FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat ohledně uplatnění paušálních výdajů na auto. Budu-li uplatňovat výdaje paušálně ( tedy 4 tis. měsíčně), musím vést knihu jízd? Pokud využívám paušálních výdajů, nevkládám do účetnictví žádné doklady ( benzín, oprava, ...)? I u paušálních výdajů musím auto registrovat k silniční dani? Auto je evidované na mou osobu a ja jsem jednatelem společnosti. Děkuji
Dobrý den, prodala jsem chatu s číslem evidenčním. Chata není určena pro trvalé bydlení a ani jsem v ní nebydlela, vlastnictví bylo delší jak 5 let. Když použiji peníze na dostavbu nového domu, mám povinnost zaplatit FÚ 15% daň z příjmu z prodeje nemovitosti? Děkuji, Nikola D.
Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat jak správně provédst odpis jedná se o nové osobní firemní vozidlo. DPH uplatněno 80%firma a 20%osobní spot. podnikatele. Jde mně o to, že vozidlo je jen na 2 splátky . 1splátka proběhla v srpnu 2011 a 2splátka bude v srpnu 2012. Jak správně odepisovat. Děkuji.
Jako soukromě hospodařící zemědělec jsem se rozhodl ukončit podnikání a převest firmu na syna. Vedu daňovou evidenci. Syn je nyní veden jako spolupracující osoba. V investičním majetku mám několik zemědělských strojů, zemědělskou usedlost. Základní stádo skoutu neodepisuji. Na zemědělské usedlosti nemám trvalý pobyt. Podle mne je nejlepší v jednom roce převést formou prodeje na syna a v následujícím roce prodat zásoby včetně zvířat, a přejít na způsob výpočtu daňového základu procentem ( 80) a převést část zisku ještě na syna. Děkuji za radu. Miloš Tichý
Dobrý den, jsem zaměstnán na HPP. Pokud bych k tomuto chtěl podnikat jako OSVČ na vedlejší činnost, jak je to s daněmi a pojistným? Pokud bych se ročním ziskem vlezl do limitu (necelých 60 000 Kč), tak neplatím nic z toho? Nebo co přesně bych platil? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně daňového přiznání OSVČ. Vedu daňovou evidenci a chtěla jsem se zeptat, jestli do příjmů v daňovém přiznání zahrnout veškeré vyfakturované příjmy (vystavené faktury), a nebo jestli se tam zahrnují pouze ty příjmy, které budou do konce roku zaplaceny. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřeboval bych poradit jsem OSVČ Od 1.9-30.9 2011 jsem měl objednávku a vykonával práci. Kterou nyní potřebuji vyfakturovat. Ale 26.09.11 jsem se musel přihlási jako plátce DPH, kůli jiné zakázce. Jak mám fakturovat s DPH nebo bez? Když už jsem byl od 26.09.11 plátce DPH a fakturu vystavuji 30.09.11 díky. email: petr.kom@seznam.cz
Zálohy s DPH Když do konce roku vyfakturuji zálohu na stavbu rodinného domu s 10%DPH a konečná faktura bude příští rok po zvýšení DPH, bude zvýšená sazba jen na rozdíl mezi konečnou fakturou a zálohou nebo na celkovou částku? Jak nejlépe řešit tuto situaci? Prosila bych ještě o uvedení účetních zápisů, jak se účtuje o záloze a konečné faktuře u plátce DPH. Děkuji Kozelková
Dobrý den,v prosinci 2010 jsem koupila nemovitost, nyní ji chci prodat. Platí pro tento případ 3% daň z převodu nemovitosti, když je doba vlastníctví kratší než 1 rok? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu: syn studoval na střední škole a já jsem uplatňovala na něho slevu na dani.Ukončit čtvrtý ročník se mu nepodařilo v běžném termínu,protože musel v srpnu dělat reparát.K maturitě šel v září.Od 4.10.2011 nastoupil do práce. Kdy naposled jsem měla nárok uplatnit slevu na dani? Děkuji za odpověď. L.K.
Dobrý den, fyzická osoba - plátce DPH chce vložit osobní automobil do podníkání. Nechá si přepsat v technickém průkazu místo RČ DIČ. Pokud bude chtít auto odepisovat nechá si udělat znalecký posudek a z té ceny bude odepisovat. Auto bude zčásti používáno i pro soukromé účely. Do výdajů bude dávat účtenky za PHM jen za služební jízdy. Mám dotaz - odpisy bude krátit poměrem služenbích a soukromých jízd, náklady na opravu také, ale může si z účtů za PHM (služební jízdy) odečítat DPH? Případně i z oprav, třeba také jen poměrnou část DPH? Díky za odpověď
Dobrý den, fyzická osoba, zprostředkovává hypotéky a ostatní finanční produkty - na ŽL má činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. Mám dotaz jestli tato činnost spadá do par.54 zákona o DPH a nevstupuje do výše obratu povinného k registraci k DPH. děkuji za odpověď
Pěkný den. Prodal jsem byt v OV za cca poloviční cenu s tím, že v něm mohu nadále bydlet se sníženým nájmem.Sleva na nájmu mně byla poskytnuta proto, že jsem se selvou prodal byt. Obvyklé tržní nájemné je v lokalitě cca 8-10000,-Kč/měsíc, já platím nájem 1500,-Kč/měsíc.Lze v tomto případě slevu na nájmu chápat jako dar od majitele bytu, který podléhá zadnění? Podotýkám, že ještě v období, kdy byt byl v družstevním vlastnictví, jsem platil BD nájem ve výši 250,-Kč/měs. Děkuji moc za odpověď. Piják Petr
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné, aby zaměstnanec pronajal firmě auto, bez nutnosti zdaňovat příjem z pronájmu. A dále zda si firma může pohonné hmoty na provoz pronajatého auta uplaňovat v nákladech. Děkuji za odpověd.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Tchán nám chce darovat RD (mě a mému manželovi-jeho syn). Pokud nám daruje tuto nemovitost vztahuje se na nás bezplatné darování. Patříme do I. linie. Nebo by se jednalo o bezplatné darování, když by to daroval jen svému synovi Děkuji. Medalová
Dobrý den, mám dva dotazy: 1) Jsme s.r.o. - měsíční plátci. Vystavily jsme fakturu v CZK, ale asi po dvou měsících mi volal odběratel, že ji chce zaplatit v EUR. Jak mám postupovat, když už je faktura v evidenci v CZK a odvedeno z ní DPH? Můžu fakturu přepočítat do EUR a domluvit se s odběratelem na částce a nechat si ji uhradit v EUR, při platbě potom spáruju s fakturou v CZK a zaúčtuju kurzové rozdíly? 2) Jak mám zaúčtovat bankovní poplatky + DPH 20%, které mi účtuje dodavatel a jsou uvedeny na faktuře? Můžu to zaúčotvat do spotřeby, společně se zbožím anebo musím účtovat zvlášť. Ani s jednou situací jsem se prozatím nesetkala, proto prosím o radu. Předem moc děkuji
Dobrý den, potřebovala bych poradit ve věci povinnosti registrace k DPH. Je nutné,event. vyplývá povinnost ze zákona registrovat se k DPH fyzické osobě nově provozující vinotéku( od 6.10.2011) ??? Tzn., musí mít tato fyzická osoba DIČ ??? Všichni dodavatelé zboží pro tuto provozovnu jsou plátci DPH, tzn., že zboží které se nakoupilo, bylo včetně DPH. Prosím o sdělení, zda je opravdu nutné a povinnost v tomto případě se registrovat k příslušnému Fin. úřadu k DPH a v opačném případě jak postupovat z účetního hlediska. Děkuji
Zdravím,mám dotaz.Jsem OSVČ, plátcem DPH,vedu účetnictví.Koupím osobní auto,platba v hotovosti, za účelem podnikání.Část jízd bude ale soukromá.Jak mám zaúčtovat?Jaký bude nárok odpočtu DPH?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, z rodinných důvodů jsem pronajal byt v osobním vlastnictví, který mám na hypotéku. Za pronájem dostávám 15 tis. Kč/měsíc. Je to včetně všech poplatků a záloh na služby a energie. Jak to bude při podávání daňového přiznání? Co vše si můžu dát jako náklad na byt? Příspěvek do fondu oprav, zálohy na energie (jak to bude v případě nedoplatků či přeplatků), náklady na opravy bytu apod. Jak je to z úroky z hypotéky? V bytě mám stále trvalý pobyt. Mohu si úroky z hypotéky uplatnit při ročním zúčtování daně, nebo je musím uvést jako náklad na byt při pronájmu (v tomto případě by ale výnos z pronájmu byl mínusový), nebo si je nemohu odečíst z daní vůbec? Děkuji za odpověď. Novotný
Dobry den, na byvaleho pritele jsem nechala prepsat 1/2 nemovitosti. Vim ze ze zakona ma narok na 50% z ceny nemovitosti i kdyz na ni platim hypoteku,ale podarilo se mi dohodnout ze za 80000kc mi to prepise. Rada bych vedela co je potreba k zdarnemu prepisu nemovitosti na me. Nemovitost ma zastavni pravo od banky ktera mi poskytla uver. Rada bych vedela ak na to. Dekuji Slavikova