FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz k určení odpisů při příjmu z pronájmu. Jsem FO a letos poprvé jsem začala pronajímat svůj byt pořízený v roce 1999. Zajímá mě vstupní cena pro určení odpisů. V roce 1999 PC bytu byla 1,1 Mil.Kč. A nebo je možné vyhotovit současný odhad bytu (3 Mil.Kč) a počítat odpisy z této odhadní ceny ? Ten odhad musí být takový ten potvrzený od znalce, nebo stačí můj odhad podložený cenami bytů v okolí ? Já si mohu vybrat mezi variantou původní cena z roku 1999 nebo současný odhad 2012 ? Respektive odhad z roku 2011 kdy je ten první pronájem. Děkuji za odpověď.
Prosím Vás o radu: Společnost si do řádného daňového přiznání k DPH zahrnula nájemné (je nájemcem) dva roky do minulosti, protože na druhé straně, u pronajímatele, tyto faktury nebyly vůbec vystavovány, až do doby, než tuto skutečnost napadl finanční úřad. Původně jsem faktury za nájem naúčtovala na neuznatelné náklady a na účet 321, DPH jsem uplatnila v řádném daňovém přiznání a potom také podala dodatečné daňové přiznání k dani z příjmu, kde jsem si zvýšila ztrátu. Pronajímatel a nájemce však ví, že nájemné vyúčtované na těchto fakturách se již nebude nikdy platit. Přistoupila jsem tedy k tomu, že jsem faktury odúčtovala a zaúčtovala jen částku DPH, to celé mínusem, MD neuznatelné náklady, D 343. Chystám se sestavovat přiznání k DPPO a ověřuji si toto: je možné DPH za nájem dva roky do minulosti nechat na účtu neuznatelných nákladů a uvést jej s mínusem do části A. druhého oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob? Nebo je zaúčtování tohoto DPH chybné, mám zaúčtovat faktury a nechat je v závazcích, i když vím, že nikdy zaplaceny nebudou? Omlouvám se možná za zbytečné dotazy, ale nepracuji v oboru dlouho a účetní uzávěrka je pro mě ještě celkem novou záležitostí. Předem Vám děkuji. Chadimová.
Dobrý den, v roce 2011 jsem byl do srpna zaměstnán. Po zbytek roku jsem byl bez práce / nebyl jsem ani v evidenci úřadu práce,nepobíral jsem žádnou podporu/.Tento stav je zatím stále. Platím si zdravotní pojištění. Musím si podat přiznání daně a pokud ano prosím o radu jak si toto podat sám za sebe. Děkuji moc za radu.
Dobry den jsme neziskova organizace vedeme danovou evidenci.Chtela bych se zeptat ,ktere prijmy a vydaje jsouzahrnovane do ZK a ktere jsou osvobozeny vydaje mame tyto -nakup kancelarskych potreb -nakup materialu -uhrada Fa za najem -dan z prijmu -zaplacena prednaska -zaplaceni jizdneho a obedu -vyuctovani prevodu z pokladny na BU prijmy mame -poplatek za tabor,prijem prispevku na cinnost od charity nase stanovy forma cinnosti jsou 1.programy na upevnovani manzelskych a rodinnych vztahu,2.priprava snoubencu na manzelstvi,3.nabidka programu pro skoly,4.poradani vzdelavacich programu,5.organizovani pouti,koncertu,pobytu a vyletu,6.aktivity pro osamele rodice.v pokladne mame zustatek 800korun,takze mame prijmy vyssi jak vydaje,potrebuji tedy zjistit ktere prijmy a vydaje jsou osvobozene od dane dekuji za odpoved
Dobrý den,mám byt v osobním vlastnictví(2+kk 50m2),na této adrese mám trvalé bydliště a zároveň místo podnikání na živnost.list- OSVČ(zahradní architekt-projekce).Byt neobývám,bydlím u přítelkyně,takže mi byt slouží výhradně k podnikání (1 místnost je pracovna,2.místnost slouží k jednání s klienty).Jestliže tento byt vložím do obch.majetku,mohu uplatňovat odpisy z ceny bytu (5.odpis.sk.) a vycházet z pořizovací ceny = kupní smlouva z 07/2008)a zároveň do výdajů uplatňovat náklady na elektřinu,topení a vodu? V případě zahrnutí bytu do obch.majetku firmy mění se výše daně z nemovitosti? Děkuji vám za odpověď.
Dobrý den, Jsme elektrikářská firma,dostala jsem fakturu od externího revizního technika za provedení pravidelné revize elekt.zařízení,kterou pro nás udělal.Já tuto jeho službu přefakturovávám našemu zákazníkovi,který si to u nás objednal,naše firma je plátce ,konečný zákazník je také plátce dph.Takže já přijmula fakturu s dph od ext.rev.technika,uplatnila z ní odpočet a přefakturovala našemu zákazníkovi s dph,reverse nebyl použit. 2.Přijmu fakturu od rev.tech.na revizi elektro,my provedeme práci a stav.firmě budu fakturovat montáž + provedení revize a budu fakturova v režimu reverse. Jsou oba tyto postupy správné?
Dobry den, mam dotaz tykajici se dane z prijmu. Od roku 2008 jsem zila (trvale bydliště) a pracovala v zahranici (Svycarsko). Letos v zari jsem se vrátila a nastoupila do zamestnani v CR. Rada bych uplatnila odpocet na nezdanitelne castky (urok z uveru). Je nutne uvest zamestnani v zahranici do prohlaseni. Pokud ano, pak bych prosila o radu, co kde vyplnit. Dan z prijmu jsem platila v zahranici. Dekuji za odpoved. S pratelskym pozdravem.
Dobrý den, jsem OSVČ, mám soukromý osobní automobil, který používám i k podnikání, neuplatňuji si na něj paušál a do nákladů nedávám žádné výdaje /PHM, opravy atd./. Do výdajů dávám jen cestovné ve skutečné výši. Platím silniční daň. Je tato silniční daň daňovým výdajem z hlediska daně z příjmů? Jsou zálohy placené OSSZ a zdravotní pojišťovně daňovým výdajem z hlediska daně z příjmů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ a za rok 2011 vychází vysoký základ daně, mohu příjmy a výdaje rozdělit na spolupracující osoby - na manžela max 50% a na syna max 30%? Manžel je OSVČ, takže toto bude mít ve svém daň. přiznání a v přehledu pro SP a ZP. Jak je to se synem, když je neOSVČ ale student? Podává daň. přiznání a přehled na SP a ZP? Když syna budu mít jako spolupracující osobu mohu si na něho uplatnit ještě daňový bonus na dítě? Děkuji.
Dobrý den, jsem OSVČ, pracuji na ŽL a od září 2011 jsem ve sdružení s jedním společníkem. Část roku tedy mám příjmy z vlastní živnosti a část roku ze sdružení. Zahrnu oba příjmy do jednoho daňového přiznání? A do kterých kolonek? Příjmy ze sdružení si dělíme dle smlouvy takto: příjmy, které jsme si vidělali vlastní prací si ponecháme 100%, příjmy, které vidělali námi najatí pracovnící na ŽL si dělíme na polovinu. Jedná se o výuku cizích jazyků. Je v tomto případě možné uplatnit paušální odečet výdajů? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím můžete mi poradit? Mám zřízený živnostenský list od července 2011 a provozuji internetový obchod. Nevím si rady jaké se ke mně vztahují povinnosti s daňovým přiznáním. Náklady na nákup zboží zatím převyšují příjmy. Týkají se mě i jiné povinné platby, když jsem na mateřské? Děkuji H. Moravcová
Nemáte někdo zkušenosti se zdaněním příjmů u mě jako fyzické osoby - jde mi o příjmy např. z obchodování s akciemi, nebo z on-line kasina. Jak se tyto příjmy daní? Jsem zaměstnán, takže zaměstnavatel za mě daňové přiznání klasicky podává. Další věcí je, jaké příjmy by se případně zdaňovaly, jesti ty, které si nechávám poslat na svůj soukromý účet, nebo ty, které mám k dispozici na obchodní platformě pro obchod s akciemi,nebo případně na herním účtu. Do jaké kategorie tyto příjmy patří? Poradí někdo? Díky
Dobrý den, prosím o odpověď. Syn mněl v r.2011 souběžně dvě zaměstnání. Nyní přinesl od obou zaměstnavatelů Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. Dělám mu daňové přiznání na vyúčtování daně z příjmů za r.2011. Jelikož mu jeden ze zaměstnavatelů prováděl odpočet na 1 dítě každý měsíc 967 Kč, mohu si v daňovém přiznání uplatnit slevu na dítě za celý rok částkou 11604 Kč? Děkuji za odpověď. Jaroslava
Dobrý den, prodávám RD, který jsem nabyla dědictvím jako dědic I.skupiny. Otec byl jediným vlastníkem domu 12 let, já jej vlastním 1 rok, tedy nesplňuji podmínku vlastnictví 5 let ani trvalého pobytu 2roky. Budu platit dań z příjmu? Je pravda, že se doba vlastnictví zůstavitele a dědice I.sk. sčítá? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o informaci, zda mám nárok na uplatnění „daňového odpočtu úroků z úvěru na nemovitost“. Pořídila jsem si na hypoteční úvěr bytovou jednotku 1+kk. Jsem jejím jediným vlastníkem. Nyní pracuji dlouhodobě v zahraničí, byt tedy používám v době, kdy jsem na dovolené v ČR (cca 3x ročně – VÁNOCE, VELIKONOCE, letní dovolená…). Trvalé bydliště mám však stále u svých rodičů. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj otec pronajímá chalupu na rekreaci, nemá živnostenský list, takže ani přidělené IČO, má to jako vedlejší příjem - příjem z pronájmu. Za uhrazený pobyt vystavuje jednoduché příjmové pokladní doklady. Teď má zájemce o ubytování, kterému přispívá zaměstnavatel na dovolenou. Zaměstnavatel ale požaduje fakturu. Otec faktury vystavovat, ale nemůže, když nemá IČO. Jde vystavit něco jiného místo faktury, co by zaměstnavateli stačilo? Nebo nic takového vystavit nemůže? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat do 31.12.2010 jsem byla OSVČ.A od ledna 2011 jsem byla zaměstnaná na HPP. Teď mi přišel dopis od zdr.pojišťovny, že musím za leden zaplatit zálohu na ZP, jelikož i když datum ukončení živnosti k 31.12.2010, tak na nějakém tiskopisu od živnost. úřadu bylo razítko 6.1.. Příjde mi ale nesmysl, že jem si zaplatila zdr. poj u zaměstnavatele a ještě musím platit jako OSVČ, i když jsem už OSV4 nebyla. Můžete mi prosím říct,jeslti má paní na zdra.pojišťovně pravdu či nikoliv. děkuji Greplová
Dobrý den, s bratrem jsme si vzali úvěr ze stavebního spoření (bratr dlužník, já jako spoludlužník) na rekonstrukci rodinného domu pro našeho otce. Dům je ve vlastnictví otce a trvalý pobyt zde má otec s bratrem. Můžu si já, jako spoludlužník, uplatnit odpočet úroků z daní,když nejsem zároveň spoluvlastník nemovitosti ani zde nemám trvalý pobyt, ale jedná se o rekonstrukci domku pro otce? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si mohu jako OSVČ uplatnit za sebe stravné (diety) při služební cestě a v jaké výši? Moc děkuji za odpověď, D.M.
Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu při řešení mého problému v PU. Při kontrole salda na konci roku jsem zjistila rozdíl v konečných zůstatcích na účtu 321, 311 a seznamu fa.přijatých a vydaných. V seznamu faktur mám vyšší částku, než na účtech. Jak a kam zaúčtovat tento rozdíl? Děkuji za pomoc a odpověď