FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz. Zaměstnanci se účastnili vánočního večírku.Pro firmu je tento náklad účtován jako nedaňový. Účetní po mě chce rozpočítat částku mezi zúčastněné zaměstnance a dát do mzdy jako naturální plnění. Myslím si ,že tento příjem je osvobozený od daně dle par. 6 odst 9 písm d) a g). Navíc dle ZP PAR. 112 Naturální mzda - zde je psáno s výjimkou lihovin . Je postup účetní správný nebo je to osvobozeno od daně. Děkuji M.S.
Dobrý den jsem OSVČ a na nákup zboží mám od rodičů pronajatý osobní automobil. Do nákladů si uplatňuji pouze nájemné za automobil. Mohu si uplatňovat i paušál na cestovné/ 5000,- Kč měs./?
Dobrý den,prosím o radu ohledně "dodanění" uplatněných odpočtů při zrušení životního pojištění. Je to tak, že do daňového přiznání uvedu součet všech uplatněných odpočtů - např. měsíčně jsem platila na životní pojištění 300, tak je to za rok 300x12? Nebo je to tak že do daňového přiznání napíšu částky - výslednou slevu na dani a tudíž mi v daném roce vznikla sleva na dani ca 5000 a musím do přiznání tedy uvést 5000? A jak je to v roce, kdy jsem po rodičovské dovolené nastoupila do práce až v listopadu a uplatňovala zaplacené pojistné? Moc děkuji.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně Silničnimu daně.OSVČ, plátce DPH vlastní nákladní vozidlo, které používá při podnikání.kategorie vozidla je N1.Pčet náprav z toho poháněných:2-1. Nevím jak zjistit správně základ daně (bod 18,19 - z formulaře). U bodu 18(základ daně -nápravy), jsem psala 2. U bodu 19. (základ daně - tuny)...v TP vozidla jsem našla: -provozní hmotnost(kg):1 198 -největší technicky přípustná/F.2 povolená hmotnost(kg):1 715/1 715 -největší technicky přípustná/povolená hmotnost na nápravu(kg):N1,N2,N3....: 870/870; 920/920 - největší technicky přípustná/povolená hmotnost vozidla - největší technicky přípustná/F.3 povolená hmotnost jízní soupravy(kg): 2 415/ 2 415 Prosím o radu: kterou hmostnost musím uvádět u bodu 19? a ještě jednu otázku bych měla: Musí OSVČ registrovám k silničnímu daně vést knihu jizd? Předem děkuji a přeji krásný den. I.S.
Dohoda o provedení práce. Malá společnost s.r.o.,která nemá žádné zaměstnance uzavřela na rok 2011 dohodu o provedení práce s důchodkyní na vedení účetnictví s tím,že odměna za práci bude vyplacena jednorázově na konci roku podle odpracovaných hodin/předpoklad 140 hod.po 350kč/. K 1.12.2011 se společnost zaregistrovala na FÚ k dani z příjmu FO.Je možné důchodkyni /nemá jiné příjmy a podepsala by prohlášení/při jednorázové výplatě uplatnit celou slevu na dani podle §35ba/viz.§38h odst.7/?Pak by žádnou daň neplatila.Nebo nemá podepisovat prohlášení a sama si podat dańové přiznání,aby dostala daň zpátky? Pro příští rok budeme dohodu podepisovat znovu.Je možné ji uzavřít na dobu neurčitou?Je možné sjednat stálou měsíční odměnu bez vazby na hodiny,nebo to nějaký zákon vylučuje? Je i v tomto případě,kdy má společnost jen jednoho zaměstnance na dohodu o provedení práce nutné platit úrazové pojištění zaměstnanců? Děkuji za odpověď. nu
Jsem důchodce,pobírám důchod z Rakouska,jak se zdaňuje v ČR?
Zajímají mne paušalní výdaje z oblasti poradenství a překladatelské činnosti. Za rok 2011 - 40 nebo 50 % Dškuji za odpověď Bronislav Sołczyk
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat ohledně pronájmu "sám sobě" Přesněji, pokud koupím nemovitost do soukromého, nefiremního majetku a zřídím si v ní kancelář s podnikáním na IČO. Mohu si určit výši nájmu a tu započíst do nákladů na IČO? Jak případně tento příjem z pronájmu zdaním? Děkuji za odpověď
dobrý den,prosím o radu: manželka je vlastníkem nemovitosti (za manželství) a chtěla by tuto nemovitost pronajmout manželovi k podnikání. On by provedl opravy na nemovitosti, které by si zahrnul do nákladů a dále se souhlasem manželky by nemovitost pronajímal. Prosím, zda by to bylo možné a pokud nikoliv, poraďte prosím jak to udělat správně. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně daňového přiznání. Podnikání jsem záhajil 18.5. letošního roku jako OSVČ, Pomocné stavební a dokončovací práce... Mé příjmy budou činit do konce roku cca 128tis. Chci se tedy zeptat, zda využít výdajových paušálů...přesněji řečeno, abych nemusel nějaké větší peníze vracet. Dají se platby sociálního a zdravotního počítat do výdajů? Musím si vést nějakou účetní knihu apod? Mám k dispozici vlastně "jen" 6 faktur, které jsem vystavoval "zaměstnavateli". Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petr P.
Dobry den. Pokud tedy nemuze mit FU zamestnance na DPP, tak jak resit situaci, kdy zena na materske dovolene vykonava pro tuto FU spravu nemovitosti ? FU je majitel cinzovniho domu a zena na materske pomaha s drobnostmi ohledne udrzby a spravy. Za rok je castka za tyto sluzby vyssi nez 15 tis. dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat v DE nová vrata do obchodu v ceně 62400,-Kč včetně dph. jednalo se o výměnu starých vrat, takže nákup dát jako materiál do spotřeby anebo navýšit cenu majetku a odepisovat? Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Chci zažádat o zrušení registrace k DPH. Nevím však jakým způsobem provést vyrovnání. Zrušení chci provést k 31.12.2011. Zajímalo by mě zda musím vrátit DPH z nakoupeného zboží a nakoupeného majetku. A jakým způsobem to provést. Zda z nakoupeného majetku se vrací poměrná část a zda se za tento majetek považuje i lednice v hodnotě 6000 Kč. Předpokládám, že u zboží provedu inventuru a jak vrátit DPH z tohoto zboží? Jsem fyzická osoba. Děkuji.
Dobry den. FO ma cinzovni dum. Neni podnikatelem. Na DPP si vezme zenu na materske dovolene, ktera u ni podepise ruzove prohlaseni. Musi se FO prihlasovat na FU k registraci dane z prijmu ze zavisle cinnosti a funk. pozitku nebo jen staci odvod dane, kdyz neni podnikatel. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, jsme plátci DPH se sídlem v ČR. Poslali jsme zaměstnance na odborný seminář do Polska (místo akce bylo v Polsku, DIČ jsme poskytli). Přišla nám faktura na "účast na semináři", na které je uvedena cena bez DPH a poznámka o povinnosti provést reverse charge příjemcem - tedy námi. Domnívám se, že na vzdělávání se vztahuje §10b ZDPH a tedy by na plnění měla být aplikována polská DPH (což jsem našla i v evropské směrnici 2006/112/ES ve znění směrnice 2008/8/ES), ale účetní pořádající firmy tvrdí, že oni vystavují vždy faktury takto a je to podle jejich DPH v pořádku. Máme přesto aplikovat reverse-charge? Jak zacházet s daňovým dokladem, který je podle nás chybný (uhradili jsme předem zálohu, takže varianta, že zaplatíme až dostaneme správný doklad, nepřipadá v úvahu)? Děkuji.
Dobrý den, po celý rok jsem veden jako nezaměstnaný úřadem práce, k tomu pobírám existenční minimum 2.020,- Nyní jsem byl osloven reklamní agenturou na realizaci televizní reklamy, přičemž jsem fyzická osoba a nemám IČO. Bude se jednat o práci 3.dny, smlouva o dílo, a částka bude více než 450.000,-.. Že to budu muset zdanit vím, na úřadu práce se odhlásím, i od pobírání socialních dávek. Rád bych se dotázal: - Když podám daňové přiznání na své jméno a rodné číslo jakožto jednorázový mimořádný příjem, do které kategorie to mám uvést? - Mohu-li si odečíst náklady procenty a kolik? - Sociální a zdravotní pojištění? i když je za moji osobu již uhrazeno úřadem práce? Předem Vám velmi děkuji za odpověd...
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když jsem koupila 1/4 podíl nemovitosti a pozemku v šestém měsíci roku 2011 za částku 4 000 000 Kč a spoluvlastníky jsem byly donucena tento podíl prodat v měsíci listopadu 2011 za částku 2 551 000 Kč, Kolik budu platit daň z převodu nemovitosti. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem Petra Vytvarová Malá
Dobrý den, manžel je OSVČ, vede DE a provádí lešenářské práce. Lešení má v obchodním majetku. Chce v tomto roce uplatnit výdajový paušál, ale není si jistý %, protože fakturuje vždy celkovou částku dle cenové nabídky, ve které je uvedeno, že cena zahrnuje montáž, demontáž a pronájem na 1 měsíc. Musí rozdělit příjmy na příjmy ze živnosti podle § 7 odst.1 pís. b (tj.60 %) a příjmy z pronájmu podle § 7 odst. 2 pís. e (30 %)? Pokud ano, tak jakým způsobem, když cenu za pronájem nikde neuvádí (nelze ji ani jednoznačně stanovit)? Moc děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď. Zeptám se jinak. Pokud budu mít fakturu na 10.000 zaúčtovanou v roce 2011, budu z ní platit stejné, nižší či vyšší daně než z faktury na 10.000 zaúčtované v roce 2012. Výši nákladů a příjmů nezohledňujme. Děkuji. MN
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli nebude výhodnější fakturovat v tomto roce než v roce příštím - s ohledem na možné změny v zákonech, jestli neplánují poslanci vyžadovat v roce 2012 vyšší odvody, apod. Výši nákladů a příjmů nezohledňujme.... Děkuji mockrát. MN