FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, budu dávat do přiznání daně z nemovitosti i pozemky pod naší stavbou, které patří Pozemkovému fondu a máme s pozemkovým fondem nájemní smlouvu?
Dobrý den, prosím o radu ohledně daňových povinností souvisejících s prodejem nemovitosti a nutnosti vypracovat odhad. Na konci roku 2010 jsem v naší obci koupil od obecního úřadu za 100 tisíc Kč nebytové prostory, se kterými jsem měl další záměry. Cena byla stanovena v rámci soutěže, kterou obec vypsala – má nabídka byla nejvyšší. Prodej schválilo zastupitelstvo i rada. Zhruba po jednom roce a dvou měsících (na konci roku 2011) jsem nemovitost prodal dál, neboť se ukázalo, že můj záměr s nemovitostí nelze naplnit. Prodejní cena byla opět 100 tisíc Kč. Prodej proběhl narychlo, byl jsem rád, že se prostor zbavuji. Proto jsem k okamžiku prodeje nestihl nechat vypracovat odhad. Dotazoval jsem se proto alespoň na obecním úřadu, zda mají k dispozici odhad z doby, kdy mi nemovitost prodali. Prý nemají, protože nemají jako obec povinnost při tomto způsobu prodeje cenu dokládat odhadem. Mé otázky jsou následující? Musím nechat ex post odhad vypracovat, když jsem po zhruba roce a čtvrt prostory prodal za stejnou cenu? Budu mít povinnost odvést daň z příjmu? V podstatě mi žádný příjem nevznikl, neboť kupní cena byla v roce 2010 shodná s prodejní cenou v roce 2011. Budu mít povinnost odvést daň z převodu nemovitosti? Zde předpokládám, že asi ano, neboť jsem prostory vlastnil příliš krátce a neužíval jsem je k bydlení. Po úplnost uvádím, že nejsem podnikatel, a to ani právnická osoba ani OSVČ a prostory tak nebyly vedeny v žádném účetnictví. Děkuji, Ondřej Laně
Dobrý den,jak je to s revizemi platí u nich režim přenesení daňové povinnosti?(revize elektro u novostavby RD)a jak je to u opravy rozvaděče v RD?Vše je fakturováno stavební firmě která je plátce DPH a my jsme elektrikářská firma.Celkově opravy elektroinstalace vztahuje se přenesení daňové povinnosti?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy mám nárok na vrácení daně jako studentka vysoké školy. Pracuji přes rok při škole, mám smlouvu o DPP, výdělek mám 3.500/měsíc, mám podepsaný "růžový papír". O prázdninách, tj. 2 měsíce, jsem pracovala i jinde, kdy jsem měla HM 23tis. (růžový papír) jsem podepsala po tu dobu tam a u své stávající prace to po tuto dobu přerušila. Z teto firmy (kde jsem mela prazdninovou brigadu) mi pani ucetni poslala zuctovani, to mám dát svému stálemu šefovi pro jeho účetní. Pokud mám tedy nárok na vrácení daně, kolik to je a je to pouze z letní brigády nebo i z celoroční práce při studiu?? Děkuji za odpověď. Nováková
Dobrý den, FO podnikatel, neúčtoval o bank.účtu. FU provedl kontrolu a zjistil, že mu na soukromý účet chodili platby za faktury apod.Nevím, zda zaúčtovat vše z jeho osobních účtů - byť nedaňově (což za tři roky bude docela dost) nebo jen vytřídit o jaké platby se jedná?Nebo se radši dotázat na FU, jak chtějí řešit?Moc děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na daň z příjmu.Jsem zaměstnanaec a ještě k tomu si přivyděláván na ŽL a navíc jsem v loňském roce prodala dřevo ze svého lesa.Otázka je jak se přiznává daň právě z tohoto prodeje, jaké mám možnosti odpočtů, popř. nějakého rozložení do více let, nebo tento příjem přiznávat nemusím.Jedná se o příjem ve výši cca 180000Kč. Děkuji za odpověď :)
Dobrý den, s.r.o. koupila v roce 2011 osobní vůz, první registrace vozidla 2/2006, reg.v ČR 8/2008. Koupila ho z bazaru bez DPH. Nyní, v roce 2012 bude vůz prodávat. Bude prodávat také bez DPH? Pak poprosím o radu ještě s jedním dotazem: s.r.o. pronajímá garážové stání v ČR, faktura vystavená na německou firmu z německým VAT. Bude fakturovat s DPH nebo bez DPH a podávat souhrnné hlášení? Předem moc děkuji za odpovědi.
Dobrý den, tady ten dotaz už tady byl, jenom bych ho chtěl upřesnit: Jsem občanem SR a rád bych jsi uplatnil daňové zvýhodnění na dítě. Jsem daňovým rezidentem SR. Od zaměstnavatele v ČR mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závisle činnosti. Mám nahlášený přechodný pobyt v ČR, kde spolu s partnerkou a dcerkou žijeme v společné domácnosti. "Mám příjmy i na území SR". Kde mam tedy ˇžádat o daňové zvýhodnění na díte?Jak mám dále pokračovat? Moc děkuji.
dobry den, mame byt v CR na hypoteku kterou jsme dali na podnajem nez jsme z CR odesli. Najemne je asi jen 500kc vice nez castku co platime za hypoteku, dalsi polozka najmu je zaloha za energie. V priiznani dani budu mit pocitano jen castku co prevysuje castku placene na hypoteku nebo platit dane z celu castku najmu? A kolik je to procent? Castka co prevysuje platbu hypoteku bude asi jen 6x 500kc - tj. 3000kc, musim je vubec priznat? dekuji za odpoved.
Dobrý den, vedu daňovou evidenci a v průběhu roku 2011 jsem si uplatnil do výdajů faktury na nákup nábytku (postel, skříň apod.-do 40.000, uplatnil jsem odpočet DPH) neboť jsem předpokládal, že do konce zdaň. období začnu v rámci své činnosti navíc poskytovat ubytovací služby. Ovšem jednání ohledně nemovitosti, ve které mělo k ubytování docházet se nečekaně protáhla a tudíž k příjmům z tohoto titulu v roce 2011 nedojde a ubytování budu poskytovat a fakturovat až v roce následujícím. Je možné výdaje na vybavení v roce 2011 ponechat? Nakoupený nábytek de facto leží nepoužit ve skladu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsme příspěvková organizace zřízená obcí, která jako součást hlavní činnosti má pořádání výstav v prostorách nemovitosti (zámek), kterou má od obce ve výpůjčce. Za prohlídku výstav se platí vstupné. Domnívám se, že toto vstupné je osvobozeno od DPH bez nároku na odpočet daně podle § 61, odst. e. Prosím o potvrzení, jestli je tato úvaha správná nebo nikoliv. Děkuji. Tomáš Krutský
Dobrý den, potřebuji poradit. Jsem OSVČ - vystavil jsem několik faktur, které mi však nebyly uhrazeny. Dlužník je v insolvenčním řízení - pohledávky postoupeny Krajskému soudu v Brně. Postoupil jsem tyto pohledávky třetí osobě, která mi však uhradila pouze třetinu. Např. faktury vystaveny na 15.000,- Kč, postupitel mi uhradil 5.000,- Kč, vše ošetřeno právně smlouvou. Potřeboval bych vědět jak mám zaúčtovat neuhrazených 10.000,- Kč, protože ty mi již pravděpodobně nebudou uhrazeny nikým. Účtuji v jednoduchém účetnictví - daňové evidenci. Jak mám tyto pohledávky odepsat - dát je do nákladů /výdajů/? A jak a kde je uvést v daňovém přiznání/uvádí se někde zvlášť řádkem/? Děkuji D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zálohy na daň z příjmu PO. Daňová povinnost vypočtená v přiznání za rok 2011 je 201 000. Platit tedy budeme čtvrtletní zálohy. První zálohu 50 300,- budeme platit již k tomu 15.3.2012? V roce 2010 firma vznikla a daň neplatila (ztráta) a tudíž neměla zálohy na dań. Nebo budeme platit zálohy až od 15.6.2012? Mate mě zde pojem zálohové období, které je u nás 1.4.2012 - 31.3.2013. Ale v zákoně se píše, že daň se platí čtvrtletně za zdaňovací období? Moc děkuji za vysvětlení.
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat: Jsem občanem SR a rád bych jsi uplatnil daňové zvýhodnění na dítě. Jsem daňovým rezidentem SR. Od zaměstnavatele mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závisle činnosti. Mám nahlášený přechodný pobyt v ČR, kde spolu s partnerkou a dcerkou žijeme v společné domácnosti. Můžete mi prosím poradit jak mám dál postupovat? Mám odevzdat daňové přiznaní v ČR i když jsem rezident SR?
Dobrý den, jsme firma - malířství, natěračství, písmomalířství mám dotaz.. tyto naše práce pro obecní úřady - práce na budovách, které jsou určeny pro bydlení, bude zde fa bez DPH? - Také na budovách k podnikání a budovách kde sídlí OU a práce pro školy – bude fa bez DPH? Práce jako subdodavatel - pro plátce,ktarý dál naši práci přefakturovává – je fa bez DPH? (Nápisy na fasády. Nápis informačních a bezpečnostních tabulek na budovy. Dopravní značky.) Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den. BR
Dobrý den, muj syn před rokem zakoupil jako OSVČ os.automobil k svému podnikání (pořizovací cena 280 tisíc) Teď po roce se rozhodl přenechat vozidlo mně abych se stal uživatelem vozidla já (jsem osoba s ZTP) ale nadále by zůstával majitelem on. Mohu se zeptat co pro syna vyplývá za povinnosti, jaké změny musí zajistit ve svém daňovém přiznání.Budu mu platit za pronájem auta? Nebo zda vůbec lze toto převedení provést a za jakých podmínek? Děkuji.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, manželka byla na mateřské dovolené a hlásila se na úřad práce, po dobu mateřské pracovala na částečný úvazek. Po skončení mateřské jí byla ukončena smlouva dohodou, dostala odstupné ve výši 25 tisíc Kč, chtěl jsem se zeptat z čeho se pak počítá výše podpory? Moc děkuji, s pozdravem Michal Horalík, Slavičín
Dobrý den, v roce 2010 jsme prodali kousek pozemku obci na cyklostezku, v roce 2011 nám bylo doplněno věcné břemeno. Ted jsem si vzpomněla, jestli jsem neměla podat dílčí přiznání k dani z nemovitosti. Pro nás to znamená, že budeme platit daň asi o 20 Kč menší.Je mojí povinností toto podat nebo to mohu nechat tak a šidím tím jen sama sebe?A nemělo se to podat již vloni-a kdyby ano, co to pro mě znamená? Děkuji moc předem za rychlou odpověď.
Dobrý deň, som rezidentom v ČR, ale v čase, keď som ešte bola rezidentom SR, som si vzala úver na Slovensku, založila stavebné sporenie a životné poistenie, na ktoré stále prispievam do SR. Môžem si v ročnom zúčtovaní uplatniť na daniach tieto odčítateľné položky? Úver je na byt, ktorý mám vo vlastníctve, ale bývajú v ňom moji rodičia. V prípade, že by to bolo možné, ako prebieha prepočet na Kč, keďže splácam/prispievam v EUR? Zapisujú sa tieto údaje do rovnakej kolonky ako odčítateľné položky v ČR? Za Vašu radu vopred ďakujem.
Dobrý den,prosím o odpověď na dotaz,který zní.Může student se živnostenským listem programovat pro softwarovou firmu? Je to švarcsystém nebo jeho hlavní činností je studium a přivýdělek na živnost se toleruje? Děkuji.Zdraví Jitka Pelikánová