FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz k daňové uznatelnosti smutečního věnce na pohřeb zesnulého zaměstnance. Můžete mi poradit, zda bude daňovým nákladem cena za koupi smutečního věnce, který pořídí zaměstnavatel na poslední rozloučení zesnulému zaměstnanci? Děkuji za odpověď. Andrea Petráková.
Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz, týkající se prodeje. Rozprodala jsem různý materiál (zbytky po rekonstrukci), jako je lepidlo, laťky, atd. Částka získaná prodejem už je od začátku roku 7.000,00 Kč.Do jaké výše nemusím zdanit? Je určená nějaké hranice? Jsem pouze v zaměstnaneckém poměru. Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně vystavení faktury s/bez DPH. Fakturuji firmě s fakturační adresou v Česku zpracování např návodu (překlad, grafika, tisk) s následným dodáním fyzického produktu do jejich skladu na Slovensko. Budu fakturovat s DPH nebo bez když jsem produkt vyvezla? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chci se zeptat, studuji dálkově vyšší školu a zajímá mě jestli mám i tak nárok na to abych neplatila daně respektive můj zaměstnavatel děkuji za odpověd
Dobry vecer, prosim o pomoc jak spravne vyřešit DPH. Sef byl na služ. cestě v německu a koupil si tam v obchodě notebook. Dodal mi fakturu s nemeckym DPH. Jedná se o pořízení zboží z EU a mám dát celou částku vč. jejich dph do základu a z toho vypočítat dph plus minus ? Nebo půjde mimo přiznání ? pokud nepujde do přiznání, proč ? Děkuji za vysvětlení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím zdanit příjem z prodeje os. auta. Mám příjmy pouze ze závislé činnosti a chci prodat auto za 30.000,- Kč. Existuje nějaká možnost pro osvobození nebo musím podat daňové přiznání? Děkuji Radka
Dobrý den, do firmy jsme koupili prac.stroj, koupě proběhla do fi z SK, tudíž jsme přepočetli daným kurzem hodnotu stroje a za tuto přepočtenou částku vložili do majetku. poté účetním dokladem jsme z dané částky , za kterou jsme vkládali do majetku spočítali daň a základ daně, a udělali zápis plusem a mínusem - reverse charge. nebo měl zápis vypadat, tak že částka, za kterou bylo vloženo do majetku, měla být jako ZD, k tomu daň a částka celkem? je tento postup správný? děkuji
Koupili jsme do firmy mobilní nádrž na naftu, z které budeme čepovat pouze my do firemních aut. žádný následný prodej nebo něco podobného. od dodatavatele jsme obrželi daňový doklad, kde máme vyčíslenou spotřební daň z odebraného objemu. dle mého, my se ale plátci spotřební daně nestáváme. děkuji za odpověď
Dobrý den, rádi bychom pořídili do firmy motocykl s SPZ. Za účelem ježdění po stavbách. Je možné odpočítat DPH na vstupu a zda v plné výši. Děkujeme
Dobrý den, prosím o radu co se týče majetku. Jsou dvě otázky: 1) Zvolil jsem zrychlený způsob odpisů u osob. automobilu u které jsme nebyli první majiteli a FÚ úřad nám vyřadil neoprávněné odpisy, tudíž byla poupravená zůstatková cena a já bych potřeboval poradit způsob zaúčtování, nejlépe s použitými účty MD/D. 2) Zapoměli jsme náklady na přihlášení a přiřazení reg. značky osob. automobilu přímo do nákladů a při kontrole FÚ nám to bylo vyřazeno a máme navýšit pořizovací cenu automobilu. Potřeboval bych poradit znovu, jakým způsobem provést zaúčtování. Nevím co přiřadit k účtu 022/?. Děkuji za radu, protože si nevím už rady.
Dobrý den. Jsem zaměstnanec. Jako vedlejší příjem mám přijem z obchodování na Forexu. Předpokládám že ze zisku musím podle §10(ostatní příjmy) zaplatit 15% daň. Chtěl bych se zeptat, jestli z tohoto příjmu musím odvést i sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď
Dobrý den, moje matka a otec měli nemovitost. Po smti otce jsem zdědila já-dcera a můj bratr každý 1/4 nemovitosti, protože matka se vzdala dědictví v náš prospěch. Kdo zdědí bratrovu 1/4 nemovitosti, kdyby zemřel, když má manželku a 2 děti?
Dobrý den, prosím o radu z jakých fondů (peněz) může příspěvková organizace (Nemocnice) platit příspěvek zaměstnancům na docházku dítěte do firemní školky. Příp. kde je možné získat nějaké informace. Děkuji za odpověď Pilíková Irena
Dobry den, resim nove bydleni. Aktualne vlastnym byt na ktery jsem si brala uver (prosinec 2006). Kupuji byt v družstevnim vlastnictví. Proto musim prevest zastavu na byt OV od rodicu. Po prevedeni zastavy zazadam o prevod noveho bytu v druz.vl. do OV. Az bude prevod proveden, mohu prevest zastavu uveru na nas novy byt. Nemam predstavu, jak to casove bude vychazet. Dotazy: 1. Pokud to nestihneme provest do unora 2012, co mam dolozt pro danove priznani - sleva na dani o uhrazene uroky? 2. Puvodni nemovitost bude prodana v dobe kratsi nez 5let vlastnictvi. Budeme platit dan z prijmu? Dekuji Tumova
Dobrý den, prosím o konzultaci: Sdružení fyzických osob - manželé, se chystají prodávat nemovitost. Nemovitost je používána z 50% k podnikatelským účelům, ze zbylé poloviny k soukromým. Do majetku byla zařazena v roce 1992, celou dobu je odpisována z 50% pořizovací ceny. Zůstatková cena ke konci roku 2010 činí 19 998. Uvažujeme správně, že zdanitelným příjmem podle §7 zákona o daních z příjmů bude ? prodejní ceny celé nemovitosti a odečitatelným výdajem zůstatková cena daného majetku+poloviční odpis v roce vyřazení? Z důvodu výpočtu nižších záloh na sociální a zdravotní pojištění se domníváme, že by bylo lepší příjem z prodeje nemovitosti zdanit podle §10 zákona o daních z příjmů. Je tedy možné majetek vyřadit, neuplatnit zůstatkovou cenu budovy a poloviční odpis a zdanit dle §10? Část budovy zahrnutá v obchodním majetku je 50% ve spoluvlastnictví manžele a 50% ve spoluvlastnictví manželky, sdružení fyzických osob. Je správné rozdělit příjem z prodeje nemovitosti podle §10 na oba manžele, nikoliv zdanit v přiznání jen u jednoho z nich? Předem děkuji za odpověď, Chadimová.
Dobrý den, doslechl jsem se, že provedená oprava musí být fakturována ve stejném měsíci, kdy byla ukončena, nicméně to mnohdy z praktického hlediska není zcela možné. Máme několik servisních partnerů, kteří nám fakturují provedené opravy např. až 10. následujícího měsíce a my je následně přefakturováváme dále až třeba 20. následujícího měsíce. Dotaz zní zda je opravdu taková povinnost fakturovat dle výše popsaného, či zda je jedno kdy mám ukončenou opravu a kdy ji fakturuji. Děkuji
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně veřejné obchodní společnosti.Veřejná obchodní společnost má 3 společníky. Mají také zaměstnance. Na konci roku si dělí zisk.Každý z nich podáva své daňové přiznání, protože VOS je na konci roku s 0 Kč. Manžel i ostatní 2 společníci jiný příjem než z VOS nemají. Manžel si dává do výdajů auto + leasing, telefon a platí si sám sociální a zdravotní. Minulý týden byla u společníka kontrola. Vše bylo v pořádku a za 2 dny volala, že je to špatně, že VOS neznala. Ona kontrolovala pouze fyzickou osobu.Chce společníkovi z jeho účetnictví odebrat výdaje na auto, leasing a telefony. Říkala, že by to mělo být v účetnictví VOS. Každý ze společníků má jiné auto, jiné splátky atd. Myslím si, že stát na ničem neprodělal, ještě by u vozidel musel vracet DPH. Kontrolorka chce doplatit daně, SP, ZP za dva roky. Myslíte si, že úřednice má pravdu nebo je neznalá? Finanční úřad pravdu vždy nemá,dle mých informací od jiných. Manžel teď neví, jestli mají VOS předělat na jiný druh společnosti.Děkuji Vám předem za Vaši odpověď
Dobrý den, začínám účtovat DE v restauraci, plátce DPH, který si nevede žádnou registrační pokladnu. Vzhledem k tomu, že je to restaurace a cukrárna dohromady, tak na výstupu je jak 10% i 20% DPH. Těžko rozlišitelné z denní tržby co je co, případně co jsou tringelty atd. Poradili byste mi nějaký systém, který je možno v takovémto případě vést? Děkuji
Dobry den, prosim o radu jak vyřešit. Minuly rok jsme čerpali úvěr od leasingove společnosti. zuctovala jsem ale na 461 a tak vykazala i zustatek v rozvaze. spravne by měl být použit účet 479. Mám v letošním roce převést a dopsat do přílohy nebo mám doúčtovat na účtu 461 ? Děkuji
Dobrý den, můj dotaz se týká DPH a skonta u faktury ze zahraničí. Nakupujeme zboží v německu za cenu bez DPH (stát EU), provádím "dodanění DPH" a zárověň si ihned provedu "vrácení DPH". Ale platím nějaké faktury /když to stihnu do 7 dnů/ skontem o 1% mémě.Poté musím "dodanit DPH" finančnímu úřadu tuto částku skonta. Dotaz: Mohu si zároveň provést ihned i "vrácení DPH"? Z německa nám napsali, že oni žádný opravný doklad na skonto vystavovat nebudou (takže to dph zůstane vlastně FÚ). Děkuji za odpověď Dospíšilová