FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, obdržela jsem Vaši odpoveď na svoji otázku. Mohu mít ještě otázku k Vaší odpovědi viz níže? K službě připočtu DPH i když je to podnikatel????Měla jsem za to, že se takto postupuje jen pokud je to nepodnikatel(osoba nepovinná k dani). Děkuji Jalovecká Dotaz: Dobrý den, český podnikatel plátce dph poskytne právní službu do Německa německému podnikateli neplátci DPH. Jak s DPH. Musí se německý podnikatel registrovat k dph v Německu nebo musím já v Německu. Nebo ještě jinak?? Díky za odpověď Jalovecká Odpověď: Služba byla poskytnuta plátcem registrovaným v ČR neplátci. Potom budete účtovat včetně české DPH, kterou zde odvedete a tím je vše vyřešeno. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

podnikání

Dobrý den, jsem student VŠ je mi 26let tudíš jsem samoplátce zdravotního pojištění. Nyní mám příležitostný přívýdělek ve formě odebírání reklam přez internet a chtěl bych se zeptat jak je to s jeho zdaněním? Někde jsem se dočetl pokud je tento výdělek do 20000Kč ročně nemusím ho nikde hlásit je to pravda? Dále bych se chtěl zeptat jak mám postupovat v případě, že z této činosti přesáhnu roční výdělek nad 20000Kč. Jak mám tyto peníze zdanit a jak je to se sociálním a zdravotním? A dále co je směrodatné jako výdělek? Nějaký výpis z účtu podle vyplacených položek, nebo na zálkadě jakých částek peníze zdaním?

odpočet u leasingu

Dobrý den, společnost s ručením omezeným si pořídila osobní automobil na finanční leasing. Společnost není prvním uživatelem leasingu, ale převzala osobní automobil na základě smlouvy o postoupení práv a převzetí závazků k 1.1.2011. Leasingová smlouva na původního uživatele byla uzavřena 15.1.2009 (nemožnost uplatnění DPH). Je možné si uplatňovat u tohoto leasingu DPH? Předem děkuji za odpověď Jana Ševelová

daňová povinnost

Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH. V současnosti jsem převedl právo k užívání družstevního bytu na jinou osobu a příjem z něj bude použit na splacení hypotéky na stavbu domu. Jaké z toho vyplývají povinnosti k finančnímu úřadu? Musím tento příjem zahrnout do svého řádného daňového přiznání a zdanit jej? Pokud ano, nezvýší se mi o něj obrat a nebude to mít vliv na hranici 1 mil. Kč pro povinnou registraci k DPH? Nebo toto vůbec není třeba s FÚ řešit? Děkuji za odpověď. Miloslav

výplata provizí

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu jak postupovat v případě vyplácení provizí. Jedná se o provize, které chceme vyplácet my (s.r.o), běžným zaměstnancům našich partnerů. V dané situaci nelze využít dohodu o provedené práci a zaměstnanci nemají ŽL. Za odpověd Vám děkuji, Kelar

danění více příjmů

Dobrý den, Burzovní spekulant (spekuluje pouze a jenom se svými penězi - nemá klienty) obchoduje na burzách v USA a Německu přes amerického brokera. Zisky a ztráty jsou v EUR a USD. Jaký se bere kurz při výpočtu základu daně? Jakým způsobem se počítá základ daně u zaměstnance či OSVČ v tomto případě? Předpokládám správně, že zisk/ztráta = ziskové obchody - ztrátové obchody - poplatky a úroky brokerovi a burzám? Pokud je můj předpoklad správný, tak zmíněný výpočet se provede k 31.12.? Kdyby se spekulant rozhodl, že jeho hlavní samostatně výdělečná činnost bude spekulování, bude potřebovat živnostenský list? V případě že ne, je pro spekulanta výhodnější mít živnostenský list - volná živnost nebo nikoliv? Co byste spekulantovi doporučil? Jakým způsobem se řeší obchody otevřené v roce x a uzavřené v roce y? Předem Vám děkuji za reakci. S pozdravem, lh

služba do EU

Dobrý den, český podnikatel plátce dph poskytne právní službu do Německa německému podnikateli neplátci DPH. Jak s DPH. Musí se německý podnikatel registrovat k dph v Německu nebo musím já v Německu. Nebo ještě jinak?? Díky za odpověď Jalovecká

převod práv k družstvu

Dobrý den, moje matka vlastní družtevní byt cca 6 let a chce jej nechat přepsat na mne (syna). Chtěl bych se optat, jaká bude precentuální výše daně z prodejní ceny (převodu členských práv a poviností)? Děkuji E. Burian

sleva na studenta

Dobry den. Nastoupil jsem od zari do prace a dal studuji kombinovane vysokou skolu. na konci zari mi bude 26let. zajima me, zda mam narok na studenskou slevu dane z prijmu, pripadne, jestli ma moje studium dalsi vyhody. snazil jsem si projit diskuze na ruznych webech, ale informace na toto tema se velmi ruzni.nekde pisou, ze sleva je pri kombinovanem studiu, jinde zase ze ne. jinde se spekuluje o veku(jeslti je sleva mozna i pri veku 26let). nekde jsem se docetl, ze je dokonce mozne, aby si na me rodice(bydlime ve spolecne domacnosti) mohou uplatnit slevu na dite. a este ze bych mel mit nejake zvyhodneni co se tyce zdravotniho a socialniho pojisteni. zajima me co je na techto nazorech pravdy? proste jestli mi muzete shrnout vsechny vyhody toho, ze dalkove studuji a pracuji na HPP. v praci mi rekli, ze na slevu nemam narok, ale nejak se mi to nezda. dekuji za odpoved. david capek

účtování diet

Dobrý den, prosím o radu, kam zaúčtovat diety zaměstnanců vyslaných do Německa a následně vyplacení nutných poplatků na dovolenou, které se zasílají na fin.úřad do Německa- dle zákona v Německu, na jaké účty a jestli musí být zahrnuto ve mzdě kažného zaměstnance. Děkuji

zdanitelné plnění

Dodavatel - plátce DPH dodal autodílně OSVČ, plátce DPH náhradní díl do auta. Autodílna ho namontovala zákazníkovi, který tento náhrad. díl po čase reklamoval. Autodílna po dohodě s dodavatelem autodílu tento díl opravila s tím, že práci+materiál mu vyfakturuje. Dodavatel autodílu trvá na tom, že chce vystavit fakturu bez dph s odůvodněním, že je to náhrada škody z důvodu, že to není zdan. plnění, že je to likvidace škody. Prosím o radu, zda to je opravdu náhrada škody. Děkuji.

osvobození od daně

Dobry den! Ma babicka, 2. zena naseho dedy a nevlastni rodic me maminky, zdedila po jeho smrti polovinu baraku a ta druha byla odkazana me mamince. Obe se dohodly na prevedeni, druhe pulky, na mou maminku. Jak je to s danemi za darovani a prevod nemovitosti, kdyz jde o nevlastniho clena rodiny, byt rodice? Je zde take v obou pripade zprosteno poplatku? A musela by si kvuli tomu ma maminka zmenit trvale bydliste, popr. co by se stalo pokud by se sveho soucasneho trvaleho bydliste vzdat nechtela. Ovsem pokud se tohoto pripadu budou tykat nejake dane, je nutne udelat novy odhad nemovitosti, ci postaci ten stary. Dekuji, MP

účty v bance

Dobrý den, s.r.o. má jediného společníka, je zároveň i OSVČ se stejným předmětem podnikání, může mít jeden společný bankovní účet nebo by to mohl být problém?

povinnost dvou účtů

Dobrý den, mám dotaz ohledně podnikání OSVČ, je nezbytné mít založen v bance tzv. podnikatelský účet, když mám již založen normální spořící účet v bance? Na FÚ při mém zaregistrování chtěli smlouvu o založení účtu. Děkuji za odpověď Jana B.

převod nemovitosti

Dobrý den, chci Vám moc poděkovat za odpověď na můj dotaz a sdělit, jak jsem pořídila u daňového poradce. Tato záležitost má totiž ještě jednu vsuvku, kterou jsem Vám nenapsala, protože jsem se domnívala, že není potřeba, že je uzavřená. Kromě toho, že občan koupil pozemek, vyřídil stavební povolení na stavbu RD, vzal si úvěr, na základě kterého banka u KU zapsala na pozemek se stavbou zástavu, "začal stavět jako OSVČ (uvažoval od začátku o prodeji RD). Uplatňoval si odpočet DPH 20% u faktur na materiál, někteří dodavatelé, většinou u stavebních prací, byli neplátci, tam nelze". Po založení firmy s.r.o. převedl všechny náklady (materiál + stav. práce) na s.r.o. z OSVČ, odvedl 10% DPH (dle §48a DPH) a přiznal do DAPDP přiměřený zisk. Nyní potřebuje část nedokončené stavby prodat. Daňový poradce tvrdí, že jde o spřízněnou osobu u OSVČ i s.r.o. a jelikož zahájila stavbu OSVČ musí se opět vrátit náklady na OSVČ, tato prodej uskuteční fakturou, přizná zisk a zdaní dle §7 ZDP. Ani teď mi není stále jasné, jak se provede přepis na nového majitele na KÚ. Pořádně jsme se do toho zamotali, aniž jsme si to uvědomovali. Pokud se chcete nad tím zamyslet, budu ráda, jinak to můžete brát jen jako informaci, jak jsem pořídila. Přeji hodně úspěchů a příjemný týden Milka

sleva na dítě

Dobrý den,mám k Vám prosbu. Chtěla bych se zeptat,zda jsem povinna uhradit zpětně slevu na dani,pokud jsem nedodala potvrzení o studiu mého syna,které bylo ukončené ke dni 30.6.2010 a pobírala jsem až do dnešního dne tuto úlevu na dani.Naše účetní mi dnes oznámila,že jsem se neoprávněně obohatila a musím částku vrátit finančnímu úřadu. já jsem to až do dnešního dne netušila,že to stále pobírám.myslím si,že je to i chyba naší účetní,která mi dělá celoroční zdanění a vlastně aniž bych jí potvrzení o studiu předložila.Myslela jsem si,že když toto potvrzení nepředložím, že mi to zdanění již nebude provádět.Poraďte mi prosím,jak mám dále pokračovat.Děkuji mockrát.

povinnost mít ŽL

Dobrý den, strýc je fyzická osoba, zaměstnanec. Shání vhodné auto a při nákupu se mu 2x povedlo během roku automobil koupit a následně prodat za vyšší cenu. Tudíš je zde zisk a dle §10 musí být zdaněn sazbou 15%. Je to tak? (musí se tedy započíst do danového přiznání na konci roku) Je nějak omezena výše zisku z prodeje fyzické osoby, pokud není OVČ? Kdy si musí zařídit živnost? Kde je ta hranice? děkuji.

prodej bytu a daně

Dobrý den, prodáváne s manřelem družstevní byt, část peněz chceme použít na koupi dalšího bytu a část na splacení dluhů kvůli hypotéce.Poradíte nám, prosím, jaké daně budeme platit při prodeji- převodu? Děkuji. Barbora a Petr Hrbolkovi

daň u záloh

Dobrý den, zaplatili jsme zálohovou fakturu našemu dodavateli- fyzické osobě, která prý vede jednoduché účetnictví a je plátce DPH. Odmítá nám vystavit doklad k přijaté záloze na DPH, abychom si mohli odpočítat na vstupu, když jsme mu zaplatili? Má pravdu? Děkujeme a jsme s pozdravem

pojistné

Dobrý den, jsem živnostník a chci si založit S. R. O. Chtěla bych se zeptat, jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním, když budu souběžně živnostník a spolumajitel S. R. O. Je pro mě výhodnější mít obě podnikání nebo zrušit živnost? Moc děkuji za odpověď