FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, se známým zvažujeme do budoucna vydat knihu. Mám nejasnosti ohledně odvodu daně z příjmu a prosím Vás o radu. Museli bychom tento příjem uvést do kolonky "ostatní příjmy" v Daňovém přiznání? Nebo jak bychom měli postupovat, pokud bysme knihu vydali na vlastní náklady a prodávali ji na kulturních akcích? Předem děkuji za odpověď. Mantlová
Jsme s manželkou 50/50 spolumajiteli rod.domu, oba 62 r., já ID 11.579 Kč/měs, manželka SD 8.040 Kč/měs, celk. stálý příjem domácnosti 19.619 Kč/měs. Hodláme pronajímat 3 volné byty v našem domě. Související dotazy: 1. Do jaké výše budou naše společné příjmy z pronájmu osvobozeny od daně z příjmu? 2. Nájemné bude sestávat ze 2 částí: a) Vlastní nájemné určené jako příjem pronajímatelů s povinností hradit z něj údržbu pronajatých prostor. Lze si náklady na údržbu odečítat v prokazatelné či paušální výši a danit pak zbytek? 3. Podíl nájemníka na poplatcích spojených s provozem domu (energie, odpady, domov.daň) stanovený dohodou podle plochy užívaných prostor a počtu jejich obyvatel. Tato část nájemného počítána do základu daně? 4. Je nutno o pronájmu nějak účtovat a jak? Doklady budou nájemní smlouva s uvedením výpočtu nájemného, měsíční potvrzenky o platbách, faktury dodavatelů, faktury a účty za údržbu. Děkujeme za odpověď.
Dobry den, jsem zamestnany a zaroven OSVC. Zamestnavatel odvadi dane, uplatnuje slevu na dani, plati radne socialni a zdravotni. Jako OSVC si platim mesicni zalohy na socialni. Zdravotni a dan z prijmu platim az na konci roku. Mam take prijem z Dohody o provedeni prace (150h za rok 2011). Podávám si sám DAP a ptám se tedy, zda prijem za tuto dohodu do danoveho priznani zaclenit a kam (jaky paragraf)? Zda to nejak ovlivnuje vysi socialniho a zdravotniho a zda tam napsat castku pred nebo po zdaneni (dostal jsem vyplaceno uz zdanene). Dekuji za odpoved.
Dobrý den, v r. 2009 a 2010 jsme rekonstruovali mateřskou školku pro místní OÚ. Fakturace za stavbu proběhla dle smlouvy. Nyní, v roce 2011 nám Obecní úřad vystavil fakturu za spotřebovanou el. energii za dobu rekonstrukce. Šéf tuto fakturu přijal, že ji uhradíme. Já si ale nejsem jistá, jestli toto bude pro nás uznatelný daňový náklad. Dále jsme pořídili do firmy silniční motocykl s SPZ. Ráda bych si ověřila, jestli se za tento motocykl platí silniční daň. Bude výhradně pro služební účely. Děkujeme a jsme s pozdravem
Dobrý den, jsme společnost (plátci DPH) zabývající se obchodem s kosmetikou. Vlastníme i prodejní kiosky, které jsou umístěny v OC po ČR. Tenhle kiosek chceme zapůjčit na Slovensko osobě povinné k dani(neplátce DPH).Jednalo by se o zapůjčení tohoto kiosku i pokladny. Zboží-kosmetiku budeme této osobě také prodávat.Prosím o vysvětlení z hlediska DPH- musíme být zaregistrovaní k dani na Slovensku?Jedná se o přemístění obchodního majetku do zemí EU? Poskytnutí služby? Děkuji za odpověď
Můj klient - pojišťovací agent dostal od pojišťovny dopis, že za odměnu se zúčastnil zájezdu v hodnotě 35 000 Kč a že tuto částku má zahrnout do příjmů DAP §7 a že u pojišťovny to bude daň. uzn. náklad. Problém je v tom, že uvedenému klientovi počítám DAP - výdaje procentem z příjmů. Takže buď to mohu zahrnout v DAP do příjmů ř. 101 a počítat z toho výdaje procentem, nebo tento nepeněžní příjem dám do ř. 105 zvlášť (nebudu z této částky počítat výdaje). Já bych se přikláněla k ř. 105. Prosím o radu, zda můj názor je správný, nebo zda je to jinak. Děkuji.
Dobrý den ,rozhodla jsem se nakupovat ve velkoobchodech v Polsku .Nejsem plátce DPH . Polský prodejce má ceny na internetu bez daně ,ale i s daní. Nevím přesně jak v tomto případě nakupovat, když nejsem plátce DPH. Jedná se o nákupy nepřesahující částku za rok 120 000,-Kč Ráda bych ,nic neměnila -neplatila DPH. Omlouvám se za asi hloupou otázku ,ale začínáme ,a ráda bych měla vše v pořádku . Děkuji Havlínová
Dobrý den, mám dotaz. Právě jsem si zařídil žl a budu pracovat pro firmu jako řidič kurýr na svém osobním vozidle,které nemám zapsané v OM. Chci se zeptat, zda si mohu uplatnit cestovní náhrady za phm a amortizaci. Při předběžném spočítání mi vyšlo při najetých cca 56.000 km/rok že bych si mohl odečíst cca 300.000kč z daní, je tomu skutečně tak. Předem mnohokrát děkuji za Vaší odpověď.
Dobrý den, mám dotaz k placení daně z prodeje pozemku, daně z příjmu a daně z nemovitosti. Restituoval jsem pozemek, který naše rodina dříve vlastnila a který nám byl vyvlastněn. K zápisu do katastru nemovitostí došlo zpět na mě až letos. Pozemek mám v úmyslu hned prodat. Jsem povinen platit všechny daně nebo jsem od nějaké daně osvobozen. Předpokládám, že dani z prodeje, která je myslím 3% se asi nevyhnu. Jak je to ale s daní z příjmu v tomto případě? A v případě, že v jednom roce pozemek nabudu i prodám, jsem povinen podávat přiznání k dani z nemovitosti resp. ji platit? Děkuji předem za objasnění. mk
Dobrý den. V přímem příbuzenském vztahu (od maminky) mi byl Smlouvou o daru bytové jednotky převeden její byt. Veškeré záležitosti vyřizovala advokátní poradna. Matka v bytě žila dvě desítky let a nyní je dva roky v Domově důchodců. V bytě se pravidelně zdržuji, provádím běžný úklid, údržbu. Nyní jsme se s matkou rozhodli byt prodat. Z jaké částky bude FÚ vyměřena 15% daň z příjmu? Z celkové kupní ceny nebo z rozdílu ceny bytu v červnu roku 2009 (uzavřena Smlouva o daru bytové jednotky) a současnou v říjnu 2011? Děkuji za odpověď. zds
Dobrý den! Potřebuji poradit ohledně jednoduchého účetnictví.Jedná se o provoz restaurace.Jak zaúčtovat zálohy na vratné lahve?Na jednom dokladu jsou obaly přijaté i obaly vrácené.Používam program money3.Děkuji.
Dobrý den, od září pracuji na hlavní pracovní poměr, ale stále mám status studenta. Zaměstnavateli jsem doložila potvrzení o studiu a uplatňuji "slevu". Zajímalo by mě, jestli i můj otec může předložit svému zaměstnavateli mé potvrzení o studiu a uplatňovat tak na mě nějakou "slevu" a nejednalo by se tak o duplicitní jednání? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jsem osvč, automobil používám k podnikání a platím silniční daň. Jaký spůsobem si můžu náklady za služební cesty odečíst z daní? Vedu knihu jízd můžu si odečíst 3,7kč za 1km. Nebo jinak? Musím zbírat účtenky za benzín a poté si tuto sumu za pohoné hmoty odečíst? Mám v tom trochu zmatek prosil bych o radu.
Dobrý den, jedná si mi o daň z příjmu z prodeje nemovitosti. S bratrem jsme spoluvlastníky nemovitosti zděděné po rodičích. Po otci je to již 10 let, po mamce 1 rok. Protože se jedná o prodej do pěti let od nabytí, budeme platit daň z příjmu z podílu po mamce. Jaký bude daňový základ z příjmu, bude celkový hrubý nebo lze odečíst náklady na znalecký posudek, odměna realitní kanceláři a daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přítel na mne chce převést polovinu svého domu ve kterém bydlíme již přes jeden rok (trvalé bydliště. Chtěli bychom toto provést darovací smlouvou. Jaké daně a v jaké výši bude nutné zaplatit? Dle zákona o dani darovacích bych měla být zařazena do skupiny II. (osoba žijící ve společné domácnosti více jak jeden rok) a od daně osvobozena. Je to tak? Na různých diskuzích je uveden různý názor. Platí se v tomto případě i daň z převodu nemovitosti? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s tvorbou opravných položek k pohledávkám. Mám v tom docela zmatek. V roce 2010 naše firma přihlásila pohledávku vůči dlužníkovi do insolv. řízení. Pohledávka byla ve výši 100000,- Kč. Bohužel z neznalosti na ní nebyla vytvořena opravná položka. Chci se zeptat, zda nyní v roce 2011 můžeme postupovat podle §8a zák. o rezervách a vytvořit v roce 2011 20% daňovou zákonou opravnou položku? Nebo je možné udělat za rok 2010 opravné daňové přiznání? Dále jsem se chtěla jak se postupuje u pohledávek, které nejsou v konkurzu a nejsou ještě promlčené. Příklad: Máme pohledávku za dlužníkem ve výši 60tis. z roku 2009. Opět nebyly tvořeny žádné opravné položky. Jistě víme, že tato pohledávka nám nebude nikdy uhrazena. Mohu v roce 2011 udělat opravnou položku ve výši 20% tj. 12000,- Kč, tím se mi pohledávka sníží na 48000,- a v roce 2012 opět dalších 20% ze snížené pohledávky 48000,- tj. 9 600,- Kč? Nevím si s těmito opravnými položkami rady. Děkuji moc za rady. S pozdravem Petra Novotná
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o poradenství v oblasti daňové problematiky. Dne 7.8.2011 mi zemřel otec, který byl živnostník a plátce DPH (DPH platil v měsíční periodicitě). Po jeho smrti jsem ze Živnostenského úřadu obdržela povolení podnikat do doby než bude ukončeno dědické řízení. Na Finančním úřadu jsem obdržela informaci, že mám podat přiznání k DPH ke dni úmrtí a do 6 měsíců přiznání k dani z příjmů, popř. se mám někde zeptat. Bohužel nevím, jaký je další postup. Obracím se tedy na Vás. Prosím o informaci, ke kterému datu a za jaké období mám podat další přiznání k DPH (nejsem plátce) a kdy a ke kterému datu uzavřít účetnictví a podat přiznání k dani z příjmů. Ráda bych v rámci dědického řízení (které není ukončeno) vypořádala otcovo podnikání a poté začala podnikat nově v témže oboru. Děkuji
Dobrý den, při úmrtí OSVČ zvýšíme v daňovém přiznání základ daně o zásoby - úprava podle §23. Vstupuje tato částka i do výpočtu sociálního a zdravotního pojistného vyčísleného k úmrtí plátce? Vzhledem k tomu, že podnikal pouze 8 měsíců, byly by doplatky na pojistném dost vysoké.
Dobrý den, upřesňuji dotaz.Koupila jsem si do firmy(s.r.o.) vysavač na splátky(1+10 splátek)za 70 790 Kč s DPH. Mám nájemní smlouvu se splátkovým kalendářem.Zaplatila jsem první splátku vyšší (tj.17 990 Kč s DPH), ostatní jsou stejné (tj. 5280).Nerozumím jak mám daňově rozlišit tu první splátku? A rozumím tomu dobře, že pak tich 70 790 Kč zaúčtuji 381/474 až po tom splacení? A promítne se mi to nějak v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.
Chtěl bych se zeptat na platbu DPH u použitého zboží. Jsem plátce DPH, pokud koupím od neplátce DPH použité zboží (např. mobilní telefon) např. za 1000 kč a následně ho prodám za 2000 kč, z čeho musím odvést DPH, z celé ceny 2000 kč nebo z rozdílu nákupu a prodeje (zisku) tj. 1000 kč? Děkuji za odpověď.