FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat a žádát Vás o radu: osoba OSVČ, fizická osoba, plátce DPH chce vyvážet zboží koupene v ČR od plátce DPH do země EU. Dodal by to zboží osobně s její autem.Co to všechno obnáší vývoz zboží do Eu. Děkuji za odpověd' a přeji pěkný den. I.Součková
Dobrý den, v letošním roce jsem začala podnikat jako právnická osoba. Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem si mohu platit zálohu na daň z příjmu právnických osob? V jaké výši? Děkuji, Palatková
Naše firma vlastní několik budov.Na budovách jsou prováděny opravy např. sádrokartonů, výměna stávající podlahy za novou, výměna elektroinstalace apod. Částky za tyto opravy na jedné budově v jednom roce samozřejmě převyšují 40 000Kč.Bude to technické zhodnocení budovy nebo náklady (opravy a udržování) Děkuji za odpověď.
Měl bych ještě stále v této souvislosti poslední dotaz, a to ohledně praktického vyplnění takovéhoto dodatečného DP. Oddíly č. 2,3,4,5 a 7 (výpočtová část formuláře) tedy budou vyplněny stejným způsobem jako při sestavování řádného DP samozřejmě s tím rozdílem, že budou použity částky z nově vystaveného „Potvrzení“. Můj poslední dotaz ovšem směřuje na vyplnění 6. oddílu, zejména pak řádku č. 78 – Poslední známá daň. Nevím, zda je tím míněna částka z řádného přiznání na ř. č. 74 (ve výši 585,- Kč), či konečný přeplatek na ř. č. 91 (ve výši 4.215,- Kč). Na ř. č. 79 – Zjištěná daň snad správné chápu užití částky v podobě nově spočtené daně plynoucí z dodatečného přiznání. Ovšem tento oddíl mi vlastně vůbec neovlivní výši přeplatku, neboť proti nově odvedeným zálohám na daň ve výši 10.557,- Kč (namísto původních 4.800,- Kč) započtu novou daňovou povinnost ve výši 390,- Kč, tj. bez vlivu dodatečné korekce. A zároveň přeci dojde i k duplicitní úhradě.Skutečně nevím, zda se mé úvahy ubírají správným směrem. P.S.: Přikládá se „Průvodní dopis“ k DP a může mít podobu tzv. volného slohu, či je určitým způsobem strukturován a volně stažitelný. Velice děkuji za Vaši již poslední dopověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně průchodnosti podání dodatečného DP k DPFO . V červnu tohoto roku jsem za svoji osobu opožděně podal řádné DP z důvodu vzniku vrátitelného přeplatku pouze za základě přiloženého "Potvrzení o zdanitelných příjmech" ve výši 4.215,- Kč. Krátce poté proběhla u zaměstnavatele rekonstrukce mzdového účetnictví, na základě čehož mi bylo vystaveno nové - bezchybné „Potvrzení“, které původní – chybné nahrazuje a ze kterého nakonec plyne daňový přeplatek ve výši 10.167,- Kč. Můj dotaz tedy směřuje k tomu, zda je výše zmíněný (asi pro posouzení dosti nekonkrétní) důvod relevantní a zejména dostatečný pro uznání podání dodatečného DP k DPFO v souladu s příslušným ustanovením daňového řádu. Mockrát děkuji za fundovanou odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat na dotaz ohledně úlevy z daně na dítě. Já pracuji ne Slovensku, kde i odvádím daň ze své mzdy, manželka pracuje v ČR a zde taký odvádí daň ze své mzdy. Můžeme oba mít úlevu na dani na svoje děti, když odvádíme daně ve dvou zemích. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem efendi.
Dobrý den, firma se rozhodla používat firemní platební kartu pro soukromé nákupy zaměstnanců přes internet (případně cizím osobám). Měla by to být forma "benefitu" pro zaměstnance, kteří touto možností nedisponují, bude využívána zejména pro nákup zboží či služeb ze zahraničních portálů. Zaměstnanci poté zaplatí na účet firmy (do pokladny) částku, která byla transakcí stržena z bankovního účtu. Zajímá mě zejména pohled z hlediska DPH (jde o nákup zboží, nebo jen o finanční službu - je osvobozena od DPH?) a daně z příjmů (musíme za tuto službu brát úplatu, nebo dodaňovat - jakým způsobem ?)Předem díky za info.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně danění příjmů z pronájmu. Já, sestra a matka jsme spoluvlastníky nemovitosti, já a sestra jsme výděleně činné, matka je důchodce. Příjmy z pronájmu se dělí dle podílů, ale lze nějak ošetřit, aby celý příjem danila pouze matka (jako nějakou dohodou apod.)? Matce by vycházela daň 0. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, jaká sazba DPH se použije u zhotovení projektové dokumentace na rodinný dům - stavba určená pro bydlení /např.posouzení statiky/. Děkuji za odpověď. M.Pánková
Dobrý den, po dlouhém internetovém vyhledávání jsem se rozhodla obrátit na váš server s dotazem týkajícím se zaúčtování plateb přes paypal. Velmi prosím o konkrétní a podrobnou odpověď. Tedy: Jsem právnická osoba - s. r. o., plátce DPH a prodávám zboží do zahraničí, např. do VB v ceně 200 GBP, na účet paypalu se mi připíše dne 15.8.2011 částka 200 GBP. A dne 16.8.2011 částka 100 GBP. Paypal vedu jako další bankovní účet v účetnictví. 15.8.2011 tedy zaúčtuji příjem peněz a prepočtu denním kurzem ČNB, který byl 27,731, tzn. 5 546,2 Kč. 16.8. to samé, tj. 2775,7 Kč. Dne 17.8.2011 ale z paypalu provedu platbu ve výši 250 GBP, tzn. kurzem 27,839, tj. 6959,75 Kč. Vzniká mi tam nějaký kurzový rozdíl, když "pořizovací cena peněz" byla 27,731 a 27,757 a prodávám v kurzu 27,839? Nebo jakým způsobem se toto účtuje? Další otázkou je, jak se účtuje v účetnictví, když na účtu paypalu převedu peníze do CZK kurzem, který používá paypal, konkrétně tedy těch 300 GBP * 26,9091 = 8072,73 Kč. Mám nyní dvě možnosti: 1. peníze nepřevádět na účet u banky a zaúčtovat pouze do účetnictví, je-li tomu tak, tak v denním kurzu ČNB, zde poté vznikne nějaký kurzový rozdíl. Je to tak? 2. peníze převést na bankovní účet, kde si banka přepočte svým kurzem přijatou platbu v GBP. Jak toto promítnu do účetnictví, když zde mám 3 měnové kurzy: paypalu, komerční banky a ČNB. Velmi děkuji za odpověď a ujasnění této problematiky S pozdravem Aneta Novotná
Dobrý den,mateřská společnost nám prodala majetek (stroj) za fakturovanou cenu 15000 EUR.Ocenění tohoto majetku znalcem však činí 16000 EUR. Musíme tento rozdíl (1000 EUR) nějakým způsobem proúčtovat, nebo na něj nemusíe žádným způsobem reagovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, syn dostal od Úřadu práce příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti.Nyní zahajuje činnost jako OSVČ. Jak má tento příspěvek správně zaevidovat do daňové evidence z hlediska daně z příjmů? Zahrne se do příjmů? Syn bude uplatňovat výdaje procentním paušálem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poradit, neboť již nevím jak dál. Jsem spolupracující osoba OSVČ u manžela v obchodě. Vzhledem k tomu, že naše firma neměla v minulém roce zisk, zjistila jsem si, že bych neměla nárok na mateřskou dovolenou, ale pouze na rodičovský příspěvek. Ještě sice toto téma není aktuální, ale informovala jsem se již dopředu, jak by to vypadalo v případě potřeby. Do obchodu místo mě, bohužel zaměstnat nikoho nemůžeme, neboť tak velké tržby nemáme. V obchodě jsem sama, na manžela je napsaný. Prosím můžete mi poradit, zda se mám nechat raději zaměstnat a najít si tak novou práci a obchod zrušit, nebo zda by vše vyřešilo, pokud bych si sehnala nějaký částečný úvazek , abych na tom nebyla tak bita? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěl jsem se vás zeptat o radu.Mám známou,která podnikala.Učetní ji nevedla dobře účetnictví.Při kontrole ji bylo doměřěno účetnictví za 2 roky zpětně-v roce 2004.O všechno přišla a zbyl ji dluh 400.000+penále 2500.000 kč.Měla uzavřenou asi špatně smlouvu z účetní,protože za všechno je zodpovědný podnikatel,i když si platí drahou účetní.Všechno prodala,aby ten dluh snížila na 400 tisíc.Exekuce proti ni nebyla započata,protože už ji neměli co vzít.Promlčecí doba je 20 let,takže za 13 let by ji měli všechno smazat,pokud nebude proti ni započatá exekuce.Je bez práce a trval.bydliště.Na FU ji řekli,že pokud bude pracovat,tak ji ponechají pouze životní minimum 3200 kč.Zajímalo by mně nějaké alternativní řešení,možnosti,jaké má tato osoba? Pokud si přivydělá někde 3200 nebo 10000 kč,tak na tom bude pořád stejně,protože ji nechají pouze těch 3200 kč.Ale za to se nedá žít.Je třeba taková možnost?? Může si třeba pronajmout byt za 4000 kč,zároven by smlouva byla sepsána,tak aby exekutoři na zařízení a vybavení majitelé bytu nemohli,plus k tomu životní minimum a zároven by proti ni nebyla započata exekuce?? Uvažovali jsme i o sepsání odvolání o odpuštění penále,je taková možnost??Jak se postupuje?? Zajímali by mě všechny možné varianty??Tady je názorný příklad,jak se člověk dostane až na samé dno cizí vinou.Je to strašně dobrý člověk a chtěl bych jí pomoct.Předem moc děkuji. S pozdravem David Holuša
Dobrý den, jsem OSVČ, nejsem plátce DPH a vedu pouze daňovou evidenci. Jedna moje známá je ve starobním důchodu. Je členkou bytového družstva, má svůj byt v osobním vlastnictví a z členství v družstvu neplynou žádná omezení vzhledem k možnostem pronájmu bytů jednotlivých členů. Rád bych si od ní v jejím bytě pronajal jednu místnost jako kancelář. Proto se chci zeptat na následující. 1) Jakým způsobem bychom měli postupovat, aby jsem si nájem(případně pronájem), který jí budu platit, mohl uplatnit v účetnictví jako daňově uznatelný náklad? 2) Z příspěvku http://poradna.finance.cz/penze/53485-prijem-z-pronajmu-pri-duchodu/,na který jste odpovídali v minulosti, jsem pochopil, že pokud její roční důchod činí 168000Kč a roční nájemné bude cca 95000Kč a žádné další příjmy mít nebude, tak to znamená, že nepřijde o žádnou část důchodu. Že také nebude muset platit žádné sociální a zdravotní pojištění. A vůči finančnímu úřadu bude její povinností podat daňové příznání, na kterém uvede ten nájem. Ale při využití paušálu 30% a odpočtu na poplatníka to bude znamenat, že nebude platit žádnou daň z příjmu. Pochopil jsem to správně, nebo je to jinak?
Dobrý den, mám investiční živestiční pojištění na nějž si každý rok uplatňuji daňový odpočet. Pojišťovna dává možnost částečného odkupu z naspořené částky, přičemž smlouva běží nezměněná dále. Je nutné tuto částku také dodaňovat? Děkuji za Vaší odpověď.
Dobrý den, máme ve firmě pronajatý automobil od FO na základě nájemní smlovy (6000kč/rok), pokud tento pronajatý automobil využije náš zaměstnanec, má nárok na proplacení spotřebovaných pohonných hmot, mohu si já jako zaměstnavatel odečíst DPH z těchto pohonných hmot? kdo si účtuje nárok na proplacení cestovních náhrad za ujeté KM, mohu já jako zaměstnavatel? děkuji za odpověď
Dobrý den,jsme dvě fyzické osoby s živnostenským listem na obchodní činnost,podnikáme jako spolupracující osoby ve sdružení 50/50.Není to s.r.o..Jaké jsou důsledky,pokud jeden z nás chce činnost ukončit a ze sdružení vystoupit.Tím pádem sdružení zanikne a vznikne nová firma(kde je majitelem jen jedna fyzická osoba, která v činnosti pokračuje).Je tedy postup stejný jako u zániku firmy jako takové,včetně zdanění zásob 20% a samozřejmě zaplacení daně z příjmu u odstupující osoby? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Já vlastním bytový s 13 jednotky,z toho 10 jsou bytový a my bydlíme ve 2 byty,ostatné 8 byty a 3 nebýt.prostory jsem pronajal .V daňové přiznání roce 2010 jsem uplatňoval odečet úroků ve vysí 300.000 kč ale FU v Kledně mi souhlasí s částka 86372 kč(2/13 z celkové úroky 561326) Podle § 15 o dáních z přímů to zorumím,ale mi nejasné,zbytek úroky 561.326- 86.372 =474.954 kč mužů uplatnil jako výdaj podle § 9 zákona? Prosím o vaše řady. Děkují.Thanh Hai Nguyen Vašatova 254,Kladno.
Dobry den, prosim o radu jak správně použít kurzy u přijatého dobropisu, používáme denní kurzy čnb. Pro přiznání DPH použiji kurz jakým bylo přepočteno DPH puvodního dokladu, ke kterému se dobropis vztahuje. Ale ted nevím jaký kurz použít do účetnictví, snížení např. 504. Kurz kdy o dobropisu účtuji ? nebo také kurz povodní faktury ? dekuji za radu