FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, pred 10ti mesici jsme prodali novostavbu za 4.000.000,-, polovinou penez jsme splatili hypoteku, druhou polovinu se chystame pouzit na nove bydleni. V dome jsme nemeli trvale bydliste ani jsme ho nevlastnili 5 let, ale na financnim urade nam rekli, ze pokud penize do 2 let pouzijeme na nove bydleni, nebudeme platit dan z prijmu. Po tom, co manzel podal danove priznani mu volala pani z financniho uradu, ze musime dolozit potvrzeni o pouziti tech penez uz ted, coz penize, ktere z prodeje fyzicky mame, prostavet stihneme, ale zaskocilk nas, ze musime dolozit pouziti celych 4.000.000,-, kterymi jsme ovsem splatili hypoteku, nikdy jsme je tedy nemeli a anj nam neprosly uctem. Muzete mi prosim rict, jestli ma pani z financniho uradu pravdu? Jak byste to resili? Platit statu dan z prijmu 20% z penez, ktere jsme ani nikdy nemely, nehlede na to, ze uz pri stavbe domu jsme spoustu penez na dane odvedli, je naproste silenstvi! Predem mockrat dekuji za odpoved! S pratelskym pozdravem, Veronika
Dobrý den potřeboval bych poradit ohledně bonusu na děti. Věc se má takto já i manželka jsme oba zaměstnanci a daňové přiznání za nás dělá zaměstnavatel. Děti má na sebe napsané žena ale 24 ledna roku 2016 manželka dlouhodobě onemocněla a když v měsíci lednu onemocněla dotazovala se zaměstnavatele zda si má na sebe děti přepsat manžel (já) ohledně ůlevy na děti bylo ji sděleno že nemusí jelikož onu ůlevu dostane zpět v daňovém přiznání. Manželka byla ve stavu nemocných až do konce října a když letos přišel čas daňových přiznání bylo ji sděleno že bonus na děti nedostane jelikož nedosáhla částky 60 tisíc. Já ve svém daňovém přiznání které jsem můj zaměstnavatel dělal dříve než manželčin děti neuplatňoval jelikož jsem spoléhal že vše bude tak jak sdělil manželčin zaměstnavatel. Mohu tedy zpětně požadovat bonus na děti na sebe ? už tak jsme žili díky výpadku příjmu manželky na hranici bídy a teď tohle . Nemohu jako laik znát kdy na bonus je a kdy není nárok kdybychom věděli jak se věci mají přepsal bych děti na sebe a bylo by vše v pořádku. Tímto Vás prosím o radu a vyjádření zda mám na tento bonus zákonný nárok . děkuji s pozdravem Glogar
Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem zdědila po své zemřelé mamince polovinu domu, kterou ona zdědila na jaře 2014 po své mamince. V blízké době chceme dům prodat za celkovou cenu 1 mil kč. Budu muset platit daň z prodeje případně kolik? Děkuji
Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem zdědila po své zemřelé mamince polovinu domu, kterou ona zdědila na jaře 2014 po své mamince. V blízké době chceme dům prodat za celkovou cenu 1 mil kč. Budu muset platit daň z prodeje případně kolik? Děkuji
V roce 2010(bylo mi 18) jsem se jako student nechal zlákat do OVB a založil si kvůli tomu živnost. Uzavřel jsem jednu smlouvu, vydělal si 3 tisíce a zjistil, jak ten byznys funguje - následně na to zase živnost přerušil. Nicméně při zakládání mi nikdo neřekl, že kromě zdravotní pojištovny a čssz se musím registrovat i na finančním úřadě... Nedostal jsem tedy DIČ a nepodal jsem prohlášení o příjmech takže o mě do dnes fú neví. Dneska bych si rád živnost zase obnovil, i když už v jiném oboru, jenže mě čeká právě registrace na FÚ a mám strach, že se ten můj skoro 7 let starý rest vyleze na povrch. Jak to nejlépe vyřešit?
Dobrý den, může v příštím roce OSVČ, mající příjmy nad 1 mil (např. 1,2 mil) Kč využívat i nadále 60% výdajový paušál s tím, že si bude moci uplatnit výdaje max. 600 tis Kč? Nebo- protože přesáhne příjmy nad 1 mil Kč, nesmí si již výdajový paušál uplatnit vůbec? Děkuji.
Dobrý den, před zhruba 2 měsíci mi zemřel otec a nedávno proběhlo dědické vypořádání. Notářka mi sdělila, že je nutné podat daňové přiznání za 4 měsíce za rok 2016, protože otec fungoval jako OSVČ. Já jakožto student jsem nikdy v životě na FÚ úřadě nebyl a nemám žádné podklady o otcové činnosti. Co mohu dělat? Najít si nějakého poradce? Zkusit zajít na FÚ a poptat se přímo tam? Děkuji za každou odpověď.
Dobrý den, mám dotaz, jak je to ohledně vrácení daní v mém případě. Od začátku roku 2016 do 17.7. jsem byla evidována na ÚP. 18.7. jsem nastoupila do společnosti Pepco. Tam jsem odešla 16.10 a hned 17.10 jsem nastoupila do společnosti Topek, kde jsem byla 15.1. propuštěna. Hned na to 16.1. jsem nastoupila do společnosti Hruška, kde jsem byla pouze do 11.3. Momentálně od 15.3. dosud jsem ve společnosti Ahold. Mám tedy nárok na nějaké vrácení? A který ten zaměstnavatel by mi to měl vlastně vyřídit? Daňové přiznání jsem podepsala u všech 4 zaměstnavatelů. Prozatím mi to v žádné výplatě nedošlo. Předem děkuji za odpověď. Zdráhalová
Dobrý den, zdědila jsem po bratrovi dům. Prodala jsem ho do pěti let za cenu nižší, než byl odhad. Musím zaplatit daň z příjmu. Jakou částku mám do daně započítat? Celou hodnotu zděděného majetku? Nebo prodejní cenu? Děkuji moc.
Dobrý den, jsem OSVč již deset let, od února 2016 jsem se stal plátce DPH(povinnost dle obratu). Takže jsem loni začal vystavovat faktury s DPH. DPH jsem následně každý měsíc odváděl finančnímu úřadu. Můj dotaz směřuje na to: Při podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob, se do základu daně počítá celá fakturovaná částka včetně DPH, nebo částka bez DPH???? výdaje uplatňuji paušálem (60% zprostředkování). Velice děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den chtěl bych se zeptat, žiji v pronájmu v bytě a koupil jsem za svoje náklady sporák a linku a s majitelem činžovního domu jsme se dohodli, že by nakoupené věci dal do účetnictví a posléze proplatil, ale když jsem věci objednával tak byly faktury vystaveny na mé jméno. Vadí to v rámci zákona nebo jiných pravidel, že na fakturách není jméno majitele domu?
Dobrý den, bydlel jsem 10 let v družstevním bytě, letos v lednu jsem si nechal byt převést do osobního vlastnictví a uvažuji o jeho prodeji. Budu platit daň z příjmu fyzických osob, když jsem v bytě měl a mám bydliště po dobu delší jak 2 roky, ale vlastníkem bytu jsem pouze 4 měsíce? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2009 jsem po matce zdědila družstevní byt, který byl před čtyřmi lety převeden do osobního vlastnictví. Byt jsem pronajímala, bydliště jsem v něm tedy hlášené neměla. Teď bych byt ráda prodala. Vztahuje se na mě povinnost platit daň z příjmu, když od nabytí do osobního vlastnictví neuběhla povinná lhůta pěti let, nicméně předtím jsem byt měla jako družstevník? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, K trvalému pobytu jsem hlášen v ČR. Dva roky pracuji v Polsku, kde přechodně bydlím a mám přiděleno tamější osobní evidenční číslo jako je u nás RČ.Daně soc. a zdrav. poj. platím tam. Od ledna 2017 jsem si začal přivýdělávat obchodováním na burze, což se stalo mým koníčkem. Zajímá mě tedy kde a jak mám příští rok (od ledna 2018) zdanit tento příjem. Má to být v ČR nebo PL? Děkuji za odpověď. Novak
Dobry den, Mam dotaz ohledne vraceni dani.Je mozne nejak overit,ze byla vratka spravne vypoctena a pokud ne,tak da se s tim neco delat.Popravde jsem cekal,ze mi vrati vice na danich za rok 2016. Jsem zamestnanec, hruba mzda cca.840000/rok,na hypotece zaplaceny uroky 34000kc,na penzijko 15000kc/rok,dar 2800kc, vracene dane 7500kc. Jen se chci zeptat jestli tato castka odpovida uvedenym parametrum? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,chci se zeptat na daňovou problematiku. V únoru 2017 jsem prodal ornou půdu a nějaké travnaté plochy. Zají má mne zada z toho musím odvádět nějakou daň a to jak z prodeje, nebo převodu. Děkuji za odpověď.
Daně Dobrý den,chtěla bych se zeptat na vrácení daní. Od 1.1.2016 do 29.4.2016 jsem byla na nemocenske kvůli rizikovému těhotenství pote jsem nastoupila na Mateřskou dovolenou ta byla do listopadu.Hned na to jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou. A od listopadu do prosince mi byla ještě vyplácena dovolena z prace.Zadny jiný příjem jsem neměla. Mam nárok na vrácení nějakých daní? Děkuji Vam moc za odpověď
Dobrý den Jsem cizinec mam ja a syn trvaly pobyt. Jsem OSVČ. Mam li narok na donove zvyhodneni na vyživovane ditě když syn chodi do školy na Ukrajině. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně daní z příjmu FO z věrnostních programů, konkrétně u provozovatele hazardních her. Přihlášením do turnajů dostává uživatel body do věrnostního programu. Při dostatečném množství bodů obdrží uživatel určitý počet "mincí" ve virtuální měně poskytovatele hazardní hry. Za tuto měnu si poté může nakoupit různé reklamní předměty, případně tuto měnu směnit zpět na reálné peníze, které se mu přičtou k jeho zůstatku v uživatelském kontu. Podléhají takto nabyté peníze dani z příjmu FO? Děkuji předem za odpověď.
Daň z pronájmu. Dobrý den, v roce 2016 jsem provedl výměnu oken v bytě, který od roku 2017 pronajímám jako FO. Můžu si v roce 2016 dát náklady na výměnu oken do výdaju 2017? Děkuji za odpověď.