FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Smlouva o zamezení dvojého zdanění

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na něco k obsahu odst. 2. čl. 15 zák. 32/1994 Sb. - Smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a USA. Konkrétně bych chtěl vědět, zda k naplnění odstavce 2. čl. 15 zák. 32/1994 stačí, když je splněná podmínka bodu a) tohoto odstavce nebo musí splněny všechny tři podmínky a), b), c) tohoto odstavce. V našem případě se jedná o zdanění rezidenta USA, kterému naše firma vyplácí jednatelskou odměnu. Předem děkuji za odpověď J. Frajkovský

pořízení nového dopravního prostředku z EU

Dobrý den, koupili jsme od mateřské společnosti v DE osobní vůz, který tam byl poprvé uveden do provozu v dubnu letošního roku. Protože to je os.automobil, který má najeto méně než 6000 km a není starší 6 měsíců, museli jsme podat na FÚ Hlášení podle par. 19 zákona o DPH o pořízení nového dopravního prostředku a doplatit DPH ve výši 20 %. Faktura z DE byla na částku bez DPH. Je možno tuto DPH získat od FÚ zpět a jak to udělat, nebo jsme prostě museli DPH odvést a tím je pro nás věc vyřízena? Odborník na DPH z mateřské firmy v DE tvrdí, že nám FÚ musí zaplacenou DPH vrátit, že se jedná o stejný případ jako bychom nakupovali materiál či majetek od mateřské firmy. Děkuji za odpověď.

počítání obratu

Dobrý den, prosím o radu jak správně započítat příjmy abychom stanovili správně zda přesáhneme nebo nepřesáhneme limit 1 mil. po sobě jdoucích 12 měsících pro registraci dph.Nejsme plátci dph,avšak naše příjmy se vyrázně navýšili.Jedná se o to pokud vystavíme fakturu za službu, kterou jsme poskytli např.v lednu s datem vystavení faktury 1.2. se splatností 15 dnů bude příjem počítám do února nebo je to příjem za leden tj. je tedy rozhodující datum vystavení faktury? Na faktuře nevyplňujeme zdanitelné plnění je tato kolonka povinná pokud nejsme plátci dph? Zdanitelným plněním je myšlen den nebo období poskytnutí služeb, je tedy příjmem lednovým? děkuji za odpověď Křoustková

poskytnutí služby do EU

Dobrý den,prosím o radu, zda jsem při prostudování problematiky pochopila správně postup: firma poprvé vystavuje fakturu za poskytnutí služby (autolakýrnické práce) do Rakouska: 1)Fa vystavíme bez DPH? 2)v daňovém přiznání tuto částku uvedem pouze na ř.21(tedy není daňová povinnost)? 3)a musíme podat souhrnné hlášení k DPH, kde kód plnění bude 3? děkuji za radu zda je postup správný?!

převod mezi sklady

Dobrý den,přibližně od poloviny tohoto roku si firma (české s.r.o.) založila sklad zboží na Slovensku a zaregistrovala se také k plátcovství slovenské DPH. Prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, zda meziskladové pohyby (sklad ČR - SK a naopak) budou nějakým způsobem ovlivňovat české přiznání k DPH, tzn. zda budou tyto pohyby součástí některé z položek na daňovém přiznání.Pokud ano,bude se jednat o klasické pořízení zboží z EU a v opačném případě dodání zboží do EU? Co bude sloužit jako daňový doklad u tohoto meziskladového pohybu? Děkuji za odpověď.

povinnost registrace

Dobrý den, jsem neplátce DPH a fakturuji do zahraničí EU pro plátce. Jedná se o služby, které jsou na území EU. Musím se zaregistrovat k DPH? Pokud ano, tak k dph zde nebo v té daném státě? Děkuji.

internetový obchod v DE

Dobrý den,rád bych se zeptal: Kamarád má živnost na zprostředkování obchodní činnosti - přes internet. Celý obchod funguje tak, že nejprve zašle zákazníkovi podklady pro platbu, ten uhradí. Poté se v daný termín (kdy se nahromadí více objednávek) provede nákup zboží pro tyto zákazníky. Od dodavatele dostane celkovou fakturu za nakoupené zboží, vystavenou na jeho jméno. Nás by jen zajímalo, jak správně má vypadat vedení jednoduchého účetnictví pro tuto činnost, aby bylo vše správně. 1) postačí evidence v "peněžním deníku" - přijaté platby na účet, uhrazená fa zahraničnímu dodavateli, a další náklady s tím spojené, např. poštovné apod. Nebo je nutné za každou příchozí bezhotovostní platbu, vystavit pro sebe a své účetnictví přijmový daňový doklad a spárovat jej s internetovou objednávkou? Samozřejmě na vyžádání vystavit i zákazníkovi. Prostě a jednoduše, jak vést správný přehled těchto příjmů a výdajů. Pokud je nutný daň. doklad, jaká má mít náležitosti a co na něj může jako zprostředkovatel úvést ("zpřostředkování obchodní činosti - nákup zboží"). Předem děkuji za velkou ochotu.

Živnostenský list nebo dohoda o provedení práce

Dobrý den. Při současném hlavním zaměstnání,mám vedlejší výdělek na ŽL na smlouvu o provádění a zajištování úklidových a domovnických prací.Jedná se o pár hodin týdně.Nyní při odchodu do důchodu nevím,zda bude nutný ŽL a nebo by se mohlo jedat o dohodu o prováděné práci.Děkuji za odpovědˇ.Najman

bezúplatný vklad

Dobrý den, jednatel společnosti s.r.o. chce vložit bezúplatně do společnosti počítač v hodnotě cca 18 tis. Kč a telefon cca Kč 5 tis. Jakým zůsobem se stanoví cena, jak se útuje a má to nějsaké daňové dopady? děkuji moc.

Darování nemovitosti a daň z příjmů

Pokud mi rodič daruje nemovitost a já ji pak prodám, budu platit z tohoto prodeje daň z příjmu? Děkuji.

Společník a jednatel a OSVČ

Dobrý den, jako živnostník jsem založil firmu s.r.o. kde jsem zároveň jednatelem. Firma je plátcem DPH. Ovšem kvůli nejisté práci jsem chtěl zůstat živnostníkem a neplátcem DPH, pro možnou práci pro firmy(jen práce bez materiálu) a využití daňového paušálu(řemeslná živnost 80%) S.r.o. má stejný obor jako já živnostník. V tuto chvíli firma nevydělává mnoho peněz abych mohl být jeho zaměstnancem. Je možné fakturovat za provedené práce svému s.r.o.?

převod nemovitosti a daně

Dobry den, chci prodat bratrovi polovinu zdedeneho bytu, ktery jsme nabyli rovnym dilem dedictvim a vlastnime jej 3 roky. Z jake castky budu platit dan z prijmu? Kdybych mu svoji polovinu darovala, platila bych ja nejakou dan? A bratr by, myslim, neplatil zadnou dan. dekuji, Stepankova

sazba daně

Dobrý den, nedokáži najít jakou sazbou DHP je "postižen" prodej živého koně. Kupuji kobylu na další chov hříbat a nedokáži se v tom zorientovat. Předem moc děkuji za radu.

místní příslušnost

jake povinnosti plynou občanovi SR,ktery si založil živnost v ČR.Je povinný se přihlasit do zdr.pojišťovny,soc.poj. a taky na fin.úřad?Trvale bydlište má na slovensku a do mista podnikaní docházi pouze 4x za měsíc-jedna se o úklidove práce jednou týdně.Na slovensku neni zaměstnám ani nepodnika.Děkuji

nákup cizí měny

Dobrý den, je možnost nakupovat cizí měnu od soukromé osoby? Tato nabízí k odkupu měnu za výhodnější cenu než banka. Cizí měna by byla vedena na podnikatelském účtu a byla by používána k úhradě zahraničních dodavatelských faktur. Pokud ano, jakou navrhujete uzavřít smlouvu, popř. dohodu? Děkuji, Palatková

účtování bonusů

a050Dobrý den, vážený pane doktore, prosím o radu. Firma poskytne odběrateli finanční skonto k některým fakturám za zboží. Vystavíme opravný daňový doklad. Mohu účtovat MD - 311/D - 604, DAL -343 nebo mám použít MD - 311/DAL -548,DAL -343 Dále firma poskytne za odběr sjednaného množství odběratelí bonus na př. za Q. Mohu použít stejnou kontaci? Ještě další: firma jako dodavatel do SPARU dala plnou moc k vystavování fixních bonusů SPARU. Ze Sparu jsem obdržele opravný daňový doklad na které je uveden základ DPH - 41356,41 Kč, DPH - 8271,28 Kč. Jakou mám pro tyto opravné daňové doklady použít kontaci?

daňová povinnost

Dobrý den, situace: manželé 30 let, manžel zdědí dům po rodičích. Později ho převede do SJM a po pár měsících chtějí dům prodat. V okamžiku převedení půlky domu na manželku (přesněji domu do SJM) se daň z převodu nemovitostí předpokládám neplatí, ale jak je to s daní z příjmu manželky? Pokud proběhne převedení domu do SJM, a tedy manželka nemovitost spoluvlastní jen pár měsíců, musí ta zaplatit při prodeji daň z příjmu nebo se do pěti let počítá i doba vlastnictví manžela (ten má trvalé bydliště i vlastnictví déle než pět let)? Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká bude správná výše sazby DPH - naše společnost (kvartální plátce DPH) vlastní 3 zasedací místnosti - ty pronajímáme a poskytujeme v nich klientům občerstvení - nakoupené, z našich zásob. Pronájem zasedacích místností a občerstvení poté fakturujeme těm, kteří si to od nás pronajali - samozřejmě cena občerstvení (káva, čaj, voda) je navýšena o nějaký náš zisk (službu za poskytnutí). Tento prodej ale není naší hlavní činností - jenom tak nabízíme volnou kapacitu našich zasedacích místností. Jakou sazbu správně použít poté při fakturaci občerstvení? Děkuji a s pozdravem Šlégrová

daňová povinnost

Dobrý den, jsem OSVČ a před časem jsem se stal obětí dopravní nehody, která s mým podnikáním neměla nic společného. Potom jsem byl dlouho v pracovní neschopnosti. Pojišťovna viníka mi teď vyplatila 2 plnění. Jedno bylo nazváno "Náhrada skutečné škody" a druhé "Dolikvidace ušlého zisku". Musím některé z těchto plnění zdanit? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, ptám se tří účetních a každý mi…

Dobrý den, ptám se tří účetních a každý mi vypočetl jiná čísla ...dokonce se někteří neshodli ani u základu daně..mohl by mi někdo na 100% potvrdit, jak to vlastně je?? Příklad, který byl pro všechny stejný zní: Chci mít čistého nějakou částku (konkrétně jsem zadal 10 000 Kč), o kolik % musím navýšit fakturační částku, aby mi zbylo těchto 10 000 Kč ??? Vím, že tady je kalkulačka, ale myslím, že to není přesně to, co hledám ... Vyřídil jsem si živnost PŘI ZAMĚSTNÁNÍ (čili NA VEDLEJŠÍ ČINNOST !!!) a chtěl bych tedy vědět, o kolik procent mám navýšit částku, kterou bych chtěl, aby mi po odpočtu zbyla..? Zde uvádím 3 konkrétní příklady, které se ke mně dostaly... ########################################### PRVNÍ VÝPOČET: Předpokládaná "čistá" částka musí být navýšena o 57,1% /tzn. např. - chce inkasovat 10000 Kč, musí fakturovat 15711 Kč/. Z částky 15 711 Kč pak činí: - 15% daň z příjmu činí 2 357 Kč - 13,5% z poloviny základu daně je 1 060 Kč - 29,2% z poloviny základu daně je 2 294 Kč Celkem tedy - 5 711 Kč Při tomto výpočtu není "brán v potaz" odpočet nákladů 60% !! Určitá možnost "upravené" kalkulace fakturované sumy je /např. se zvážením 60% odpočtu nákladů/, ########################################### DRUHÝ VÝPOČET: Fakturace: 13.000 Náklady: 7.800 Základ daně 5.200 Sociální 1.518 (29,2 % ze základu daně) Zdravotní 702 (13,5 % ze základu daně) Daň: 780 (15 % ze základu daně) Čistý příjem: 10.000 Kč Výpočet je obecný podle pravidel. Může ho ještě ovlivnit i skutečnost, že živnostník bude uplatňovatl slevy na dani, nebo to, že živnost vykonává v souběhu se zaměstnáním. ########################################### TŘETÍ VÝPOČET: fakturace: 11.220,- náklady (50% paušál): 5.610,- základ daně: 5.610,- (*) vyměřovací základ pro pojištění: 5.610/2=2.805,- (**) odvod sociální poj. (29,2% z **): 0,- (do vyměřovacího základu do 50 tis za rok 0,-) odvod zdravotní poj. (13,5% z **): 379,- daň (15% z *): 842,- čistá mzda: 11220-379-842=9.999,- Kč. pokud by se nějaké čísla měnily třeba ten výdajový paušál (já myslel, že je 60%, účetní si byla jistá, že jen 50%), tak se to dá snad lehce dle postupu výše upravit. ########################################### Prosím Vás, co je pravda??? Pokud nic, mohli byste mi někdo také takovým rozpisem napsat, jak to tedy má skutečně být?? Pro všechny bylo stejné zadání také s tím, že si nebudu vést náklady..chci s tím mít co nejméně starostí děkuji