FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pokladní doklad

Dobrý den, začínám podnikat jako OSVČ v oblasti prodeje zboží na internetu. Koupila jsem si klasický "paragon daňový doklad" od Tisk Baloušek, ale na internetu jsem si přečetla, že tento doklad nemohu použít jako neplátce DPH. Jaký mám zákazníkům dávat doklad když nejsem plátce DPH? A musí být doklady číslovené? Děkuji za odpověď

odpočet pojistného

Jak má vypadat správně vyplněné „Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2011“ Rád bych věděl, jak správně vyplnit daňové přiznání za rok 2011, tak, abych mohl v tomto odepsat pojistné na soukromé životní pojištění, penzijní připojištění, atd., když můj současný příjem od bývalého zaměstnavatele je zdaněn prostřednictvím 15% zvláštní srážkové daně. Dále jsem osobou ve smyslu § 7odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., uchazečem o zaměstnání, kde plátcem pojistného je stát, podporu nepobírám. Dalším mým příjmem je pronájem pozemků, který v souhrnu nepřevyšuje částku 15.000,-Kč za rok. Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda budu povinna platit daň z příjmu v případě prodeje bytu. V bytě jsem žila od roku 1999 a matkou. V roce 2002 jsem byt po matce zdědila. Byt byl družstevní a tak se na mě přepsalo členství. V prosinci 2006 jsem byt odkoupila do osobního vlastnictví za cenu 14800,-. V bytě od roku 2002 nemám trvalé bydliště.V lednu 2011 jsem byt prodala. Vím že si mohu odečíst náklady, ale ty dělají zhruba 150.000,- a byt jsem prodala za 1.200.000,-, což znamená že bych měla platit daň okolo 200.000,-. Zajímá mě jesti jí budu povinna zaplatit, přestože byt jsem dohromady vlastnila osm let, pouze se změnilo družstevní vlastnictví na osobní. Děkuji za odpověď.

danění příjmů cizince

Dobrý den, přítel je státním občanem Německa, tam má i trvalé bydliště. Pracuje v Česku u české firmy a má příjmy pouze z České republiky, kde taky celý rok bydlí. Z jeho příjmu je odváděna zálohová daň. Musí podávat v Německu daňové přiznání? Zaslechla jsem, že po jeho kamarádovi chtěl německý finanční úřad doplatit rozdíl mezi daní zaplacenou v Česku a daní, která by se vypočítala, pokud by měl tyto příjmy v Německu. Děkuji.

vypořádání daně

Dobrý den, mám jediný příjem podle § 10 odst. 9 písm. a) zákona o daních, který je zdaněn zvláštní sazbou daně. Mohu uplatnit slevu na dani ve výši 23640,- Kč za rok 2011 a další slevy za penzijní pojištění a životní pojištění, jestliže jsou splněny zákonné podmínky ? Na finančním úřadě, klientském servisu, mi odpovědět nedokázali, proto zkouším další možnosti. Děkuji za Vaši odpověď

spolupracující osoba

Dobrý den, prosím Vás o radu.Manželé, sdružení fyzických osob, se rozhodli podat daňové přiznání za rok 2011 s tím, že se zpětně pro tento rok chtějí stát spolupracujícími osobami. Je to kvůli manželce, která půjde v roce 2012 do důchodu a nechce platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Je možné bez jakéhokoliv ohlášení na finačním úřadě vyplnit přiznání pro spolupracující osoby a procenta rozdělit např. 80 na manžela a 20 na manželku? Jde mi hlavně o to, jestli musím tuto skutečnost někde oznamovat a jestli ji lze provést zpětně za r. 2011. Předem moc děkuji.Chadimová

osvobození od daně

Dobrý den! Moc prosím o radu. Máma na mě nedávno darovací smlouvou převedla byt. Ten teď chci prodat a za získané peníze do roka koupit byt jinde. V původním bytě jsem ale nikdy neměla trvalé bydliště. Vyplývá ze zákona, že abych byla osvobozena od placení daně z příjmů, musím mít trvalé bydliště v prodávaném bytě? Nebo stačí doložit, že jsem prostředky využila na koupi jiného bytu? Děkuji moc za odpověď!

daňová povinnost

Dobrý den, v minunlém roce jsem působil jako rozhodčí pro jednu sportovní asociaci. Za tuto činnost jsou vypláceny odměny a podle informací od asociace se jedná o výkon nezávislého povolání podle § 7.2 Zákona o dani z příjmu. Celkově mi bylo na odměnách vyplaceno přibližně 3 600 Kč. Zároveň jsem byl po celý rok studentem. Chtěl bych se zeptat, zdali tato činnost v mém případě podléhá i jiným odvodům, než je daň z příjmu, potažmo zdali musím podat nějaká přiznání kromě daňového. Děkuji za odpověď

prodej pozemku

dobry den mám dotaz k dani z prodeje pozemku ,který je využívaný jako zahrada ,jaky je vypočet daně z prodeje.Zahradu jsme nyní odkoupily od města a chceme jí prodat kolik tedy budeme platit z prodeje.

daňová povinnost

Dobrý den dne 25.1.2012 jsem nabyl nemovitost nevím zda mám zaplatit dan z nemovitosti za letošní rok jaké datum rozhoduje zda datum převodu nemovitosti a nebo zavkladování na katastru nemovitostí či snad dokonce vložení závkladního práva na katastru což bylo 30.12.2011 .Moc děkuji za odpověd P.K

danění příjmů

Dobrý den, přítelkyně pracuje jako OSVC v oboru kadeřnictví, vede DE a výdaje určuje paušálem. V říjnu 2011 odešla do předčasného důchodu. Jak se bude počítat daňový základ a zdr. a soc. pojištění? Děkuji

odpočet daně

Dobrý den, v roce 2011 pro českou stavební firmu prováděla část stavebních prací za zakázce v tuzemsku slovenská s.r.o., která je registrována k DPH v Čechách. Tato slovenská firma vystavuje normální faktury - daňové doklady v Kč s DPH. Může si toto DPH česká stavební firma uplatnit na vstupu běžně jako od jakýchkoli jiných českých subdodavatelů? Děkuji, N.Semml.

vznik povinnosti účtovat

Dobrý den, stavební firma, měsíční plátce DPH, provádí pro investora práce pouze na základě objednávky. Kdy dochází k DUZP? Je nutno fakturovat měsíčně nebo stačí vždy fakturovat dle soupisů provedených prací a předávacích protokolů jako to je, když je uzavřena SOD? Děkuji za odpověď, N.Semml.

osvobození od daně

Dobrý den, mám jeden urgentní komplikovanější dotaz ohledně daně z příjmu fyzických osob. Po dobu tří let můj druh vlastnil nemovitost (vzal si na její koupi hypotéku), kterou prodal (2/3 jsou na mě a 1/3 na jinou osobu). V dané nemovitosti jsem měla a mám trvalé bydliště (i s naším synem), ale druh má trvalé bydliště jinde. Nemovitost jsme tak rok před prodejem obývali společně i s dalšími členy mé rodiny (sourozenci a babičkou), ale na mého druha zde není psáno nic jiného krom nemovitosti. Nabyté prostředky šly na úhradu hypotéku a následně si druh vzal novou hypotéku pro účely stavby našeho domu sloužící pro uspokojení našich bytových potřeb, kde i v hypoteční smlouvě je účel stavby a ještě stále stavba probíhá, na kterou je stavební povolení. Jedná se mi tedy o to, jak prokázat, že jsme zde společně žili, postačí čestné prohlášení druha a členů rodiny? Jelikož se stavba nachází na vedlejší parcele, tak původní prodaný dům jsme obývali i po prodeji (hlavně z důvodu blízkosti do práce a započatí stavby, kterou si druh staví sám, takže nemá faktury za zedníky apod.). Zjistila jsem si, že máme nárok na osvobození daně z přijmu fyzických osob (§ 4 odst. 1a) a že pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů, ale my manželé nejsme, ale žijeme společně více než 5 let a máme společně již dvě děti. Můžete mi tedy, prosím, poradit, jak danou situaci řešit? Nikde jsem o podobném případu nečetla a v zákoně není stanoveno, jak je to s družkou atd.

daňová povinnost

Dobrý den. Je správná moje informace, že z dohody o provedení práce na 150 hodin ročně se neplatí sociální a zdravotní pojištění? Měsíční výdělky byly 1600 - 2600 Kč, dohromady 9240 Kč. A mimo důchodu to byl můj jediný příjem? Můj důchod v roce 2011 nedosáhl 36 násobek minimální mzdy, jsem povinen podat daňové přiznání? A je správná moje informace pro letošek, že z dohody o pracovní činnosti do 2000 se taky nedovádí zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď. Ty jednoduché dotazy bývaly ZADARMO !!!!!!!!!!!!!!!!

benefit

Dobrý den, naše firma chce zaměstnancům poskytovat benefit "Cvičení v kanceláři" (pod vedením trenéra). Bylo nám řečeno, že je tento benefit odečitatelný z daní (podobně jako stravenky). Chtěla bych se zeptat, jak tedy náklad zaúčtovat. Předem děkuji za odpověď. Veronika

vypořádání daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala na daňové přiznání. V posledních několika letech mi totiž podle účetního mého zaměstnavatele vychází na nulu i přesto, že v letech minulých mi vždy byla vrácena částka okolo čtyř tisíc. U zaměstnavatele jsem byla zaměstnaná, poté jsem u něj 2 roky dělala na ŽL a o daňové přiznání se mi celou dobu stará jeden a ten stejný účetní. Přesto, že jsem ještě nedodala žádné podklady, bylo mi řečeno, že ani letos žádné peníze nedostanu, proto jsem Vás chtěla moc poprosit, jestli byste se mohli na můj případ třeba zběžně podívat? Byla jsem celý loňský rok nezaměstnaná, až v prosinci 2011 jsem dostala pracovní smlouvu od zaměstnavatele, u kterého jsem celý rok pracovala na DPČ s výdělkem bezmála 2tis. Kč měsíčně. Jsem svobodná a bezdětná a bydlím v městském bytě s předplaceným nájmem. V domácnosti jsem sama. Mám stavební spoření, platím si ještě důchodové a úrazové připojištění. Na připojištění mi přišla potvrzení o odpočtu, cca 1500,- a 3500,-. Mám české občanství. Nevlastním ani žádnou nemovitost, ani vozidlo, pokud má toto nějaký vliv. Částečný ani plný invalidní důchod se mě netýkají. Jsem v tomto naprostý laik, nevím, jestli je možné ze mnou zadaných informací cokoli zjistit, přesto bych Vám byla moc vděčná, pokud byste mi mohli o mém případu poskytnout jakékoli informace. Děkuji a přeji hezký den, V.K.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chci se zeptat, zda má manžel nárok na odpočet daně ze zaplacených úroků z hypotéky,která je napsaná bohužel jen na mě . I ten byt na který se hypo vztahuje. nebo bych ho musela do smlouvy uvést . a pokud bych ho tam uvedla teĎ , jestli by o to šlo zpětně zažádat o to vrácení daní nebo by to platilo až od té doby co je uveden ve smlouvě. děkuji Zikušková

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2011 jsem dřevařské firmě prodala vytěžené dříví. Moje prodejní cena byla celkem 19000 Kč. Jsem povinna podat daňové přiznání? Případně kolik % si můžu paušálně odečíst a snížit základ daně? Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den. Jsem OSVČ.Daňová úhrada je již od zavedení této možnosti prováděna paušálem, tzn. žádné náklady spojené s provozem vozidla nauplatňuji v odečtech daní.Vozidlo je registrováno na mé jméno spolu s IČO. Mám povinnost platit stále silniční daň? Děkuji Vlaďa.