FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, jsme právnická osoba a máme nájemní smlouvu s Pozemkových fondem na pozemky pod budovama. Budovy jsou v našem vlastnictví. Mám dát pozemky-zastavěné plochy do Daňového přiznání z dani z nemovistosti?

osvobození od daně

Dobrý den, vztahuje se povinnost uhradit po prodeji nemovitosti daň z převodu nemovitosti též na prodávajícího, je-li plně invalidní ve 3. stupni (neschopen pracovat ani za mimořádných podmínek)? Neexistuje nějaká zákonná možnost, jak se placení dani z převodu nemovitosti vyhnout, popř. jak ze zákona dostat slevu na této dani?

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím o odpověď. Snacha má živnostenský list a po celý rok 2011 mněla příjmy z podnikání. K tomu však nastoupila od 1.5.2011 do zaměstnání a od zaměstnavatele obdržela potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za období 5,6,7,8,9,10,11,12. Nyní dělám přiznáná k dani z příjmů a nevím, zda ji mohu dát slevu na poplatníka v plné výši, tj.23640,-Kč. Můžete mi prosím poradit? Děkuji Jaromír

nezisková organizace

dobry den mam neziskovou organizace,vedeme danovou evidenci.chtela bch se zeptat,ktere prijmy a vydaje ma zahrnout do zakladu dane pro vypocet dane z prijmu.v prijmech mame prispevek na cinnost od charity,poplatky za tabor a osobni vklad ve vydajich mame nakup materialu,proplaceni jizdenek a obedu.dekuji za odpoved

zaúčtování dokladu

Dobrý den,dostala se mi do ruky faktura od dodavatele za vypracování námitky k novému územnímu plánu Statutárního města.Nevím přesně, jak tuto fakturu zaúčtovat.Děkuji moc za Vaši odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o potvrzení, v jaké výši mohu použít paušál k daňovému přiznání jako překladatelka - 60 nebo 40 %? Děkuji

sleva na poplatníka

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem OSVČ, spolupracující osoba k mému manželovi. Každým rokem jsme si rozdělili příjmy a výdaje 50%. Od 1.9.2011 jsem vedená na úřadu práce. Byla jsem tudíž 8 měsíců OSVČ a 4 měsíce jsem brala podporu v nezaměstnanosti. Nyní sestavuji daňové přiznání, kde v příloze č.1 uvedu datum přerušení činnosti. Mohu si uplatnit slevu na dani v plné výši, tj.23640,-Kč? Ještě nevím, zda si mohu rozdělit příjmy a výdaje v plné výši za celý rok 2011 s manželem opět 50 na 50% / jak rozdělit 8 měsíců, kdy jsem podnikala?/ Děkuji moc za odpověď. Jaroslava

stravné

Dobrý den. Zaměstnanec s.r.o. je vyslán na jednodenní služební cestu do Rakouska. V AT stráví 12h40min. V ČR před překročením hranic 2h40min, při návratu do ČR po překročení hranic s AT 3h. Mám dobu strávenou na cestě sečíst a poskytnout základní sazbu platnou pro AT nebo bude zvlášť zahraniční stravné a zvlášť stravné pro ČR? Děkuji za odpověď.

prodej bytu

Dobrý den, Od roku 2011 jsem majitelem bytu 3+kk, ve kterém mám i trvalé bydliště. Od května letošního roku bych tento byt chtěla dočasně pronajmout (cca na 1 rok) a poté ho prodat. Získané prostředky chci použít z jedné poloviny na splátku hypotéčního úvěru, který mám na můj druhý byt (jsem sama majitelem) a ve kterém již 5 let bydlí moje matka (nemá tam trvalé bydliště, ale platí tam na své jméno poplatky - inkaso, odpad atd.). Druhou část získaných peněz bych chtěla darovat svému druhovi (se kterým žijeme 5 let ve společné domácnosti) a který mi za to opět darem věnuje polovinu svého domu, jehož je nyní 100% majitelem. (dům získal darem od svých rodičů v listopadu 2011). Je velmi pravděpodobné, že v době, kdy mu já daruji peníze a on mě polovinu domu, budeme již manželé. Můj dotaz zní, zda příjem z prodeje mého bytu, který před tím bude cca 1 rok pronajatý, budou podléhat dani z příjmu a pokud ano, jak nejlépe se této dani vyhnout. Tedy, zda postačí prokázat FU, že jsem do roka použité prostředky použila na splacení hypotéčního úvěru na svůj druhý byt a druhou část na získání poloviny domu (byť ne nákupem, ale darem). Pokud bych totiž polovinu domu od svého druha koupila, musel by on platit nejden daň z převodu z nemovitosti a dále daň z příjmu, protože v té době bude majitelem tohoto domu méně než dva roky. Prostředky, které můj partner ode mě získá, daruje svému bratrovi (jedná se o formu vyplacení jeho polovičního nároku na dům, nárok není oficiální, jedná se pouze o dohodu v rodině). Děkuji, Martina Vavřichová

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kvůli daním z příjmů fyzických osob. Manžel v loňském roce vyhrál v sms soutěži osobní automobil, který následně - do 1 měsíce prodal(manžel nebyl uveden ani ve velkém technickém průkazu). Musí tedy částku za prodej automobilu zdanit dle § 10 v daňovém přiznání za rok 2011? Předem moc děkuji za odpověď. Erbenová

dodatečné přiznání

Dobrý den měla bych dotaz.jsem zaměstnaná jako kuchařka od roku 2006.v září 2010 jsem šla na nemocenskou z důvodu těhotenství a ta trvala do ledna 2011 až po té jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.v zaměstnání mi aleneudělali vyrovnání daní ani semnou nekomunikují.na kaho semohu obrátit a mám narok na zpětné vyrovnání.děkuji I.H

podnikání při mateřské

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, pobírám od státu příspěvek 760O,- Kč. V srpnu 2011 jsem si založila živnost na podnikání v realitách, resp. jako makléřka s nemovitostmi jako vedlejší přivýdělek a podepsala mandátní smlouvu s jednou realitní společností. Od srpna do konce roku 2011 jsem si vydělala (vyfakturovala RK) pouze 4.750,-Kč za 2 pronájmy. Jsem sice OSVC, ale musím v tomto případě podávat danové přiznání, když jsem za celý rok 2011 vydělala pouze 4.750,-Kč? A kolik si mohu vydělat v tomto roce, abych nepřišla o rodičovský příspěvek a nemusela také platit soc.a zdrav. pojištění? KDyž jsem OSVC, musím vždy podávat danové přiznání nebo existuje nějaká hranice, limit výdělku, kdy nemusím podávat danové přiznání? Ještě jsem od ledna do dubna pronajala svůj byt, celkem příjem z pronájmu byl 32.000,-Kč. Celkem mám tedy příjmy za rok 2011 v částce 36.750,-Kč. Po mateřské se vracím do zaměstnání. Mám tedy raději živnost s realitami ukončit, když se nedaří a nic nevydělávám? Děkuji za odpověď, INg. Petra Vanečková

účetnictví podnikatele

Jsem OSVČ v oblasti pojištění. Je pro mě výhodnější vést účetnictví, nebo paušálem./60% nákladů?/ a dále dotaz - jakým způsobem odvádět sociální a zdravotní poji.? a kolik. Děkuji.B.S.

vyplnění přiznání

Jako pracující důchodce mám tento dotaz: Kam se do daňového přiznání píše výše důchodu v případě, že má být také zdaněn a čím se tato výše dokládá? Počítá se do částky u příjmů podle §6 hrubá nebo superhrubá mzda?

daňová povinnost

Dobrý den, jsem OSVČ neplátce, očekávám vyplacenou provizi za zprostředkování jednorázově 1,1 milion korun. Platí pro mě povinnost zaregistrovat se do 15 dnů následujícího měsíce . .. atd jak je v zákoně a z toho 1,1 milionu ještě dph odvádět nemusím? Chápu to takto správně?

sleva na ŽP

Dobré odpoledne. Jsem vedená jako OBZP (Žena v domácnosti) a manžel má na mě "slevu na dani", jelikož mé příjmy nepřesáhnou ročně 68 000,-Kč. Chci se zeptat, zda ON může uplatnit slevu na dani také z MÉHO životního pojištění. Děkuji za odpověď. Dáša Plesná

danění více příjmů

Dobry den, zistila som ze som nepodala danove priznanie za rok 2010, pretoze som si myslela ze staci podat v SR. pracujem v CR ale trvaly pobyt mam v SR. Budem platit pokutu? Dakujem

ukončení podnikání

Dobrý den,mám živnost hostinská činnost,kterou jsem k 31.12.2011 ukončila.Budu,ale dále pronajímat budovu,pravděpodobně dle §9(nevím co bude výhodnější,do teď jsem budovu měla zařazenou v majetku firmy).Nevím zda mám v daňovém přiznání za r.2011 upravit základ daně,když budu dál zdaňovat příjem z pronájmu dle §9.Plátcem DPH jsem dál musela zůstat(kvůli obratu),tudíž některé faktury z r.2011, zaplacené v r.2012 půjdou do DPH 1.čtvrt.2012.

zmařená investice

V roce 2011 jsme požádali o dotaci na výstavbu školícího střediska, nechali jsme udělat projekt na budovu + zaplatili jiné firmě za projekt vyřízení dotace. Celkem tato částka je 295 tisíc, tuto jsem zaúčtovala na účet 042. Letos v lednu nám přišlo zamítnutí dotace. Školící středisko se stavět nebude, nejsou na to finanční prostředky. Nyní prosím co s částkou na účtě 042. Je tento náklad daňově účinný nebo ne, na jaký nákladový účet přeúčtovat. A bude se přeúčtovávat až v roce 2012, když informace o nepřidělení dotace je až v roce 2012? Prosím o radu, s tímto jsem se ještě nesetkala. Děkuji. A.K.

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, po svém strýci jsme se setrou zdědili byt v osobním vlastnictví, který je již na nás přepsán, na každého 1/2. Sestra ode mne mou polovinu odkupuje, byt využije pro svou potřebu. Zajímalo by mě, jak vysokou daň zaplatím za prodej své poloviny. Druhá část otázky: v listopadu 2010 jsem kupoval byt do os. vlastnictví. Má tato skutečnost vliv na výši daně? A konečně, jsem invalidní důchodce s invaliditou 3. stupně, nejsem však ZTP nebo ZTP/P. Má i tato skutečnost vliv na výši daně? Jakým způsobem budu daň platit a k jakému datu? Předem děkuji za Vaši odpověď.