FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, fakturujeme na Slovensko za konzultační činnost na telekomuničních stanicích. Místo plnění je mimo tuzemsko dle zákona, dle § 10 se daň neuplatňuje. V přiznání k DPH to budu uvádět v oddílu C II. Ostatní plnění a plnění s místem plnění mimo tuzemsko s nárokem na odpočet daně? A na jakém přesně řádku? A jsme povinni podávat i souhrnné hlášení? Děkuji. Pěkný den. Fantová

sazba daně

Máme před firmou zámkovou dlažbu v písku, jedna strana je ohraničena zabetonovanými obrubníky,dvě strany jsou ohraničeny zabetonovanými šedými kostkami, do kterých lze nasadit netřesky,čtvrtá strana volně přechází.Zámková dlažba je vyjímatelná. Podléhá něco z toho vyšší dani z nemovitosti, musím podat dílčí přiznání, jedná se o zpevněné plochy? Děkuji.

auto ve firmě

Dobrý den, zvažujeme koupi auta pro firmu s. r. o. Abychom nebyli následně něčím překvapeni, chci se zeptat jaké všechny rutinní záležitosti se k tomu pojí (kromě platby za silniční daň a účetních - daňových odpisů). Auto by patřilo pouze firmě a jezdilo by jen pro firmu. Musím v tom případě například vést jízdní knihu? A jak je to s benzínem - můžu si ho bez problémů vést jako náklad v účetnictví? Děkuji Vám moc, EK

odpisy majetku

Dobrý den, prosím o radu, obchodní firma si dne 12.12.2011 koupila do majetku společnosti osobní automobil s PC 229000 Kč bez DPH. Může si za rok 2011 uplatnit odpisy ve 100% výši? Nebo, případně v jaké výši? Děkuji, Alena

prodej nemovitosti

Dobrý den,měla jsem nemovitost v obchodním majetku a odepisovala jsem ji.Vyřazena byla 1.1.2008.Po rozvodu,při vyrovnání SJM, byla v katastru zapsána 1/2 na mne a druhá 1/2 na bývalého manžela jako podíly na nemovitosti.Letos v únoru budu prodávat svoji 1/2, ne bývalému manželovi. Mohu proti kupní ceně uplatnit 1/2 zůstatkové ceny? Nedodržím lhůtu 5ti let a příjem budu danit podle §10. Děkuji.

přelom roku

Dobrý den, prosím o radu: 1) Jaké mám použít DPH u přefakturace vodného a stočného za 12/2011? Podle mne bude DUZP podle přijetí dokladu (1/2012) a na fakturu dám DPH 10%, protože se to týká ještě roku 2011. Je to tak správně? 2) Objednali jsme si zboží z Číny. Faktura za zboží (z Číny) a za celní poplatky (TNT Express) mi přišla v prosinci, ale zboží jsme na sklad přijali až v lednu (2.1.) 2012. Jak je to s DPH? Pokud to chápu správně, odpočet DPH si můžu uplatnit až budu mít JCD, které je považováno za daňový doklad (faktura v této chvíli nehraje roli daňového dokladu). Tedy až v lednu, i když faktury mi přišly už v prosinci. Nebo jsem to pochopila špatně a je to úplně jinak? Jsme s.r.o. - měsíční plátci. Předem moc děkuji za radu

povinnosti plátce

Dobry den. Mam dotaz ohledne DPH. Majitel domu se dostane s prijmy za pronajem pres milion. Musi se prihlasit k DPH ? A je tento prijem nulovy ohledne DPH ?A pokud je nulovy, tak do priznani DPH da pronajmy v nule a faktury od dodavatelu muze uplatnit s DPH ? Nebo je vsechno v nule ? Protoze pak mu bude FU stale vracet DPH ? Je to tak v poradku ? Dekuji

příjmy a výdaje

Dobry den. Muzete mi prosim poradit, jak je to u pronajmu bytu ohledne zaloh na sluzby, ktere dostanu od najemnika ? Davam do priznani pouze holy najem nebo tam do prijmu a do vydaju dam i zalohy na sluzby ? A jak by to bylo u pausalu ? Dam u pausalu do prijmu i ty zalohy ? Dekuji za odpoved.

výdaje procentem, spolupracující osoba

DOBRÝ DEN , JSEM OSVČ,UPLATŃUJI VÝDAJE PROCENTEM Z PŘÍJMŮ 60%-OSTATNÍ.AUTOMOBIL NEMÁM V MAJETKU FIRMY-MŮŽU PŘESTO UPLATŇOVAT JEŠTĚ PAUŠÁLNÍ MĚSÍČNÍ VÝDEJ NA DOPRAVU VE VÝŠI 5000 KČ? SLYŠEL JSEM ,ŽE TO LZE. MOHU NA MANŽELKU PŘEVÉST JAKO NA SPOLUPRACUJÍCÍ OSOBU AŽ 5O PROCENT PŘÍJMŮ? OD JAKÉ VÝŠE PŘÍJMU BYCH MUSEL BÝT POVINNĚ REGISTROVÁN K DPH? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.J.S.

výdaje procentem

Dobrý den, jako OSVČ vlastním Živnostenský list na zprostředkování obchodu a služeb. Zprostředkovávám pojištěni-VPA (výhradní pojišťovací agent), mimo jiné i penzijní připojištění. Jaký výdajový paušál v roce 2011 mohu použít? 60 nebo 40 %. Nikde to nemohu dohledat, jednoznačnou odpověď mně nedávají ani FÚ.Pokud nepoužiji paušální výdaje , ale skutečné náklady, jsou daň.nákladem i zaplacené zálohy na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.

pojistné

Dobrý den, musí hudebník vykonávající tuto profesi jako hlavní platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění jako ostatní OSVČ tj. 1807,- a 1670,- Kč i když jeho příjem je kolem 40000? Děkuji

zamezení dvojího zdanění

Preju hezky den, chtel bych se zeptat na jednu vec ohledne metody prosteho zapoctu dane pri prijmech ze zahranici. Rekneme, ze ma nekdo prijmy z Francie, kde je progressivni dan, ktera je pri nizsich prijmech nizsi nez v CR (pri platu 2000eur/mesic priblizne 9%). Dan zaplacena z toho prijmu v CR by byla vyssi. Znamena to, ze pri priznani prijmu v CR bude poplatnik doplacet? "Oplati" se tedy v takovychto pripadech priznavat celosvetove prijmy ve Francii (kde clovek travil vetsinu sveho casu) a v CR pouze ty,ktere clovek dostal za dany rok v CR? Dekuji za radu!

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, velice se omlouvám předem za můj dotaz- je možné někde najít nějaký "lidský" výklad k DPH od 1.1.2012, respektive hlavně DPH pro stavební a montážní práce od tohoto data??? účtuji 2 stavební firmy, plátce DPH, které dodávají stavební práce také firmám plátcům, ale s tím, že mají subdodavatele plátce DPH (musí si najímat betonářské práce, zemní práce, zaměření, dodávku výroby oken a dveří atd.) výraz Tuzmský reverse-charge a výklad tohoto samovyměření daně nechápu. vuběc nevím kdo z firem má fakturovat a odvádět DPH. můžete mi s tím prosím poradit. mnohokrát děkuji

danění více příjmů

Dobry den, mel bych dotaz ohledne forexu a dani. Jsem zamestnanec s trvalym prijmem a minuly rok jsem k tomu na zkousku zacal obchodovat forex u dvou brokeru. Na konci roku jsem u jedno byl ve ztrate 296 eur a u druheho v zisku 509 eur. Predpokladam, ze se cisty zisk pocita dohromady od obou brokeru, coz je po prevodu priblizne 5500 Kc, je nutne tuto castku uvadet v danovem priznani? Je potreba dolozit nejake vypisy z banky nebo jine dokumenty k ziskum z forexu v pripade, ze by celkova castka po pricteni vedlejsich prijmu z dalsich zdroju prekrocila 6000 Kc? Dekuji za odpoved.

hrubý národní produkt

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jaký je hrubý národní produkt v roce 2010,2011. Nemohu tento údaj zjistit. Děkuji

více podnikatelů

Dobrý den, 3 živnostnící se dohodnou, založí si firmu s.r.o. kde jsou všichni majitelé i jednatelé, firma nikoho nezaměstnává, živnostníci pracují jako OSVČ pro "svou" firmu, firma jim nic nekupuje a neposkytuje výrobní prostředky. Živnostnící si chtějí tuto firmu pořídit jedině z důvodu jednoduššího získávání zakázek. Jedná se o švarcsystém?

vrácení daně

Dobrý den, jsem studentka a v létě jsem měla zařízenou brigádu přes pracovní agenturu. Podepsala jsem prohlášení poplatníka daně z příjmu FO ze závislé činnosti a funkčních požitků. Z výplaty mi byla strhnuta určitá částka, domnívám se, že daň (pokud nešlo o poplatky agentuře). Mohu zažádat o vrácení daně i přes to, že jsem podepsala tento formulář? Jak se o vrácení daně žádá? A není už pozdě, když jsem brigádu měla v létě 2011? Předem děkuji za odpověď. Víchová

ubytování

Přeji hezký den. Vážený pane JUDr. Dytrichu, moc bych Vám chtěl poděkovat za Vaši odpověď. Jen pro doplnění a upřesnění našeho dotazu ke správnému zaúčtování nákladů na ubytování zákazníků po dobu přestavby vozidla (z pravidla jedno přespání - do druhého dne). Samozřejmě, že si neúčtujeme cenu dopravy (benzínu), když si majitel sám doveze vozidlo, ale jen nocleh v hotelu. V případech, kdy zajišťujeme zákazníkovi nocleh v hotelu, (pochopitelně za cenově přijatelných podmínek) dokud není přestavba hotova, aby si poté mohl upravené vozidlo odvést, fakturujeme náklady v "samostatné položce " daňového dokladu formou "vícenákladů" spojených s úpravou vozidla "v částce odpovídající skutečným nákladům" na ubytování nám fakturovaných dodavatelem služeb ubytování (Hotel). Tato částka je dopředu avízovaná v předběžné cenové kalkulaci a v zakázkovém listě je i zápis o poskytnutí této služby (ubytování - na naše náklady). Jméno zákazníka je vždy provázáno s číslem zakázky úpravy vozidla a fakturou. Chtěl bych se zeptat jestli je toto účtování v souladu s platnými zákony. Předem Vám ještě jednou děkuji za odpověď. S pozdravem a díky Milan Píbal

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, manžel je truhlář a převážně vyrábí kuchyňské linky a vestavěné skříně. Na tyto výrobky se v roce 2011 vzahovalo 10% DPH (za určitých podmínek jako rozměr bytu atd.), když bylo fakturováno konečnému zákazníku. Bude to tento rok také možné se 14% DPH ? Dále se chci zeptat, když tento výrobek bude prodávat stavební firmě, tak by měl vystavit doklad s 0% DPH ? Nebo se na něj přenesená daň povinnost nevztahuje. Pokud ano za jakých podmínek (u novostavby a u rekontrukce).

daňová povinnost

Dobrý den, jsem FO, plátce DPH, a ve smlouvě se zákazníkem mám nárok na vyplacení stravného při práci pro tohoto zákazníka v zahraničí. Zákazník mi toto stravné vyplácí oproti mojí fakturaci. Otázka zní, zda tyto platby podléhají DPH a v jaké výši a v případě že nepodléhají, jak toto uvést v přiznání DPH? ( neuvádět vůbec, nebo jako platby nepodléhající DPH? - ale pod jakým § ?) Děkuji