FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, naše firma (české s.r.o.)by si chtěla zřídit sklad zboží na Slovensku a dodávat toto zboží zákazníkům na Slovensku,jako skladníka by měla slovenskou osobu - podnikatele,takže bychom se vyhnuli registraci k tamní OSSZ, ZP a dani z příjmu FO.A můj dotaz je ohledně registrace k DPH,musíme se registrovat ihned při zahájení aktivit na Slovensku nebo až po překročení obratu 49.790 EUR?Nemůže nás slovenská strana napadnout a chtít i registraci k DzPPO, pokud tam sklad bude fungovat na stálo?Děkuji.
Dobrý den, potřeboval bych ujasnit jednu věc ohledně dzp. Budu podnikat a můj příjem bude nižší než je 15 000 kč. Podle zákona nejsem povinen podávat daňové přiznání, takže ani daň nemusím platit?Dejme tomu, že budu mít zisk 5000 kč. Děkuji za odpověď
Dobrý den, je nějaká možnost si zpětně obnovit živnostenský list? (např. od ledna 2011) V roce 2010 do konce listopadu jsem byla vedená jako živnostník, tedy i můj hlavní příjem byl z podnikání. Od 1.12.2010 jsem nastoupila do zaměstnání a živnost pozastavila. Za rok 2010 je DP řádně podané a vše v pořádku. Od ledna 2011 mám něco jako brigádu, ale příjmy začínají být vyšší a vyšší a nerada se dostala do nějakých problémů. Bohužel to nemám doložené papírově ani nejsou možné doložit reálné náklady, tudíž by se jednalo o paušál v příštím roce, kdy bych podávala DP za rok 2011. Zaměstnaná stále jsem, ten druhý příjme je jako vedlejší. Poradíte mi prosím, zda je to takto možné a jestli je nějaká správní pokuta atd? Děkuji za informace a odpověd.
Dobry den, prosim o vas nazor. Pri pronajmu z nemovitosti dle §9 jsou uplatnovany výdaje procentem z prijmů. V roce 2011 bych chtel uplatnit skutecne vydaje, odpisy z nemovitosti. Ktery rok vzit pro urceni vstupni ceny nemovitosti ? nemovitost byla koupena v roce 2001 a pronajimana do roku 2005, kdy byl pronajem ukoncen. Nasledne v roce 2008 byl zahajen pronajem s jinym najemcem. Pro urceni vstupni ceny nemocvitosti musim nechat udelat odhad nemovitosti v cenach roku 2001, nebo v cenach roku 2008 a tento rok 2008 tedy mohu brat jako zahajeni pronajimani ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, vyrobili a namontovali jsme oplocení, vrata a vrátka k rodinnému domu. Nejsme si jisti sazbou DPH na výstupu - faktuře odbděrateli. Jaká je podmínka, abychom mohli odevzdat 10%-sníženou sazbu DPH? Je-li to vůběc možné. Děkujeme
Dobrý den,jak mám postupovat při úmrtí OSVČ pro kterého dělám účetnitctví. Vím, že musím uravří účetnictví a udělat hlášení pro OSSZ, VZP a daňpvé přiznání pro FÚ, ale nevím kdo bude podepisovat, koho mám uvést jako podávajícího. Manželku ? Do kdy musí být nejpozdeji vše vyřízeno ? Co eventuelně je ještě potřeba udělat ? Děkuji Z.N.
Dobrý den,známý vlastní autoservis a prodej aut. V září 2009 dovezl z Německa auto - cena byla nižší a to bez DPH. Toto si pry v ucetnictvi vede jako zbozi. Auto si prý vede jako zboží. Auto využivali klienti, platilo se na něm POV i HAV. Zvažujeme koupi tohoto auta. Bude se v tomto případě stanovit cena obvyklá navýšená o DPH? Nebo to může prodat bez DPH...
Po roce od koupě prodáváme nemovitost za cenu o 50000kč výšší než jsme ji zakoupili.Daň z prodeje budu platit z prodejní ceny nebo jen z rozdílu mezi cenou kupní a prodejní.Jaké další povinnosti mi při tomto prodeji vznikají Děkuji za odpověď Tvrdý
Dobrý den, uzavřel jsem "Příkazní smlouvu". V rámci této smlouvy jsem svěřil jistou finanční částku. Příkazní smlouva se týkala sázení na sportovní výsledky. Protože člověk, s kterým jsem smlouvu uzavřel je sázkový génius, mnou svěřené peníze se nebývale zhodnotily. Získal jsem takto částku v řádu statisíců a mám obavy o daně. Jakým způsobem bych měl takto získané peníze zdanit? Děkuji
Dobrý den, pronajímám dva byty,doposud jsem danil paušálně. V roce 2011 jsme jeden z bytů zrekonstruoval, částka na rekonstrukci přesáhla příjmy z obou bytů. Mám danit paušálně nebo pomocí přímých výdajů? Mohu vůbec rekonstrukci (elektrika, jádro, okna, dveře, podlahy) uplatnit jako přímý výdaj? Děkuji
Dobrý den.Jsem zamněstnancem českých drah.Našel jsem si 'vedlejšák' na dpp.Zajímalo by mně kolik si mohu vydělat měsíčně(ročně),aniž bych musel platit daně z tohoto přívydělku.Nerad bych běhal někde po úřadech s lejstry,nebo sháněl někoho,kdo by mě to spočítal.Nebo je toto,myslím přívydělek na dpp omezeno pouze délkou,čili 150 hodinami za rok? Děkuji*
Dobry den, do limitu 1mil. Kc pro povinnou registraci k DPH se pocitaji jen prijmy z podnikani, nebo i prijmy ze zamestnaneckeho pomeru, ktery mu predchazel? V roce 2011 jsem prvni 3 mesice pracoval jako zamestnanec a od te doby podnikam.
Dobrý den, Omlouvám se, ale ještě bych se chtěl zeptat, jestli se nevyplatí garáž darovat a potom vyřídit finance „neoficiálně“. Mezi mnou a kupcem je naprostá důvěra… A kolik je v tomto případě daň z příjmu a kolik darovací daň? Děkuji za odpověď, s pozdravem Petr Matula From: sem_neodpovidejte@finance.cz [mailto:sem_neodpovidejte@finance.cz] Sent: Wednesday, July 27, 2011 8:59 AM To: 76.mat@centrum.cz Subject: Dotaz do poradenstvi.finance.cz Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den. Chci prodat garáž sousedovi, kterou mám ve vlastnictví 3 roky. Jakým způsobem je toto nejvýhodnější provést z hlediska nejvyšší úspory na daních. Děkuji za odpověď. Odpověď: Pokud ji chcete prodat nyní, tak je jen jedna varianta a to prodej a zaplacení daně z příjmů i daně z převodu nemovitostí. Pokud byste nechtěl platit daň z příjmů muíste s prodejem počkat ještě 2 roky. Při prodeji po více než 5 letech od nabytí nemovitosti je příjem z jejího prodeje osvobozen od daně z příjmů. V každém případě ale zaplatíte daň z převodu nemovitostí. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
dobrý den, s.r.o. se dohodlo na ukončení činnosti jednoho ze společníků. Společník byl k 30.6. vymazán z OR. Požaduje vyplatit podíl ze společnosti - tj. 50% ze zisku, 50% z majetku společnosti (auto, prostředky na běžném účtě). můžete mi prosím poradit, jak se s touto situací poprat - co vše se mu může vyplatit, jakou formou, jak se zdaňuje, jak se účtuje, odkazy na zákony. děkuji moc.
Dobrý den, mám dotaz ohledně bonusu na dítě.Dcera je na mateřské dovolené od loňského června, dítě se narodilo v září, její přítel je polské národnosti, pracuje v české firmě od února letošního roku. Nejsou manželé, on tu nemá trvalý pobyt. Nyní bydlí v bytě dcery ale dcera tam má trvalý pobyt od letošního července, do této doby měla trvalý pobyt u otce, který je OSVČ. Česká firma, u které je zaměstnán otec dítěte mu odmítla vyplácet měsíční bonus na dítě. Dotaz zní jak na bonus dosáhnout. Je možné za loňský rok požádat za využití formulace společné domácnosti s dědečkem (prarodič dítěte?) A letos kdybych dceru přihlásila jako spolupracující do své firmy? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně daně z převodu nemovitosti. Společnost uzavřela jako stavebník smlouvu o výstavbě s vlastníkem budovy. Součástí smlouvy o výstavbě byl i převod spoluvlastnického podílu na pozemku na stavebníka za dohodnutou kupní cenu. Stavebník zajistil (subdodavatelsky) formou půdní vestavby výstavbu nových bytových jednotek a nabyl je do svého vlastnictví. Byty byly ihned po dokončení prodány. Předmětem činnosti společnosti (stavebníka) uvedeným ve společenské smlouvě a obchodním rejstříku je výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Společnost dosud kromě výstavby těchto bytů neprováděla jinou činnost. Bude se jednat o osvobozené plnění podle § 20 odst. 7 b) zákona o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, můj otec mi daroval nemovitost v hodnotě asi 5 milionů korun, vše je zaneseno do katastru nemovitostí, jsem nový vlastník, ale chtěl jsem se zeptat jestli musím platit nějakou darovací daň? pokud ano, kolik času na to mám a kam to mám podat. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Chci prodat garáž sousedovi, kterou mám ve vlastnictví 3 roky. Jakým způsobem je toto nejvýhodnější provést z hlediska nejvyšší úspory na daních. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat, jak funguje registrace k DPH v Polsku, kde se máme zaregistrovat a jestli je registrace povinná při obratu za rok vyšším nad 50 000 zlotých? Děkuji P.Bezrouková
Dobry den mam dotaz,jsem polka zijici v ceske republice jiz 16 let a po rodicich v Polsku jsem zdedila byt kterej chci prodat kolik se v polsku plati dan s prodeje nebo jak se tomu rika?Je to mozna hloupa otazka ale nevim si rady a nechci naletet v dnesni dobe.-(Byla bych moc rada aby odpoved byla zaslana na muj email dekuji mnohokrat orygos@seznam.cz