FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

účtování o nákupu

Dobrý den, máme do účetnictví takovýto doklad za hotové: telefon Nokia bez DPH Kč 1079,17 sleva na HW v rámci IN bez DPH Kč 1079,17 popl.za využití služby bez DPH Kč 0,83 k úhradě Kč 1,- Jak správně bychom měli účtovat? Děkujeme

sleva na manželku

Chtěl bych se zeptat zda-li mohu v daňovém přiznání za rok 2011 uplatňovat slevu na manželku, která pobírala od 1.1.2011 do 5.7.2011 rodičovský příspěvek a taktéž činností DPČ si přivydělala částku zcela jistě nižší než 68.000,-Kč v daném období (1.1 až 5.7.2011). Následně po ukončení čtyř leté tzv. mateřské dovolené byla vedena jako osoba v domácnosti starající se o dítě do 7-mi let a poté nastoupila od 1.10.2011 na HPP a tímto vzhledem k výdělkům za 10,11/2011 její příjem přesáhne celkem za celý rok částku 68.000,-Kč (samozřejmě hrubý příjem). Předem děkuji za odpověď.

nájem vysavače

Dobrý den, koupila jsem si do firmy(s.r.o.) vysavač na splátky(10 splátek)za 74 000 Kč s DPH. Mám nájemní smlouvu se splátkovým kalendářem.Zaplatila jsem první splátku vyšší, ostatní jsou stejné. Jak mám první a i ostatní splátky zaúčtovat (podvojné účetnictví)? A budu ho odepisovat?Děkuji za odpověď

Registrace k DPH

Dobry den,chtela bych se zeptat pokud firma v CR neni platce DPH a chce obchododvat se zahranicim (staty EU) musi li se stat platcem DPH?Je-li rozdil mezi temito pripady: a) firma pusobici v CR poskytuje sluzby (zabyva se vyrobou) b)obchoduje, prodava zakoupene zbozi od platce DPH v CR a chce ho nasledne prodat v zahranici clenskym statum EU Predem dekuji za odpoved

Vedeni evidence

DOBRY DEN POTREBOVALA BYCH PORADIT JSEM NA RODICOVSKEM PRISPEVKU A PRIVYDELAVAM SI PRODEJEM NA AUKRU SECONDHANDU JEDNA SE O MALE CASTKY CHTELA SJEM SE ZEPTAT JAKYM ZPUSOBEM SI MAM VEST UCETNICTVI DELAM TO TEPRVE3 MESICE ZATIM S I PISU DO SESITU CENY ZA KTERE JSEM PRODALA VEC NA KONCI MESICE TY CASTKY SEPSANE POD SEBOU SECTU A NA DRUHOU STRANU SI NAPISU NAKLADY TY TTAKY SECTU A PAK ODECTU PRIJMY OD VYDAJIU A MAM VYSLEDEK STACI TO TAKTO?? DANOVE KNIHY JSOU MOC SLOZITE PRO TENTO PRODEJ NEVIM SI RADY PARAGONY SMAOZREJMNE MAM

Nárok na odpočet DPH

Odeslal jsem dotaz bez ukončení a hlavně poděkování! Považuji vaše služby za neocenitelné pro mnoho podnikatelů v zemi. Tedy předem velmi děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Rozumek

Nárok na odpočet DPH

Dobrý den, chtěl bych se pozeptat na placení (vrácení) DPH u: vizitek - mohu si zažádat o vrácení DPH? někde jsem zahlédl, že propagace není daňově uznatelná.. ne že bych závisel na těch 50 Kč, ale chci mít jasno pojištění automobilu - mohu si zažádat o vrácení DPH?

půjčka v DE

Dobrý den, jsem živnostník a měl bych dotaz ohledně zaúčtování podnikatelské půjčky a částek s tím souvisejících. Tento měsíc mi banka poskytla půjčku. Potřeboval bych vědět jak mám tuto částku účtovat a jestli si do nákladů můžu dát úroky i splátky. Děkuji Vám předem za odpověď. Haffner

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, před rokem jsem koupila od své matky byt 3+1 za 500 000kč, po roce bych chtěla byt prodat za 1 100 000kč a koupit rodinný dům cca za 1,4 mil kč. Prosim Vás jak se v tom to případě počítá daň z převodu nemovitosti a z koupě?Kolik budu asi platit? Když nabydu kč, ale zároveň je obratem ještě s doplatkem z hypotéky dám do koupě domu? děkuji moc za odpověď

odpočet daně a rekonstrukce

Dobrý den, l.Jsem OSVĆ vedu daňovou evidenci a zaplatila jsem zálohy elektřiny v září 2011, které byly splatné až v říjnu a listopadu 2011.Jsem čtvrtletní plátce DPH a nevím jestli DPH z výše uvedených záloh si mohu uplatnit v 3. čtvrtletí nebo až ve 4.čtvrtletí 2011. 2. Provádíme rekonstrukci objektu, který po dokončení bude sloužit k podnikání. Mohu si po kolaudaci zpětně uplatnit DPH a za jakou dobu.Objekt před rekonstrukci nebyl uživán k podnikání. Děkuji

danění příjmu spoluvlastníků

Dobrý den, můžete mi, prosím, odpovědět v jaké výši se stanovuje daň z příjmu při prodeji nemovitosti (NEJEDNÁ SE o prodej restitucí),mimo daně z převodu nem.(3%). Celková částka 1,5 milionu se dělí na dva spoluvlastníky. Děkuji Marie Such8.

daňové řízení

Dobrý den, finančním úřadem mi byla doměřena deň za rok 2006 na částku cca 260000Kč plus úrok cca 200000Kč. Podnikal jsem ve sdružení, z kterého jsem byl po třičtvrtě roce vyhozen bez jakéhokoliv vyrovnání. Společník byl pověřen vedením účetnictví, které však nebylo vedeno správně a neprávem vykazovalo zisk cca 2500000Kč, kdy na společníka byl vyhlášen konkurz a on neměl potřebu dát doklady do pořádku. Toto jsem také uvedl na fin. úřadě, kde jsem po dohodě souhlasil s doměrkem dle pomůcek s výběrem obdobného subjektu. Avšak fin. úřad jako obdobný subjekt vybrál právě mého bývalého společníka i přez několikero upozornění, že účetnictví je neúplné a špatně vedené. Odvoléní mi bylo zamítnuto. Je nějaká možnost se bránit, nebo zažádat o promynutí? Doklady bohužel není možné poshánět a dát řádně dohromady, dle soudního znalce bylo účetnictví nekompletní a firma v prvním roce podnikání v prodělku. Děkuji za radu Svoboda

danění více příjmů

Dobry den, jsem na rodicovske dovolene. Nasla jsem si zamestnani pri rodicovske, praci na dohodu. Musim z tohoto prijmu platit dane a sama si vyplnit danove priznani? Prohlaseni podepisuji kazdy rok u sveho zamestnavatele, kde jsem byla pred materskou a kam se po materske opet vratim. Dekuji za odpoved.

daňová evidence

Dobrý den, prosím Vás o informace na tento dotaz. Podnikatel v zemědělství FO, uplatňuje výdaje procentem (nyní 80%), plátce DPH. Jakou povinnost vedení účetnictví má? ... musí vést hmotný a nehmotný majetek? Dále mám ještě dotaz, pokud by zrušil výdaje procentem, jaký je způsob zpět do normálního vedení. Jsou pole vedeny v nějaké odpisové skupině nebo se neodpisují? Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. Lenka Křehlíková

odměna za práci

Dobrý den,jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci.Jedna moje kolegyně mě zastupovala v době mé nemoci (je také OSVČ)a peníze jsem jí vyplatila na základě dohody o provedení práce,kterou jsme mezi sebou sepsali.Slyšela jsem,že se dohoda o prov.práce mezi podnikateli neúčtuje do peněžního deníku,ale až někde do dańového přiznání,ale nevím kde.Prosím o radu.Děkuji a přeji pěkný den

účtování o mjajetku

Dobry den CHtěl bych se dotazat jakou zivnost musim provozovat pokud bych si chtel zaridit pujcovnu čtyřkolek ? Mam živnost vydanou na : Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona Obory činnosti: Zprostředkování obchodu a služeb Zahájeno: 31.05.2010 Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků Zahájeno: 31.05.2010 Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy bude mi tato živnost stačit? A dale se chci zeptat jestli si muzu dat nakup čtyřkolky do nakladu a co vse musim zaridit abych si mohl odecist z dani ? Dekuji Šteflíček .

osvobození od daně

Dobrý den, když daruji do ciziny-na Slovensko dar nadaci, platí pro mě(jsem občan ČR) osvobození od daně darovací podle §20/4d? Jelikož daruji do ciziny, daň musím přiznat místo nadace sídlící na Slovensku a nevím, jestli si můžu uplatnit osvobození také, ikdyž nejsem nadace. Děkuji mockrát za odpověď, Lucie V.

prodej bytu a daně

Dobrý den, jsem finanční poradkyně. U klienta jsme narazili na problém, kdy a v jaké výši odvést daň. V letošním roce v únoru koupil byt za 1 milion,v září letošního roku byt prodal za 1,1 milion. Kdy,jaká daň a v jaké hodnotě se bude odvádět daň? Děkuji.

osvobození od daně

Dobrý večer,v březnu jsem privatizovala byt a následně ho prodala,za peníze z prodeje bytu jsem koupila dům,s tím,že 1/2 vlastní můj druh,budeme se brát a chtěli jsme tak vyřešit společný majetek,dům jsem platila ,ale pouze já.Budu osvobozena z daně z příjmu v plné výšši,i když polovina nabytého domu patří druhovi?Děkuji za odpoved.

Dobrý den. Prosím jestli mi může někdo poradit s…

Dobrý den. Prosím jestli mi může někdo poradit s nákupem zboží v PLR. Jak zadat vystavenou fakturu do účetnictví a do daňového přiznání. Faktura je v polských zlotých a je vystavena s jejich DPH 23%. Se zlotými si poradím, ale s DPH nevím. Děkuji.