FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý večer. Budu si dodatečně podávat daňové přiznání za rok 2016. Jsem zaměstnanec - pouze příjmy HPP. Leden - v zahraničí na turistickém vízu, únor - ÚP, od 03/2016 až 12/2016 zaměstnanec HPP. Můj dotaz zní - jak doložit, případně jak bude FÚ posuzovat jakoby chybějící měsíc a to leden 2016, kdy jsem byl v zahraničí na turistickém vízu? Děkuji za informaci.
Dobrý den, ukončila jsem pracovní poměr se zaměstnavatelem, u něhož v tu stejnou dobu končila mzdová účetní, a bývalý nadřízený si najal jinou účetní firmu. Vystavili mi daňové přiznání, ale bez potvrzení zaměstnavatele o zdanitelných příjmech. Pracovníkovi na finančním úřadě tvrdili, že mi potvrzení zaslali, ale že jej tedy zašlou přímo na úřad. O týden později mi pracovník z úřadu volal, že stále nic nezaslali. Kontaktovala jsem je a tvrdí mi, že mi potvrzení vystavit nemohou oni, ale mzdová účetní, která pracovala u bývalého nadřízeného v době, kdy jsem u něj byla zaměstnaná já. Mám osm dní na to to z nich dostat, nebo bude řízení zrušeno a na daňové přiznání prý nahlíženo jako na neplatné. Jak mám, prosím, postupovat dál? Dočetla jsem se, že na vydání potvrzení mají ze zákona povinnost deset dní, ale nevím, co můžu dělat a jak postupovat a potvrzení se domáhám necelý měsíc. Děkuji.
Dobrý den, ukončila jsem pracovní poměr se zaměstnavatelem, u něhož v tu stejnou dobu končila mzdová účetní, a bývalý nadřízený si najal jinou účetní firmu. Vystavili mi daňové přiznání, ale bez potvrzení zaměstnavatele o zdanitelných příjmech. Pracovníkovi na finančním úřadě tvrdili, že mi potvrzení zaslali, ale že jej tedy zašlou přímo na úřad. O týden později mi pracovník z úřadu volal, že stále nic nezaslali. Kontaktovala jsem je a tvrdí mi, že mi potvrzení vystavit nemohou oni, ale mzdová účetní, která pracovala u bývalého nadřízeného v době, kdy jsem u něj byla zaměstnaná já. Mám osm dní na to to z nich dostat, nebo bude řízení zrušeno a na daňové přiznání prý nahlíženo jako na neplatné. Jak mám, prosím, postupovat dál? Dočetla jsem se, že na vydání potvrzení mají ze zákona povinnost deset dní, ale nevím, co můžu dělat a jak postupovat a potvrzení se domáhám necelý měsíc. Děkuji.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal jak je to ohledně vrácení daní z příjmu a to konkrétně v mém případě. Od začátku roku 2016 do 14.9.2016 jsem byl evidován na ÚP, přičemž v období od 1.1. - 17.2. mi byla vyplacena podpora při rekvalifikaci v celkové výši 15.188,- a v období od 3.6. - 31.8. jsem měl podepsanou dohodu o provedení práce u svého nadcházejícího zaměstnavatele, z čehož jsem měl celkový čistý příjem 8470,- a od 15.9. jsem podepsal pracovní smlouvu a nastoupil na HPP, kde jsem až do konce roku 2016 pobíral plat 11.500,- hrubého. Mám tedy dotaz zda mi mohl vzniknout nějaký nárok na přeplatek na dani z příjmu a pokud ano, tak v kterém měsíci by se mi to mělo objevit a promítnout na výplatní pásce, když za mne podával daňové přiznání můj zaměstnavatel, popřípadě co dělat pokud mi ho zaměstnavatel nevyplatí/l? Děkuji za odpověď. S pozdravem .
Budu kupovat nemovitost - chatu od tety (sestra matky), kdy 1/2 vlastní teta + 1/2 matka (která mi daruje) již cca 10let nabité v dědictví a chata je na pozemku obecního městečka, kdy můj dotaz zní, jak nejlépe se s tetou dohodnout, a to buď darováním 1/2 chaty + lze bez daně (je teta přímá linie...??) či pouze možností odkoupením + jaké všechny dokumenty jsou nutné tedy zajistit (pouze směnnou hodnotou či je nutný odhadce + nutná kupní smlouva atd., tzn.co vše je potřeba)....??
Dobrý den. Fyzická osoba prodává na základě kupní smlouvy náhradní díly v ročním souhrnu cca max.40 000Kc. Prodává je OSVC,který tyto náhradní díly používá pro opavu motor.vozidel ( jako pro svou živnost.) Dotaz- je FO;která díly prodává ,povinna odvádět daň z prijmu?Je nějaký limit v Kč pro takový osobni prodej ?Dekuji.
Dobrý den, můj dotaz je ohledně donate (darů od diváků) na platformě Twitch. Chtěl jsem se zeptat zda se tento příjem dá danit jako příležitostné příjmy, ikdyž bych dostával během jednoho zdaňovacího období tyto příspěvky dejme tomu každý den. Pokud tomu tak je, že se o tyto příjmy jedná, tak další dotaz je ohledně limitu 30 000 Kč za jeden rok. Pokud si touto formou vydělám 30 000 Kč tak nemusím tyto příjmy danit - potřebuji ale vědět zda i v tomto případě musím mít živnostenský list. Poslední otázka : Pokud si dejme tomu vydělám 30 000 tisíc a nemám živnostenský list od ledna do června a poté přesáhnu v červenci výdělky přes 30 000 a teprve v červenci zařídím živnostenský list bude to problem? Omlouvám se zda píši můj dotaz komplikovaně a předem děkuji za odpověď
Dobrý den, měla jsem životní pojištění , které bylo ukončeno 9 měsíc roku 2016. Bylo mi vyplaceno něco kolem 30.000.- Kč. Paní z účtárny mi řekla že je potřeba dodanit. Prosím jak postupovat. Daně za min. rok my byli již vyplaceny.
Dobrý den. Mám dotaz k problematice prodeje nemovitosti(bytu) a daně z příjmu. Byt jsem měl pouze 2 roky a využíval ho k pronájmu, takže ne jako své bydliště. Letos, teda spíše co nejdříve chci začít stavět svůj rodinný dům, vím že pokud bych některé peníze peníze do 1 roku od jejich získání utratil za stavbu domu, nemusím si je do přiznání dávat. Moje otázka tedy zní, o jakou částku k utracení za své bydlení se jedná? Jde o rozdíl mezi kupní cenu moji (před 2 lety) a současnou prodejní cennou? A je třeba prostavět celou tuto částku? nebo bych si případně do daňového přiznání daně z příjmu posléze dal jen částku, kterou jsem nestihl prostavět? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den. V letošním roce jsme přikoupili sousední byt, který chceme propojit s naším (zde je hypotéka 4 mil.). Máme v osobním vlastnictví byt (vlastníme ho 3 roky, nebydlíme zde, pronajímáme. Zbývá zde splatit hypotéku 1,2 mil.) - tento byt chceme nyní prodat za 7 mil a koupit menší byt, nezatížený hypotékou. Následně se do menšího bytu odstěhuji já a manželce zůstane větší byt. Je možné uplatnit "uspokojení bytových potřeb", když se získaná částka rozdělí mezi dva byty, ve kterých budeme odděleně bydlet (i když zatím nejsme rozvedeni)?
Dobrý den, chtela bych se zeptat zda jsem mela na narok na dane byla jsem na nemocenske kvuli tehotenstvi od roku 2016 od ledna az do 13.cervna. 2016 mela jsem smlouvu na stalo ale byla jsem ve skusebni dobe. A bylo mi receno ze nemam narok na dane kvuli tomu ze jsem je neodvadela nebo co. Tak jestli je to pravda. Dekuji
Dobrý den, jsem rok a půl nemocný. Nechal jsem si za minulý rok vypočítat daně ve firmě, kde pracuji. Vratky se posilaly v minelé výplatě, ale nic mi nepřišlo. Nemám děti,hypoteku ani manželku. Jen beru nemocenskou. Mají mi něco vrátit nebo ne. Děkuji....
Dobrý den. Tento rok jsme si v daních poprvé odečítali úroky z hypotéky za rok 2016. Odečítal si je manžel a přikládali jsme i výpis z katastru nemovitostí. Zjistili jsme, že se dají úroky odečíst i zpětně za rok 2015. Když si je tedy budu odečítat já jako manželka, musím znovu přikládat výpis z katastru nemovitostí, když už ho tam dokládal manžel? Děkuji moc za odpověď
Dobrý den, prodal jsem nemovitost, kterou jsem předtím získal darovací smlouvou od rodičů. Chápu to správně, že do výdajů na daňové přiznání lze zadat odhad ceny nemovitosti? Ten jsem si ale nenechal vypracovat, jaká je tedy možnost postupu? Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, loni jsem získal od rodičů garáž darovací smlouvou a po půl roce jsem ji prodal. Pokud tomu správně rozumím, tak na daňové přiznání lze v mém případě do výdajů uvést odhadovanou cenu dané nemovitosti. Ale nenechal jsem si vypracovat cenový odhad nemovitosti a to ani při prodeji, jelikož již není potřeba. Zajímalo by mě tedy jak mám postupovat a jak určit částku, kterou lze zapsat do výdajů?
V lednu jsem si nechal od družstva bezúplatně převést družstevní byt do osobního vlastnictví. Teď ho prodávám a budu muset zaplatit daň z příjmu fyzických osob. Protože jsem byt nabyl bezúplatným převodem, plánuji si nechat udělat znalecký posudek na cenu bytu v době nabytí. Základ daně DPFO bude rozdíl prodejní ceny bytu a ceny ze znaleckého posudku (cenu bytu v době nabytí)? Na jakou cenu má být znalecký posudek vyhotoven - na cenu obyvklou (tržní) nebo zjištěnou (vyhláškovou)?
Dobrý den, měl bych takový jeden konkrétní dotaz. Jsem osoba pracující na ŽL, ale zároveň jsem osoba ZTP/P pobírající plný invalidní důchod a k tomu ještě zplácím hypotéku. A jedná se mi o toto. Vyplňuji daňové přiznání, výdaje si dávám procentem z příjmů a dále si započítávám jako položku i úroky z hypotečního úvěru(za rok 2016 cca 50000,-) a po vyplnění všech odečitatelných položek (osoba, průkaz ZTP a pod) mi vyjde třeba přeplatek daňového přiznání několik tisíc, mám na něj nárok, i když si zálohové daně neplatím a tedy jsem finančnímu úřadu v daňovém roce nic, krom těch úroků z hypotéky, neodvedl? Moc děkuji za případnou odpověď. Petr
Dobrý den známý postavil nový rodinný dům, který po dokončení prodal cca za 2,2 mil.v domě nebydlel, odhadní cena byla 1,3 mil. a za 840 tis. koupil byt, jaká částka bude základ pro daň z příjmu ? Může si ponížit i o nákup toho bytu ? Děkuji moc za informaci
Dobrý den. S manželem jsme v září 2016 koupili družstevní byt (tedy družstevní podíl). Nyní máme zažádáno o převod do osobního vlastnictví. Budeme muset platit daň z nabytí nemovitosti nebo nějakou jinou? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, jsem Ceska, ale pracuji a ziji v Anglii. Mam v Cechach pozemek delsi dobu nez 5 let a rada bych ho prodala. Musim platit dan z prodeje pozemku v Anglii? Dekuji za odpoved