FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

akce pořádané neziskovou organizací

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké akce mohou pořádat příspěvkové organizace (PO). Tělovýchovná jednota (fotbalové družstvo) chce pořádat ples nebo taneční zábavu. Je vůbec možné, aby PO pořádala takové akce a kolikrát do roka? Jak je to s příjmem, od jaké výše se odvádí daň? Děkuji za odpověď.

spoluvlastnictví nemovitosti a daně

Dobrý den, můj dotaz se týká daně z převodu nemovitostí. Manžel vydražil v exekuci byt a exekutor nechal do katastru nemovitostí zapsat jako vlastníka tohoto bytu jen manžela, protože do dražby byl přihlášen pouze manžel. Podle mého názoru by ale byt měl patřit do společného jmění manželů. Nevíme ale, zda přiznání k dani z převodu nemovitostí bude podávat a daň platit pouze manžel, nebo bychom měli podat přiznání k dani z převodu nemovitostí každý za svou polovinu bytu, protože se jedná o SJM, i když to takto v katastru nemovitostí zapsáno není? Pokud by daň z převodu nemovitostí platil pouze manžel, tak jak by to potom bylo, když bychom si nechali dodatečně daný byt v katastru nemovitostí zapsat jako SJM? Musela bych já znovu podávat přiznání k dani z převodu nemovitostí a zaplatit za svou polovinu bytu daň, i když už ji jednou zaplatil manžel? Nebo pokud se převádí nemovitosti mezi manžely do SJM, tak se už tato daň neplatí? Děkuji za podrobnější odpověď. Kudrnová

osvobození od daně

Dobrý den, v roce 2002 jsem zdědil 1/2 rodinného domu, zaplatil dědickou daň. V roce 2011 po soudním procesu o vypořádání spoluvlastnictví, byla má polovina převedena na druhého spoluvlastníka, já jsem zaplatil daň z převodu nemovitostí ve výši 3%. Budu muset částku za vypořádání spoluvlastnictví zdanit ještě daní z příjmů fyzických osob? Děkuji.

rozšíření živnostenského oprávnění

Dobrý den.Momentálně jsem OSVČ v oboru zprostředkování obchodů a služeb,pojištovnictví.Tuto činnost nedělám a pracuji formou investic.Mám smlouvu s brokerem který mi vyplácí mé zisky.Nic naco bych potřeboval živnost.Ale živnost si přesto ponechávám a zajímalo by mne jakou volnou živnost mám na úřadech přidat abych mohl dále pokračovat jako podnikatel? nevím jak se tohle přeně nazývá.Dále bych rád od roku 2012 založil S.r.o kde bych lidem poskytoval 10-15% úrok ročně.Ale nevím jestli to vůbec jde nějak udělat a jaký obor podnikání by firma oficiálně měla.Chtěl bych si na nový rok vzít podnikatelskou půjčku a formu rozjet.Prosím o pár rad a zodpovězení mých dotazů. Podnikám od 02/2011.Díky moc.

auto v podnikání

Dobrý den, dotaz se týká OSVČ. Pokud začnu ke svému podnikání používat auto. Kolik za něj musím platit? Jak velké náklady si mohu následně odečíst z užívání auta? Musím být majitel nebo mohu používat auto, které je zapsáno v registru na někoho jiného z rodiny? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Popovič Michal

prodej bytu a daň

dobry den mam dotaz zda je třeba platit dan z prodeje nemovitosti když byl byt rekonstruovan a posleze prodan s prodělkem s pozdravem Nikola

sleva na dítě

Dobrý den, v srpnu jsem se vdala, jsem studentka a po svatbě jsem nezměnila trvalé bydliště, tzn. stále jsem registrovaná ve společné domácnosti s matkou. Matka má na mě jakožto na studentku slevu na dani, chtěla bych se zeptat, zda se situace po svatbě změnila a matka už nemá na tuto úlevu nárok, i když jsem stále studentka a trvalá adresa zatím zůstala stejná? Adresu jsme zatím neměnili, protože momentální bydliště je pouze přechodné a budeme se teprve stěhovat do vlastního. Děkuji za odpověď.

daňový náklad

Dobrý den, jsem fyzická osoba, obdržel jsem fakturu v roce 2011, ale zaplatím ji až v roce 2012. Můžu tuto fakturu zahrnout do výdajů roku 2011? Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský

daňová povinnost

Dobrý den, musí vždy plátce DPH při prodeji odvést DPH, pokud prodává movitou věc či nemovitost, při jejichž koupi uplatnil odpočet DPH v plné výši? A pokud DPH na vstupu neuplatnil, musí ho při prodeji odvést...: Nebo existuje lhůta, po jejímž uplynutí prodej DPH nepodléhá? Děkuji za odpověď. N.Semml.

odpisy majetku

Dobrý den, Jsem OSVČ a do 11/2012 jsem podnikala v prodejně, kterou jsem měla v nájmu. 28.11.2012 jsem se stala majitelkou jedné poloviny této prodejny. Prodejna nebyla nikdy odepisovana. 1. můžu uplatnit odpis za celý rok 2011 anebo pouze za 12/2011 a pokud bych chtěla za celý rok 2011 musím mít souhlas původní vlastníka celé prodejny? 2. Patří prodejna do odpisové skupiny 5, délka odepisování 30 let při zrychleném způsobu odepisování? Děkuji

daňová kontrola

Dobry den, v breznu se chystam prerusit podnikani a jit pracovat do ciziny. Jak to bude v pripade, ze prijde danova kontrola? Jelikoz jsem mel 2 roky maly zisk, ocekavam prichod... Dekuji za odpoved.

prodej pozemku a daně

Dobrý den, v roce 2008 jsme s přítelem koupili pozemek za 1 350 000Kč. Tento pozemek jsme rozdělili na dvě poloviny, z nichž jednu jsme letos v květnu prodali za 850 000Kč. V prosinci jsme zakoupili byt za 665 000Kč. Můžete mi prosím potvrdit zda musíme zaplatit daň z příjmu z prodeje pozemku a jak se tato částka vlastně vypočítá? Předem děkuji.

předmět daně

Dobrý den,od nového roku jdu do pronájmu pokoje za 4000 kc měsíčně,platba daně by byla paušálně 30 procent.Chci se zeptat od kdy se ta dan počítá,někdo mi tvrdí,že až po 3 měsících pronájmu. Potřebuji tuto radu pro osobu u které budu bydlet. Děkuji mnohokrát za odpověd s pozdravem Petr

stravné

Jedu na SC do Argentiny,nemohu najít denní náhradu stravného,múžete prosím mě napsat tuto szbu.díky.vilem23

dodatečná mzda

Dobrý den. V r. 2005 jsme se soudili o ušlou mzdu. I když nám okresní soud potvrdil nárok, zaměstnavatel se odvolal. Odvolání prohrál a letos v červnu vyplatil ušlou mzdu, což bylo v pořádku. Jedná se mi o zákonné úroky z prodlení které vyplatil v listopadové výplatě a to jako že se jedná o příjem ze závislé činnosti příjmy plynoucí v součastnosti se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti, a že tyto úroky z prodlení podléhají zdanění dle ust. § 38h odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. To znamená, že nám z přiznané částky bylo odvedeno mimo daň z příjmu i zdravotní a sociální pojištění. S tímto postupem nesouhlasím, když by zaměstnavatel řádně vyplácel mzdu a já ji ukládal, zaplatil bych akorát daň z příjmu. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Nováček.

dílčí základ daně

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně zdanění příjmu z prodeje parcely. Parcelu jsem koupila na hypoteku s úmyslem na ní stavět, ale finanční situace se změnila a já musela parcelu prodat. Za ty tři roky, co jsem ji vlastnila šly ceny poměrně nahoru, takže se cena parcely asi o 200.000,- navýšila. Velká část prodejní ceny ale padla na doplacení hypotečního úvěru. Platí se daň z celé částky nebo se odečítá doplatek na hypoteku a daní se pouze rozdíl? Předem děkuji za radu. Petra K.

odpočet daně

Dobrý den, plátce DPH dostane dodavatelskou fakturu s plněním 31.12.2011 poštou a to 3.1.2011.Znamená to, že odpočet bude proveden v řádném přizání k DPH až za leden 2012?

daňová povinnost

Při prodeji nemovitosti mezi fyzickymi osobami platí daň z převodu prodavajíci. Plati nějakou daň i osoba nabyvajíci nemovitost?

účtování

Dobrý den, firma se stala oprávněným příjemcem pro opakované přijímaní vybraných výrobků z jiných členských zemí v režimu podmíněného osvobození od daně. Nemám s tím vůbec žádné zkušenosti. Zaplatila zajištění spotřební daně, které účtuji na 314. Nyní fakturuje odběrateli spotřební daň. Fakturuje tuzemským odběratelům i třeba na Slovensko, tam je odběratel registrován jako plátce DPH v ČR. Mám několik dotazů: 1) spotřební daň se fakturuje bez DPH - uvádí se tato hodnota někam do přiznání k DPH? 2) kam účtovat spotřební daň - 343? 3) je nějaký rozdíl při fakturace spotřební daně do tuzemska a do zahraničí? Firma fakturuje spotřební daň za motorovou naftu. Vyplývá z toho pro mně jako účetní i nějaká další povinnost než podávat přiznání ke spotřební dani? Moc děkuji za odpověď. Veverková

podnikání invalidního důchodce

Dobry den,prosim vas chtel bych se vas na neco zeptat.Jsem ČID a chtel bych zacit podnikat v oboru nakup a prodej.Muzu podnikat i kdyz jsem duchodce.Nevim jestli na hlavni ci na vedlejsi,kdyz nejsem nikde zamestnan.Kolik musim platit soc. a zdr. i kdyz treba nic nevydelam.Dlouho si stim lamu hlavu.Nevim co a jak.Proto vas prosim o radu a zaroven pomoc.Predem vam dekuji.S pozdravem Petr