FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pohledávky

Dobrý den, jsem OSVČ a od začátku podnikání uplatňuji paušální výdaje procentem, tzn. že eviduji příjmy a pohledávky. Jak je to s neuhrazenými pohledávkami? Mám je dodaňovat na konci každého roku, nebo stačí jenom jejich evidence s tím, že je dodaním, až úplně skončím s podnikáním? Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den. Jako bývalý policista pobírám výsluhový příspěvek, který je mi daněn od 1.1.2011 sazbou 15%. V současné době pracuji u jedné státní firmy na dohodu o pracovní činnosti. Dańové přiznání podávám prostřednictvím této firmy. Splácím hypotéku na zakoupený byt. Je možné ve výše uvedeném daňovém přiznání úvést také jako příjem výsluhový příspěvek a provést odečet úroků z hypotéky?

daňová povinnost

Dobrý den! Jsem osoba nevýdělečně činná. Jedinné příjmy jsou z dividend, u kterých je okamžitě zadržena tzv. srážková daň. Musím podávat daňové přiznání, když čistý výnos z dividend přesáhne nějakou hranici? Děkuji J. Dost

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, prosím o radu ohledně vrácení daně. Jsem nyní na rodičovské dovolené, v roce 2011 jsem pobírala PPM a pak následně rodičovský příspěvek. Mohu uplatnit odpočet na dani ze zaplacených úroků hypotéky, když jsem minulý rok nepracovala? A pokud ne, mohl by tento nárok uplatnit manžel, který je ale zaměstnaný v Rakousku, ale bydliště má v Čechách? Má on nějakou povinnost podávat v ČR daňové přiznání (nemá jiný příjem než z Rakouska). Moc děkuji za odpověď

dodanění ŽP

Dobrý den, zaměstnanec narozen 1954 má od roku 2003 soukromé životní pojištění a v roce 2011 jej zrušil. Uplatňoval slevy na dani. Musí jej v přiznání za rok 2011 zdanit v §10 od roku 2003?

odpočet daně

Dobrý den, může si firma, která se stala plátcem DPH říjnu (od 1.10.11), odečíst DPH z faktur přijatých v měsíci říjen, vyst. i DUZP říjen, ale za stavební práce provedené převážně v září, avšak předané až v tom říjnu (dle předáv.protokolu či soupisů prací)? Děkuji, N.Semml.

vyúčtování daně

V roce 2011 jsem byl větší část roku nezaměstnaný a hlavním příjmem pro mne byl výsluhový příspěvek od armády, který byl daněn srážkovou daní 15 %. Mohu si v daňovém přiznání za rok 2011 nárokovat vrácení zaplacené daně na základě odpočitatelné položky 23640 Kč na poplatníka? V.Vondruška

vyúčtování daně

Dobrý den, jsem občankou SR, přičemž jsem zaměstnaná v ČR (čili jsem tady i pojištěna a zaměstnavatel za mě odvádí zdravotní a sociální odvody). V ČR mám zatím pouze přechodný pobyt, nicméně tady vlastním byt. Zaměstnavatel mi tvrdí, že Slováci si musí daňové přiznání podávat sami, protože jinak je problém s finančním úřadem (blíže nespecifikováno). Od zaměstnavatele jsem dostala nějaké potvrzení o dani z příjmu a prý mám jít na fin. úřad a sama si to podle toho vyplnit do přiznání. Pracuji ve státním zdravotnictví. Znám spoustu Slováků pracujících jako zaměstnanci v soukromých firmách (někteří nemají v ČR ani přechodný pobyt)a vživotě po nich nikdo nechtěl, aby si sami podávali daň. přiznání. Existuje nějaký zákonný důvod, proč v mém případě toto neplatí? Resp. v případě všech Slováků zaměstnaných v tomhle státním zdravotnickém zařízení? Děkuji za odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem v zaměstanneckém poměru, odečítám si úroky z hypotéky za rok 2011 za byt Milovicích(trvalé bydliště), ale zároveň jsem pořídila byt v roce 2011 byt Brandýse na hypotéku, kde budu bydlím od ledna 2012(trvale), mohu si odečíst za rok 2011 i úroky za Brandýs(nepronajímala jsem).v Bytě v Brandýse probíhali ješě stavební úpravy. hezký den Fingrová

platby pojistného

Společnost s r.o. zaplatila za zaměstnance soc. a zdr. pojištění. Tyto úhrady platí nejen z účtu společnosti, ale mnohdy z důvodu finanční nedostatečnosti i se soukromých účtů společníků.K účtování mi pouze dokládají výpisy z účtů společnosti a tedy nejsem schopna dopárovat všechny předpisy plateb na účtě 336 a stav tohoto účtu skutečně nezobrazuje výši nezaplaceného pojištění.O aktuální výši nezaplaceného pojištění jsme informování prostřednictvím výkazu nedoplatků, kde jsou zaznamenány předpisy a úhrady pojištění.K 31.1.následujícího roku dle výkazu není nedoplatek na pojištění, zůstává k úhradě pouze penále.Pojištění je tedy zaplacené.§ 24 zákona o dani z příjmu říká, že je pojištění nákladem, jen pokud bylo zaplaceno.V našem případě zaplaceno bylo, ale účet 336 tento stav nevykazuje.Mohu tedy částku za pojištění nechat v uznatelných nákladech?

sleva na manželku

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu na manželku. Manželka se mnou pracovala jako osoba spolupracijící od 1.1 2011 do 30.4 její příjem byl 0 kč, poté co jsem ukončil živnost přihlásila se na ÚP a pobírala podporu v nezaměstnanosti 5 měsiců o celkové výši 23500 kč. Mohu uplatňovat odpočet na manželku a za kolik měsíců? Děkuji Vám za odpověď. Přeji hezký den Kovács

prodej pozemků a daně

V roce 2010 manželka uzavřela Dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, na jejímž základě získala od příbuzných zbývající 3/4 několika pozemků, přičemž 1/4 již předtím dlouhodobě (přes 10 let) vlastnila. Po roce část těchto pozemků prodala a bude tedy z prodeje muset platit daň z příjmů. Bude se prosím daň z příjmů platit pouze ze 3/4 prodejní ceny (prodejní cena byla vyšší než odhadní), když 1/4 pozemků již předtím vlastnila, nebo se musí platit z celé prodejní ceny? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli jsem osvobozena od placení daně z prodeje nemovitosti v případě že: jsem byla vlastníkem družstevního podílu bytu (vykoupený od pratety), ve kterém jsem nebydlela, po 3 letech jsem si jej převedla do osobního vlastnictví a po dalších 4 letech jej prodávám. Dohromady tedy stejný byt (bez bydlení a trvalého bydliště na dané adrese) vlastním 7 let, dříve jako družstevní podíl, později v OV. Zákon o daních z příjmů § 4 (Osvobození od daně) odstavec b) mi přijde velmi nejasný a nevím, jestli po převodu nemovitosti do OV začíná 5tiletá lhůta nutná k osvobození od daně z příjmů nanovo, nebo jsem díky součtu celého obdobý, tj. 7 let osvobozena od daně. Děkuji

daňové výdaje

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a v loňském roce (2011) jsem si přivydělávala na DPP. Vydělala jsem si cca 11000Kč a k tomu jsem prodala dřevo cca 30000Kč. Můžu uplatnit paušální výdaje (80%) na prodej dřeva? Nebo co vlastně pro mě platí? A druhý dotaz: kam se do daňového přiznání píše příjem "ušlá mzda". Děkuji Hajdová

odpočet ŽP a PP

Dobrý den, prosím o radu. Jako OSVČ-spolupracující osoba k manželovi- jsem si každým rokem mohla odečíst v daňovém přiznání 12 tis. za životní pojištění a 12 tis. za penzijní pojištění. V r.2011 jsem byla spolupracující osoba pouze 8 měsíců a 4 měsíce jsem byla na úřadu práce a brala podporu v nezaměstnanosti. Mohu si uplatnit odpočet celkem 24 tis. nebo ho musím krátit v poměru za 8 měsíců, tj. 16tis.? Děkuji předem za odpověď Jaroslava

daňové povinnosti

Dobrý den.Jsem starobní důchodce,mám možnost pracovat nepravidelně na DPP čtyřikrát v roce za mzdu 7050,-hrubého.Celkem 28200,-Kč.Podepsal jsem prohlášení k dani. Prosím o zprávu,co se z této mzdy bude odvádět. Děkuji za vyřízení dotazu. Zdeněk Kameník Kladno

daňová povinnost

Dobrý den, -předesílám, že jsem v oboru financí diletantka :))a netuším, jaké povinnosti pro mě vyplývají .. -mám 10 let ŽL -teprve letos ale začínám zboží prodávat, zatím v hodnotě 12 tisíc -v zaměstnání jsem si vyzvedla Potvrzení o zdanitelných příjmech, co dál, prosím? -na koho se mám obrátit, mám vyhledat nejbližší FÚ? děkuji Jana Strnadová, Brno Líšeň

sleva na manželku

Dobrý den,od 1.1.2012 jsem v důchodu a tak si budu sám podávat přiznání k dani z příjmů FO,chci se zeptat,jestli si mohu uplatnit slevu na manželku,když manželka byla v loňském roce od ledna do září na neschopence a pak rovnou přešla do důchodu.V říjnu ji pak byla zaměstnavatelem vyplacena zbytková dovolená, cca 14tisíc hrubého. Mohu si uplatnit slevu na manželku als. za těch 9měsíců? Děkuji a spozdravem František J.

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, vztahuje se přenesení daňové povinnosti také na účtování provize - jak dodavatel tak odběratel jsou v režimu 4. Děkuji.

Dobrý den, chtěli bychom s manželem požádat o…

Dobrý den, chtěli bychom s manželem požádat o vyrovnání daní. Daňové přiznání nám zpracovávají naši zaměstnavatelé. Já jsem na mateřské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek. Já i manžel jsme si v roce 2011 u jednoho soukromého podnikatele na základě DOPP (Dohoda o provedení práce) přivydělali každý 34.000,- Kč. Chtěla bych se zeptat, zda se tyto příjmy z DOPP započítávají do našich ročních výdělků a v případě že ano, jakým způsobem je máme já a manžel vykázat? (Aby na mě mohl uplatnit slevu na dani budu zřejmě muset nějak doložit, že jsem neměla příjmy vyšší než 68.000 Kč). 1) Máme podnikatele požádat, aby nám oběma vystavil nějaké potvrzení o výdělku, které potom manžel přiloží k daňovému přiznání?? 2)Nebo máme tyto příjmy uvést v nějaké kolonce v daňovém přiznání, přesto že byly již zdaněny srážkovou daní?? Podotýkám, že této problematice mnoho nerozumím a doufám, že můj dotaz bude alespoň trochu srozumitelný. Děkuji.