FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

nárok na odpočet

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Podnikatel, OSVČ, pronajímá nebytové prostory a neodvádí z tohoto nájmu DPH. Dle zákona o DPH se tedy jedná o osvobozené plnění bez nároku na odpočet. Budova, kterou pronajímá, však není zatím v jeho obchodním majetku, s druhou stranou má sepsánu budoucí kupní smlouvu, v níž je uvedeno, že nemovitost přejde do jeho vlastnictví až po provedení určitých stavebních zásahů, přesně specifikovaných ve smlouvě. V posledním čtvrtletí r. 2011 OSVČ provádí rekonstrukci této budovy. Tuto budovu využívá jak k výše uvedenému osvobozenému plnění bez nároku na odpočet, tak k plnění zdanitelnému s nárokem na odpočet. Může si uplatnit celou výši DPH na odpočtu z daňových dokladů, které obdržel za rekonstrukci a opravu budovy? Nebo je nutné tento odpočet krátit? Vím, že běžně se přijatá plnění, která souvisí i s osvobozeným plněním bez nároku na odpočet, krátí (např. telefon, ostraha, internet…), ale je toto nutné i u tak velkého stavebního zásahu, vlastně dlouhodobé investice, jestliže může např. za rok dojít ke změně skutečností a OSVČ nemusí již vůbec tento osvobozený pronájem v budově uskutečňovat? Jedná se mi o správné podání přiznání k DPH a o výši odpočtu, kterou si může podnikatel ze stavebních úprav uplatnit. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jana Chadimová

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, potřeboval bych ujasnit situaci související s přenesením daňové povinnosti ve stavebnictví. Za prvé, jestli rozlišuji, zda dodávám pouze službu, např. klempířské práce, nebo jestli se toto "přenesení" vztahuje i na situaci, kdy službu dodávám, včetně materiálu nebo zboží? A druhý dotaz, pokud toto "přenesení" uplatním, můžu si u přijatých zdanitel. plnění uplatnit DPH z nakoupeného materiálu a zboží, které se k tomuto vztahuje? Děkuji za odpověď

danění příjmu

Dobrý den, žádám Vás o radu v následujícím.(Již jsem tento dotaz posílala dvakrát do sekce Mzdy, ale odpověď mně nepřišla žádná). V roce 2011 jsem měla zaměstnance na dohodu o provedení práce. V dohodě bylo sjednáno, že práce budou provedeny v měsíci únor až prosinec 2011 a výplatu odměny ve výši 30.000,- obdrží po dokončené práci. V prosinci mu tedy byla vyplacena odměna ve výši 25.500 Kč (po sražení 15% daně). Můj dotaz spočívá v tom, zda-li můžu tento jeho příjem brát, jako že si nevydělal víc jak 5000 měsíčně (30000/11měsíců =2.727) a daň odvést srážkou 15% 4.500 a zaměstnanec by už tento příjem nikde neuváděl a nebo zda-li se musí brát, že příjem byl vyplacen v měsíci prosinec, tudíž částka přesáhla 5000 měsíčně (30000) a tedy daň 4.500 odvést jako zálohu, udělat Vyúčtování daně z příjmů a zaměstnanci dát potvrzení o příjmu? Prostě jde mi o to, zda-li odměna za provedení práce vrámci celého roku se může průměrovat na měsíc. Další otázka, prosím Vás, dám celou hrubou odměnu jako daňový výdaj pro daňové příznání a nebo jen čistou mzdu (bez 15%srážky) Děkuji Vám za odpověď.

daňová povinnost

Dobry den. Jak postupovat u dani z nemovitosti, kde ja i manzelka vlastnime 1/2 bytove jednotky. Staci zadat danove priznani jen jednim z nas na celou jednotku a nebo musime oba dva? Zaroven jsem v roce 2011 opomenul podat danove priznani. Konkretne: byt vlastnili moji rodice a v roce 2010 ho prevedli na mne. Danove priznani jsem ale opomenul podat, nicmene dan byla zaplacena jako v predeslych letech pod rodnym cislem rodicu. Nasledne v pulce roku 2011, jsem prevedl 1/2 na manzelku. Je treba podat radne danove priznani a nebo staci jen dilci, diky zmene vlastnika, kdyz vsechny ostatni skutecnosti zustavaji stejne? Mam jeste nejak resit situaci, ze zmenu vlastnika jsem v roce 2011 nereflektoval?Dekuji za radu. PZ

zvláštní režim u sběratelských předmětů

Dobrý den, prosím o radu - spol. s r.o., plátce DPH prodává přes eshop známky (filatelie). Známky dostává do prodeje od soukromých osob, neplátců DPH, z prodeje má svou provizi, kterou daní DPH 20%. Kupcům fakturuje cenu za známku bez DPH, dále provizi s DPH 20 %. U ceny za známku se DPH nikde neobjevuje. Kupci zaplatí cenu celkovou na účet. Majiteli známky je pak vyplacena cena známky, opět bez DPH. Prodejci zůstane ve výnosech provize, DPH odvádí FÚ. Je tento postup správný? Děkuji za radu. Veselý

daňové výdaje

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zdanění zisku z prodeje pozemku, který jsme s manželkou v roce 2011 prodali. Můžeme z hlediska DzPFO do nákladů zahrnout mimo poplatky, posudek, daň z PN, apod. také úroky z hypotéky,kterou jsme částečně koupi pozemku financovali? Děkuji, L. Matura

prodej zboží

Dobrý den,je možné vysvětlit pojem z účetního hlediska: Zprostředkování nákupu v zahraničním eshopu? Musí být v takovém případě uzavřena nějaká smlouva s 1/kupujícím (dalo by se říci, že stvrzením platby uzavře smlouvu o nákupu dle podmínek) či 2/s dodavatelem? Jde mi o to, že pokud zprostředkuji nákup zákazníkovi, který si u mne tuto službu vč.nabízeného zboží(od dodavatele) objedná,uhradí mi platbu(100% zálohy) za zboží, které chce objednat+cenu za zprostředkování,ta není vždy stejná,ale je již zahrnuta v nabízené ceně za zboží(odvíjí se od hodnoty nakoupeného zboží)+poštovné po ČR.Jak tedy účtovat,když vybrané platby nejsou mými příjmy.Jsou to jakoby zálohy na nákup zboží.Svůj HP zjistím až po úhradě zboží (nakoupím za zákazníka v zahraničí - přepočet je také pokaždé v den platby jiný, tudíž i daná cena za zprostředkování)a odesláním zboží k zákazníkovi(platbě na poštovném). Z takové částky si teprve odečítám náklady,jako jsou provozní režie (tel,inzerce apod).Obraty za připsání plateb za zboží a jejich nákup jsou poměrně vysoké (značkové zboží) a výsledný zisk je minimální.Objednávám za zákazníky,platbu provádím také ze svého účtu dodavateli,fa je vystavena na mé jméno a zboží také dorazí ke mně (vzhledem k tomu,že dodavatelel zahraniční) přebalím pro jednotlivé zákazníky objednané zboží a odesílám.Děkuji moc za vysvětlení.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Můj otec na mě přepsal rodinný dům darovací smlouvou. Musim zaplatit daň z převodu nemovitostí? Pokud ano a nestihla jsem ji zaplatit do 30 dnů od přepsání jsou zde nějaké sankce? Děkuji

výdaje procentem

Dobrý den, mohu účtovat náklady spojené s pronájmem různých nemovitostí různě?- např. na jeden byt paušálem (kolik % ?) a na druhý dle skutečných nákladů? Co vše lze do nákladů kromě běžných oprav zahrnout? (daň z nemov., pojištění bytu, odpisy aj.? ).Předem děkuji za odpověď.

plátce daně

Dobrý den, můj bratr se chystá vyřídit si živnostenský list, obor truhlářství. Ráda bych se zeptala, zda je pro něj výhodnější být neplátce DPH či dobrovolným plátcem DPH. Bude nakupovat od plátců DPH a ve většině případů bude prodávat domácnostem, tedy neplátcům DPH. Děkuji Vám za odpověď. Pokud by se stal dobrovolným plátcem DPH, je výhodnější podávat měsíční či čtvrtletní přiznání k DPH.Děkuji za odpověĎ L.

přijmy sdružení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na doložení příjmů ze zahraničí k žádosti o úvěr. Jedná se o občanské sdružení, které má s ostatními sdruženími v různých zemích Evropy společný účet v Anglii, ze kterého mohou čerpat část prostředků k realizaci různých projektů (v tomto případě se jedná o koupi budovy). Zajímalo by mě, jak je možné garantovat příjmy (jak z ČR tak i ze zahraničí) pro občanské sdružení a co všechno by dokumenty měly obsahovat. Děkuji za odpověď.

přenesení daňové povinnosti

Dobrý večer, prosím vás, potřebuji se zeptat: Jsem OSVČ (fyzická osoba), podnikám ve stavebnictví a jsem čtvrtletním plátcem DPH. Od 1.1.2012 se na mne vztahuje režim přenesení daňové povinnosti. V rámci své činnosti pro moji stavební firmu provádí vodoinstaltérské práce a montážní práce další firma, která mi poslala fakturu, na které jsem já povinnen vypočítat a odvést DPH. Datum zdanitelného plnění na faktuře je 15.1.2012. Můj dotaz zní, zda DPH z faktury jsem povinen finančnímu úřadu odvést ke dni 15.1.2012 (tento den byla i práce vodoinstalterské a montážní firmy dokončena a je i dnem zdanitelného plnění na fa) nebo zda mohu odvést DPH až v rámci čtvrtletního přiznání DPH, tj. k 25.4.2012 a vlastně odvedu (ev. mi FÚ vrátí) pouze rozdíl mezi přijatými a uskutečněnými zdanitalnými plněními? A chápu tedy, že v průběhu 1. čtvrtletí budu průběžně odvádět DPH z přijatých faktur od této firmy. A faktury mi obvykle docházejí až po dni zdanitelného plnění - firma ji zasílá poštou. Mokrát děkuji za odpověď, Zemanová.

osvobození od daně

Dobrý den. Zemědělské družstvo vypořádává podíly oprávněným osobám dle zák. č. 42/1992 Sb. peněžní částkou. Jedná se o vypořádání za vloženou půdu. Je prosím takový příjem osvobozen od daně z příjmu popř. dle kterého ustanovení v zákoně ? Děkuji.

dědictví

Dobrý den, straší mě to už dlouho. V roce 2007 mi zemřela matka, zanechala po sobě nemovitost v hodnotě cca 1800000. Byl jsem jediným dědicem. Soudní rozhodnutí o nabytí dědictví nabylo právní moci někdy v dubnu 2008.Můj dotaz: Spáchal jsem něco, když jsem ani nepodal přiznání k dani dědické, jakožto dědic v první skupině? Pokud ano, co mi hrozí? Děkuji moc za odpověď.

odpočet na vzdělávání

Dobrý den, zvyšuji si svou kvalifikaci v rámci specializačního studia v oblasti profesního vzdělávání Masters of Laws. (titul LL.M) Mohu si odečíst Kč 10 tis. školného za rok 2011 dle § 15 ZDP. Nevím totiž zda je to bráno jako další vzdělávání. Děkuji za odpověď Mgr. Milena Řeháková, edenzlin@volny.cz

odpočet zálohy

Dobrý den, zajímal by mne váš názor na odečítání částečné zálohy zaplacené před dodáním zboží. Účtujeme v eurech /denním kurzem/v tuzemsku. V eurech je vše jasné, ale v korunách - odečítám opravdovou CZK částku, která je na daňových dokladech k záloze, nebo ji nechám vypočítanou kurzem konečné faktury? Vlastně jde o to jak správně odvést DPH - základ a daň v CZK. Platby jsou vše v EUR. Děkuji Lenka

zaokrouhlení

prosím o radu, zaokrouhlavanou částku ( jedná se o haléře) na faktuře při zadávání do PC dávám do kolonky 0% , je to správně? Nebo je mám dávat do kolonky mimo DPH ? Předem děkuji za radu

výdaje procentem

Dobrý den, dne 9.1.2012 jsem vznesla dotaz,jaké paušál.výdaje mohu jako OSVČ, podnikající na základě živnostenského listu, předmět podnikání živnost volná na zprostředkování obchodu a služeb- pojištění,penzijní spoření(živnostenský list vydán v roce 1997)uplatnit výdajový paušál.Bylo mně Vámi odpovězeno,že pokud podnikám na zákl.ŽL mohu uplatnit 60 % dosažených příjmů. Na finančním úřadě však trvají na 40 %, pojišt.agenti jsou prý registr.u ČNB tudíž, že zprostř.pojištění není živností i přesto,že živnostenský list byl k této práci vyžadován.Takto prý prošli školením. Mám zjištěno, že některé FÚ v loňském roce 60 % vzaly.Co mohu udělat pro to, abych zjistila co skutečně umožňuje zákon? Děkuji za odpověď

danění důchodu

Dobrý den, mám tento dotaz: Pracuji v normálním pracovním poměru u státní organizace a zároveň pronajímám byt, tak si každý rok vyplňuji sama daňové přiznání. V loňském roce v květnu mi vznikl nárok na důchod a tak jsem o něj požádala. Nyní tedy beru zároveň mzdu od zaměstnavatele i důchod a nájem za byt. Musím do daňového přiznání uvádět i důchod a jestli ano, tak do které kolonky daň. přiznání se tato položka vyplňuje. Moc děkuji za odpověď. D.Rubicková

daňová povinnost a nárok na odpočet

Dobrý den, prosím o informaci: 1.Zda si správně vysvětluji nárok na odpočet DPH (§73 odst.1a)). Přijmu fa DUZP 31.12.2011, datum vystavení 10.1.2012 - DPH na vstupu mohu odečíst až v lednu 2012? Pokud jsem na straně dodavatele - uplatňuji DPH na výstupu v prosinci nebo také v lednu? 2. Pokud jsem v červnu vystavila fakturu se špatnou sazbou DPH (20% místo 10%)a v lednu vystavím opravný daň.doklad. Dle novely již musím dělat dodatečné daň.přiznání? Původně bylo DUZP datum vystavení opravného dokladu. Děkuji Pánková