FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Převod družstevního bytu

Dobrý den, bydlím v družstevním bytě, jehož pořizovací cena byla z 80% uhrazena mnou, jako členem družstva a zbývající část 20% ve formě státní dotace statutárním městem. Protože ale podmínkou poskytnutí dotace byl 51% podíl statutárního města, byl do katastru zapsán podíl 51% město a 49% družstvo. Nyní se budou byty převádět do osobního vlastnictví a podle smlouvy bude městský podíl převeden na jednotlivé členy družstva bezúplatně. Prosím o informaci, jaké daňové povinnosti bude převod tohoto městského podílu podléhat?

Prodej pozemků

Manželka vlastní 1. pozemek parc. č. 484/6 od r. 1971 (část zahrady) 2. jednu polovinu budovy č. p. 58, jednu polovinu parcely č. st. 344, jednu polovinu pozemku parc. č. 484/3, jednu polovinu pozemku parc. č. 484/5 od r. 1996 3. druhou polovinu budovy č. p. 58, druhou polovinu pozemku parc. č. 484/3, druhou polovinu pozemku parc. č. 484/5 od 04.02.2013 (tj. méně než 5 let) 4. druhou polovinu parcely č. st. 344 od 11.03.2013 (tj. méně než 5 let) Jak se bude počítat daň z příjmu v případě, že budou všechny položky naráz prodány jednomu kupci? Je správný výpočet Daň z příjmu z prodeje nemovitosti = = (Cena z prodeje–odhadní cena položky 1) x 0,5 (položky 3 a 4) x 0,85 (snížení daně) x 0,15 (daň) ?

Prodej nemovitosti

Dobrý den, dostal jsem loni garáž od rodičů darovací smlouvou. Nyní jsem ji prodal a zajímá mě tedy jakým způsobem se bude počítat daň z příjmu? Chápu správně, že daň musím platit, jelikož nejsou splněny podmínky pro osvobození od daně (vlastnictví po dobu 5 let a nejedná se o dědictví)? Děkuji za případnou odpověď.

Sleva na manželku

Dobrý den, mám dotaz prosím ohledně mé manželky, která je v současnosti na rodičovské. Má možnost přivýdělku, je nevím jak je to přesně s tím, aby v roce 2018, kde uplatňujeme na daňovém přiznání za rok 2017 daňové zvýhodnění na manželku o které by jsme nerad přišli. Stále platí, že nesmí její příjem být vyšší než 68 000kč za daný rok? A počítá se do toho výdělku i její mateřská, neboť přecházela na rodičovskou v březnu roku 2017? Jinak v roce 2018 bude celý rok již na rodičovské a tam není výše jejího přivýdělku omezena nebo se pletu? Aby o daňové zvýhodnění se nepřišlo v roce 2019 za daný rok 2018, které by se uplatňovalo. Děkuji za vyjasnění. S pozdravem

Přivýdělek během roku při studiu

Dobrý den, mám dotaz ohledně sociálního, zdravotního pojištění a daně. Jsem studentka, a budu chodit na brigády, kde ale nemají smlouvu na DPP, ani DPČ ale pouze smlouvu o spolupráci, takže nebudu jejich zaměstnanec a nebudou za mě nic platit. Jak je to v tomto případě, mám něco někam hlásit a nebo platit, bylo mi řečeno, že si mohu vydělat do 30 tis. ročně, aniž bych to musela někde hlásit. Je to pravda, když tuto činnost budu vykonávat pravidelně a účelně? A jak to bude když mi skončí studia? Děkuji mnohokrát za odpověď

Příjmy z nájmu

Příjem z pronájmu, příloha č 2: Použil jsem paušální výdaj na dopravu 4000 Kč za měsíc ale z nevědomosti jsem částku zahrnul do řádku 202 Výdaje podle § 9 zákona a nikoliv do řádku 205. Může to způsobit problém ?? Děkuji za odpověd.

Dodanění příspěvků zaměstnavatele

Dobrý den, V předešlých 2 letech mi zaměstnavatel přispíval na životní pojištní do 5000kč ročně. Toto pojištění jsem po 2 letech zrušila s tím, že jsem nedostala žádné odstupné. V předešlých 2 letech jsem ani neuplatňovala tento příspěvek v daňových přiznáních. Letos mi moje daňová správkyně sdělila, že je potřeba příspěvek na životní pojištění dodanit jako příjem. Je to vůbec možné? Mám zdanit příjem, který jsem ve skutečnosti ani nestala? Děkuji za odpověď

Zahraniční příjmy

Dobrý den, jakou metodu mám použít pro zdanění příjmů ze zahraničí - příjem ze zaměstnání v Číně, je již zdaněn tam. Děkuji.

Pronájem a daň z příjmu

Dobry den, prosim o radu, od pristiho mesice chci zacit pronajimat svuj byt. Byt mam na hypoteku - splácím 6800 kc měsíčně, jsem na rodicovske, beru 7100 kc mesicne - zadne jine prijmy nemam. Chtela bych byt pronajimat za 10 tis + 4500 kc poplatky. Jak prosim vypocitat dan z pronajmu nemovitosti? Nasla jsem si nejakou kalkulacku, ale vubec tomu nerozumim :( budu hrozne vdecna za kazdou radu. dekuji moc a krasny den Lucie

Dary

Dobrý den, jsem občanka SR, kde mám trvalé bydlište, ale jsem druhým rokem rezident ČR. V SR jsem odbržela finančný dar, který je v SR osvobozen od dane z darování. V ČR jsem si porídila nehnutelnost k pronájmu, z čeho príjmy v rámci DAP priznávam. Mám prosím v ČR daňovou povinnosť ohledne dani z darování ? Dekuji.

Převod na spolupracující osobu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si můžu jako spolupracující osoba (družka) uplatnit 30% z celkového podílu příjmů a výdajů i v případě, že jsem byla dlouhodobě nemocná (5měsíců) a pobírala v těchto měsících nemocenskou? Děkuji za odpověď

Mezinárodní příjmy

Dobrý den, - daňový rezident ČR má v měsících říjen - prosinec 2016 příjem jako učitel na univerzitě v San Franciscu, USA. Tento příjem je dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění čl. 21 osvobozen od zdanění. Je nutno tento příjem zdanit v ČR? Děkuji Dana

Podmínky spolupráce

dobrý den, můžu vést syna jako spolupracující osobu a ještě na něj uplatnit nárok na odečitatelné položky, je student? děkuji

Odpisy nemovitosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na odpisy pronajímaného bytu, jako na uznatelný náklad k příjmu z pronájmu. Byt je zařazen v odpisové skupině 5. V prvním roce se počítá 1,4% z pořizovací ceny a v dalších letech 3,4% z pořizovací ceny nebo ze zůstatkové ceny? Děkuji

Prodej bytu a daň z příjmu

Daň z převodu družstevního podílu - dědictví Dobrý den, v březnu roku 2015 jsem zdědil členská práva k družstevnímu bytu. Dědění proběhlo v přímé linii. V únoru roku 2016 jsem členská práva k družstevnímu bytu prodal. Z bytu se vystěhoval ale peníze jsem na další bydlení nepoužil. Předpokládám, že se mě týká daň z příjmu podle §10 písmeno c. Lze v tomto případě započítat nějaké související výdaje a snížit tak základ daně o nějakou položku. Např. odhadní cena bytu se kterou se počítalo při dědickém řízení? Moc děkuji za odpověď

Odpisy u pronájmu

Dobrý den, mám dotaz: v roce 2009 jsem koupil byt v bytovém družstvu. Za družstevní podíl jsem zaplatil částku 2 mil. Kč. V roce 2010 mně bytové družstvo převedlo již bezúplatně byt do osobního vlastnictví. V roce 2016 jsem byt začal pronajímat. Mohu jej také začít odepisovat? A jak stanovím jeho počáteční hodnotu? Mohu si nechat znalecký posudek nechat vypracovat na tržní hodnotu nebo pouze na úřední hodnotu, která je nižší? Děkuji za odpověď.

Zahraniční příjmy

Dobrý den,dělám DAP pro neteř, která je daňovým rezidentem s příjmy, jak v ČR, tak v SR.Použila jsem formulář 255405 MFin 5405 vzor č.23. Do řádku 29a jsem dala příjmy jak v ČR, tak v SR,ale potvrzení ze Slovenska má za období 1-5 a nevím jakým kurzem mám výdělek i daně přepočítat, protože jsou měsíce uvedeny dohromady. Rovněž v oddílu 2. a 3. na straně 2, kde jsou položky rozdělené si nevím rady s kurzem a zda musím všechny řádky vyplňovat. Na formuláři ze Slovenska je uvedena položka Suma nezdanitelné části základu daně na pracovníka podle §11odst.2, písmeno a) zákona, na kterou zaměstnavatel ve zdaňovacím období přihlížel a částku tam uvedenou nevím kam v DAP umístit. Děkuji za odpověď.

Dar a daň z příjmu

Dobry den,  Mam takový dotaz. 12.12.2015 jsem dostala od přítele 100 000kc. Který mi poslal na účet, jako dárek. Ted po roce mi vyhrožuje, ze je chce zpet. Jinak ze me da na finanční úřad, ze jsem nezaplatila daň z te částky.  Bohužel jsem nevěděla, ze se nějaká daň z toho plati.  Můžete mi prosim poradit co delat v teto situaci ? Zda mam jit na finanční úřad a zpětne zdanit? A kolik by to bylo?  Dekuju moc za informaci 

Spolupracující osoba

Dobrý den. Mohu jako spolupracující osoba u své manželky uplatnit paušální výdaje 3000(2000)a s tím související výdaje (80%)na auto v majetku firmy manželky? Děkuji

Sleva na studenta

Dobrý den, podávám daňové přiznání a zasekla jsem se na době studia, byla jsem studentem do 13.9. Udávám tedy do přiznání 8 nebo 9 měsíců? Děkuji za odpověď.