FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet penzijního připojištění

Dobrý den, prosím o informaci zda lze sčítat pro daňové účely částky zaplacené na penzijní připojištění: 500 osobní platba a 500Kč příspěvek zaměstnavatele a soukr.životní pojištění platba platba osobně 9121Kč za rok.

pojistné na SP

Dobrý den, mám prosbu nebo spíše, chci se zeptat. Když jsem OSVČ musím platit sociální pojištění stále, nebo placení mohu třeba na 1 rok přerušit. Někde jsem četla, že se o to pokrátí penze, ale že ta možnost tu je. Moc děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, firma s.r.o. má v majetku vozidlo "SPECIÁLNÍ AUTOMOBIL SKŘÍŇOVÝ OBYTNÝ" s celkovou hmotností 9,5 t. Nejde tedy o vozidlo, které je určeno výlučně k přepravě nákladu. Je firma povinna za toto vozidlo platit silniční daň? Děkuji.

dovoz zboží

VÝPOČET DPH Dobrý den, prosím o radu jak ohledně výpočtu DPH. 1) Jsem plátce DPH 2) v posledním čtvrtletí jsem dovezl zboží ze země mimo EU v hodnotě: 862 765 Kc (DPH 20 % z této částky, které jakožto plátce DPH neodvádím ale jsem povinen je evidovat by bylo DPH 172 553 Kč) 3) v posledním čtvrtletí jsem prodal zboží v hodnotě 611 524 Kč (bez DPH) DPH 20 % z této částky je 122 305 Kč 4) v posledním čtvrtletí jsem nakoupil služby v CR v hodnotě 32583 Kč bez DPH . (DPH je 6516 Kč) Do teď jsem měl za to, že jsem povinen státu odvést: 122 305 (DPH na výstupu) - 6516 (DPH na vstupu) = 115 785 Kc Při vyplnování interaktivního formuláře mi to spočítalo danovou povinnnost: 166 037 Kc Počítalo to takto: 172553 (DPH z dovozou zboží ze zemí mimo EU) -6516 (DPH na vstupu za nakoupené sluzby v CR) ------------------------- 166037 Kc - Vlastní danová povinnost Prosím o názor někoho kvalifikovaného, zda je to tak opravdu správně??? Děkuji VK

základ daně

Dobrý den. Prodal jsem zahrádku v zahrádkářské kolonii za 90.000Kč. Odhadce ohodnotil tuto zahrádku na 260.000Kč. Tato zahrádka se nachází v zátopovém pásmu a tudíš je za tuto cenu neprodejná, ale na finančním ůřadě mi zdělili, že musím zaplatit daň z 260.000Kč. V odhadu jsem nenašel žádný koeficietn pro zátopové pásmo a tak se ptám jesli je možno tuto skutečnost v odhadu uplatnit? Děkuji za odpověď.

přenesení daňové povinnosti

poradte mi prosím s DPH:jsem FO plátce DPH. Dodavatel vyhot. fa. za elektromotnážní práce na zařízení-provozovny. Daň. doklad zní na částku k úhradě bez DPH. Dodavatel je také plátcem DPH. Kdo to DPH uhradí? Dodavatel nebo odběratel? není nám to vůbec jasné a většině kolem také ne. Pomohl by nám obyčejný příklad, abychom pochopili. Moc prosíme o odpověď a děkuji

místní příslušnost

Jiz devet let pracuji v zahranici, na Novem Zelandu a rok v Australii. Platim vsak dan z prijmu pouze ve vyse zminenych zemich. Chtela bych se zeptat, jestli mam danovou povinnost i u nas, v Ceske Republice?

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den chtěl bych Vás požádat o radu ohledně přenesení daňové povinnosti u DPH. Jsme firma která má v obchodním rejstříku uvedený předmět podnikání „ZÁMEČNICTVÍ, NÁSTRAJŘSTVÍ“ a provadíme některé práce i pro rodinné domy jako je výroba nerozového zábradlí aj. Dle informací, které máme záleží na kódu CZ-CPA (41,42,43). Nemůžeme, ale najít jaký kód se vzahuje na naši činnost. Můžete mi prosím sdělit zda se tato povinnost týká i nás. Děkuji Pěcha Jiří

prodej nemovitosti v zahraničí

Dobrý den, st. příslušník ČR prodá nemovitost v zahraničí; jaké jsou daňové závazky vůči ČR? Podrobnosti neuvádím protože předpokládám, že případné daňové povinnosti daného státu budou plněny místně a případné tuzemské v ČR.

odpočet úroků z úvěru

sekce odečitatelné položky Dobrý den, celý rok 2011 jsem byla na mateřské a mám hypotéku na dům. Chtěla jsem se zeptat, zda si můžu sama vyplnit a uplatnit úroky z úvěru v daňovém přiznání pro rok 2011? Děkuji za odpověď

příjem z pronájmu

Dobry den,jsem bezny zamestnanec, za nejz podava dan.priznani zamestnavatel.K tomu mi vznikl rocni prijem cca 5 000 z pronajmu pozemku, na nemz pracuje zemedelsky podnik. Musim tuto castku nejak danit, pripadne jakym zpusobem? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

odpis pohledávky

Dobrý den. Prosím o radu. 1) Vedu DE, jsem FO - plátce DPH. Eviduji neuhrazené pohledávky z r. 2005. Nekončím živnost, ale mám za r. 2011 nižší základ daně, tak bych si chtěla v DAP r. 2011 zvýšit základ daně o neuhrazené pohledávky. Nevím, zda to lze. Děkuji. 2 Jak mohu doložit slevu na invaliditu - DAP ř. 67, když dle zákona od 65 let mám už důchod starobní, avšak invalidní jsem stále - mám průkazku ZTP atd. Děkuji moc za radu.

ostatní příjem

Jsem pracující důchodce. Přiznání k dani z příjmu podávám sám. V r. 2011 jsem měl následující příjmy: starobní důchod, mzdu, odměnu za výkon funkce člena společenství vlastníků a odměnu za posudky pro orgán státní správy formou příkazní smlouvy podle % 724 a násl. občanského zákoníku v platném znění. Nevím, do kterého řádku (řádků) daňového přiznání případně příloh k němu mám tuto poslední částku uvést. Děkuji za radu. JiBu.

změna režimu

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: obchod s potravinami ruší DPH z důvodu, že roční obrat nedosahuje 1 000 000 Kč. Nadále však v činnosti pokračuje. Je nutné provést vyrovnání DPH ke dni 25.1.2012 (DPH zrušeno ke dni 31.12.1011). Z majetku byla v roce 2011 zakoupena lednice ve výši 7000 Kč, je nutné DPH vracet a pokud ano v jaké výši? Zda v celkové nebo nějak krátit? Dále byla provedena inventura zásob a z těchto zásob vypočítáno DPH. Je nutné toto DPH ze zboží odvést? Děkuji. Jana S.

rozšíření podnikání

Dobrý den, mám živnostenský list na fotografickou činnost a mám ateliér. Budu tam zřizovat i kadeřnictví. Je možné na občasné objednání na dohodu o provedení práce si objednat nehtařku, která je doma s dětmi (je samoživitelka a pobírá sociální podporu-je doma s dvěmi dětmi do 10let). Jde mi o to, abych já neporušila nějaký zákon, že takto zaměstnám na nehty, když na to nemám žinost ani "zástupce" a také zda slečna, kterou takto objednám nebude mít také nějaký přestupek? Bylo by to jen na tu dohodu o provední práce např. na 3000,-Kč ročně(což odvádím jen daň). Děkuji za odpověď.

daňová povinnost u nájmu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli je nějaká daná výše částky pro přiznání nájmu z nem.,a jestli je nějaká sleva na daních,když jsem dělala opravu bytu,ale bez faktur.(přiznání FO)

předkládání účetnictví

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mají právo pracovníci finančního úřadu po nás požadovat účetnictví v elektronické podobě? Dostali veškeré doklady a sestavy v listinné podobě. Děkuji za odpověď

pořízení nemovitosti

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na odepisování nové nemovitosti určené pro podnikání. Během podnikání jsme stavěli novou halu pro výrobu, veškeré výdaje s tím spojené jsme dávali do neodčitatelných položek s tím, že po kolaudaci se výdaje sečtou a nemovitost se bude ročně odepisovat. Nemovitost jsme zkolaudovali 23.12.2011, tudíž si ji již můžeme odepisovat. Chtěla jsem se zeptat, jestli další výdaje (např. s datem 27.12.2011) na dostavbu nemovitosti můžeme již rovnou dávat do nákladů. Odepisovaná částka se sčítá do data 23.12.2011? Máme faktury z 28.12.2011 na zemní práce, ty již můžeme dát do nákladů? A jaká je možnost odepisování nové nemovitosti? Děkuji za odpověď.

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím o radu. Na rok 2011 mám u ZL podepsané prohlášení k dani. Na konci roku jsem ale oznámila, že si daňové přiznání podám sama, jelikož mám ostatní příjmy. Nevím, jak je to se slevou na poplatníka.Na potvrzení o zdanitelných příjmech od ZL mám uveden úhrn zúčtovaných příjmů a pod ním - "zúčtováno v měsících 01,05,10,11" (byla jsem na nemocenské, pak na mateřské, na konci roku vypláceli odměny).Jakou slevu na poplatníka mám uvést do danoveho priznani? Děkuji

výdaje procentem

zdravim,prosim o vyjadreni,jsem OSVC,danove priznani za rok 2009 jsem podal na zaklade skutecnych vydaju.Za r.2010 chci pouzit pausal,toto je pro mne vyhodnejsi.Musim podat dodatec.dan.priznani za 2009,nebot mam ke konci roku 2009 zasoby a pohledavky.Mohu v dodatec.dan.priznani za 2009 uplatnit jiz vydaje pausalem. Dekuji J.A.