FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, budu účtovat restauraci, s.r.o., plátce DPH. Chtěla jsem se zeptat jak se účtuje o stravenkách, které získají za jídlo od zákazníků. Domnívám se, že je nejprve zaúčtuji do tržeb z 20% DPH, poté se dají k proplacení a na základě faktury zaúčtuji stravenky do nákladů,s 20%?. Nevím zda se účtuje na účtu cenin a jak? Účtuje se v tomto případě o daňové a nedaňové části jak tomu je u zaměstnanců? Děkuji za radu.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak by se mohl účetně řešit problém týkající se odprodeje pohledávek. Naše firma odprodala pohledávky, které jsme už sami nemohli nijak z našich dlužníků vymoci. Odkupující firma si samozřejmě nechává provizi. Náš dlužník zaplatí na účet odkup. firmy, která nám na náš účet přepošle částku poníženou o jejich provizi. Např. dlužná částka faktur je 20tis Kč, kterou dlužník zaplatí odup. firmě, na náš účet bude připsána částka 16 tis. Na 4 tis.(provizi) nám je vystavena faktura od odkup. firmy. Odepíšu z dlužné čásky 16 tis oproti bank. účtu a 4 tis opět z dlužné částky (abych vynulovala dluh) oproti daň / nedaň nákladu? Děkuji za odpověď. Kamila, Přerov
V současné době prodáváme osobní automobil, který jsme v roce 2007 koupili od neplátce DPH. Jsme plátci DPH. Bude tento prodej osvobozen od DPH nebo je nutno prodej zdanit DPH? Nejsme si jisti, zda formulace v předpisech a informaci MF ČR "nemá nárok na odpočet DPH" na vstupu při nákupu automobilu se vztahuje i na nákup automobilu od neplátce DPH, kdy vlastně DPH nepřichází vůbec v úvahu. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den. Pobirám důchod 15000kč měsičně.Budu pobirat 5000kč měsičně za pronajem reklamy na mém pozemku.Moje otázka budu z toho muset platit daň?
Dobrý den, když jsem uzavřela pojištění podnikatelských rizik, mohu si náklady tedy pojistné odečíst z daní? Stačí mi k tomu kopie pojistné smlouvy a výpis z účtu, kde jsem zasílala platbu? Děkuji Zinnerová
Dobrý den, stěhujeme kanceláře naší společnosti do nových prostor, které je nutné upravit podle našich potřeb. S pronajímatelem máme uzavřenou nájemní smlouvu, která obsahuje ustanovení, že náklady na úpravy do 1 100 tis. uhradí pronajímatel, nad tuto výši pak naše společnost. Jedná se o stavební práce (příčky, podlahy, klimatizaci), rozvody datových sítí, služby architekta a stavební dozor. Vše objednával a hradil na základě dodavatelských faktur pronajímatel a nyní nám účtuje náklady, které přesahují částku dohodnutou ve smlouvě - dalších 150 tis.Kč +DPH. Domnívám se, že se jedná o technické zhodnocení nemovitosti a pravděpodobně ho bude odepisovat pronajímatel. Jak tuto částku dostaneme do daňově uznatelných výdajů v naší firmě a je možné uplatnit odpočet DPH? Předem děkuji.
Dobrý den, vedeme v účetnictví pohledávku z r. 2009. Nad 200000,- Bylo zahájeno soudní řízení a zaplacen soudní poplatek 4.7.2011. Rádi bychom si vytvořili opravnou položku k této pohledávce. Je po splatnosti 24 měsíců-můžeme tedy 66%? a jaké by bylo účtování? Děkujeme a jsme s pozdravem
Dobrý den, od 2.3.2011 vlastním ŽL, obchoduji jen drobně na Aukro.cz s vlastními rostlinami,chtěl jsem se proto zeptat, když můj výdělek nepřesáhne částku 20 000 Kč/rok je nutné podávat daňové přiznání na konci roku? Velice děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak vyřešit systém na internetu. Založen na tom, že si uživatel vkládá na nějaký portál finanční prostředky a dostává za ně nějaké prostředky (řekněme žetony) pro využívání na daném serveru. Za tyto žetony může uživatel vyhrát nějakou formou další žetony. Jak pak řešit zpětný odprodej žetonů uživateli + jak co danit příjem / prodej? Uvedu příklad uživatel si vloží 100,- a nakoupí 20 žetonů. Poté se jeho konto rozroste na 100 žetonů a uživatel tyto žetony chce vybrat v hotovosti (tzn 500,-). Jestli mohu v podstatě mohu žeton směnit za shodnou cenu jako ho poté směnit zpět. Jak vyřešit takovouto situaci z pohledu daní, děkuji
V případě prodeje RD získané peníze použiji na koupi nového bydlení. Budu z těchto peněz platit daň z příjmu a jaké jsou vyjímky resp. pravidla do kdy musím tyto peníze použít na nové bydlení?
Dobrý den moje otázka zní: V rámci restitucí jsem získala zemědělské stroje, které jako soukromá osoba nevyužiji. Chtěla bych je prádat jsem první majitel. Budu platit daně z příjmu, nebo jsem osvobozena? Podle kterého § se postupuje. Děkuji Renata Sedláková
Dobrý den, jsem OSVČ a nyní nás čeka stěhování většího zařízení. Budu potřebovat najmout lidi. Byl jsem informován, že existuje forma jakési výpomoci. Jedná se totiž o jednorázovou akci, při které bude odpracováno cca 100 hod na jednoho človeka v průbehu 10 dní. Jaké jiné možnosti jsou. Děkuji
Dobrý den,prosím o radu jak celkově zaúčtovat došlé finanční prostředky - dotace. Děkuji
Dobrý den,Potřebovala bych poradit.Manžel podniká v restauraci a já jsem jako osoba spolupracují. Je plátcem DPH.Poslední dva roky jsou však skoro ztrátové,tak by nám moc pomohlo,kdyby plátcem DPH nebyl. Mohla bych si vyřídit taky živnostenský list a prodávat v restauraci své zboží? Nebo napsat na sebe tržby z výherních a tabákových automatů a tržby z kuchyně? Děkuji předem za jakoukoliv radu,oba dva máme 5 let do důchodu,takže v případě ukončení živnosti skončíme na pracovním úřadě.
Dobrý den, mám zaměstnance na dohodu a jelikož mi podepsal prohlášení, tak neodvádíme daň z příjmů. Na finančním úřadě zjistili, dle daňového přiznání, že mám evidované mzdy a chtějí dodat vyúčtování. Jaké vyúčtování na finanční úřad mám odevzdat?
DPH uplatněná na vstupu a osvobozený pronájem V roce 2010 a 2011 jsme jako plátci DPH prováděli opravy na nemovitosti, kterou jsme v roce 2011 po ukončení oprav pronajali neplátci DPH. U oprav jsme si na vstupu uplatňovali DPH. Je nutno vrátit za rok 2010 a 2011 DPH uplatněnou na vstupu u oprav, když pronájem je od DPH osvobozen? Děkuji předem za odpověď.
S manželem máme byt v OV a chtěli bychom ho darovat dceři. Zajímalo by mě,zda potřebujeme znalecký posudek a jestli bude platit dcera daň z příjmu a darovací daň je stále zdarma? Děkuji
Dobrý večer, prosím Vás o radu ohledně tohoto problému: Jsme Sdružení rodičů,formou občanské sdružení,a každý rok si necháváme tisknout kalendáře sestavené z výtvarných prací našich žáků,které potom využíváme k prezentaci naší školy nebo je prodáváme dále zájemcům s minimálním ziskem. Dnes mi byl doručem dotaz p. ředitelky,která poskytla tyto kalendáře darem pro účastníky přeshraniční spolupráce, zda máme oprávnění tisknout kalendáře, že nás nenašli registrované v Aresu. Připadá mi to dost nelogické, proč by každý, kdo prodá kalendáře, měl je i tisknout,a zároveň ještě i být registrován u ARESu,kde jsou registrovány čistě ekonomické subjekty. Mám pocit, že tady jde o to, že Sdružení rodičů prodalo tyto kalendáře škole, která to vykázala jako výdaj z dotace na přeshraniční spolupráci a ověřovali si naše oprávnění k tisku kalendářů, což mi tedy připadé nelogické, my jsme si jen jejich tisk zaplatili u firmy, která se touto činností řádně zabývá. Pokud mi můžete poradit, jak se zachovat, čím argumentovat, případně, zda jsme pochybili, sdělte mi prosím zprávu na e-mail: jardobesova@seznam.cz nebo jarmila.dobesova@tiscali.cz Mnohokrát předem děkuji. Zdravím J. Dobešová
Dobry den prajem.. Potrebujem radu ohladne danoveho bonusu na dieta..Som obcan SVK od 1.4.2010 do 1.6.2011 som pracoval v per.ageture kde mi nebol vyplateny dan.bonus ani odpocet na manzelku..podpisoval som sice pot.k dani ze mzdy ale nejak sa v daniach nevyznam a teda som netusil o naroku .. Momentalne pracujem ako kmen.zamestnanec a mzdova ucetni mi navrhla ze dan.bonus si mam vybavit sukromne ..prosim o radu kedy?ako?a od akej doby si mozem poziad.financny urad o vyplatenie..dakujem
Dobrý den, rodiče mi chtějí darovat třetinu domu a pozemku okolo tohoto domu. Spadám tak dle Zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí § 11 do skupiny č. I (příbuzní v řadě přímé a manželé). Dle § 19 tohoto zákona odst. 3 jsem tedy osvobozena od daně darovací a nepodávám tedy dle §21 odst. 5 daňové přiznání k dani darovací? Jestliže se přece jenom musím k darovací dani přihlásit (a nakonec mi bude vyměřena hodnotou 0 Kč), jakou hodnotu majetku napíšu do daňového přiznání? Samozřejmě se mi nechce platit odhadce na odhadnutí ceny nemovitosti, když vlastně nakonec žádnou daň platit nebudu. Děkuji za odpověď s pozdravem Radka Sobotková