FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

likvidace společnosti

Dobrý den, prosím o stručné shrnutí, jakým způsobem postupovat při ukončení činnosti s.r.o. Jediný společník již nechce v činnosti s.r.o. pokračovat.S.r.o.má v majetku 1 automobil, peníze na účtu a v pokladně, vykazuje zisk. Závazky a pohledávky jsou vypořádané. Je třeba jmenovat likvidátora? A jakým způsobem? Děkuji za odpověď.

odpočet daně

Dobrý den, v DP pro daň z příjmu uplatňuji náklady paušálem, tj. 60%. Jak je to u DP k DPH? Mohu si uplatnit DPH z nakoupeného zboží a snížit si tak odvod DPH plynoucí z provozování živnosti? Nebo tam platí stejný režim, když paušálem, tak ani u DPH nemám nárok na uplatnění DPH z nakoupeného zboží či služeb potřebných k provozování živnosti. Jedná se o tuzemské plnění. Děkuji moc a přeji hezký den. Petra

osvobození od daně

Dobrý den, má prateta (teta mé matky) mi darovala nemovitost a ráda bych se informovala,zda se mne týká darovací daň nebo ne. Zda spadám do tzv. II.skupiny poplatníků,kteří jsou od r 2008 od darovací daně osvobozeni, tedy příbuzní v řadě pobočné. Děkuji za odpověď .

vyplnění přiznání

Dobrý den,vyplňuji elektronicky daňové přiznání k silniční dani a v oddíle II.,je mi to pořád ukazuje chybu ve sloupci 18,kde mám 2t a ve sl.19 mám celk.hmotnost 12t. V technickém průkazu vozidla je uvedeno počet náprav 2-1 zadní,největší povolená hmotnost vozidla 12t,největší povolená hmotnost na nápravu 4500/4500, 8500/8500. Jaké tedy sazby mají být ve sloupci 18 a 19.Děkuji

dodanění ŽP

Dobrý den, v letech 2003-2010 jsem uplatnovala slevu na základu daně z důvodu platby kapitálového pojištění. V roce 2011 jsem obdržela odbytné. Dle zákona o dani z příjmu bych měla v § 10 ostatních příjmech vykázat uplatněné slevy na daních a to za celou dobu spoření, což je konktrétně 9x 12.000,- Kč. Existuje nějaká promlčecí lhůta ? Jak doložit FÚ, že příjmy vykázané v ostatních příjmech se týkají ukončeného kapitálového pojištění? Stačí přiložit potvrzení o ukončení smlouvy?

spolupracující osoba

Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik si může přividělat spolupracující osoba aby měla nulové platby na soc. a zdravotních odvodech.Akdo múže být spolupracující osoba.Děkuji Novotná

sazba daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké DPH od 1.1.2012 je u plakátů z historickýmy motivy. Děkuji Fílová

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zateplování panelových domů, dle mě spadá do režimu přenesené daňové povinnosti. Děkuji za odpověď.

danění provize

Dobrý den, mám dotaz ke zdanění provize. Na dokladu o přehledech provizí je např.: provize 3000,- odvod na kauční konto 300,- k výplatě 2700,- jedná se o provize z pojišťovnictví a kauce je poro případ zrušení sjednané smlouvy. Daním celou provizi, nebo pouze vyplacenou část? děkuji za odpověď

příležitostný příjem

Dobrý den, v prosinci 2011 se nám narodil syn. Manželka k 1.1.2012 přerušila činnost jako OSVČ, není nikde zaměstnána, od listopadu je na nemocenské, ze které přejde v únoru na tříletou rodičovskou dovolenou, kde bude osobou trvale pečující o dítě do 4let věku. V prosinci 2012 by měla provést určité úkony pro jednu OSVČ, za které by jí měla náležet odměna cca 97000Kč. Jaký je nejlepší postup vyúčtování daných úkonů a odměny za ně vyplacené tak, aby si výši té odměny mohla příslušná OSVČ dát do nákladů a zároveň, aby žena odvedla co nejnižší daň z příjmů a neusela pokud možno hradit žádné sociální a zdravotní pojištění z této odměny a zůstal jí narok na rodičovský příspěvek (nevím zda tento nárok dnes je nebo není vázán na výši příjmů, nebo na něco jiného)? Je vhodné na to použít dohodu o provedení práce a pokud ano, tak jaká bude v takovém případě celková výše odvodů(daň i pojištění), které bude muset žena zaplatit? Nebo je ekonomičtější použít nějaké jiné řešení? Předem děkuji za informace a přeji hezký den.

odpočet daně

Dobrý den Chtěl bych Vás požádat o radu ohledně uplatnění DPH na dodávkové vozidlo. Obdrželi jsme fakturu na které je uvedena cena vozidla bez DPH je 300 000,- + DPH. Jedná se o vozidlo s bazaru. Je možné na toto vozidlo uplatnit DPH a v jakých řádcích se tento nárok uplatňuje. Jsme s.r.o tedy účtujeme v „podvojném účetnictví“. Děkuji Pěcha Jiří

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně režimu přenesení daň.pov. na plátce od 1.1.2012. Jsem OSVČ FO podnikající v oboru Zámečnictví. Od letošního roku mám tedy fakturovat výrobu a montáž zám. výrobků bez DPH? Stavebním firmám (plátcům DPH)nejspíš ano, ale jak budu postupovat pokud budu fakturovat ostatním subdodavatelům, např. instalatérské firmě, nebo truhlářské firmě? Pokud to budou plátci - tak nejspíš také bez DPH. A ještě jeden dotaz, jak fakturovat pokud budu dodávat ocelový prvek bez montáže? Děkuji za Vaši odpověď.

cena PHM

Dobrý den,OSVČ používá k podnikání své soukr.vozidlo.Je upravené na LPG. Výdaje na dopravu uplatňuje průměrnými cenami+ sazba na 1km. Může použít průměrnou cenu benzínu, když nesbírá doklady od LPG?

povinnost registrace

Dobrý den, dozvěděl jsem se, že pokud jako OSVČ, i zcela jednorázově, poskytnu službu subjektu z jin. státu EU, stávám se tím okamžikem pl. DPH a musím se registrovat, vůbec tomu nerozumím v kontextu s tím, že se k odvedení daně musí prý přiznat příjemce plnění. Pokud to tak je, lze se registrovat a následně zase co nejdříve registraci zrušit ? Další plnění pro zahraniční subjekt totiž nepředpokládám. Pokud Vás to nebude obtěžovat, prosím i zodpovězení otázky, co by pro mne vyplývalo z toho,že bych se o této povinnosti dozvěděl třeba až dlouho po tom, co jsem plnění provedl. Děkuji moc

sleva na dani

Dobrý den, v roce 2011 jsem byla celý rok nezaměstnaná a pobírala podporu v nezaměstnanonsti.Nemám žádné příjmy ze závislé činnosti za toto účetní období , pouze ostatní příjmy dle §10 zákona o dani z příjmu. Mohu v daňovém přiznání FO uplatnit nedaněné minimum na poplatníka a slevu na dni z důvodu plateb penzijního pojištění?

změna režimu

Dobrý den, prosím o radu. V říjnu 2011 došlo k registraci k DPH u fyzické osoby. Předtím nebyla plátce DPH, avšak přijaté faktury od začátku roku jsou od plátců DPH. Je možné nárokovat z těchto starších faktur DPH nyní, za 4Q 2011 ? Moc děkuji za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, tento rok mne poprvé čeká vyplnění žádosti o přiznání k dani z příjmů FO, mohl/a byste mi poradit, když jsem pracovala v pojišťovně, kterého paragrafu se to týká? Jestli ze závislé činnosti, z podnikání, atd.? Dále, kolik je max.částka nezdanitelné části daně,tj. za životní pojištění? Děkuji Mrnková

paušál za auto

Dobrý den, manžel (podnikatel) je v technickém průkazu zapsán jako vlastník vozidla, ale toto vozidlo k svému podnikání nepoužívá. Manželka (též podnikatelka) toto vozidlo však ke své podnikatelské činnosti využívá. Vozidlo je součástí SJM. Může si manželka uplatnit výdajový paušál na automobil ve výši 60 000,- za rok? Každý z nich se věnuje jiné činnosti, nejsou spolupracujícími osobami. Předem děkuji za odpověď. Jana Chadimová

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně režimu přenesené daňové povinnosti na DPH ve stavebnictví.Platí tato povinnost i v případě, že se fakturace týká "montážních praci a opravy vzduchoveho kompresoru". Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den,kdy musím odvést daň z výher v on-line sázkách? Nejsem si jistý,zda se tento případ týká zákona §10, odst.1, písm. h) ZD. Kasínová společnost sídlí v EU.