FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

studium a zaměstnání

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Letos na jaře jsem neodmaturovala z matematiky. Kdybych neodmaturovala ani v září mám možnost zopakovat si ročník střední školy s individuální docházkou (plnění docházky na padesát procent). Zároveň bych si ale chtěla vydělat nějaké peníze na vysokou školu na kterou se chci hlásit příští rok. 1. Můžu nastoupit při studiu na střední škole na HPP? 2. Měla bych jako student úlevy na daních? 3. Kdo by platil sociální-zdravotní škola nebo zaměstnavatel? 4. Musí otec nadále platit alimenty,když budu studovat a zároveň pracovat? (Jde o to,že platí velmi málo a na vysokou se tak našetřit nedá) Děkuji předem za odpověd.

soupiska paragonů

Dobrý den ,mám dotaz asi dost složitý na řešení . Jedná se o soupisku paragonů které vydávám za prodané zboží . Stalo se to ,že se již začali vystavovat paragony za měsíc srpen ,ale nedopatřením jsme přišli na to ,že musíme vydat nějaké paragony ještě za červenec . Nevíme nyní jak tuto chybu je možné napravit ,zda je to vůbec možné . Moc Vás prosíme o radu děkujeme E-mail klidas26@seznam.cz

dílčí základ daně

Dobrý den, pronajal jsem byt, který mám na hypotéku. Jsem zaměstnanec, nikoliv podnikatel. Pokud při daňovém přiznání odečtu veškeré náklady na byt včetně úroků na hypotéku (již ty sami o sobě dělají téměř výši nájmu), budu výrazně v "mínusu". Lze v takovém případě odečíst od obdrženého nájmu pouze náklady na byt (opravy, energie apod) a úroky z hypotéky si odečíst od základu daně? Jakým způsobem bude finanční úřad požadovat doložit podklady k nákladům? A jak je to se zúčtováním za energie? Za byt dostávám paušální částku včetně energií bez vyúčtování. Zálohy na ně hradím sám. Děkuji za odpověď. Novotný

základ daně

DEobrý den, před 4 roky jsme s manželem koupili nebytovou prostoru, kterou bychom nyní potřebovali prodat. Daň z převodu chápu- 3% z vyšší ceny- odhad-prodej. Není mi jasná daň z příjmu. Odčítá sew od základu pořizovací hodnota a vložené náklady - rozváděli jsme vodu, elektriku, přepažovali, budovali sociální zařízení, výměna oken...atd. Pokud se toto může odečíst, jak se to dokládá? Z jaké částky se tato daň vypočítává...prodejní, nebo odhadní? Děkuji Vl.Horáčková

daňový bonus

Dobrý den, v roce 2010 jsem měla příjem pouze jako společník v.o.s. V daňovém přiznání, které jsem podala, vyšla za tento rok ztráta. Finanční úřad mi neuznal nárok na daňový bonus na dítě, že prý bych na něj měla nárok pouze v případě, že bych měla také nějaký příjem jako fyzická osoba. Je to pravda? Děkuji za odpověď Tillová

pořízovací cena

Dobrý den, zakoupili jsme osob.auto v Německu 15.6. a zařazeno ten měsíc do užívání, přišel výměr z německého FÚ k zaplacení silniční daně 39 Euro za období do našeho předání - zaplaceno 20.7., mám zařadit do pořizovací ceny vozidla a s jakým datem a jak zaúčtovat. Děkuji předem.

daňová povinnost

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z příjmu fyzických osob. Vlastníme se sestrou pozemek, každý ideální polovinu. Pokud převedu svůj podíl na sestru a ona celý pozemek prodá ve lhůtě kratší pěti let, je povinna zaplatit z té poloviny, kterou jsem jí věnoval daň z příjmu FO? Pokud ano vypočítává se tato daň z celé poloviny cílové částky?

vývoz zboží

Dobrý den, Ppotřebovala bych od Vás radu. Zákazník ze Švýcarska si od nás chce koupit zboží. Naše společnost je plátce DPH. Jak to bude s DPH při vývozu do třetí země? Proběhne obchod bez DPH a zákazník zaplatí daň ve Švýcarsku?

promlčení závazku

Dobrý den. Mám dotaz týkající se promlčení, jaká je lhůta.Došla mi upomínka na fakturu, kterou jsem měl uhradit v roce 2006,na 4500 korun.Nejsem si jistý, zda jsem ji v té době nezapaltil,zrušil jsem banku, přestěhoval se, takže si to opravdu nemapatuji,ani nemám jak zjistit.Co mám udělat?Malý

zařízení kanceláře

Dobrý den, jednatel společnosti pořídil do své kanceláře pohovku, nejsme si jisti, zda je daňově uznatelná a tudíž také zda je nárok na odpočet DPH. Děkujeme

změna smlouvy

Dobrý den, prosím, když je ve smlouvě tato formulace:"Smlouva nabývá účinnosti od 1.1.2009 do 31.12.2014 s roční výpovědní lhůtou" může se stanovit během tohoto období jiná cena nájemného? Děkuji za odpověď.

změna poplatníka daně

Dobrý den,v březnu 2011 zemřel náš otec zdědili jsem RD (jsme tři dědičky)převádíme veškeré platby a narazili jsme na Daň z nemovitosti,na letošní rok je platba zaplacena,ale potřebujeme změnit plátce,alespoň na jednu z nás.Nevíme jak postupovat.Děkujeme.

daňová povinnost

Dobrý den, s manželem jsme měli cca 15 let družstevní byt, který jsme před 2 lety koupili do osobního vlastnictví. Trvalé bydliště jsme před měsícem změnili - přestěhovali jsme se. Chceme teď byt prodat. Budeme platit jenom daň z prodeje nemovitosti nebo ještě i daň z příjmu? Děkuji

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, darovací smlouvou jsem před rokem nabyla nemovitost, kterou nyní prodávám. Z jaké částky budu platit daň z příjmu. Při darovací smlouvě (před rokem) nebyl dělán odhad z důvodu, že se jednalo o darování v I. skupině matka/dcera. děkuji za odpověď

doměření daně

Dobrý den , mám dotaz ohledně doměření daně za rok 2010 , popřípadě na možnou výši pokuty v mém případě : s manželkou jsem v rozvodovém řízení a ona nyní došla na finanční úřad , kam doložila výpisy z našeho soukromého účtu za r.2010.Já podnikám , ona je na mateřské dovolené.Prostřednictvím internetu prodala za rok 2010 použité oblečení zhruba za 250.000 Kč s tím , že zboží měla ode mě.Tato částka není zahrnuta v daňovém přiznání , které jsem podal. Předem děkuji za odpověď Karel Havlíček outlet72@seznam.cz

daňová povinnost

Když od bratra koupím nemovitost, tak zaplatím daň z převodu nemovitosti. Když mi bratr nemovitost daruje, tak jako setra ve skupině I neplatím žádnou darovací daň. A finančně se s ním vyrovnám smlouvou-dohodou. Je v tom nějaký problém?

pronájem

Dobrý den,podnikám v řemeslné živnosti automechanika ve vlastním samostatném objektu dílny kousek od mého rod.domku.Výdaje uplatňuji v daňové evidenci. Mohu si sám na vlastní majetek sepsat nájemní smlouvu s obvyklou cenou a tuto uplatnit jako daňový výdaj ? Děkuji , Jirka.

postoupení pohledávky

Dobrý den, jsme zprostředkovatelská společnost, bereme si provize a zároven se zaručujeme za úhradu pohledávek. Nyní nastala situace, že jedna společnost nehradí své závazky, tudíž budeme odkupovat pohledávku, společnosti, která nám hradí provize. Mám dotaz, když odkoupíme pohledávku, (pohledávka na maso 10% DPH, my fakturujeme provize s 20% DPH), můžeme si uplatnit DPH na vstupu? pokud ano, v jaké výši 10% nebo 20%? Předem velice děkuji za odpověď.

Elektronicky poskytované služby

Dobrý den, rozhodly jsme se s kamarádkou založit vlastní e-shop jehož nápní by byl prodej námi vytvořené grafiky (ve formátech jpg či png, čili vlastně "fotografií"). Po zaplacení prostřednictvím platebních bran by byly tyto produkty dostupné ke stažení, tj. nejednalo by se o fyzický prodej zboží. Naším záměrem je neomezit se pouze na oblast ČR (nabídka i pro EU, 3.země). V této souvislosti mám několik otázek v oblasti daní a účetnictví, se kterými si sama nevím rady: 1) Pochopila jsem správně, že pokud jde o prodej koncovému zákazníkovi (ne firmě), stávám se plátcem DPH až po překročení limitované výše obratu v dané zemi? Musím tedy sledovat příjmy za předešlých 12 měsíců, a po překročení obratu 1.000.000,-Kč pro osoby s místem či sídlem v tuzemsku podat přihlášku k registraci DPH v ČR, po překročení obratu v zemích EU se přihlásit k platbě DPH v těchto regionech? A jak je to při prodeji 3.zemím, např. zákazníkům z USA? 2) Pokud budu nucena sledovat výše uvedené limity, znamená to pro mne, že v e-shopu může nakupovat pouze registrovaný zákazník, který v registraci uvede ze kterého státu pochází (nakupuje), čili příjem je posuzován dle státu, který uvede zákazník v registraci? / / bez ohledu na následně zvolenou měnu pro koupi v "košíku", např. zákazník z EU, platba v $/ 3) Předpokládám, že pro daňovou evidenci a následnou daň z příjmu je lepší mít rovnou běžný účet v CZK, na kterém budou příchozí platby v EUR a $ přepočítány aktuálním kurzem v den převodu (konverze), než mít účty dva (v EUR a v $) a měny přepočítávat až v době vyhotovení daňového přiznání (pominu-li kurzovní riziko)? 4) Pokud budu uplatňovat výdaje paušálem, nemusím faktury za nákup schovávat pro kontrolu FÚ a ani tyto výdaje uvádět v daňové evidenci (zaznamenávám pouze příjmy např. v jednoduché tabulce v exelu)? Za odpovědi velmi děkuji.

dobropis

Dobrý den, nyní mám za úkol vystavit dobropis na fakturu, která byla vystavena v roce 2010 a nebyla celá dosud uhrazena. Šéfové se dohodli, na snížení ceny díla o 10000,- /dobropis/ z důvodu, že vlastně náš odběratel obdržel od svého objednatele penále za pozdní předání díla. Dopisem ze dne 1.8.2011. Nebude to mít dopad na daň. r. 2010? Děkujeme za názor