FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer, můj dotaz se týká přeshraničních služeb. Italská firma registrovaná k dani v Itálii fakturuje české firmě( plátci DPH ) přípravu a zajištění veletrhu v Itálii, kterého se česká firma účastní.Na faktuře je upozornění, že plnění je v Itálii osvobozené. Co to znamená pro českou firmu ? Bude toto plnění podléhat DPH v Itálii nebo v Česku ? Budu Vám moc vděčná za odpověď. Kupčíková
Dobrý den,chtěla bych se informovat. Moje dcera prodala byt v osobním vlastnictví, kde bydlela 9 let a zaplatila 3% daň z příjmu bytu.Do jednoho týdne si koupila nový byt - větší. Musí tuto daň opravdu zaplatit nebo má nárok na vrácení této daně. Četla jsem,že při koupi nového bytu je od placení daně osvobozena.Děkuji za odpověď. mail gregve@seznam.cz
Dobrý den. Kupuji nemovitost, která je rozestavěná a bude kolaudována v roce 2012. Prodejce chce zaplatit nemovitost ve splátkách. První dvě splátky by měly proběhnout v roce 2011 a poslední po kolaudaci v roce 2012. Jaká DPH se uplatní na splátky v tomto roce a v roce příštím? Je možné zaplatit první dvě splátky v tomto roce se sazbou 10% a poslední se změněnou sazbou 14%? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikáme ve sdružení fyzických osob (2 synové a otec) a vedeme DE. Otec odešel v průběhu roku do důchodu a přerušil živnost. Musí se tedy provést majetkové vypořádání v % dle smlouvy o sdružení. Chci se ale zeptat, co všechno se zahrne do daňového přiznání a ovlivní daň z příjmů (peníze v hotovosti a bance, majetek (i drobný),zásoby-materiál, nářadí,vklady hotovosti, pohledávky, závazky) ??? Z jakého dokumentu se vychází (závěrečný přehled pen. Deníku,přehled o majetku a závazcích..). Vychází se ze stavu v účetnictví nebo se to dá nějak ocenit v reálné hodnotě dle domluvy všech? V případě vypořádání v tomto roce s tím, že otci bude „vyplacen“ podíl na majetku postupně a zcela uhrazen bude třeba za 5 let – se v daňovém přiznání za letošní rok objeví celá částka nebo to, co skutečně v daném roce přijal? Pokud by otec chtěl svůj podíl zpět darovat do sdružení ještě v tomto roce, jak se to projeví v daňovém přiznání jeho i obou synů ve sdružení. Poslední otázka: Zahrnuje se přijatý podíl na majetku do základu pro výpočet ZP a SP? Díky moc za odpověď.
Dobrý den, při hlavním pracovním poměru mám s jinými zaměstnavateli v roce 2011 uzavřeny následující dohody o provedení práce: 1. na 20 hodin –Btto odměna 5000,- Kč , daň z příjmu 750,- , Ntto k výplatě 4250,- 2. na 20 hodin –Btto odměna 5000,- Kč , daň z příjmu 750,- , Ntto k výplatě 4250,- 3. na 40 hodin –Btto odměna 10000,- Kč , daň z příjmu 1500,- , Ntto k výplatě 8500,- tato dohoda pokračuje i v roce 2012.¨ Mimo tyto smlouvy poskytuji příležitostně nesmluvně činnost za odměnu celkem do 3000,- Kč Chtěl bych se zeptat, jestli mám povinnost následně odevzdat daňové přiznání já, nebo jednotliví zaměstnavatelé. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Jsem bez HPP a nejsem ani v evidenci ÚP. Nemohu sehnat práci na HPP i když jsem zkoušel reagovat už na 119 nabídek a vážně mne to už štve, ale teď k věci. Mám nabídku vydělat si nějaké peníze formou honorářů za napsání textů pro noviny a časopisy. V praxi je to tak, že bych měl dostat např. za 1 článek 200 Kč, z čehož redakce strhne 15 % daň, takže ve výsledku bych měl za 1 text dostat cca 170 Kč. Problém ovšem je, že nevím jak se takový příjem daní. Musím si vyřídit Živnostenský list či IČO? Můžete mi poradit? Jiné příjmy nyní bohužel nemám.
Dobrý den, Výrobní firma opakovaně zpracovává vlastní neprodané výrobky nebo výrobky, které neodpovídají technickým parametrům k prodeji. Chtěla jsem se zeptat, jestli se toto opětovné zpracování na stejné či na jiné výrobky promítne do výnosů (aktivace, nepeněžní příjem)???
Dobrý den, jsem OSVČ a poskytl jsem dar místnímu fotbalovému klubu, jehož právní forma (informaci mám z registru ARES) je 701-Sdružení (svaz, spolek, společnost, klub, aj.). Prosím o zodpovězení dotazu, zda mohu na tento dar pohlížet jako na dar odečitatelný od základu daně ve smyslu § 15, odst. 1 zákona o DPř. Mockrát děkuji.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Od 1.února r.2011 je s.r.o. v insolvenci a k 31.7.t.r. je jednateli (ředitel) ukončen pracovní poměr.Je ještě možné podat daňové přiznání k DPFO za jednatele toho s.r.o. (přeplatek ze závislé činnosti)za r.2008 a 2009 s použitím razítka jednatele-ředitele,nikoliv insolvenčního správce?V červnu jsem totiž za sebe sám podával DP (jako zaměstnance) a byl mi normálně přeplatek vrácen bez vědomí správce a s užitím razítka p.ředitele. Děkuji.
dobrý den, jsem studentka VŠ a přes prázdniny jsem měla brigádu na Dohodu o provedení práce na 150hodin. Nyní byly hodiny splněny a řešilo se, jak to udělat, abych u nich mohla pracovat i nadále. Jelikož je můj táta od října tohoto roku v předčasném důchodu, dohoda o provedení práce se sepsala na něj. Zvedli mi plat o 15%, že to je prý kvůli srážkové dani. Nevím, ale jestli ji budu platit já, nebo táta, nebo firma u které pracuji. Navíc mě zajímá, aby táta neměl problémy kvůli tomu on sám a také jsou to má spojitost s podáváním daňového přiznání, když to táda bude podávat u posledního zaměstnavatele. Poraďte mi prosím, jak to přesně s tou srážkovou daní je. Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, studovala jsem zákon o dani z příjmů,ale nejsem z toho moudrá. Jak je to u FO, které vedou DE, daň z příjmů se počítá příjmy-výdaje, nebo v tom hraje roli i nezaplacené faktury, které jsme vystavili?U s.r.o. se toto neuplatňuje?Jedná se mi o to, zda u OSVČ vedoucí daň. evidenci i u s.r.o. vedoucí podvojné účetnictví, je nějaká vazba na daň z příjmů a nezaplacené vydané faktury za služby. Děkuji Vašková
Dobrý den, již delší dobu se nemohu shodnou s účetní města na účtování darů přijatých městem od fyzických a právnických osob. Město při příležitosti konání kulturních akcí oslovuje podnikající fyzické a právnické osoby s prosbou o poskytnutí jakékoli finanční částky na podporu těchto akcí. Při pořádání akce nikde nejsou nevisí seznamy „sponzorů“ (jak jsou dárci nesprávně označováni), není jim za to poskytována žádná protislužba, není sepsána žádná smlouva o nějakém protiplnění. Město vždy po akci, na které obdrželo dary, poděkuje dárcům v městském zpravodaji ( vyjmenuje pouze jména osob a firem – nic víc). Na tomto účetní staví rozpor: nejde o dar, ale o sponzorství, takže ze všech přijatých finančních příspěvků odvede DPH a neúčtuje o nich jako o darech. Přitom vydává potvrzení o příjmu s textem sponzorský dar, na vyžádání vydává dokonce i darovací smlouvy dle § 628 -630 Občanského zákoníku! Její náhled je podle mého nesprávný a poškozuje město minimálně o 20% z celkové sumy vybraných částek, které odvede na DPH. Další neshodou je evidence darů na městský ples. Mnozí dárci poskytují finanční a věcné dary. Věcné dary účetní nezachycuje v účetnictví vůbec ( což dle mého názoru není možné), o finančních darech se účtuje výše uvedeným způsobem, i když dárci nepožadují žádné protiplnění, nikde při akci se neobjevují jména dárců, pouze při tombole, jak už to na vesnických plesech chodí, se oznámí k vylosované ceně např. „toto víno věnovalo do tomboly Vinařství XY“. Dle mého názoru by se mělo postupovat takto: 1. Nejedná se o sponzoring, ale o dary, na které by město mělo vystavit potvrzení o darování – dokonce i o tom, že dar byl použit na požadovaný účel, aby se mohl stát daňově odečitatelným (pokud splňuje podmínky) na straně dárce. 2. Dary účtovat na účet 672 a zachycovat na příjmové položce 2320 – přijaté neinvestiční dary. Nikoli tedy na služby s odvodem DPH. 3. Věcné dary vždy zachycovat v účetnictví. 4. U darů na plesy postupovat jako v bodě 1. Předem děkuji za odpověď S pozdravem Mgr. Oldřich Brabec
Dobrý den, letos v lednu jsem založil s.r.o., základní jmění bylo složeno na dočasném účtu v bance. Po zřízení běžného účtu jsem však základní jmění převedl na soukromý účet a použil. Pak mi došlo, že to bych asi neměl ? Je to možné nebo musí základní jmění zůstat ve firmě ? Pokud musí zůstat, tak co teď s tím ? Převod na soukromý účet je tedy asi špatně. Napadá mě řešení dopsat k tomu smlouvu, že jsem si tyto peníze bezúročně půjčil jako soukromá osoba a teď je na konci roku vrátit na firemní účet. Je vůbec tato smlouva potřeba nebo stačí ty peníze prostě poslat zpět ? Děkuji za info.
Dobrý den, mám přiznaný invalidní důchod 3 stupně. Zároveň pracuji 1* týdně jako distributor letáků pro obchodní firmu podle Dohody o provedení práce. Jsem také podnikatel (pracuji pro jeden bytový dům jako domovník). Mám dotaz: jaký může být můj příjem po zdanění, aby nebyl ohrožený můj invalidní důchod? Děkuji za odpověď. Na shledanou Martin Morava
Dobrý den, ráda bych se zeptala na 2 věci. Přečetla jsem si spoustu názorů na diskuzích, ale nějak mám v tom pořád zmatek: 1) přefakturace vodného a stočného - řídím se zákonem o DPH, parag.21, odst.6)b - ovšem pro DUZP přefakturace použiji datum přijetí dokladu (tedy pro nás zjištění skutečnéné spotřeby) anebo DUZP uvedené na faktuře (tedy den odečtu ze zařízení)? 2) chceme vystavit fakturu zákazníkovi a zároveň mu hned na faktuře poskytnout 50% slevu na dodané zboží. Slevu vypočítám ze ZD a teprve s poníženého ZD vypočítám 20%DPH a cenu celkem nebo to musím rozepisovat detailněji kvůli novele DPH? Možná hloupá otázka, ale člověk by nevěřil, co se všechno dočte na diskuzích a tak jsem se do toho zamotala. Jsme s.r.o. - měsíční plátci. Předem moc děkuji za trpělivost a odpovědi
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu k DPH: Jsme plátci DPH a jako jeden z příjmů máme také příjem z pronájmu bytu fyzické osobě - neplátci. Zajímalo by mě, jak mám účtovat energie, abych nemusel platit DPH dvakrát. V tuto chvíli je to tak, že já dostanu vyúčtování tepla, teplé a studené vody, apod. od Společenství vlastníků bytů. Tento subjekt není plátcem DPH, tudíž mi na vyúčtování přičte DPH od teplárny, vodárny, apod. do celkové částky (např.500 Kč + 20%DPH = 600 Kč). Tyto platby já dále vyúčtovávám nájemníkovi jako plátce takto: 600 Kč + 20% DPH = 720 Kč. Tím vlastně platím z 500 Kč základu celkem 220 Kč na DPH. Můj dotaz zní: Je možné v daném případě účtovat takovým způsobem, abych z dané spotřeby energie platil DPH pouze jedenkrát ? Děkuji pěkně za odpověď.
Prosím o radu, jak zdanit prodej bytu. Majitel dostal malý byt od své sestry před třemi lety. Nikdy v něm nebydlel. Nyní ho chce prodat a získané peníze použít na částečné splacení hypotéky na domek, kde bydlí. Je toto splacení hypotéky daňově uznatelný výdaj? A budu mu příjem z bytu přiznávat podle §10 do daní z příjmů nebo se bude jednat o daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď. Eliška Škorničková tel. 602642609, e-mail: eskornickova@seznam.cz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující. Tři fyzické osoby (2 synové a otec) jsou ve sdružení fyz. osob.Vedou DE. Otec odcházel v průběhu roku do důchodu, tudíž ukončil živnost(přerušil od 2011 - 2014). K datu přerušení živnosti jsem si vyjela stavy majetku,PD atd...Nevím, zda se měla udělat "uzávěrka" jako na konci roku a pak pokračovat jako by tedy založit "nový" rok..? Dále se chci zeptat - podíl na majetku, zásobách, hotovosti, atd by mu měl být vyplacen v % výši dle smlouvy ... Zatím ale neuzavírali žádnou smlouvu o vypořádání, jelikož se jedná o rodinné příslušníky, myslím si, že otce "vyplácet" nebudou - spíš synové jeho podíl zdědí. Chci se zeptat, jak se postupuje v tomto případě, co je třeba sepsat a jak to ovlivní všem daň z příjmů? Ještě další dotaz - v případě přerušení živnosti v letošním roce - musí se udělat vypořádání majetku (odkoupení či zdědění) ještě letos nebo to záleží na domluvě všech účastníků, kdy se vypořádají (např. za 3 roky)...a jak to má vliv na daň z příjmů - tedy který rok to daň z příjmů ovlivní?
Dobrý den, chtěla bych Vás touto cestou požádat o pomoc výpočtu daně z příjmů a pojistném na sociální a zdravotní pojištění mého otce za rok 2011. Otec je soukromý zemědělec a za rok 2011 jeho příjmy z této činnosti činily 5 250 000 Kč a výdaje dosáhly 2 230 000 Kč. Vedle toho pracuje na částečný úvazek, kde jeho hrubá mzda činila 50 000 Kč měsíčně. Dále si v listopadu 2011 vydělal na dohodu o provedení práce 125 000 Kč a vystoupil v televizi a obdržel honorář 1600 Kč. Jako spoluautor knihy dostall honorář 6000 Kč. V lednu 2011 nakoupil akcie za 250 000 Kč a akcie za 500 000 Kč. Akcie první společnosti prodal v dubnu 2011 za 300 000 Kč a akcie druhé společnosti za 480 000 Kč. Dále obdržel dividendy ve výši 100 000 Kč. Matka je doma na rodičovské dovolené (7600 Kč měsíčně). Má tři děti ve věku 5 – 17 let. dal dar ve výši 180 000 Kč a ve výši 50 000 Kč. Dvakrát daroval bezplatně krev. Hlavně by mě zajímal postup výpočtu, protože příjmy a výdaje se samozřejmě ještě navýší. Předem děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou lékaři osvobozeni od plátcovství DPH, nebo platí pro ně stejná podmínka povinné registrace při překročení obratu 1 mil. Kč. Děkuji