FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pěkný den, rosím o pomoc v níže uvedené záležitosti. V roce 2006, jsem jako OSVČ (vedu daňovou evidenci ) zakoupil osobní automobil a ještě v tomto roce jsem na něj začal uplatňovat odpisy z celkové zaplacené ceny. Dle předpisu, jsem v daňové evidenci neuplatnil odpočet DPH. V té době jsem byl plátcem DPH a pak až do měsíce října 2010, kdy od 1.11.2010 jsem přestal být plátcem. Za rok 2010, jsem v daňovém přiznání ( březen 2011 ) uplatnil poslední odpis v celkové výší 22 000,-Kč. Dotaz: Měl jsem nějakou povinnost odvodu DPH z titulu výše popsané změny ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prodávám své výrobky přes nejmenovaný internetový portál. Měsíčně pak obdržím fakturu kde je vyčíslen můj obrat včetně provize, kterou si firma ponechá. V daň.přiznání budu uplatňovat výdaje %. Co mám dávat do příjmů? Částku s provizí nebo bez provize? Děkuji za odpověď.
Na základě dostupných údajů z médií by měl pracující důchodce pokud jeho roční mzda a roční důchod přesáhne částku 840.000,-Kč zapsat tento roční důchod do daňového přiznání. Mám dvě otázky : 1.) Do částky 840.000,- Kč se započítává roční hrubá mzda nebo superhrubá mzda ??? 2.) Na který řádek daňového přiznání se tento roční důchod zapisuje nebo,do které přílohy daňového přiznání a na který řádek se vpisuje ??? Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když máme zboží a vydáme ho za účelem reprezentace (propagace) a cena jednoho ks je nižší, jak 500,-, musíme z tohoto zboží odvést dph? A toto zboží účtujeme na 513? Děkuji za odpověď. Fantová
Dobry večer!Mam dotaz ohledne vraceni dane .Mame byt v čechach a platime si v čechach hypoteku .Teraz žijeme ale na slovensu a pracujeme taktiež na slovensku ,takže v čechach žiadny prijem nemame.budu nam vratena dan s urokov s hypoteky ?pred rokom som to podala a nič nam neprišlo,takže asi som to zle vyplnila:-(nemožete mi poradit aky dokument k tomu potrebujem a či sa to da podat aj rok spetne?A ešte mam otazočku ohledne toho ked to chcem predat ked to vlastnim viac ako 5 let a či budem platit dan s prodeje.Dakujem a prajem pekny večer:-)
Dobrý den, podnikám a vedu DE,přitom jsem celý rok vykonával funkci zastupitele a dostával odměnu, mám toto uvádět do daňového přiznání a měl by mi obecní úřad vystavit nějaké potvrzení o zdanitelných příjmech
Dobrý večer, prodal jsem byt a měl bych tak zaplatit daň z převodu nemovitosti. Celková kupní cena byla zaplacena bankou, která poskytla hypotéku v plné výši na základě kupní smlouvy a po provedení znaleckého posudku, který zajišťovala banka. Prosím proto o sdělení, zda-li jako doklad k doložení podkladů pro stanovení daně v daném konkrétním případě,postačí kupní smlouva a případně další doklady zaslané bankou, protože dodatečné zhotovování znaleckého posudku jen pro potřebu finančního úřadu mi připadá jako úřední šikana, zvláště když banka znalecký posudek zajistila a stanovená cena odpovídá ceně v době a místě obvyklé. Pro mne osobně je v tomto případě znalecký posudek zbytečný. Myslím, že rozhodnutí banky o udělení hypotéky v plné výši je dostatečným důkazem toho, že se nejednalo o žádné podvody s cílem zkrátit daně.Pokud znaleckého posudku je nezbytně potřeba, prosím o sdělení, jde-li o povinnost poplatníka dánou zákonem nebo jde pouze o interní předpis ministerstva finanací nebo je-li rozhodnutí o předkládaných dokladech jen na příslušném finančním úřadu a jeho pracovnících. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je špatně, pokud účtuji zaplacení silniční daně rovnou na 531/221. Platili jsem ji jednorázově (ne zálohami) k 15.4. Je možné to vyřešit takto a účet 345 vůbec nepoužít?Děkuji
Dobrý den, mám e-shop, nejsem plátce, vedu DE. Mám zboží (kosmetiku)s prošlou minimální trvanlivostí, ptala jsem se na hygieně, tam mi řekli, že takové zboží nemůžu prodávat, pokud nemám nějaké oficiální vyjádření o jeho neškodnosti. Jde mi o to, jakým způsobem a kde je zlikvidovat, vím, že je na to paragraf, ale spíš mi jde o to, v jaké instituci takové zboží zlikvidovat a jak to pak zapsat do DE (abych to nemusela dávat do zdanit. příjmů, ale mohla to nechat ve zdan. výdajích). A co když si něco z toho koupím třeba sama pro sebe, je to možné i bez té ofic. zprávy o neškodnosti? Moc děkuji za informaci
Dobrý den, Chci se zeptat, zda se vztahuje od 1.1.2012 přenesená daňová povinnost na firmu, která instaluje elektronické zabezpečovací a požární zařízení do budov. Nevím zda instalace EZS patří mezi stavební a montážní práce.
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně pronajmutého auta s následným odkoupením předmětu nájmu.(ne od leasingové společnosti). Firma pronajala naší firmě automobil, byla sepsána smoluva o nájmu dopr. prostředku s následnýmodkoupením předmětu nájmu. Dle smlouvy jsme zapalatili vratnou kauci 102 000,-. Měsíčně dostáváme fakturu za nájem. fakturu účtuji klasicky 518/321. vratnou kauci jsem zaúčtovala na 314....a nechávám na účtu 314.
Dobrý den, prosím jaká je archivační a skartační lhůta nájemních smluv v soukromém činžovním domě. Děkuji Martin Řehák, rehak.martin@email.cz
I já mám tento n ázorPředmět: Správné vyúčtování dopravy vozidla k úpravě a zpět. Přeji hezký den. Potřeboval bych poradit. Naše firma se zabývá přestavbami automobilů pro tělesně postižené občany. Přestavby vozidel provádíme v rámci celé republiky. Vozidlo k přestavbě a zpět si z pravidla od zákazníka přivezeme vlastním odtahovým speciálem. Cenu dopravy vozidla zpravidla účtujeme i z cenou přestavby vozidla a hradí ji v naprosté většině Sociální úřady s rozšířenou působností, od 1. 1. 2012 pověřené Úřady práce. Někdy je cenově výhodnější, že nám zákazník sám přiveze vlastní vozidlo k přestavbě. Je to v případech, když je zákazník ze vzdálenějšího místa bydliště a je schopen a ochoten vlastní vozidlo nám sám přivést. V těchto případech zajišťujeme zákazníkovi nocleh v hotelu, (pochopitelně za cenově přijatelných podmínek) dokud není přestavba hotova, aby si poté mohl upravené vozidlo odvést. I v těchto případech cenu dopravy vozidla účtujeme i z cenou přestavby vozidla a hradí ji od 1. 1. 2012 pověřené Úřady práce. Chtěl bych se zeptat jestli je je toto účtování dopravy vozidla v souladu s platnými zákony. Setkali jsme se s názorem, že v případě dopravy vozidla vlastním odtahovým speciálem je vše v pořádku, ale v případě dopravy vozidla vlastníkem s noclehem v hotelu není v souladu s platnými zákony a je nepřípustné. Prosil bych Vás tímto radu. S pozdravem a díky Milan Píbal
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak je to s použitím soukromého účtu jednatele při placení závazků za s.r.o.. Jednatel zaplatil faktury ze svého soukromého účtu. Jak toto zanést do účetnictví. Výpis z jeho soukromého účtu mám k dispozici. Děkuji
Dobrý den, v loňském roce jsem založil k 1.7.2011 s.r.o. Nyní jsem skončil se ziskem před zdanění 32 000,-Kč. Z čeho budu platit daň z příjmů? Musím nějak dopočítat celý rok? děkuji Tomáš Pokorný
Dobrý den, navazuji na svůj dotaz ohledně likvidace s.r.o. a vaši odpověď (viz níže). Ráda bych se ještě zeptala, pokud by firma neměla žádný majetek (jediný majetek je automobil, který by se ještě před ukončením činnosti prodal), mohla by firma ukončit činnost bez likvidace? Děkuji. Dotaz: Dobrý den, prosím o stručné shrnutí, jakým způsobem postupovat při ukončení činnosti s.r.o. Jediný společník již nechce v činnosti s.r.o. pokračovat.S.r.o.má v majetku 1 automobil, peníze na účtu a v pokladně, vykazuje zisk. Závazky a pohledávky jsou vypořádané. Je třeba jmenovat likvidátora? A jakým způsobem? Děkuji za odpověď. Odpověď: Musí být provedeno před notářem rozhodnutí jediného společníka o vstupu do likvidace a určení likvidátora. Poté zápis tohoto do OR. následně uzavření účetnictví, zpeněžení veškerého majetku a převedení na hotovost, zrušení b.ú., odhlášení na FÚ, OSSZ a ZP, zrušení ŽL, vypořádání se společníkem a nakonec dá likvidátor návrh na výmaz společnsoti z OR. Snad jsem na nic nezapoměl. Doporučuji toto řešit ve spolupráci a daňovým poradcem nebo advokátem v místě. Je to moc práce a na poměrně dlouhou dobu.
Dobrý den, dostali jsme od dodavatele dárkový poukaz v hodnotě 5000,-, za ten jsme u něho koupili zboží ve stejné hodnotě, na faktuře je odečteno 5000,-, k úhradě 0,-. Jak zaúčtovat přijetí dárkového poukazu -účet 648? Nemusíme z něho odvést DPH nebo darovací daň? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. začínáme podnikat a vedeme daňovou evidenci. Do podnikání nemáme přihlášeno vozidlo a budeme uplatňovat náhradu cestovného. Program mi vypočetl po zadání údajů náhradu cestovného ve výši 125000,-Kč. Prosím poraďte jak toto zaúčtuji a je tato částka již s DPH nebo bez DPH. Bohužel toto není nikde uvedeno. Děkuji
Dobrý den,prosím o radu. Zaměstnanec při výkonu práce způsobil škodu-v hotelu vyhořela myčka díky špatně zapojenému el.vedení,zaplatili jsme opravu, on uplatnil škodu u pojišťovny z pojistky odpovědnosti. Bohužel z celkové škodní částky 24 tisíc z důvodu stáří poškozené věci mu pojišťovna vyplatila pouze 5 tisíc. Teď si nevím rady, v případě, že majitel naší firmy nebude požadovat zbytek peněz po zaměstnanci doplatit,(to znamená 19 tisíc), bude tato částka daňově uznatelná nebo ji musím dát do nedaňových nákladů, děkuji. A.K.
Dobrý den, poraďte prosím jak postupovat, když se manželé v průběhu roku rozvedou,spolupracovali ,mají jeden obchod, vedou účetnictví.Jak lze v této spolupráci pokračovat?Případně jak rozdělit účetnictví, když obchod je jen jeden?Stačila by nějaká smlouva?Prosím o radu jsme zoufalí Děkuji