FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, loni jsme koupili souseduv pozemek, ktery byl vklinen do pozemku tchýně. Po 3 měsících jsme udělali s tchýní směnu pozemků, abychom nově koupený pozemek přiřadili k našemu,který sousedí také s tchýní. Vše proběhlo v pořádku,zaplatili jsme daň ze směny na zakladě znaleckého odhadu. Tento týden se ozval finanční úřad, že tchýne nezaplatila daň z příjmu za prodaný pozemek, který neprodala ale smenila. Je opravdu možné to, že musí tuto dań zaplatit? Děkuji za odpověď Leskovec
Jelikož od 1.4.2011 zodpovídáme za správně uvedenou sazbu i na došlých fakturách, prosím o sdělení , co je správně. Ve firmě s.r.o. odebíráme od Poradce s.r.o. časopis Daně a účetnictví bez chyb, pokut a penále, kde nám za předplatné na faktuře účtují sazbu 10% DPH, od Wolters Kluwer ČR,a.s. časopis Otázky a odpovědi, kde nám účtují na faktuře 20% DPH a od Svazu účetních Metodické aktuality, kde nám účtují na fa 10% DPH. Jaká sazba DPH je správná??? Děkuji za odpověď Skalská Květoslava
K určitému odebranému zboží nebo za určité množství zboží jsme od dodavetele obdrželi soudek piva nebo kartony s pivem. Na fakturách bylo uvedeno "soudek piva akce výrobce" s cenou bez DPH 0,69 Kč a DPH 20% 0,13 Kč za soudek.Jako skladovou položku jsme to nepřijímali a použili pro potřebu firmy s.r.o. /dárek dobrým zákazníkům/. Jak je to s účetními zápisy a s DPH, případně se spotřební daní? Děkuji za odpověď Skalská Květoslava INPO CZ s.r.o.
Dobrý den, potřebovala bych poradit, když přišel dobropis na 3% slevu za materiál za předešlou fakturu, tak jak to mám zaúčtovat, když tento materiál se převzal na sklad a už byl částečně spotřebován na 501. To co bylo spotřebováno, tak bych dala slevu přes 501, ale co ten zbytek, když je na skladě?
Jsem učitel a současně podnikám jako FO v oblasti návrhu učebních pomůcek, lektorské činnosti, poradenství atd. Jsem silně krátkozraký a bez silných brýlí se neobejdu. S věkem přestávám vidět do knih a počítače - brýle nestačí. Doporučují mi laserovou operaci očí, kterou ZP nehradí. Lze ji (alespoň zčásti) posuzovat jako výdaj nutný k dosažení a udržení příjmů?
Dobrý den, mám dotaz, za jakou dobu zpětně lze účtovat úrok z prodlení za opožděné platby zdravotní polišťovně.
Dobrý den, jsem studentka a pracovala jsem u bývalého zaměstnanvatele na DPP čtyři měsíce. Můj hrubý příjem přesahoval 3 000Kč. Při podepsání DPP jsem požadovala podepsání Slevy na poplatníka (růžový papír), ale zaměstnavatel mi ho odmítl poskytnout a musela jsem platit daně. Chtěla bych se vás tedy zeptat, jaké formuláře mám od zaměstnavatele požadovat, aby mi mohly být vráceny daně? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o pomoc. Nahráli jsme nahrávku s dirigentem z Rakouska. Na základě smluv o zamezení dvojího zdanění by se odměna za nahrávku měla danit 5% místo 15% (licenční poplatky). Daňová poradkyně dirigenta, tedy v Rakousku, ale tvrdí, že by musel pak dirigent dodaňovat tuto odměnui v Rakousku a to velice vysokou sazbou až kolem 50%. I když jsem absolutní laik, zdá se mi nelogické, že dva státy podepíší jednu dohodu a tak se pak nevstahuje na danění v obou státech stejně. Prosím o vysvětlení. Děkuji.
Dobrý den, pečuji o tři děti ve věku 10,10,13 let. Uvažuji o pronájmu bytu,který by byl můj jediný příjem - cca 80 000,- ročně. Zajímalo by mne jak je to s hrazením zdravotního a sociálního pojištění a způsobem zdanění u takového příjmu. Děkuji za pomoc.
Jsem OSVČ a odešla jsem v září do ředčasného důchodu. Celý rok provozuji podnikatelskou činnost. Za 1-3 čtvrtletí jsem měla Příjmy-Výdaje cca 250000,00 Kč a za 4 čtvrtletí nesmím překročit poměrnou část z 59373,00Kč ? Nebo jak je to ? Děkuji Kellnerová
Pronajímám byt. Při podávání daňového přiznání na příjmy z pronájmu (par.9) uplatňuji výdaje procentem z příjmu (30%). Můžu u takto uplatněné výši výdajů ještě uplatnit další výdaje snižující základ daně (například částku za jízdy autem ke kontrole bytu)? Děkuji za odpověď.
dobrý den, ráda bych se zeptala jestli se musí platit daň z prodeje družstevního podílu (prodeje družstevního bytu), tuto částku jsme použili na koupi nového většího bytu, tedy jsme ještě doplatili. děkuji za informaci Carvanová Monika
Dobrý den, vedu podvojné účetnictví a v 6 měsíci jsem dosala mýto a kauci v eurech ze Slovenska. Nevedu valut. pokladnu, tak jsem to zaúčtovala vše na 538 daným aktuálním kurzem. Nyní mi v 11 měsíci vrátili část mýta a celou kauci (neměla jsem to na zálohách), takže to naúčtuju mínusem na 538, ale není to fa, je to doklad přes pokladnu a já teď nevím jestli k tomu musím (a jak?) udělat kurzovní rozdíl nebo to prostě jen opět aktuálním kuzem vrátím do pokladny. Děkuji za radu Vašková J.
Dobrý den, naše odborová organizace vyplácí členům několikrát ročně finanční příspěvek na sport a kulturu. Jak je to se zdaněním příspěvku dle výše příspěvku? Děkuji.
Dobrý den, mám následující dotaz. Firma zabývající se rostlinnou výrobou obrdžela fakturu na zemědělské práce - orba,setí atd.Vše se týká ozimu pčenice. Tyto náklady považujeme jako nedokončenou rostlinnou výroba nebo lze tuto fakturu účtovat rovnou do nákladů firmy nebo jsou to náklady příštích období? Děkuji Sedláková
Dobrý den, můj dotaz je zdali se musí zdanit příjmy z hazadních her, ikdyž jednotlivé částky nepřesahují 10000 kč. Bere se ke zdanění celkový příjem za celý kalendářní rok ? Děkuji
Dobrý den,soukromé vozidlo používám ve firmě,kde jsem jako OSVČ a platím zde silniční daň.Letos jsem si založila s.r.o.,kde rovněž používám toto vozidlo a píši si cestovní příkazy.Musím i ve firmě s.r.o taktéž platit silniční daň,pokuž už je zaplacena v OSVČ?Zatím jsem ji neplatila.V žádné z firem není v jejím majetku.Mnohokrát děkuji za odpověď. Kamila Nová
Dobrý den pane doktore,zřejmě jsem se špatně v předchozím dotazu vyjádřila a proto chci jen upřesnit, že ten závazek -ta faktura byla vystavena v roce 1999, ne v roce 2008! Subjekt zanikl 2007 a v 2008 jsme to zjistili při invetarizaci, jak níže popisuji v předchozím dotazu a evidujeme ji v rozvaze. Proto bych Vás ještě jednou poprosila o posouzení postupu FU. Děkuji a přeji hezký den.Yvona Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den pane doktore, obracíme se na Vás ještě jednou k níže uvedenému dotazu ohledně neexistujících závazků v rozvaze.Odpověděl jste mi, že má pravdu FU, proto bych Vás chtěla poprosit o informaci, ve kterém zákoně a § má FU oporu?Moc děkuji a přeji krásný den!Yvona Dotaz: Dobrý den, prosím Vás o laskavé posouzení níže uvedeného případu, FU nám provádí kontrolu za rok 2008. Jsme malá právnická osoba s ročním obratem 1,5 mil Kč a vedeme účetnictví. Při kontrole FU zjistili, že k 31.12.2008 evidujeme v rozvaze na účtu 321 neexistující závazek ve výši 300 tis. Kč. Toto bylo i námi odsouhlaseno inventarizací závazků k 31.12.2008, kde jsme neshledali inventarizačních rozdílů. FU však zjistil, že věřitel-právnická osoba zanikl v roce 2007 ( výmaz z OR bez nástupce ). Tímto taky FU zkonstatoval, že k 31.12.2008 evidujeme v rozvaze neexistující závazek, a že rozvaha tedy nezobrazuje skutečný stav a účetnictví je zkreslené. Záměr FU je ten, že v roce 2008 v rámci kontroly o hodnotu tohoto závazku zvýší HV daňově a současně zahájí i správní řízení u uložení pokuty za účetnictví. Dále nám FU doporučil, abychom v rámci roku 2011 zaúčtovali zánik závazku do výnosů na účet 688 a vyloučili ho z daní na řádku 112 přiznání za rok 2011, protože kontrolou byl již tento závazek dodaněn. Je postup FU správný ? Myslíme si, že správný postup by měl být v souladu s ČÚS 019 , 4.1.3 a v roce 2007 jsme měli zaúčtovat tento závazek do výnosů , čímž bychom dodrželi věcnou a časovou souvislost. O zániku závazku jsme se ale dozvěděli při kontrole, která probíhá nyní. Tzn. účetní případ odpisu závazku do výnosů zaúčtujeme v roce 2011, tedy v roce, kdy jsme uvedené skutečnosti zjistili. Vzhledem k tomu, že rok 2007 je již v prekluzi, nemůžeme ani podat dodatečné přiznání na DPPO za rok 2007. Pak by asi výnos z tohoto závazku v roce 2011 byl daňovým. A nebo taky nedaňovým, právě proto, že již nemůžeme podat dodatečné přiznání na rok 2007 i když bychom chtěli. Dále si myslíme, že ani rozvaha nebyla v roce 2008 zkreslena, neboť inventarizací jsme zkonstatovali , že uvedený závazek uznáváme a netušili jsme, že věřitel zanikl. Je náš názor správný ? Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.yvona Odpověď: Bohužel Váš názor správný není. Pravdu má FÚ. Lituji. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Odpověď: Jestliže právní subjekt zanikl v r.2007 a v r. 2008 od něho máte fakturu, tak dá rozum, a nemusím hledat paragraf, že se jedná o podvrh. Jak může nekdo, kdo již neexistuje vystavit doklad??? JNinak jsou v zákoně o účetnictví stanoveny obecné zásady a pravidla pro účtování a z těch je třeba vycházet. Doporučuji Vám prostudovat tento zákon a dále daňový řád. Lituji. Vypisováním jednotlivých §§ se zde, bohužel, nemohu zdržovat. To není posláním a cílem této poradny. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Odpočty úroků z hypotéky - maminka na rodičovské dovolené Dobrý den, chtěla jsem se zeptat- vlastním nemovitost, se kterou je spojena poměrně vysoká hypotéka, a tudít i vysoké úroky. Bylo mi řečeno,že když jsem na rodičovské dovolené a nemám žádný příjem, nemohu si odpočíst v daňovém přiznání úroky z hypotéky, i když jsem řádným vlastníkem a dlužníkem dle úvěrové smlouvy (důvod: žádný příjem znamená není z čeho odpočítávat). V polovině roku se spoludlužníkem i spolu vlastníkem nemovitosti stal můj manžel - může si odpočíst ze svého příjmu celou částku úroků z hypotéky místo mne? Je důležité,jak dlouho je spoluvlastníkem a spoludlužníkem hypotéky nebo stačí,že jsme již 2 roky manželé? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat prodal jsem rodinný dům, pozemek jsem měl 10 let a dům jsem prodal 4 roky po kolaudaci. Vím že mám zaplatit daň z převodu nemovitosti a možná i daň z příjmu i když jsem dva roky před prodejem v dome bydlel. Když by mi úřad neuznal bydlení v domě tak prý mohu peníze z prodaného domu použít na stavbu nebo rekonstrukci nového kde mám trvalý pobyt. Je nutné použít celou částku prodejní ceny nebo jen rozdíl mezi pořizovací cenou a prodejní, rozdíl který by se danil. Jedná se o investici do trvalého bydlení. Jak dlouho mohu peníze investovat do bydlení když plánuji stavbu 2 roky. Děkuji za informace. S pozdravem. Martin Koutský