, odst.5, písm. a) ZDPH je povinnost přiznat a odvést daň ke dni přijetí platby, tedy celou částku uvedete do přiznání za 6/2011 na ř.21 DAP k DPH. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Pořízení nemovitosti pro podnikání

Dobrý den, jsem OSVČ a chci si pro své podnikání pořídit rodinou vilu v ceně 3 miliony Kč. Má činnost není v rozporu s danou lokalitou a bude možné v domě podnikat. A můj dotaz zní, zda si dům mám zakoupit na klasickou hypotéku, kde dům nebude na IČO, nebo si za zhruba 2,5x větší úrok dům koupit na úvěr a moci si dům ihned dát do majetku "firmy". Dům bude nutné cca za 1 milion rekonstruovat a půjčit si chci cca 2 mil. Kč. Zajímají mne výhody a nevýhody obou variant s tím, že si chci poté dávat do nákladů energie. Děkuji za odpověď Hofner

TV do nákladů

Dobrý den, manžel si zřídil živnostenský list a chce si dát do nákladů (a odpočíst si dph) plazmovou televizi, kterou koupil asi 1/2 roku před zahájením podnikání. Podniká v oblasti IT konzultací, výpočetní techniky apod. Televize je umístěna v rodinném domě a manžel taktéž podniká v místě bydliště. Jsem toho názoru, že TV nelze do nákladů dát a ani si odpočet dph uplatnit. Děkuji za váš názor. S pozdravem Jana Kyselová

čistý obchodní majetek

Dobrý den, můžete nám sdělit, co představuje výraz čistý obchodní matetek právnícké osoby? Děkujeme a jsme s pozdravem

vyplnění přiznání

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění přiznání k DPH. KOncem 5/11 jsme vystavili zálohou fakturu na služby odběrateli EU (Rakousko). Záloha ve výši 2000,-EUR nám byla dne 1.6.2011 připsána na účet, tzn. vystavila jsem daň.doklady na přijatou úplatu ve výši 2000,-EUR dne 1.6.2011 (kurz 1.6.2011). Dne 30.6.2011 jsem vystavila konečnou fakturu za služby za období 6/2011 ve výši 1000,-EUR. Prosím o radu, jak mám vyplnit výše uvedené na přiznání k DPH za 6/2011. Zbytek zálohy se odečte při další fakturaci. 1)Já bych v DPH za 6/2011 dala částku 2000,-EUR (kurz 1.6.2011) na řádek č. 26 a na ř.č.21 uvedla částku 1000,-EUR (kurz 30.6.2011). Do souhrnného hlášení dám s kódem č. 3 částku 1000,-EUR. 2)Další měsíc tj. v 7/2011 vystavím fakturu za služby 7/2011 a částku 1000,-EUR dám na ř. 21. Tuto částku dám také do souhrnného hlášení. Zálohu už nebudu uvádět. Je tento postup správný. Děkuji za odpověď.

převod bytu a daně

Dobrý den prosím o radu. ( předem se omlouvám zda budu psát nejáké zmatené veci ohledne daní, ale procital jsem to a dost jsem se do toho zamotal) Má matka mi chce za života darovat ( případně prodat) byt. Byt je ve družstevním vlastnictví , který jsme si jako členové družstva odkoupili ( matka odkoupila) A ted nám jde o to jak postupovat aby byla dan co nejnižší případně žádná.. protože pokud mi byt daruje tak sice bych jako syn neměl platit darovací dan,ale je zde dan z převodu nemovitosti a ta se urcuje dle odhadu.. druhá možnost co nás napadla je byt mi prodat za symbolickou 1kc ( zda by to slo) ale i zde je dan z prevodu nemovitosti a v teto situaci by se platila dan z odhadu tudíž z vyssi ceny.. prosím jak tedy postupovat abych platil co njméně ? děkuji

autorský příjem

Jak je to s placením daně a zdrav.pojištění co se týče autorských honorářů? Nechala jsem si vyjít tiskem dvě knihy v roce 2010 - náklady za tisk jsem zaplatila ze svého. Pak jsem měla distribuční smlouvu. Několik knih se prodalo a distributor a já jsme se rozdělili o částku za knihu - nejvyšší moje odměna byla cca 1200 ,- Takto to šlo do března 2011, kdy vypověděl distributor smlouvu. Nyní jsem prodala ty knihy jako autor sama zejména knihovnám a jednotlivcům. Dál už se nechystátm vydávat nic (jednorázová činnost) a mám mimo to hlavní zaměstnání. Jak je to s placením daně a pojištění - mám invalidní důchod I.stupně a platí tady i sleva na dani z autorských honorářů?

sazba daně

Dobrý den, obdrželi jsme fakturu za poskytování obědů, je zde vyčíslen ZD, daň (10%), celková částka poté je vyčísleno zaokrouhlení, které je zdaněno 20% sazbou dph. Dle mého je to nesmysl. děkuji za odpověď Váňová

auto do podnikání

Dobrý den, je možné koupit auto na IČ (kvůli fleetovým slevám od prodejce) a pak auto vůbec nedávat do účetnictví? Odepisuji náklady paušálem a tudíž se mi auto do nákladů nevyplácí dát. Nebo musí auto koupené na IČ nějakým způsobem v účetnictví figurovat. Popřípad jaké další náležitosti se musí plnit - např. silniční daň apod. Děkuji.

sleva na dítě

Dobrý den, v minulých letech jsem uplatňoval slevu na dani na 3 vyživované děti, ale nyní již několik měsíců s dětmi nežiji ve spol. domácnosti. Jsem jejich otec, vyživuji je nadále, ale nežiji s nimi a jejich matkou (svou manželkou) v domácnosti, neboť jsem se odstěhoval a s manželkou se budeme rozvádět. Mohu si za těchto podmínek nadále uplatŇovat slevu na dani na vyživované děti?

pojištění při cestě do zahraničí

Dobrý den, chci se informovat, jak máme postupovat, při vysláni zaměstnanců na služební cestu do zahraničí. Je to služební cesta, spojena z montážní práci na slovensko. Pak posíláme zaměstnance do itálie, španělska, německa, číny. Platí v EU zaměstnancům kartička zdravotní pojišťovny EU a má základní ošetření, v případě, když se mu stane úraz zákonný pojištěni zaměstnavatele u Kooperativy je platný, anebo má zaměstnavetel jěště povinnost zaměstnanci uhradit na dobu služebný cesty zaplatit i cestovný pojištění. Nevým jaké má povinnosti zaměstnavatel. Děkuji za odpověď.

prodej nemovitosti z obchodního majetku

Dobrý den, prosím o radu ve věci prodeje nemovitosti (nebytový prostor), kterou jsem přibližně před dvěma a půl lety vyňal z daňové evidence (uplatňoval jsem daňové odpisy při odpočtu). Nyní bych rád tuto nemovitost prodal, ovšem k možnosti uplatnit „osvobození od daně“ mi chybí ještě dva a půl roku. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda existuje možnost, jak nemovitost prodat a přitom neplatit daň z příjmu. Dále bych se rád zeptal, zda se při prodeji, resp. při stanovení základu daně zohledňuje původní kupní cena nemovitosti (myšleno tak, že nemovitost jsem zakoupil např. za 120 tis. Kč, zhodnotil na účetní hodnotu 200 tis. Kč – rekonstrukce. Současná účetní hodnota se rovná 140 tis. Kč, tržní cena cca 2 mil. Kč. Zajímá mě tedy, jak to bude se zdaněním při prodeji). Předem velmi děkuji za odpověď a jsem s pozdravem