FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňové náklady

Dobrý den, provozuje cestovní agenturu jako fyzická osoba. Mám zaměstnance. Je možné těmto zaměstnancům uhradit zájezd - služební cesta - poznávání pořádající kanceláře a služeb této kanceláře? Je toto daňově uznatelný výdaj? Děkuji.

úmrtí podnikatele

Dobrý den,po úmrtí OSVČ,plátce DPH, bude ke dni úmrtí zrušena registrace k DPH.Je ustanoven správce dědictví,který bude v podnikání pokračovat do ukončení dědického řízení,neplátce DPH.V evidenci OSVČ jsou zásoby, ze kterých by se mělo vrátit DPH.Prosím,máme vykázat vrácení DPH jako při změně režimu v daň.přiznání za 3Q? A musíme vzniklý doplatek uhradit i přesto, že není ukončené dědické řízení?Děkuji

Zrušení živnosti a napravení stavu

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Přítel má živnostenské opravávnění a už dva roky neplatí sociální ani zdravotní pojištění, nepodal dańové přiznání a živnost neprovozuje. Nyní by situaci chtěl řešit, živnost zrušit, přihlásit se na pracovní uřad a dluhy splatit - postupně. Jak máme tedka postupovat? Jít na živnostenský uřad a dát žádost o zrušení živnosti? A kam dále? Jde se dohodnout se zdravotní pojištovnou a správou soc. zabezpečení na splátkovém kalendáři a případně o prominutí penále? Předem děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o radu k DPH. Pro zahraniční firmu z Německa jsem provedl opravu solární elektrárny. Zaslal jsem fakturu (uvedl jsem základ daně a DPH 20 %) do německé firmy, která mi odmítá fakturu zaplatit s DPH. Mám zato, že pokud jsem zdanitelné plnění provedl na území ČR, je mojí povinností vyúčtovat i DPH. Mám pravdu? Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, manžel vydražil chatu a proto, že do dražby byl přihlášen pouze on (nevěděli jsme, že se můžeme přihlásit společně) bude v katastru zapsán jako majitel. Platba byla provedena ze společných peněz. Chtěli bychom na Katastrální úřad podat žádost o převedení do SJM. Bude se v tomto případě platit nějaká daň? Děkuji.

sleva na děti

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda syn může uplatňovat daňové zvýhodnění na děti své manželky,pokud není jejich otcem. Žijí ve společné domácnosti.

zálohy na pojistné

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli první rok podnikaní- OSVČ je nutné si platit sociální pojištění. Bylo mi řečeno, že první rok podnikání není nutné platit toto pojištění. Pracuji teprve první měsíc na OSVČ a přihlášená na soc. správě k platbám jsem. Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, ráda by jsem se přesně dověděla, jakou daň je potřeba uhradit v tomto mém případě: Darovací smlouvou jsem převedla na svého syna můj podíl na nemovitosti(pole-orná půda).On vlastnil 2/12 , já 1/12(převáděná část),zbytek další vlastník. Je potřeba uhradit daň z převodu nemovitosti, a nebo i některou jinou? Děkuji za odpověď. Marie Suchá

prodej zděděné nemovitosti a daně

Dobrý den.Letos jsme zdědili se sestrou domek po rodičích.Přesněji-teprve probíhá dědické řízení.Domek budem potom prodávat.Chtěl bych se zeptat,jaké daně budem platit-/dědickou,daň z prodeje nemovitosti../?Z čeho se vyměřují a jak jsou velké?Děkuji za odpověď,přeji hezký den

daňová povinnost

Dobrý den, manželka nabyla v březnu 2009 prostřednictvím darovací smlouvy ideální polovinu nemovitosti (darování proběhlo mezi sestrami - stejná příbuzenská linie). Letos v září 2011 došlo k prodeji celé této nemovitosti. Bude muset manželka ze své poloviny muset platit daň z příjmů FO? Děkuji velice za Váš názor a zdraví M. Vavřín

registrační povinnost

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, kdy mám "povinnost" začít podnikat. Nyní pobírám rodičovský příspěvek (před nástupem na mateřskou jsem pracovala) a prodávám kosmetiku jako dealer. Společnost pro nás vypisuje různé finanční benefity. Jakou minimální výši příjmu musím přiznat k dani z příjmu? Kdy se mám registrovat na živnostenském úřadě,OSSZ a zdr. pojišťovně, pokud by se jednalo o vedlejší činnost? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Nováková

osvobození o pojistného

Dobrý den, ve vašem článku http://www.finance.cz/dane-a-mzda/informace/socialni-pojisteni-osvc/sazby/ je psáno, že pro miminální vyměřovací základ sociálního pojistného OSVČ se nepočítají měsíce, kdy celodenně, osobně a řádně pečuji alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Na správě sociálního zabezpečení mi ale tvrdí, že o takovém osvobození nic nevědí a že musím platit. Mám 2 děti ve věku 5 a 8 let, mladší navštěvuje školku jen dopoledne a starší nechodí do družiny. Můžete mi prosím poradit, jak to tedy je ? A v jakém zákoně a paragrafu najdu tuto informaci, abych to mohla na sociální správě doložit ? Děkuji mnohokrát. Jana Karlovská

prodej rozestavěné nemovitosti

Občan koupil pozemek, vyřídil stavební povolení na stavbu dvougeneračního RD. Vzal si úvěr, na základě kterého banka u KU zapsala na pozemek se stavbou zástavu. Poněvadž si tento občan založil firmu s.r.o. se stavební a realitní činností pokračovala ve stavbě tato firma. Jelikož na dokončení schází finance, chce část stavby prodat jinému občanovi. Jak prodej provést, aby byl účetně a daňově správně (pokud možno i výhodně). Shrnutí: Pozemek se stavebním povolením a bankovní zástavou je psán v katastru na občana. Náklady na stavbu eviduje firma s.r.o. v investičním majetku. Moc děkuji za odpověď Milka

propočet daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění příjmů OSVČ. Přemýšlím o založení živnostenského listu a chtěla bych jen tak orientačně vědět, kolik bych tak zhruba platila na dani, kdybych měla volnou živnost (žádné nebo jen malé náklady - tak by asi bylo výhodnější paušální zdanění=60%) při výdělku zhruba 35000/měsíc? Děkuji

příspěvek zaměstnavatele

DOBRY DEN, U PENZIJNEHO PRIPOJISTENI PRISPIVA MI ZAMESTNAVATEL. PODLEHA TA CASTKA SDANENI. DEKUJI ZA ODPOVED

ostatní příjem

Chtěla bych se zeptat, zda jako fyzická osoba, zaměstnaná, bez podnikání (nemám žádný živ.l.) mohu nabídnout reklamu (např. realitce) do svého bytu v osob. vlast.-konkrétně vyvěšení reklamy do mého okna a jak se toto daní (dle jakého par.,zák.) a jaká smlouva je nejvýhodnější pro mne jako fyz.os. Děkuji Miluše

podání DPPO

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně podání daňového přiznání: Musí daňové přiznání podávat i Základní organizace Českého svazu včelařů, popř. Myslivecké sdružení, které nemá jiné příjmy než dotace a členské příspěvky? Děkuji za odpověď

daň u vzorků

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s DPH u vzorků. Jedná se konkrétně o cukrářskou výrobnu. V cukrárně vyrobí pro potencionálního zákazníka cca 10 vzorků, aby si mohl daný výrobek ochutnat. Jak je to s účtováním DPH u těchto vyrobených vzorků. Lze u vzorků potavinářského charakteru určeného ke konzumaci provést odpočet DPH, resp. vzorky prodat bez DPH ??? Děkuji

Veřejná obchodní společnost, DPH a další daně

Dobrý den, před založením veřejné obchodní společnosti se chci zeptat jak je to s DPH. Četl jsem, že po vzniku firmy v.o.s. se platí hned daně, ale také jsem se doslechl, že daně se platí po dosažením obratu 1 000 000 Kč za rok. Kde je tedy pravda? Děkuji.

pojistné

Dobrý den, jsem zaměstnancem firmy na HPP a zároveň dálkově studuji na střední škole každý čtvrtek v týdnu. Tyto dny si musím nekompromisně nadělávat. Nyní došlo k situaci kdy si tento den nemohu nadělat. Proto se chci zeptat zda jsem povinnen zaplatit zdravotní a sociální daň z tohoto jednoho dne. A případně jak se vypočítává abych tyto částky mohl odvést(zaplatit) ve správné výši na jednotlivých úřadech. Velmi děkuji za odpověď.